Je nutné přeléčit kokcidiozu preventivně před zabřeznutí?
Zakrslý beran (ZB)Zdravím, jsem začínající chovatel a zajímalo by mě zda preventivně přeléčujete králíky před zabřeznutím a poté jakmile mají mláďata. Mám 1 samici a 1 samce ZB (jsou to moji chovní mazlíčci) a v loni měli svá první mláďata, která zemřela na kokcidiozu. Před připouštěním oba vypadali zdravě. Po úmrtí mláďat začala být divná i samice, veterinář mi řekl, že má také kokcidiozu a přeléčili jsme ji. Výsledky se však nedostavily a ona na tom byla pořád stejně a tak mi oznámil, že jí selhávají játra. Já nakonec změnila stravu a samice se srovnala a nyní je opět v pořádku. Nicméně mě zajímá, zda jí mám preventivně před plánovaným vrhem přeléčit či ne. Někteří mi tvrdí, že se to dělá a proto, že jsem to minule neudělala mi zemřeli mláďata a málem jsem přišla i o samici, jiní mi tvrdí, že přeléčit zdravého králíka je blbost a jen mu rozházím střevní mikroflóru. Co mám tedy dělat? Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

zdravý dospělý králík je proti kokcidióze imunní a přeléčování nedává smysl. beztak představa, že nějakým způsobem získáte chov prostý, je lichá.
taky bůhví, co bylo příčinou úhynu mladých. ona "kokcidióza" je taková diagnóza, no. schová se pod to leccos.

Ona ve výsledku to může být kokcidióza,ale to co ji spustilo ,je nejčastěji nedostatek vlákniny.Kokcidie má každý králík a preventivní přeléčování králíka bez příznaků je zbytečně zatěžující.Nedostatek vlákniny,ale způsobí změnu ph v zažívání a tím umožní přemnožení kokcidií.
Už to,že se samice po přeléčení nezlepšila ukazuje na jinou příčinu.
Čím a jak hodně mladý krmíte a v jakém stáří uhynula,jak se to projevovalo.
georgi

XXX.XXX.118.61
Jak píše bodlinka ,přeléčení zdravého králíka nedává smysl . Psala jste že jste změnila krmení a samice se srovnala . To co jí spustilo bylo krmení . Nezapomeňte , že samice má po okocení , deset až čtrnáct dní oslabené trávení a tam , si myslím , byl u Vás problém . Navíc nepíšete čím jste krmila dříve a čím krmíte dnes .
Host2323

XXX.XXX.168.123
Nutné to není ale nic tím nezkazite. Můžete podávat dlouhodobě např. emanox nebo granule s léčivem. Ja pri prvním náznaku podávám všem Sulfadimidin. Dokud nejsou mladí odstavení, kokcidioza se mi nikdy neobjevila. Kokcidie ma v sobě každý králík. Zhoršující faktory jsou velká promořenost matky, špatná hygiena chovu a horké letní počasí.

Host2323
napsal(a):
Nutné to není ale nic tím nezkazite. Můžete podávat dlouhodobě např. emanox nebo granule s léčivem. Ja pri prvním náznaku podávám všem Sulfadimidin. Dokud nejsou mladí odstavení, kokcidioza se mi nikdy neobjevila. Kokcidie ma v sobě každý králík. Zhoršující faktory jsou velká promořenost matky, špatná hygiena chovu a horké letní počasí.
Dlouhodobé podávání granulí s léčivem. Aneb jak vyrobit rezistenci.
Preventivně prelecovat je nesmysl. Vy si také dáváte preventivně antibiotika? Kralikovi to značně naruší střevní mikrofloru, na které je závislý celý imunitní systém. Spíš dbejte na správnou výživu a hygienu, kokcidie má v sobě 90% králíků a to, zda se přemnoži, záleží jen na péči o ně - strava, hygiena, stres (hlavně předcasny ci spatne provedeny odstav, změna prostředí, prudky vykyv teplot, naruseni klidu nejakym predatorem - potkan aj......)....