Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zajímavosti z chovu agapornisů
Sdílet:

Zajímavosti z chovu agapornisů

Již čtvrtým rokem se zabývám chovem agapornisů růžohrdlých. Na letošní sezónu jsem si naplánoval navíc rozšířit svůj malý chov o dva páry Agapornise škraboškového, které jsem si pořídil na podzim minulého roku.

Můj chov

Agapornise růžohrdlé (5 párů) chovám v pokojové voliéře (v. 2,5 m x š. 1 m x h. 1,15 m) umístěné v zahradním domku. Zde mám i agapornise škraboškové, ale ti jsou umístěni v menší voliéře vyrobené z větší skříně.

Díky pěknému počasí, kterým tato sezóna začala, jsem se rozhodl již v polovině března nechat agapornise zahnízdit. Od začátku března jsem jim přidával do krmiva Vitamix pro exoty. Moji ptáci ho berou velice dobře a myslím si, že tento přípravek je opravdu jedním z nejlepších vitamínových doplňků ptačí stravy na našem trhu. Také jsem jim začal podávat (letos poprvé) v malém množství sušenou vaječnou směs. Ptáci ji opět přijali velice dobře a po týdnu začali nosit do budky hnízdní materiál (vrbové proutky). Ve svém chovu mám jednoho samce agapornise růžohrdlého, který se od samice postupně naučil úplně přesně zastrkávat útržky kůry do peří a s nimi pak odlétá do budky, kde společně se samicí buduje hnízdo, takže je v tomto směru na první pohled od samice naprosto nerozlišitelný.

Odchov

Po necelých 14 dnech začaly samice jednotlivých párů snášet vajíčka. Pohled do budek při kontrole vajíček po několika dnech byl skutečně k neuvěření. U agapornisů růžohrdlých snesly samice dvou párů po 5 vajíčkách, jedna samice 6 vajíček a dvě samice dokonce 7 vajíček v každém hnízdě. U škraboškových snesla jedna samice 6 vajíček a druhá 5 po poslední kontrole. Tento výsledek se mi zdá opravdu nadprůměrný vzhledem k předchozím sezónám a i v vzhledem k odborné literatuře, kde se uvádí nejčastěji snůška 3-5 vajíček.

V současné době samice všech párů řádně zahřívají a já jenom čekám, co se z toho vyklube. Doufám, že moje překvapení bude stejně milé.

Autor textu: Ladislav Nekvapil
Autor fotografií zdroj: Ladislav Nekvapil
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru