Neregistrovaný uživatel

Mám doma (už asi rok)andulku.Nevím ale,jak ji ochočit.Stále na ni mluvím a všímám si jí.Zkoušela jsem ji nalákat na klas,ale nic moc jsem zatím nedokázala.Je to sice samička,ale nevěřím tomu,že jsou samičky méně nadané než samičci.A proto jsem napsala sem,abyste mi pomohli.Předem vám moc děkuju.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám doma (už asi rok)andulku.Nevím ale,jak ji ochočit.Stále na ni mluvím a všímám si jí.Zkoušela jsem ji nalákat na klas,ale nic moc jsem zatím nedokázala.Je to sice samička,ale nevěřím tomu,že jsou samičky méně nadané než samičci.A proto jsem napsala sem,abyste mi pomohli.Předem vám moc děkuju.
Doporučuji knihu Zdeňka Vegera - Chováme andulky. Pokud máš samičku, skutečně ji vyměň za samečka. U andulek mám dobře vyzkoušeno, že samičky bývají agresivní, sameček z 99 % přítulný a ochočitelnější. Jde taky o to, zda jsi nekoupila samičku už starší, stává se ve Zverimexu, že nekoupíš mladého ptáka, ale staršího. Takový již u andulek ochočit nelze. Může trochu zkrotnout, ale nikdy se neochočí tak, jako mládě. V publikaci Zdeňka Vegera se dočteš, že mládě je třeba vyjmout z budky před výletem a uměle dokrmit. Sám mám zkušenosti takové, že toto není třeba, ale je skutečně nutné vybrat mládě, podle zkušenosti chovatele vytypovat samečka (ze 7O% se mi to daří) a pak se mláděti věnovat. Zkrotne tak do měsíce či do dvou. Podle toho, jaké má jedinec vrozené dispozice.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně se povedlo ochočit i starší andulky tak, že jsem je nechala vyhládnout, potom jsem nasypala do krmítka zrní, zůstala poblíž a čekala, dokud se andulka neosmělila natolik, že začala žrát i v mé přítomnosti. To jsem dělala každý den, a když už jsem jí moc nevadila, dala jsem nejdřív ruku ke krmítku. Zase stejný postup. Potom zrní na dlaň. Tady trvalo samotným andulkám déle, než si troufly, snáze to šlo u skupiny, kde se navzájem podporovali. A pak se můžete začít snažit třeba s rukou pohybovat, ale jen mírně. A hlavně jí potom nesmíte nikdy chytat rukou, to by k ní ztratila důvěru.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jednou jsem si koupila andulku ve Zverimexu,asi půlroční.Nešla ochočit a tak jsem ji věnovala známému chovateli.Jestliže se tvoje andulka neochočila ani po roce,asi to už o moc lepší nebude.Zkus si sehnat ručně dokrmenou,někdy se neochočitelný pták přeci jenom ochočí,zvláště vidíli příklad u jiného ochoč.ptáčka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.200
Takže když mam dva roky starou andulku už ji neochočím?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.194
Ochočíte alespoň částečně a ne tak, jako mládě těsně před nebo po vyletění z budky. Nejen starýho psa novým kouskům nenaučíš, ale ani andulku zvyklou na jistý rytmus svého života. Ale teď vážně - zkoušejte to. jistě se při trpělivosti jisté úspěchy dostaví. Že je to samička, nemusí být velký handicapem - je to dost individuální a samci jsou lepší jen z hlediska statistiky. Jedna z nejlépe ochočených andul, které jsem v životě měla, byla samička. A to jsem jich měla celkem alespoň 12. Ale začínala jsem vždy od mláďat. Nesnažte se hned, aby zobala přímo z ruky, ale třeba ze začátku z misky, kterou držíte. Je dobré, když si s ní povídáte, nebo jste blízko ní, aby si zvykla, že žádné vaše pohyby ji neohrožují. Je to běh na delší trať.
Mám od neděle "divokou", asi 3 měsíční andulku s již vybarveným ozobím, plánovanou do chovu. Přesto nyní s andulákem lítá volně po bytě, ruky se bojí, ale na klacek podobný bidlu naskočila hned na druhý den po příchodu, tedy lze s ní dobře manipulovat. I když se jí moc nevěnuji, je vidět, jak sama ztrácí plachost. Dokonce dnes po příchodě mě přivítala :). Andulky jsou vděčné za společnost, která jim zpestřuje bytí.
Tom a pepa

XXX.XXX.197.163
Dobrý den mám andulku pepu jsou mu 3 měsíce nevím jestli je už starý na ochočení předem díky za odpověď
TOM.
Tom a pepa

XXX.XXX.197.163
Dobrý den mám andulku pepu jsou mu 3 měsíce nevím jestli je už starý na ochočení předem díky za odpověď
TOM.
Jestli se Vám Pepu podaří ochočit závisí od jeho nynějších zkušeností s lidmi a míry důvěry k nim, od jeho povahy a Vašeho času a ochoty se mu věnovat. Teoreticky by se ochočit měl dát, i když bude třeba o něco více úsilí a trpělivosti něž při cca 7 týdenním mláděti (samozřejmě věk od vylíhnutí). Ale jestli je na lidi zvyklý, nemusí to být až tak velký problém.
Ella749

XXX.XXX.83.97
mám andulku ze zverimexu a má 4 měsíce (je to potvrzeno) a potřebovala by jsem nějaké rady o ochočení.. a má se to dát třeba k chovateli ??
Ella749
napsal(a):
mám andulku ze zverimexu a má 4 měsíce (je to potvrzeno) a potřebovala by jsem nějaké rady o ochočení.. a má se to dát třeba k chovateli ??
Dobrý den.
Menší návod, na nákup živého tvora.
1. Zjistit si, co nejvíce informací o daném živočichu, ptát se na jeho nároky a potřeby než zvíře pořídím.
2. Zvážit, zda mu můžu vše potřebné zajistit.
3. Pořídit potřebné vybavení a krmení
4. Pořídit si (vhodného) živočicha věnovat se mu, stále zajišťovat a starat se o jeho potřeby.
Určitě by se našlo i dalších x bodů, ale toto je základ.
Tady je odkaz, snad se tam dočtete ohledně ochočení https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3547893/ochoceni-andulky