Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kroužkování
Sdílet:

Kroužkování

Na téma “kroužkování papoušků”, zda kroužkovat či nekroužkovat, už bylo napsána spousta článků. Já se zde nechci zabývat tím, jestli je kroužkován...

Na téma “kroužkování papoušků”, zda kroužkovat či nekroužkovat, už bylo napsána spousta článků. Já se zde nechci zabývat tím, jestli je kroužkování výhodné nebo nevýhodné, ani zde nechci svádět urputnou diskusi na témat Citesu ohledně kroužku či čipu. Zda budeme mít své jedince “označené”, záleží pouze jen na nás. Řekl bych, že je to chovatelské a užitečné.

Já osobně se přikláním ke kroužkování, a to z několika důvodů:
• na kroužku je vyražen rok, pořadové číslo a příslušná země
• kroužek má pták na noze celý život, pokud se nestane nic mimořádného
• máme přehled o věku jedince a evidenci od narození; popřípadě zakoupení
• budeme mít přehled i při více obsazené voliéře a po výletu mláďat
• agenda, kterou si vedeme, bude velice přehledná i po několika letech

Pokud se rozhodneme kroužkovat, musíme si kroužky opatřit. To nám nebude činit potíže, protože je koupíme dnes již na všech burzách papoušků a taky na inzeráty ve Fauně nebo prostřednictvím internetu. Kroužky se vyrábějí od 2,2 mm až do 18,0 mm pro druhy, které uvádím v tabulce. Vlastní kroužkování provádíme raději s pomocí druhé osoby a v případě, že jsme toto ještě neprováděli, požádáme zkušeného chovatele, ať nás do začátku zasvětí.



Kroužkujeme jen mláďata mezi 6 až 12 dnem po vylíhnutí, a to podle jednotlivých druhů. Tuto dobu nesmíme zameškat, později bychom kroužek nenatáhli. Velikost kroužku, jeho vnitřní průměr, volíme tak, aby na noze dospělého papouška nebyl příliš volný (nebezpečí zachycení se o pletivo...) a nebo naopak velmi těsný (vznik otoků nohy), ale aby se nedal ani sundat. Používají se i kroužky dělené, kterými se kroužkují starší a problémoví jedinci nebo pro označení v rámci Citesu (u těchto se neuvádí rok, ten je na registračním listu). Na tyto potřebujeme speciální kleště pro sevření a hlavně pomocníka a zkušenost.

Vlastní kroužkování provádíme takto: Kroužek bez zbytečného násilí a z citem převlékneme přes narovnané tři nejdelší prsty a pak opatrně přes nejkratší prst, který směřoval ke kloubu nohy. Můžeme si pomoci tak, že prsty potřeme třeba jedlým olejem aby kroužek nešel ztuha. Následně 2 až 3 dny kontrolujeme, zda náhodou kroužek nespadl, není řečeno, že zvolený průměr bude hned ideální a taky samice se může pokusit jej mláděti sundat.

Uvedený obrázek názorně ukazuje postup při kroužkování.
Velikost kroužku v mm pro jednotlivé druhy

Uvádím přehled, takže třeba na slabšího jedince budete muset volit kroužek menší a naopak. Pokud máte k tabulce nějaké doplnění nebo úpravu napište mi.

3,8 - 4,0 mm
Neofémy, agapornis (cana, hnědohlavý, růžohlavý), papoušíčkové,

4,0 - 4,2 mm
Andulka, aymara šedoprsý, aymara citrónový
4,5 Andulka výstavní, aymara pruhovaný, agapornis (fišeri, růžohrdlý, škraboškový), papoušek (zpěvavý, mnohobarvý, rudobřichý), lori ozdobný, kakariky (žlutočelý, červenočelý)

5,0
Rozela (černohlavá, žlutolící), aratinga (zlatočelý, kaktusový, oranžovočelý), tirika rudokřídlý, pyrura (hnědouchý, zelenolící)
5,5
Korela chocholatá, rozela (pestrá, žlutohlavá), alexandr (rudohlavý, černohlavý, dlouhoocasý), papoušek alexandřin, pyrura černohlavý

6,0
Rozela (penant, slámožlutá, žlutobřichá, adelaidská), aratinga kubánský, nandej černohlavý, mníšek, barnard (límcový, klonkurský), pyrura modrobradý

6,5
Papoušek (červenokřídlý, nádherný, kouřový), aratinga (jendaj, zlatý), barnard (límc.větší,zel.červenočelý), alexandr růžový vousatý, lori (mnohobarvý, zelenopáskový, modrobřichý)

7,0
papoušek (patagónský, červenobřichý, žlutotemenný), alexandr malý, amazónci

7,5
papoušek (královský, senegalský), alexandr velký, ara (žlutokrký,červenoramenný), lori (tříbarvý, žlutohřbetý), amazoňan běločelý a malé druhy amazoňanů
8,5
amazoňan vějířový a kubánský

9,5
amazoňan - modročelý, oranžovokřídlý, žako liberijský, kakadu - růžový, gofin, naholící, alexandr čínský, vaza malý

11,0
žako šedý, amazoňan - žlutohlavý, pomoučený, Kakadu inka, ara vojenský, eklektusové

12,0
kakadu - bílý, žlutočečelatý, ara arakanga, amazoňan červenokrký a větší amazoňané

14,0
Kakadu molucký, ara ararauna, ara zelený

16,0
ara zelenokřídlý

18,0
ara hyacintový
Autor textu: Vladimír Mrowiec
Autor fotografií zdroj: Vladimír Mrowiec
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru