Zákrslý králík venku.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.10.2011 14:19
elize

XXX.XXX.51.6

Dobrý den. Před 14.dny jsme nechali připustit samici zakrslého králíčka. Do té doby jsme jsme ji měli doma. Ale z rekonstrukčních důvodů jsme ji musei vystěhovat s klecí ven. A když se ted dívám z okna na to škaredé počasí tak jsem se chtěla zeptat jestli jí ta zima něak nevadí. Máme trochu obavy, že s rekonstrukcí nebudeme hotovi do termínu porodu a tak se ptám jestli těm miminkůn nebude vazot ta zima, aby se jim něco nestalo nebo tak neco.
Mockrát vám děkuji za odpovědi.

9.10.2011 20:57
kralikofil

XXX.XXX.221.2

elize napsal(a):
Dobrý den. Před 14.dny jsme nechali připustit samici zakrslého králíčka. Do té doby jsme jsme ji měli doma. Ale z rekonstrukčních důvodů jsme ji musei vystěhovat s klecí ven. A když se ted dívám z okna na to škaredé počasí tak jsem se chtěla zeptat jestli jí ta zima něak nevadí. Máme trochu obavy, že s rekonstrukcí nebudeme hotovi do termínu porodu a tak se ptám jestli těm miminkůn nebude vazot ta zima, aby se jim něco nestalo nebo tak neco.

Jste vůbec normální??? Pokud chcete mít králíka venku, musíte ho zvykat již od jara, aby se jeho srst dokázala přizpůsobit chladným podmínkám. To, co jste momentálně udělali, je velice nezodpovědné a králík Vám může i zemřít - většinou zápal plic. Alespoň jste měli udělat zateplený příbytek, ale dát jí ven jen v kleci????? A ještě k tomu takto vyhodíte ven březí samici, která veškerou sílu investuje do mláďat?

9.10.2011 21:47
m.l.

XXX.XXX.209.24

elize napsal(a):

Nezlobte se, ale 11.8. jste se rozplývala nad prvními králičaty a pak měsíc si vyměňovala fotky jak rostou. Teď jí v nechráněné kleci dáte ven. Podivné jednání. I v chráněné králíkárně by jste jí musela minimálně hodně podestlat a na noc přes dvířka dát třeba prodyšný pytel. Pravděpodobně i tak by to v této době byl pro ní asi šok.

10.10.2011 06:17
usaci

XXX.XXX.38.186

Proč se na tazatelku obořujete - vždyť se ptá, jestli neudělala chybu. Stačí odpovědět, že není vhodné králici, která žila v bytě, nechat bez zvykání venku. (upřímně řečeno, donedávna bylo venku i doma stejně teplo)

Já doporučuji králíkárnu = klec urychleně zateplit, případně umožnit králici se do něčeho zahrabat, třeba do sena.

Chovu zdar!

10.10.2011 07:57
kralikofil

XXX.XXX.36.70

usaci napsal(a):
Proč se na tazatelku obořujete - vždyť se ptá, jestli neudělala chybu. Stačí odpovědět, že není vhodné králici, která žila v bytě, nechat bez zvykání venku. (upřímně řečeno, donedávna bylo venku i doma stejně teplo)

Já doporučuji králíkárnu = klec urychleně zateplit, případně umožnit králici se do něčeho zahrabat, třeba do sena.

Chovu zdar!

Je chyba a chyba. Pokud za chybu zaplatí kdokoli životem - ať zvíře, či člověk - je chyba naprosto neomluvitelná a zalouží si mnohem hrubší jednání. Život vrátit nejde.... A když si někdo chce hrát na "chovatele", tak si musí prostě o potřebách daného zvířete zjistit. Takto třeba sestra mého přítele zvládla zabít dvě činčily, třetí již naštěstí nestihla jelikož jí je přítel prostě vzal. Zvíře není věc.smajlík

10.10.2011 18:30
lavacca

XXX.XXX.1.3

elize napsal(a):

Pokud byla zvyklá doma, tak bych jí do tohodle počasí prostě nedala. Za prvé aspoň doufám, že není někde v průvanu a za druhé, že na ní neprší a je někde v uzavřené místnosti jen s nižší teplotou. Pokud jste ji vyšoupla vážně jen tak ven, tak je to hrozně nezodpovědné a když už sem chodíte na diskuzi, tak jste se mohla zeptat než jste to udělala.

A dát ji tam ještě navíc připuštěnou a myslet si, že v pohodě odchová? smajlík

My máme králíkárnu ještě v dřevěném domku, kde je stabilní teplota a králičata plánuji vždy na teplejší období roku - tj. duben - září. Nikdy takhle pozdě. A opravdu, pokud chcete dát zvíře z domova ven, tak zvykat nejlépe od jara (když se udělá už teplo), aby zvládlo nasrstit a aklimatizovat se. Takhle ji vyšoupnout ven a děj se vůle boží je dle mě dost velká nezodpovědnost a moc přeji králičce, aby byla v pohodě. I když kdo ví... zápal plic jí nemusí minout...

Nedávno jsme dostali samičku korely - zvyklou doma a ačkoli máme ostatní (andulky) venku, takhle je doma právě z důvodu, že by nastydla. A ven půjde postupně až na jaře, aby byla ok.

11.10.2011 11:28
elize

XXX.XXX.51.6

Nedaly jsem ji až tam ůplně ven, ale na zahradě máme starý chlívek kde se kdysi chovaly slepice a podobná zviřata. Ale není tam teplota taková jako v domě, ačkoliv v domě byla taky na schodišti, kde taky není zrovna teplo, protože máme jen INFRATOPENÍ. Samici jsme ted na zimu připouštet nechtěli ale, když jsem byla na víkend v Praze, svěřila jsem je sestře a když jim měnila podestýlku šoupla samici s samci a už to bylo.
Jak tady tak čtu ty vaše příspěvky dsotávám z Vás strach. Ale na taplejší králíkarně se již pracuje. Uplně novou boudu pro pejska použijeme pro samici (bouda je nepoužitá). Samička byla venku od začátku září ale jelikož jsme dělali novou fasádu tak jsme si ji museli vzít zase zpátky domů.Ale doma byla pouze týden.
Tak teď doufám, že se na mě zase nebudete hněvat. Snad už je to o něco lepší . . .

11.10.2011 19:19
lavacca

XXX.XXX.1.3

elize napsal(a):
Nedaly jsem ji až tam ůplně ven, ale na zahradě máme starý chlívek kde se kdysi chovaly slepice a podobná zviřata. Ale není tam teplota taková jako v domě, ačkoliv v domě byla taky na schodišti, kde taky není zrovna teplo, protože máme jen INFRATOPENÍ. Samici jsme ted na zimu připouštet nechtěli ale, když jsem byla na víkend v Praze, svěřila jsem je sestře a když jim měnila podestýlku šoupla samici s samci a už to bylo.
Jak tady tak čtu ty vaše příspěvky dsotávám z Vás strach. Ale na taplejší králíkarně se již pracuje. Uplně novou boudu pro pejska použijeme pro samici (bouda je nepoužitá). Samička byla venku od začátku září ale jelikož jsme dělali novou fasádu tak jsme si ji museli vzít zase zpátky domů.Ale doma byla pouze týden.
Tak teď doufám, že se na mě zase nebudete hněvat. Snad už je to o něco lepší . . .

Pokud venku už byla a máte ji ve chlívku, kde je stabilní teplota, měla by to zvládnout. Jen jste mě trochu vyděsila, jelikož znám případy, kdy vážně králíka, který byl celý život doma, vyšoupli ven v kleci do průvanu a divili se, že uhynul.

Navíc záleží na počtu páření, pokud ji skočil jen 1-2x třeba z toho ani nic nebude. :-|

11.10.2011 21:29
elize

XXX.XXX.51.6

lavacca napsal(a):
Pokud venku už byla a máte ji ve chlívku, kde je stabilní teplota, měla by to zvládnout. Jen jste mě trochu vyděsila, jelikož znám případy, kdy vážně králíka, který byl celý život doma, vyšoupli ven v kleci do průvanu a divili se, že uhynul.

Navíc záleží na počtu páření, pokud ji skočil jen 1-2x třeba z toho ani nic nebude. :-|

No já si myslím, že s toho opravdu něco bude, protože samice je čím dál tím víc agresivnější a předtím taková nebyla. Nemohu ji do klece strčit ani misku s vodou jinak po mě okamžitě vystartuje, mám na ruce už 2. kousanec. Takže myslim, že je to na dobré cestě. :-):-)

12.10.2011 15:42
lavacca

XXX.XXX.1.3

elize napsal(a):
No já si myslím, že s toho opravdu něco bude, protože samice je čím dál tím víc agresivnější a předtím taková nebyla. Nemohu ji do klece strčit ani misku s vodou jinak po mě okamžitě vystartuje, mám na ruce už 2. kousanec. Takže myslim, že je to na dobré cestě. :-):-)

To je od ní "hezký". A co říká na to, když jí chcete sáhnout na malý? Možná se vám to líbit nebude, ale já bych takovouhle samici z chovu králíků na mazla vyřadila. Může tu povahu předávat dál. :-|

Měla jsem tu takovou samici - akorát, že tu někdo vyhodil v zimě na zahradu známého do sněhu a březí nebyla. Měsíc jsme ji musela brát do ruky v kožených rukavicích, jelikož škrábala a kousala. Nakonec to byl největší mazlík a i jsme od ní měli králíčky a byla úplně jak vyměněná - nechala se chovat, i malé mi nechala osahat hnedka první den, atd. Prostě zlatíčko. Kdoví co ji bývalý majitel totiž dělal, že byla ze začátku taková protiva...:-|

12.10.2011 19:44
elize

XXX.XXX.51.6

lavacca napsal(a):
To je od ní "hezký". A co říká na to, když jí chcete sáhnout na malý? Možná se vám to líbit nebude, ale já bych takovouhle samici z chovu králíků na mazla vyřadila. Může tu povahu předávat dál. :-|

Měla jsem tu takovou samici - akorát, že tu někdo vyhodil v zimě na zahradu známého do sněhu a březí nebyla. Měsíc jsme ji musela brát do ruky v kožených rukavicích, jelikož škrábala a kousala. Nakonec to byl největší mazlík a i jsme od ní měli králíčky a byla úplně jak vyměněná - nechala se chovat, i malé mi nechala osahat hnedka první den, atd. Prostě zlatíčko. Kdoví co ji bývalý majitel totiž dělal, že byla ze začátku taková protiva...:-|

Po porodu je úplně přítulná. Když koukám na malé tak je úplně v klidu a vždycky si lehne do jiného koutu klece a odpočívá. Tu agresivitu pochytí vzdycky jen když je březí jinak mazel největší to je. S přítelem si ji dycky ráno bereme do postele, a v klídečku se nechává drbat za ouškama.
Sestře teďkon porodila samice Beránka, a taky byla agresivní, nenechala si sáhnout na misku s žrádlem nic, vždy po ní vystartovala. Potom také začala používat rukavice a po porodu byla jako vyměněná. Strašně přítulná.
A s majiteli mých prvních králíčku jsem v kontaktu, takže se mohu kdykoliv přijet podívat jak se jim daří.

13.10.2011 09:26
lavacca

XXX.XXX.174.89

elize napsal(a):
Po porodu je úplně přítulná. Když koukám na malé tak je úplně v klidu a vždycky si lehne do jiného koutu klece a odpočívá. Tu agresivitu pochytí vzdycky jen když je březí jinak mazel největší to je. S přítelem si ji dycky ráno bereme do postele, a v klídečku se nechává drbat za ouškama.
Sestře teďkon porodila samice Beránka, a taky byla agresivní, nenechala si sáhnout na misku s žrádlem nic, vždy po ní vystartovala. Potom také začala používat rukavice a po porodu byla jako vyměněná. Strašně přítulná.
A s majiteli mých prvních králíčku jsem v kontaktu, takže se mohu kdykoliv přijet podívat jak se jim daří.

To je divný...asi jsou kapku labilní. :-) Neslyšela jsem, že by tak často králice byly v březosti agresivní.

Naše Babetka naopak jak dá člověk do kotce ruku, šup k ní a mazlit, prosím,. :)

30.10.2011 20:18
jewa

XXX.XXX.39.17

Chcem obhajit zakladatelku temy, zalezi od jednotlivej samice, aka je,ked je kotna. Vacsina samic je veru agresivnejsia ked caka kralicata,aj ked je predtym mazel. Dokonca kusu,kopu,chrcia a podobne. Niektore sa naopak este viac skludnia pocas kotnosti a potom ak porodia,su haklivejsie na siahanie do klietky. zalezi to od konkretnej povahy matky. kazda je uplne ina.

31.10.2011 17:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

jewa napsal(a):
Chcem obhajit zakladatelku temy, zalezi od jednotlivej samice, aka je,ked je kotna. Vacsina samic je veru agresivnejsia ked caka kralicata,aj ked je predtym mazel. Dokonca kusu,kopu,chrcia a podobne. Niektore sa naopak este viac skludnia pocas kotnosti a potom ak porodia,su haklivejsie na siahanie do klietky. zalezi to od konkretnej povahy matky. kazda je uplne ina.

Ok. :) Asi jsem teda měla vždy šťastnou ruku, protože už mám 5.samici a všechny úplně v pohodě. Jedna při kontrole hnízda jen tak ňufla a nic. ostatní ani to ne, jen koukaly, že kontroluju děti.

Jinak - všude se doporučuje samici vyndat jinam, aby člověka neviděla, že leze do hnízda - tohle jsem nikdy nedělala a žádná s tím neměla sebemenší problém. A že jsem nenechavá a lezu tam hnedka 1.den. :-)

13.11.2011 16:56
dury

XXX.XXX.246.103

PROSÍM, JAK JSTE PŘIŠLA NA TAKOVOU BLBOST, ŽE PO JEDNOM NEBO PŘÍPADNĚ DVOU SKOCÍCH Z TOHO NIC NEBUDE. JAK DLOUHO KRÁLÍKY CHOVÁTE, KDYŽ MÁTE TAKOVÉ NICOTNÉ ZNALOSTI.

14.11.2011 09:42
lavacca

XXX.XXX.1.3

dury napsal(a):
PROSÍM, JAK JSTE PŘIŠLA NA TAKOVOU BLBOST, ŽE PO JEDNOM NEBO PŘÍPADNĚ DVOU SKOCÍCH Z TOHO NIC NEBUDE. JAK DLOUHO KRÁLÍKY CHOVÁTE, KDYŽ MÁTE TAKOVÉ NICOTNÉ ZNALOSTI.

No, máme je doma už asi 12 let. A ano, už mám zkušenost, že po 2 skocích mi zakrslina prostě nezabřezla. Pak se přeprskávala, to ji skočil večer 3x a ráno asi 2x a byl z toho hezký vrh. :-)

A nemusíte mi to tu psát velkými písmeny, nejsem negramota. :-))

21.11.2011 18:57
michaela83

XXX.XXX.208.4

Tak já myslím, že u březích samic je změna nálad naprosto normální. A navíc z každého skoku může něco být, neznamená, že když vám samice po dvou skocích nezabřezla, tak nezabřezne ani jiným. Mám v chovu samici, která drží nonstop, ať je teplo nebo zima a pokaždé z toho něco je... A mimochodem - prskají se kozy, ne králíci:-))

22.11.2011 15:00
lavacca

XXX.XXX.35.51

michaela83 napsal(a):
Tak já myslím, že u březích samic je změna nálad naprosto normální. A navíc z každého skoku může něco být, neznamená, že když vám samice po dvou skocích nezabřezla, tak nezabřezne ani jiným. Mám v chovu samici, která drží nonstop, ať je teplo nebo zima a pokaždé z toho něco je... A mimochodem - prskají se kozy, ne králíci:-))

Psala jsem, že z toho TŘEBA nic nebude. NE že 100% nic nebude. Možná bude dobrý líp číst. :-|

Nevím, už jsem od více lidí slyšela, že se miu samice prská. Asi to správně nebude, ale používá se to.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík