MiR
napsal(a):
Dobry den může mi prosím někdo poradit z názvy mutací v gen. kalkulačce. Např. modra hlava ocas, nebo oliva atd.. Děkuji.
Hlava ocas je mutace cleartail, takže když chcete zadat mutaci modrá hlava ocas tak odkliknete modrá + cleartail.
A olivová, pokud tím myslíte zelená DD tak odkliknete tmavá 2f.
JUR

XXX.XXX.105.100
Lacewing=skoricove ino, Pallid=pallid, chovu zdar.
Beginneris
napsal(a):
Jak zadam samec zelený/lutino a samica lutino ?A taktiež samec zelený/modrý a samica modrá.Samica albino a samec modrý (po rodičoch vo farbe mláďat).Ďakujem som začiatočník.
Když nemá někdo jasno jak zadat mutace hlava ocas protože nikdo nepouživá název cleartail nebo lacewing, který je ve skutečnosti pallid tak to pochopím a poradím.
Ale to na co se ptáte Vy je úplný základ genetiky, zkuste tu kalkulačku otevřít a pouvažovat, jen Vám poradím, že mutace albino je kombinace modré a ino.
http://www.gencalc.com/gen/cz_genc.php?sp=0PsitIR.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím. Ako zadam 0.1 šedá a 1.0 pastel hlava chvost step opalin?
Ďakujem za odpoveď
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ďakujem
Dobrý večer všem........mám pár dotazu tak jsem zvědav zda se dopátrám jak je to dobře.....
1.0 violeta........se zadá fialová1F nebo 2F
Co tedy znamená když se řekne modrá violeta v tomhle mám hokej
1.0 modrá violeta se zadá fialová 1F nebo 2F a k tomu ještě označit modrá
Dle toho jak jsem se tu v příspěvkách dočetl tak je každá něco jiného nebo je lepší vždy tady napsat ptáky a čekat na radu......
Moc tímto děkuji p. LENKOK za rady.
Všem krásný večer Jiří Janák
Zkusím a snad mne neukamenují...
V podstatě jsou 4 základní barvy, tedy samostatně stojící mutace a to :
zelená (přírodní), aqua, tyrkys a modrá. Všechny ostatní mutace jsou vždy v kombinaci se základní barvou. Tedy :
modrá violeta = modrá + fialová
Lutino = Ino zelené
albino = Ino modré
a tak dál.
Dobrý den,
Zkusím to lépe vysvětlit.
Mutace violet, tmavá, šedá je viditelná pouze s přítomností pigmentu melanin, u papoušků se objevuje v modré barvě, dále způsobuje tmavé drápky, tmavé oči atd. Podle toho se dá určit mutace.Takže základní je pigment melanin a ten obsahuje přírodní gen zelené, tak i mutační gen modré. Pokud je tento pigment zastaven mutací jako je ino, tak mutace nejde vidět pouhým pohledem a je pouze v genech. Jsou i mutace, které částečně pigment zastavují např. Skořice nebo pouze na částech těla např. HO.
Pokud máte vizuálně fialového papouška, je jasné, že je tam přítomná modrá mutace. Violet je neúplná dominantní, takže může být přítomna ve dvou podobách a to záleží jestli jsou geny (faktor) obsaženy na páru chrozomu obou ramen 2F nebo je jednoho 1F.
daktari
napsal(a):
Zkusím a snad mne neukamenují...
V podstatě jsou 4 základní barvy, tedy samostatně stojící mutace a to :
zelená (přírodní), aqua, tyrkys a modrá. Všechny ostatní mutace jsou vždy v kombinaci se základní barvou. Tedy :
modrá violeta = modrá + fialová
Lutino = Ino zelené
albino = Ino modré
a tak dál.
Tyrkysová a Aqua je multialela. Tyto mutace se nazývají parblue, doslovně překladem vedle modré, je tedy součástí modrého genu. Bez moudré mutace neexistuje, ale není vázán na melanin, takže ho můžeme vidět i na albínech.
Základní barvy těchto papoušků jsou modrá a žlutá, společně mají zelený vzhled (přírodní). Mutací se mohou objevit v jiné podobě, než v zelené. Mutace modrá zastavuje žluté zbarvení a způsobí modré peří. Ino mutace zastaví modré zbarvení a způsobí žlutý vzhled. Pokud jsou přítomny obě mutace, zbůsobí bílé peří.
Lenkok
napsal(a):
Dobrý den,
Zkusím to lépe vysvětlit.
Mutace violet, tmavá, šedá je viditelná pouze s přítomností pigmentu melanin, u papoušků se objevuje v modré barvě, dále způsobuje tmavé drápky, tmavé oči atd. Podle toho se dá určit mutace.Takže základní je pigment melanin a ten obsahuje přírodní gen zelené, tak i mutační gen modré. Pokud je tento pigment zastaven mutací jako je ino, tak mutace nejde vidět pouhým pohledem a je pouze v genech. Jsou i mutace, které částečně pigment zastavují např. Skořice nebo pouze na částech těla např. HO.
Pokud máte vizuálně fialového papouška, je jasné, že je tam přítomná modrá mutace. Violet je neúplná dominantní, takže může být přítomna ve dvou podobách a to záleží jestli jsou geny (faktor) obsaženy na páru chrozomu obou ramen 2F nebo je jednoho 1F.
Aby jste to dobře pochopil. Živočichové mají pár chromozomů, na kterém se nacházejí geny. 2F má oba chromozomy zmutované a dělením, které dochází u potomků se tyto chromozomy oddělí, to znamená, že jeden chomozom zdědí po matce a jeden po otci. Z toho pak vznikají nová mutační mláďata. Pokud mají oba rodiče stejné mutační geny, tak potomek je stejný jako jeho rodiče a pokud ne, tak se vizuálně změní podle toho, které chromozomy zdědí. U Violet to může být modrý, modrý 1F Violet nebo modrý 2F Violet. Zkuste si to na papír rozepsat a časem se Vám to bude sypat z hlavy samo bez velké námahy. Samozřejmě pak potřeba vědět, zda jsou mutační geny recesivní, dominantní a nebo neplné dominantní.
Recesivní musí potomek zdědit oba zmutované chromozomy, aby měl vizuální vzhled dané mutace. Pokud zdědí pouze jeden zmutovaný chromozom, tak mutaci štěpí.
Dominantní mutace nemusí zdědit oba zmutované chromozomy, stačí pouze jeden a vizuálně má vzhled mutace. Pouze se pak ovlivní vzhled potomků, protože ho nemusí zdědit. Např. Šedý 2F má všechny potomky 1F. A 1F má 50% potomků bez mutace. Záleží ale na mutací obou rodičů. Zkuste se kouknout na základní genetiku Mendela.
Neúplné dominantní mají dvě podoby a to už se asi nemusím rozepisovat. 😁
daktari
napsal(a):
Lenkok
děkuji za přednášku, ano máte pravdu. Ale já se snažíl tazateli naznačit jak má zadávat do GK. Z vašeho výkladu si nejsem jist zda to zvládne když je začátečník.
Tak snažím se to vysvětlit tak, aby to uživatelé pochopili. Když to napíšu stručně, tak se opakovaně ptají na to samé. 🤔 Tak si myslím, že se dá pochopit, co zadat do genetické kalkulačky.
Takže základní je pigment melanin a ten obsahuje přírodní gen zelené, tak i mutační gen modré.
to jste kapánek pomotal, ne
žádný "gen zelené a modré" není ...
To že je pták žlutý, když je v přírodě zelený, je dáno geneticky podmíněnou změnou ultrastruktury pera, to že je modrý je zas porucha v syntetizaci papouščích pigmentů psitacinů(tělo je nevyrábí).
lupus4
napsal(a):
Takže základní je pigment melanin a ten obsahuje přírodní gen zelené, tak i mutační gen modré.
to jste kapánek pomotal, ne
žádný "gen zelené a modré" není ...
To že je pták žlutý, když je v přírodě zelený, je dáno geneticky podmíněnou změnou ultrastruktury pera, to že je modrý je zas porucha v syntetizaci papouščích pigmentů psitacinů(tělo je nevyrábí).
Myslím, že jsem nic nepomotala, ale asi si jen nerozumíme. Psitacin je u papoušků a spolu s melaninem a tvoří zelené zbarvení. Ztrátou melaninu je porucha danou mutací, která způsobí, že je papoušek žlutý. To samé je i ztráta psitacinu, způsobí že je papoušek modrý
Ale snažím se vysvětlit, že melanin je důležitý pro vizuální mutace, jako je violet, šedý a tmavý, protože psitacin tyto mutace vizuálně neprojeví.
základní je pigment melanin a ten obsahuje přírodní gen zelené, tak i mutační gen modré.
nezlobte se, ale předkládáte tu nevím kde získané "fantasmagorie"
Melanin je pouze hnědý až černý pigment a je odvozen z aminokyselin tyrosinu či tryptofanu, jež jsou oxidovány a zpolymerovány.
žádný "gen zelené" u papoušků neexistuje...
Sloučenina odpovědná za modrý vzhled na papoušcich je melanin. Melanin, který je uložen v jádru peří, může mít za následek strukturální barvy jako zelená, modrá a fialová v oblastech, které jsou obvykle žluté nebo bílé. Melaninové sloučeniny jsou také zodpovědné za hnědé a černé zbarvení. Melaniny jsou syntetizovány v tělech lidí i ptáků ze substrátové tyrosinázy.
Psittacofulviny jsou pigmenty jedinečné pro papoušky, které jsou zodpovědné za některé jasně červené a žluté zbarvení.
Ano zelený gen není, to jsem špatně nazvala.
sláva
tak si to shrneme přehledně
Zbarvení peří je dáno jednak přítomností pigmentů v epidermálních buňkách per, jednak fyzikálně optickými jevy (lomem světla) na mikrostrukturách paprsků a větví (tzv. strukturální zbarvení) a kombinací obou.
teď tedy k tyrkysové, aqua a modré, čili mutacím způsobeným změnou produkce psittacinu :
tyrkysový (tyrquoise, tg) - produkce psittacinu snížena na cca 60 % na křídlech a 90 % na zbytku těla ...
aqua (aqua, aq) - produkce psittacinu snížena na cca 50 %
modrý - redukce psittacinu100%
a pak mutace - kde se mění produkce (kvantita) melaninu přenášeného do opeření - patří sem např. misty, pastel, dilute, dec atd... atd...
nebo - nedokonalý melanizační proces - pak není eumelanin černý, ale jen hnědý a máme tu skořici...
je to srozumitelné ?
lupus4
napsal(a):
sláva
tak si to shrneme přehledně
Zbarvení peří je dáno jednak přítomností pigmentů v epidermálních buňkách per, jednak fyzikálně optickými jevy (lomem světla) na mikrostrukturách paprsků a větví (tzv. strukturální zbarvení) a kombinací obou.
teď tedy k tyrkysové, aqua a modré, čili mutacím způsobeným změnou produkce psittacinu :
tyrkysový (tyrquoise, tg) - produkce psittacinu snížena na cca 60 % na křídlech a 90 % na zbytku těla ...
aqua (aqua, aq) - produkce psittacinu snížena na cca 50 %
modrý - redukce psittacinu100%
a pak mutace - kde se mění produkce (kvantita) melaninu přenášeného do opeření - patří sem např. misty, pastel, dilute, dec atd... atd...
nebo - nedokonalý melanizační proces - pak není eumelanin černý, ale jen hnědý a máme tu skořici...
je to srozumitelné ?
V podstatě se bavíme o slovíčkaření.
Snažila jsem se tu vysvětlit úplně něco jiného. A to jste asi nepochopil, protože jsem se snažila vysvětlit jednoduše pro laiky a ne tu vypisovat učebnici přírodopisu.
Vy jste se chytil jedné věty, která vám neseděla, ano přiznávám zelený gen není. A hned mi tu píšete produkci psittacinu, kterou jsem řešit nechtěla. Eventuálně snažila jsem se vyhnout toho, aby si psittacin spojoval s fialovým zbarvením.
Spíše jsem chtěla vysvětlit, proč je ten papoušek fialový a šedý. A to s psittacinem nemá nic moc společného, protože se i můžeme setkat s papouškem zelené violety, nebo šedozelená, ale na lutinech fialová nebo šedá není, kteří produkují normálně psittacin.
Ale to by jsme se mohli bavit pořád dokola.
zahradajanakovi
napsal(a):
Dobrý večer všem........mám pár dotazu tak jsem zvědav zda se dopátrám jak je to dobře.....
1.0 violeta........se zadá fialová1F nebo 2F
Co tedy znamená když se řekne modrá violeta v tomhle mám hokej
1.0 modrá violeta se zadá fialová 1F nebo 2F a k tomu ještě označit modrá
Dle toho jak jsem se tu v příspěvkách dočetl tak je každá něco jiného nebo je lepší vždy tady napsat ptáky a čekat na radu......
Moc tímto děkuji p. LENKOK za rady.
Všem krásný večer Jiří Janák
Snáď to pomôže
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!