Uskladnění vařených brambor

Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.11.2014 17:27
jime

XXX.XXX.247.254

Kdys múj kamarád mi vyprávěl, že jeho děda, aby zamezil hnití brambor, tak braambory uvařil v brutaaru a pak je rozmixoval a dával do sudů, Krmil s tím prasata celou zimu. Skoro to zní jako latina. Nemáte někdo s tím zkušenost. Díky za odpověd.

30.11.2014 22:25
vokjam

XXX.XXX.205.189

Pařené brambory rozšťouchat, naplnit do neporušených igelitových pytlů a postavit pytle na úvazek.

25.5.2015 09:19
prokopec

XXX.XXX.107.25

Přesně tak ještě při tom rozštouchání trochu posolíme.

25.5.2015 15:30
chovatel  30

XXX.XXX.96.10

jime napsal(a):
Kdys múj kamarád mi vyprávěl, že jeho děda, aby zamezil hnití brambor, tak braambory uvařil v brutaaru a pak je rozmixoval a dával do sudů, Krmil s tím prasata celou zimu. Skoro to zní jako latina. Nemáte někdo s tím zkušenost. Díky za odpověd.

Přesně tak to vaříme i my. Hned po vybrání brambory malé a pořezané uvaříme cca i 30q a krmíme cca do vánoc a potom už vaříme dle potřeby. Uvaříme, vybereme, prosolíme a zavřeme do barelů...

14.9.2015 11:46
karel 6210

XXX.XXX.145.49

Můžou takto uskladněné brambory v pytlech nebo barelech zmrznout nebo musí být uskladněny v nemrznoucím prostoru děkuji.

19.9.2015 20:06
J.B.

XXX.XXX.120.243

Brambory mačkáme do umělohmotných sudů, nesolíme, ale do sudů mačkáme až druhý den po vychladnutí. Máme je uskladněné ve stodole i přes zimu. Nyní krmím rok staré bez ujmy na kvalitě. Sudy máme otevřené bez víka.

7.12.2015 10:10
zdeněk_z.

XXX.XXX.41.178

A nebojíte se, že brambory zkysnou? Můžou být takhle uskladněné i do dubna - května?

25.12.2015 16:08
J.B.

XXX.XXX.120.243

Brambory nezkysnou. V sudě proběhne mléšné kvašení a pak doopravdy vydrží v perfektní kvalitě rok. Před použitím sudu vždy odstraňuji 5 cm vrchní oschlé vrstvy, kterou s velkou chutí sezobou slepice, pak již nic nevyhazuji.

25.12.2015 19:53
lidule

XXX.XXX.117.206

Dá se takto uskladněnými brambory krmit hned a nebo musí uběhnout nějaká doba potřebná na kvašení?

8.1.2016 22:12
Zdeněk12

XXX.XXX.96.155

Podařilo se mi sehnat starou publikaci o silážování brambor z roku 1937, kde píší, že kvašení musí probíhat nejméně 6 týdnů, ale lepší je, krmit až po 4 měsících po založení. Takto uskladněné brambory vydrží i 2 roky, ale musí být dobře zaizolované proti vzduchu a vodě. Silážované brambory mají i po roce prakticky stejnou výživovou hodnotu jako brambory čerstvě pařené.

13.7.2016 08:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uvaříme v pařáku, rozmačkáme a plníme do pevných igelit. pytlů. Zavážeme a postavíme "vzhůru nohama". Pokud jsou v teple, začnou se "nafukovat", takže lepší je nějaká "neutrálnější" teplota Měli jsme je i venku pod kolnou v mraze, není problém. Občas se nějaký pytel "nepovede" (to poznáte hned po rozvázání, dobré by měly vonět buď jak čerstvě uvařené, nebo mírně nakysle jako siláž, špatné smrdí jako zvratky nebo shnilotina ale v tom množství se to ztratí (myšleno že ho "obětuju" a vyhodím, ne smíchám s jinými).

22.12.2018 21:57
moluka

XXX.XXX.191.120

Ještě drobna rada. Pokud je dám do sudu. tak je zatížím vodou ve dvou igelitových pytlích. Voda zatíží vršek brambor, vytěsní vzduch a brambory jsou netknuté. totéž dělám i z kysaným zelím, které nemusím odebírat a vrstvu vyhazovat a je pořád čerstvé. U brambor bych byl opatrný se solí. Dávat jen přiměřeně nebo vůbec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík