Pomoc, aymarové se napadají!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.6.2015 20:59
Loco01

XXX.XXX.169.163

Dobrý den,
snažil jsem se se sestřinou aymaří samicí seznámit nového samce. Samici jsou dva roky, samec je z letošního ledna. Přestavěl jsem klec a podle hesla, že aymarové jsou mírumilovní, jsem je dal k sobě. Samice je ale podrážděná a jde po něm. Krev zatím neteče, ale bojím se, aby si neublížili (spíš ona jemu). Jak dlouho mám čekat, že si to vyřeší sami, než je dám od sebe?

24.6.2015 21:14
bubanek

XXX.XXX.191.18

Idealni by bylo dat je vedle sebe kazdeho v samostatne kleci, aby na sebe videli. Po tydnu to zkusit znova.

24.6.2015 23:56
tocidlak

XXX.XXX.22.107

Tak mladého aymaru k takové samici nelze dát - samice je dvouletá a zákonitě se chce pářit, samec je ještě nedochůdče prcek a může se stát, že samice ho bez probémů zabije (uhoní ho, uštípe, vystresuje klidně až k smrti) - to je možné vysvětlení č.1.
Jako vysvětlení č.2. se nabízí to, že samici se nový "vetřelec" vůbec nezamlouvá, zkrátka se jí nelíbí, nechce ho, ale to asi vzhledem k věku nebude tento případ. Dávat k sobě až plně dospělé ptáky, což je kolem jednoho roku, pokud se nespárují přirozeně ve větší skupině už od mláďat. Pokud jsou pak oba už dospělí, případný (i velký) věkový rozdíl pak nehraje takovou roli. Máte prakticky jedinou možnost kluka oddělit do samostatné ubikace a čekat až doroste a zda k sobě naleznou cestu. Aymaři jsou papoušci jako kteříkoliv jiní papoušci - mimo jiné také hádaví, nesnášenliví, protivní ba někteří až zlí, ona jejich pověstná mírumilovnost je spíše míněna vůči jiným druhům, ale věřte mi, že se s naprostou jistotou svého malého těla dokáží postavit i 5x většímu pěvci.

25.6.2015 06:25
bathory

XXX.XXX.156.2

Oddělte je od sebe, tak aby na sebe viděli a vzajemně se slyšeli. A nechte je seznámit se postupně, třeba v místnosti při proletu, kde je více šance, že samec nebude zraněn, oni k sobě cestu najdou. Může to i chvíli trvat, né vždy jsou ze sebe ptáci hned odvázání. Ještě pomáhá pokud se dají spolu do cizí klece ale v naprosto cizího prostředí, ale to bych riskovala jen v případě, že svého ptáka znáte. Ony samice bývají u aymar protivnější a co jsem vypozorovala, tak si spíše vybírají ony své nápadníky než samci samice.

Přidejte reakci

Přidat smajlík