jime
napsal(a):
Kdys múj kamarád mi vyprávěl, že jeho děda, aby zamezil hnití brambor, tak braambory uvařil v brutaaru a pak je rozmixoval a dával do sudů, Krmil s tím prasata celou zimu. Skoro to zní jako latina. Nemáte někdo s tím zkušenost. Díky za odpověd.
Přesně tak to vaříme i my. Hned po vybrání brambory malé a pořezané uvaříme cca i 30q a krmíme cca do vánoc a potom už vaříme dle potřeby. Uvaříme, vybereme, prosolíme a zavřeme do barelů...
Podařilo se mi sehnat starou publikaci o silážování brambor z roku 1937, kde píší, že kvašení musí probíhat nejméně 6 týdnů, ale lepší je, krmit až po 4 měsících po založení. Takto uskladněné brambory vydrží i 2 roky, ale musí být dobře zaizolované proti vzduchu a vodě. Silážované brambory mají i po roce prakticky stejnou výživovou hodnotu jako brambory čerstvě pařené.
Uvaříme v pařáku, rozmačkáme a plníme do pevných igelit. pytlů. Zavážeme a postavíme "vzhůru nohama". Pokud jsou v teple, začnou se "nafukovat", takže lepší je nějaká "neutrálnější" teplota Měli jsme je i venku pod kolnou v mraze, není problém. Občas se nějaký pytel "nepovede" (to poznáte hned po rozvázání, dobré by měly vonět buď jak čerstvě uvařené, nebo mírně nakysle jako siláž, špatné smrdí jako zvratky nebo shnilotina ale v tom množství se to ztratí (myšleno že ho "obětuju" a vyhodím, ne smíchám s jinými).
Ještě drobna rada. Pokud je dám do sudu. tak je zatížím vodou ve dvou igelitových pytlích. Voda zatíží vršek brambor, vytěsní vzduch a brambory jsou netknuté. totéž dělám i z kysaným zelím, které nemusím odebírat a vrstvu vyhazovat a je pořád čerstvé. U brambor bych byl opatrný se solí. Dávat jen přiměřeně nebo vůbec.