Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Verca55111

25.1.2023 06:31
Verca55111

XXX.XXX.32.199

Dobrý deň, môj králik už od leta kýcha, ma biele vodavé soplíky, kýchne len občas. Pred 3 mesiacmi užíval antibiotika vraj išlo o bakterialnu infekciu. Po 2 týždňoch doučovania liekov sa to králikov vrátilo a znovu začal mať výtok z nosa. Labky špinavé nemá, je čulý, srsť ma v poriadku lesklú, bobkuje a veľa papá. Sú obdobia kedy nedýcha vôbec napríklad týždeň a potom znovu kýcha. Čo to môže byť? Keby to bolo niečo vážne nežije s tým asi 5 mesiacov už, skôr mam pocit ze je to niečo chronické. Prosím Vás vie mi niekto poradiť ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2023 08:18

Verca55111 napsal(a):
Dobrý deň, môj králik už od leta kýcha, ma biele vodavé soplíky, kýchne len občas. Pred 3 mesiacmi užíval antibiotika vraj išlo o bakterialnu infekciu. Po 2 týždňoch doučovania liekov sa to králikov vrátilo a znovu začal mať výtok z nosa. Labky špinavé nemá, je čulý, srsť ma v poriadku lesklú, bobkuje a veľa papá. Sú obdobia kedy nedýcha vôbec napríklad týždeň a potom znovu kýcha. Čo to môže byť? Keby to bolo niečo vážne nežije s tým asi 5 mesiacov už, skôr mam pocit ze je to niečo chronické. Prosím Vás vie mi niekto poradiť ?

Jak se doučují léky? (Že nedýchá například týden jsem si přeložila).

Jiný veterinář, který králíka pořádně vyšetří a nechá případně udělat citlivost na ATB.

Nebo se s tím smíříte.

25.1.2023 08:34

normálně chronická rýma. prostě to tak u králíků je, proto se užitkoví králící se "soplíky" neléčí, ale zabijou. pokud nemáte černé svědomí z hlediska podmínek chovu (prašnost, amoniak nebo naopak osvěžovače vzduchu apod.) tak je to prostě pasteurelóza.

citlivost na atb nic neřeší, ono ložisko zánětu je různě v dutinách, tam se atb prostě nedostane. nijak. a bacilonosičství pasteurel nelze králíka zbavit.

verca55111111

4.2.2023 20:27
verca55111111

XXX.XXX.234.247

Zle sme sa pochopili. Králik nie je na zabitie, je to zakrslý králik rexík, sopliky ma už pol roka, čo sa týka podstielky ma ju pravidelne čistenú a veľa času trávi mimo klietky, čiže je pustená. Nemá iné priznaky pasteurely, oči zapálené nemá, papa je čulá. Len ma vodavé soplíky a kýcha ale nekýcha vkuse. Pokiaľ viem pasteurela je smrteľne ochorenie, jej sa ale nič nezhoršuje.

4.2.2023 21:30

verca55111111 napsal(a):
Zle sme sa pochopili. Králik nie je na zabitie, je to zakrslý králik rexík, sopliky ma už pol roka, čo sa týka podstielky ma ju pravidelne čistenú a veľa času trávi mimo klietky, čiže je pustená. Nemá iné priznaky pasteurely, oči zapálené nemá, papa je čulá. Len ma vodavé soplíky a kýcha ale nekýcha vkuse. Pokiaľ viem pasteurela je smrteľne ochorenie, jej sa ale nič nezhoršuje.

to není pravda, že je pasteurelóza smrtelná. respektive, může být, u králíků nějak oslabených, při vysoké infekční dávce, imunosupresi nebo zvýšené virulenci původce

většina králíků je ale normálně zdravý bezpříznakový bacilonosič

no a něco mezi zdravím a nemocí je chronická rýma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík