Mám v budce 4 mladé staré 14 dní od tohoto páru viz foto, samice lutino, samec straka.Lze určit jaké budou mít barvu mláďata. Děkuji.
Posílám svou žlutou samici (červené oko) a samec je šedá straka.Dávaj mi perlostraky a šedé straky, na fotkách jsou jejich letošní mládata:).
Také bych řekla, že je to obráceně, ta korela lutino vypadá jako samec a šedá straka jako samička - jinak mláďata z kombinace: samec lutino + samice šedá straka = samečci šedí štěpitelní na lutino a straky a samičky lutino štěpitelné na straky (pokud tedy rodiče neštěpí ještě na další barvy, což není známo)
V případě že by ta lutino opravdu byla samice a šedý samec pak: mláďata samečci šedí štěpitelní na lutino a samičky šedé (opět pokud neštěpí rodiče ještě na něco dalšího). Pokud by samec šedé mutace štěpil na lutino v kombinaci s lutino samicí, mohou být výsledná mláďata lutino samci i samičky. Je to ale jen ve zkratce - ono je to trochu složité právě díky tomu, že pokud neznáte přesný původ rodičů, pak není možné předem zjistit, na co všechno štěpí samec, případně samička, takže ten můj výklad je trochu nepřesný. Zkuste si to zadat sem: http://www.gencalc.com/gen/cz_genc.php?sp=0Cock
mě to pomohlo se zorientovat.
Dobry vecer,
poradi mne taky nekdo mam tento par jaky budou mladata?
dekuji.
fauna2014
napsal(a):
Dobry vecer,
poradi mne taky nekdo mam tento par jaky budou mladata?
dekuji.
Sameček je šedý (přírodní zbarvení), samička je skořicová perlová. Pokud samec (nebo samička) neštěpí ještě na nějakou další mutaci - např. straky, nebo bělohlavé, a jen v případě samečka na lutino, skořice, nebo perly (= mutace vázané na pohlaví samce), budou všechna mláďata šedá s tím, že mladí samečci budou štěpit do skořic a do perlových a samičky budou jen šedé neštěpitelné.
anurra.rhonean23
napsal(a):
Sameček je šedý (přírodní zbarvení), samička je skořicová perlová. Pokud samec (nebo samička) neštěpí ještě na nějakou další mutaci - např. straky, nebo bělohlavé, a jen v případě samečka na lutino, skořice, nebo perly (= mutace vázané na pohlaví samce), budou všechna mláďata šedá s tím, že mladí samečci budou štěpit do skořic a do perlových a samičky budou jen šedé neštěpitelné.
Dekuji za vysvetleni, hezky den.
anurra.rhonean23
napsal(a):
Samec je straka, má skvrnu v týle a jestli má stejnou skvrnu i samice tak můžete mít v odchovu i normálně strakaté ptáky. Pokud ji má jen samec, tak se tam opět objeví jen nějaká ta týlová straka.
Děkuji za odpovědi, Samec je opravdu ten vpravo a samice vlevo. Jak vypadali jejich rodiče nevím. Přikládám foto jejich mláďat asi 25-29 dní starých.
Tak nakonec vyletěli z budky čtyři kropenatá mláďata, tedy správně perlová. Dvě mají chocholku žlutou a zbarvení strakaté po samci. druhé dvě mají chocholku tmavou a jsou šedá. Prosím o radu jak se pozná samec a samička. Že by ti se žlutou chocholkou byli samečci a s tmavou samičky? Tak snadné to asi nebude. Přikládám foto mladých.
oldpavel
napsal(a):
Tak nakonec vyletěli z budky čtyři kropenatá mláďata, tedy správně perlová. Dvě mají chocholku žlutou a zbarvení strakaté po samci. druhé dvě mají chocholku tmavou a jsou šedá. Prosím o radu jak se pozná samec a samička. Že by ti se žlutou chocholkou byli samečci a s tmavou samičky? Tak snadné to asi nebude. Přikládám foto mladých.
Podle výsledných mladých samička lutino štěpí na straky, samec je perlový strak, to znamená, že mohou být v hnízdě jak strakatá mláďata, ale i jednobarevná, jako v tomto případě- dvě šedé perlostraky a jedna šedá perlová. Co se perlování týče, pokud není samice-matka mladých perlová lutino, ale je perlový jen jejich otec, tak jsou všechny mláďata samičky. Podle fotky rodičů na té úplně první fotografii ale vidím, že i matka mladých je perlová, tedy není možné spolehlivě určit pohlaví mladých. Strakatost je recesívní a mohou ji vizuálně dědit po rodičích obě pohlaví. Perllová mutace se váže na pohlaví a vizuálně ji přenášejí jen samci na dcery. Pokud ale perlování mají oba rodiče, přenáší se vizuálně jak na dcery, tak i na syny. Bohužel tady nám genetika při určení pohlaví nepomůže. Podle vzhledu hlavy a chocholky se také dá něco vyčíst, ale je to velice nepřesné. Předběžně odhaduji - ti strakáči by mohli být, nebo alespoň jeden z nich samečci a ta šedá perla by mohl být samička, ale opravdu je to jen hrubý odhad. Korely jsou ještě velmi mladé.