Verca55111

XXX.XXX.32.199
Dobrý deň, môj králik už od leta kýcha, ma biele vodavé soplíky, kýchne len občas. Pred 3 mesiacmi užíval antibiotika vraj išlo o bakterialnu infekciu. Po 2 týždňoch doučovania liekov sa to králikov vrátilo a znovu začal mať výtok z nosa. Labky špinavé nemá, je čulý, srsť ma v poriadku lesklú, bobkuje a veľa papá. Sú obdobia kedy nedýcha vôbec napríklad týždeň a potom znovu kýcha. Čo to môže byť? Keby to bolo niečo vážne nežije s tým asi 5 mesiacov už, skôr mam pocit ze je to niečo chronické. Prosím Vás vie mi niekto poradiť ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Verca55111
napsal(a):
Dobrý deň, môj králik už od leta kýcha, ma biele vodavé soplíky, kýchne len občas. Pred 3 mesiacmi užíval antibiotika vraj išlo o bakterialnu infekciu. Po 2 týždňoch doučovania liekov sa to králikov vrátilo a znovu začal mať výtok z nosa. Labky špinavé nemá, je čulý, srsť ma v poriadku lesklú, bobkuje a veľa papá. Sú obdobia kedy nedýcha vôbec napríklad týždeň a potom znovu kýcha. Čo to môže byť? Keby to bolo niečo vážne nežije s tým asi 5 mesiacov už, skôr mam pocit ze je to niečo chronické. Prosím Vás vie mi niekto poradiť ?
Jak se doučují léky? (Že nedýchá například týden jsem si přeložila).
Jiný veterinář, který králíka pořádně vyšetří a nechá případně udělat citlivost na ATB.
Nebo se s tím smíříte.

normálně chronická rýma. prostě to tak u králíků je, proto se užitkoví králící se "soplíky" neléčí, ale zabijou. pokud nemáte černé svědomí z hlediska podmínek chovu (prašnost, amoniak nebo naopak osvěžovače vzduchu apod.) tak je to prostě pasteurelóza.
citlivost na atb nic neřeší, ono ložisko zánětu je různě v dutinách, tam se atb prostě nedostane. nijak. a bacilonosičství pasteurel nelze králíka zbavit.
verca55111111

XXX.XXX.234.247
Zle sme sa pochopili. Králik nie je na zabitie, je to zakrslý králik rexík, sopliky ma už pol roka, čo sa týka podstielky ma ju pravidelne čistenú a veľa času trávi mimo klietky, čiže je pustená. Nemá iné priznaky pasteurely, oči zapálené nemá, papa je čulá. Len ma vodavé soplíky a kýcha ale nekýcha vkuse. Pokiaľ viem pasteurela je smrteľne ochorenie, jej sa ale nič nezhoršuje.

verca55111111
napsal(a):
Zle sme sa pochopili. Králik nie je na zabitie, je to zakrslý králik rexík, sopliky ma už pol roka, čo sa týka podstielky ma ju pravidelne čistenú a veľa času trávi mimo klietky, čiže je pustená. Nemá iné priznaky pasteurely, oči zapálené nemá, papa je čulá. Len ma vodavé soplíky a kýcha ale nekýcha vkuse. Pokiaľ viem pasteurela je smrteľne ochorenie, jej sa ale nič nezhoršuje.
to není pravda, že je pasteurelóza smrtelná. respektive, může být, u králíků nějak oslabených, při vysoké infekční dávce, imunosupresi nebo zvýšené virulenci původce
většina králíků je ale normálně zdravý bezpříznakový bacilonosič
no a něco mezi zdravím a nemocí je chronická rýma.