Dobrý den,
asi naprosto laický dotaz (chovám cvrčky naprosto poprvé).
Podle různých návodů máte mít cvrčky v krabici alespoň 50x40x30 cm - splňuji,
máte jim dát do 1 rohu jídlo skládané z čerstvého ovoce a příp. zeleniny - splňuji, dávám primárně jablka nakrájené na 1/8nky do podložky od svíčky, takže opravdu extra nízké do 0,5 cm.
prý můžete přidat i vodu v něčem velmi mělkém a nejlépe zároveň vystlaném buničinou atd, aby se neutopili - splňuji, dávám do rohu 2 blízko k jídlu do víčka od zavařeniny s odličovacími tampónky,
máte jim dát svisle několik krabic od vajec, aby se měli kam schovat - splňuji, v rohu 3 a 4 mám 4 platíčka od stěny ke stěně, sby se nehýbsly, nastřihané na 3x5 vajíček (v x š)
zároveň musí mít cvrčci dostatečné teplo (25 C a více, do max 32, s tím, že pro páření potřebují 28-30 C konstantně - tady se přiznám si nejsem jistá, jestli dělám něco špatně: mám výhřevnou lampu v 1 kvadrantu, která spíná a rozpíná tak, že je v krabici 23 - 29 C (nepovedlo se mi nastavit časovač tak, aby to bylo lepší,... ) včetně možná blbého umístění zdroje tepla?
víko krabice je ze síťoviny, takže super propustné, a po stranách krabice jsou větrací dírky od horního kraje po asi 5 cm.
Můj dotaz zní, prosím, zkušenější chovatele tohoto cvrlikavého hmyzu: proč vůbec nikdy nechtějí slézt z krabic od vajec?
Mívala jsem lampu přímo nad těmi krabicemi, a cvrčci potom rádi vylézali nahoru "slunit se", ale nikomu z nich se nechtělo dojít dolů se napít nebo najíst, až jsem přešla k taktice jim dávat jídlo zkrátka na krabice a to potom jedli, jak diví.
Jenže se to potom opravdu blbě uklízí a proto jsem přešla zoufale na strategii 2, kdy jsem znovu dala čerstvé jídlo a pití na zem do rohu vedle kartónů, a zároveň otočila krabici se cvrčky o 180st, aby lampa svítila na žrádelko s pitím a ne na "kartónovou pláž", kde se cvrčci potom akorát tak lenivě sluní. A aby jim snáze došla změna lokace jídla, dala jsem jim plátek mkve jako můstek :D od vrchu kartónu k vodě a jídlu.
Ale bohužel x hodin po a těm zmetkům se prostě nechcce dolů :), jen snad 10ti kouskům,... nechápu to :/. Jak je mám naučit, aby se chodili najíst a napít dolů a nehnili pořád na a v kartónech?
Goshiki

XXX.XXX.39.141
Ono to půjde samo, jen tomu musíte dát volný průběh. Když budou mít hlad, tak se prostě nažerou.
https://youtu.be/Yzn0sRH_4Qc