Ale raději bych jeho návštěvu oželel. Vysedává mi tam a mlsně si prohlíží papoušky. Loni jsem za jeden den přišel o sedm mladých lutino princezek. Každá měla utrženou jednu nohu. Jsem dlouholetý chovatel a toto se mi ještě nestalo. Asi to má na svědomí on. Moje hloupost. Už mám dvojité pletivo. Drahé poučení. Poradí mi někdo, jak ho zaplašit aby se nevracel? Ještě pro upřesnění. Je to jestřáb lesní a nebo krahujec obecný? Nejsem znalec dravců. Přikládám foto. Díky.
papala

XXX.XXX.211.160
Krahujec obecný
chovatelaustralie
napsal(a):
Ale raději bych jeho návštěvu oželel. Vysedává mi tam a mlsně si prohlíží papoušky. Loni jsem za jeden den přišel o sedm mladých lutino princezek. Každá měla utrženou jednu nohu. Jsem dlouholetý chovatel a toto se mi ještě nestalo. Asi to má na svědomí on. Moje hloupost. Už mám dvojité pletivo. Drahé poučení. Poradí mi někdo, jak ho zaplašit aby se nevracel? Ještě pro upřesnění. Je to jestřáb lesní a nebo krahujec obecný? Nejsem znalec dravců. Přikládám foto. Díky.
Ty utrhané nožky jsou časté, stalo se mi to dvakrát a viděl jsem to i u bratra a stalo se to i kamarádovi. Ale ten krahujec s tím podle mne nic společného nemá. Vždycky se to stane přes noc, kočka nebo kuna skočí na pletivo a rozplaší ptáky ti potmě posedají na pletivo a kuna chytne právě ten trčící pařátek a tahá až dostane ven celou nožku. Já po setmění kontroluju ptáky a ráno chodím do práce dlouho před rozedněním, takže alespoň u mě vím, že to krahujec nebyl. Je to krásně poznat i podle toho, že když se do voliéry v noci něco dobývá, ráno ptáci nejsou pěkně na bidle, ale spí v krmítkách napáječkách větvích atp.
Mám ho zde též, ale ty utrhané nožky nebude jeho práce.
Jak již zde bylo uvedeno, bude to mít na svědomí kuna.
Zatím na krahujce zkouším různé lapačky, ale zatím neúspěšně.
Pro ptáky je nebezpečný hlavně tím že je plaší v hnízdění a to je potíž.
Co nás začal navštěvovat všichni se zdržují v záletech.
Jediné plus to má, že zmizela hejna vrabců, kteří nás navštěvují od souseda, kde hodují se slepicemi.
Jestli na něho nějak vyzrajete, dejte prosím vědět. Jestli se to povede mě, rovněž vědět dám.
S pozdravem Josef.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Moje vzduchovka už má dva zářezy jen se s tím nesmíte chlubit krahujec je chráněný.
Pani iste chapem ze kazdeho take nieco hneva no milda vas nazor zo vzduchovkou nezdielam sme vtackari ako sa hovori a zabyjat takeho majestatneho vtaka ktoremu tiez patry sloboda je si mysli na hambu. Vam by sa ties nepacilo keby prejdete susedovi cez pozemok a on spravy zarez pre gulovnicu. Tiez mi tu lieta strasi papagaje (na voliery nesada) no respektujem ho. Priklanam sa k odchytu trosku mu spravit bububu ako to robyl dedo a je nacas pokoj.
milda 33

XXX.XXX.142.32
No chápu vás ale když dáte jednoho na výřad tak tam brzo litá jinej a když vidíte jak neustále nalítá na voliéru a papoušci se tam mlátí tak hned nabíjíte...
Děkuji za názory. Krahujec se mi stále zdržuje na voliérách. V posledních několika měsících zmizelo zde úplně zpěvné ptactvo. Krmítko na zahradě, na zimní přikrmování ptáků je opuštěné a kromě dravců a strak tu nejsou žádné. Zdá se mi, že dravců je v posledních letech všude je hodně. Zvláště jsou vidět teď v zimě na stromech u silnic.To už je ale asi na diskuzi s ochránci přírody.
chovatelaustralie
napsal(a):
Děkuji za názory. Krahujec se mi stále zdržuje na voliérách. V posledních několika měsících zmizelo zde úplně zpěvné ptactvo. Krmítko na zahradě, na zimní přikrmování ptáků je opuštěné a kromě dravců a strak tu nejsou žádné. Zdá se mi, že dravců je v posledních letech všude je hodně. Zvláště jsou vidět teď v zimě na stromech u silnic.To už je ale asi na diskuzi s ochránci přírody.
Chce to trpělivost, on (ona) nebude věčně ztrácet čas tam kde nic nechytí a malé zpěvné ptactvo se vrátí - vlastní zkušenost. Nebojte se a nechte tomu čas.
Postolka - sokol mysiar nie je primarny predator spevavcov, ten fici na hlodavcoch. Ale poznam aj par ktory v case hniezdenia krmi asi 50% dazdovnikmi /rorys/. Krahulec je lovec drobneho vtactva. Teraz che prezit, ak bude mat dostatok potravy a v okoli zahniezdi, pri odchove sa ma okolie /od sykorky po holuba/ po chlebe. Chovam postove holuby a vtactvo, mam s nim aj jastrabom a rarohom skusenosti, ale nikdy som to neriesil likvidaciou dravca. Treba odsledovat napr. cas lovu daneho jedinca a nie mu stale nech otvorenu "spajzu"!
Dravci jsou stále pro mne ohrožený druh. A podle zákona také, většina z nich kriticky. To že se někomu zdá, že jich je teď hodně, tak je to jen zimou, kdy se shromažďují častěji u zdrojů potravy. Káně posedavají u silnic, protože hoduji na přejetých zvířatech. Pak se často také stávají oběťmi. Nepočítám kolik dravců je zabito a poraněno elektrickým proudem, nebo a to hlavně u krahujců, zabito nárazem do skleněné bariéry, nebo postřeleno. Vždycky jsem se snažila vnímat přírodu jako celek, který je třeba jako ten celek chránit. Tak si myslím že netřeba se na dravce hněvat, a zase tak moc se obavat, oni to taky nemají lehké. Mnozí z nich si všímají více hlodavců než vašich chovů a to je přece taky prospěšné.
Paní, máte pravdu, ale ne krahujec. Nepolyká hlodavce, ale drobné ptactvo,2 velikosti vrabce každý den a to bude hladový, zvláště samice, která je větší než samec. Voliéry se dají chránit - není problém. To co létá venku už ne. Vinen je člověk. Mohl bych o tom napsat několik stran.
Jen dodám, že jsem Váš text četl pozorně a zaregistroval, že jste napsala mnozí dravci si všímají hlodavců, proto píšu, že máte pravdu. Lidé si pletou poštolku s krahujcem, ale asi víte o čem mluvím. Bohužel dnes mnozí znají vše jen z internetu a nepoznají ani nejzákladněší druhy ptactva, ale ono za chvíli dosavadním přístupem ochrany žádní drobní pěvci nebudou, tak to nevadí. Budou horší problémy s jinou invazí homo sapiens.
milda 33

XXX.XXX.142.32
No až se vam kuli krahujci zabije o pletivo papoušek třeba od 5000 do 15 000 tak jsem zvědav co tu budete psat za moudra o odchytu a že krahujec časem odletí
smidla
napsal(a):
Dobry den,
bydlim v podzamci. Na zamku leta letouci hnizdi postolky. Mam to takovych 100 mrtru. Presto mam zahradu plnou ptactva, krmitko oblezene a ptaci vyvadeji mlade.
S pozdravem smidla.eu.
Tomu se ani nedivím, protože poštolka loví myši. Zpěvné ptactvo loví pouze a jen výjimečně, tak proto máte krmítko plné ptactva...
Nedokáži posoudit, jestli jsou dravci u nás přemnoženi nebo ne. Bydlím na okraji Prahy, nedaleko lesa. Už několik let pozoruji značný úbytek zpěvného ptactva v našich zahradách a to vždy zvláště v zimně, při přikrmování v krmítku na zahradě. Řekl bych, že velkou škodnou jsou v mém okolí zvláště straky, které jsou zde v několika párech. Vypozoroval jsem, že likvidují ptačí hnízda s mláďaty. Hnízda sýkorek, kosů a ostatních zpěvných ptáků nemají u nás snad šanci obstát. Na zahradě jsou vždy zlikvidovány. Krahujce na voliérách bych si nedovolil zlikvidovat. Beru ho, že do naší přírody patří a také musí být z něčeho živ. Navíc, je krásný a určitě by měl zachovávat rovnováhu v přírodě. Obávám se však, kdo zjistí, že se rovnováha začíná porušovat? Vymizení zpěvného ptactva v mém okolí si zatím vysvětluji zvláště přemnožením strak.
pterodactyll
napsal(a):
Mám ho zde též, ale ty utrhané nožky nebude jeho práce.
Jak již zde bylo uvedeno, bude to mít na svědomí kuna.
Zatím na krahujce zkouším různé lapačky, ale zatím neúspěšně.
Pro ptáky je nebezpečný hlavně tím že je plaší v hnízdění a to je potíž.
Co nás začal navštěvovat všichni se zdržují v záletech.
Jediné plus to má, že zmizela hejna vrabců, kteří nás navštěvují od souseda, kde hodují se slepicemi.
Jestli na něho nějak vyzrajete, dejte prosím vědět. Jestli se to povede mě, rovněž vědět dám.
S pozdravem Josef.
Zdravím, tento problém jsem měl také.Od známého myslivce jsem si půjčil odchytovou klec na ptáky, hned druhý den tam byl.Klec jsem naložil do auta a odvezl asi 8 km od bydliště k lesu, tam jsem ho vypustil, od té doby mám díky bohu klid.
Pro chovatelaustralie. Máte pravdu ohledně strak. Je to typický potravně přizpůsobivý oportunista. A už se tady o nich mluvilo. Kvituji i váš zdravý názor na krahujce (je tak trochu i na chovatelích, jak zabezpečí své chovy). Jen vás musím poopravit straka nepatří mezi dravce, ale mezi pěvce. Tu bych vrámci biodiverzity a rovnováhy v přírodě také momentálně neobhajovala.
milda 33
napsal(a):
No až se vam kuli krahujci zabije o pletivo papoušek třeba od 5000 do 15 000 tak jsem zvědav co tu budete psat za moudra o odchytu a že krahujec časem odletí
To se vám dříve zabije ten krahujec o to pletivo. Krahujec není jestřáb. Kostra krahujce je poněkud křehká a jakýkoliv náraz o pletivo nebo o cokoliv jiného ho může zabít. Papoušek v ceně kterou uvádíte není andulka ale třeba Amazoňan nebo jiný druh většího exota. Na toho si krahujec netroufne. Krahujce mám na pozemku každou zimu a nevšiml jsem si že by si mých papoušků všímal nebo že by byl nějaký problém. Jediné co mě loví jsou holubi. Jelikož mám sportovní chov a denně s nimi létám tak na ně útočí. Jelikož není tak dobrý lovec, tak jeho procentuální úspěšnost je mizivá. Koncem března až začátkem dubna začíná hnízdit tak se od vás odstěhuje většinou zpět do lesů. Od října ho můžete čekat doma zas.
Strouhy
napsal(a):
To se vám dříve zabije ten krahujec o to pletivo. Krahujec není jestřáb. Kostra krahujce je poněkud křehká a jakýkoliv náraz o pletivo nebo o cokoliv jiného ho může zabít. Papoušek v ceně kterou uvádíte není andulka ale třeba Amazoňan nebo jiný druh většího exota. Na toho si krahujec netroufne. Krahujce mám na pozemku každou zimu a nevšiml jsem si že by si mých papoušků všímal nebo že by byl nějaký problém. Jediné co mě loví jsou holubi. Jelikož mám sportovní chov a denně s nimi létám tak na ně útočí. Jelikož není tak dobrý lovec, tak jeho procentuální úspěšnost je mizivá. Koncem března až začátkem dubna začíná hnízdit tak se od vás odstěhuje většinou zpět do lesů. Od října ho můžete čekat doma zas.
BYyvam na samom okraji dediny nadomnou prehladny kopec s remizkami, sitàcia je takà v dobe mladosti vyskyt straky a sojky takmer nulovè vyskyt mysiaka horneho celkom pravidelny jastrab a krahulec vzdy v zime a potom najar na kuriatka, vyskyt lisok;kun a inych drobnych predàtorov o, na zimnom krmitku vzdy pocetnè mnozstvà vrabcov a rozneho inak neviditelnèho spevavèho vtàctva dnes je situacia takà ze hlavne v zime, straky, sojky, a jak krahulec tak aj jastrab tychto dravcov dokonca nenarusi ani vasa pritomnost caskokràt nabura do pletiva ani 1m od vàs co sa vsak osvedcuje je zivy odchyt do kosa, lapaca a nàslednè vypustenie daleko od dediny, v pripade stràk a sojok ak sa lapia tak uz neletia.ale jednoznacne za premnozenie nesie vinu prehnanè ochranàrstvo aj zmeny vyvolanè clovekom monokultury atd, ja si pametàm dobu ked som za zobàk straky dostal tri patrony, a navzdory pesticidom a herbicidom som mal krmitko na zàhrade v zime plnè drobnych spevavcov.
Dobrý den všem,
vím že toto je staré vlákno...
Začal mé voliéry navštěvovat Krahujec. Zatím mne to stálo dva kanáry, kteří se domlátili v kleci. Krahujec přiletí, sedne na zem do trávy před voliérou a pak vyrazí proti pletivu. Myslel jsem že ho to přejde když nic neuloví, ale drží stále.
Moji ptáci jsou zalezlí v záletech a voliéry vypadají jak po vymření.
Zdá se mi že od té doby i špatně žerou.
Už se vám někomu podařilo ho něčím odehnat?
Tři roky stará diskuze a nic nového. Krahujec, aby chudák přežil potřebuje asi 2 vrabce za den, pokud moc nemrzne. Poštolka myši i tu sýkoru a stejně káně mimo myší. Města jsou plná holubů věžáků. Na ty krahujec nestačí, jestřáb do města nejde. Města jsou plná kachen březňaček, tam jsou před dravci v bezpečí.To není kachna divoká, ale brojler domácí. Jaksi je to vše naruby. Nikdo je nesmí střílet, 200 m od stavení je limit, nebo byl už nevím.
Asi největší škodnou jsme My lidé.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobry den, moja reakcia je taka ze chudak ten krahulec tiez nechce zomriet a nieco jest potrebuje. To my vratane mna ho provokujeme vtakmi vo volierach, nezda sa ze by ich bolo vela, len sa v zime priblizuju k ludskym obydliam. Ja chovam cca 15-20 hylov vo vonkajsej voliere v zime vonku. Tiez som mal problem s krahulcom a vyriesil som to tak ze som na strop voliery poukladal, alebo pripevnil vetvy z borovice alebo smereku, vtedy sa vtaci neplasia zhora. A na boky voliery som na pletivo pripevnil tu zelenu tkaninu co sa dava na plot aby cez neho nebolo vidiet a mam pokoj. Hyle sa mi neplasia, macka ich nechyta a krahulec dal pokoj uz nenalietava na volieru. A nepotrebujem nato ani vzduchovku.
S pozdravom
Nech sa dari a pekne sviatky.
napsal(a):
Dobry den, moja reakcia je taka ze chudak ten krahulec tiez nechce zomriet a nieco jest potrebuje. To my vratane mna ho provokujeme vtakmi vo volierach, nezda sa ze by ich bolo vela, len sa v zime priblizuju k ludskym obydliam. Ja chovam cca 15-20 hylov vo vonkajsej voliere v zime vonku. Tiez som mal problem s krahulcom a vyriesil som to tak ze som na strop voliery poukladal, alebo pripevnil vetvy z borovice alebo smereku, vtedy sa vtaci neplasia zhora. A na boky voliery som na pletivo pripevnil tu zelenu tkaninu co sa dava na plot aby cez neho nebolo vidiet a mam pokoj. Hyle sa mi neplasia, macka ich nechyta a krahulec dal pokoj uz nenalietava na volieru. A nepotrebujem nato ani vzduchovku.
S pozdravom
Nech sa dari a pekne sviatky.

lada 4
napsal(a):
Co říc chovatel hovado, když se chlubíte stím že střílíte .......................
To není chovatel!!! Chovatel má rád přírodu a vše co k tomu patří. A.E

napsal(a):
To není chovatel!!! Chovatel má rád přírodu a vše co k tomu patří. A.E
A to už naštěstí smazali ty prasárny, co tu "chovatelé" radili v předchozím vlákně... Bohužel místo lepšího zabezpečení svých zvířat někteří volí nelegální prostředky k odstranění těch divokých...
napsal(a):
A to už naštěstí smazali ty prasárny, co tu "chovatelé" radili v předchozím vlákně... Bohužel místo lepšího zabezpečení svých zvířat někteří volí nelegální prostředky k odstranění těch divokých...
Dobrý den,
chtěl jsem radu, ne komentář co dělám špatně.
Voliéry mám celé zastřešené, pletivo dvojité i u klecí. Krahujec se na ně nedostane. Nálety dělá za předu do pletiva. Všichni ptáci jsou radši schovaní v záletech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
vlasi11
napsal(a):
Dobrý den,
Voliéry mám celé zastřešené, pletivo dvojité i u klecí. Krahujec se na ně nedostane. Nálety dělá za předu do pletiva. Všichni ptáci jsou radši schovaní v záletech.
Voliéry máte zabezpečeny dobře,kromě předku.Vyzkoušejte zelené pletivo radil i Rybo4 které se dává na krytí plotu,uchycení přímo na pletivo nebo např. do rámů zhotovených ze střešních latí což je lepší,protože se na chovnou sezonu dá snadno demontovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
kubanec
napsal(a):
To musí bejt hroznej člověk když střílí ptáčky a ten krahujec přes léto nežere a nebo je na dovolený myslím kvůli těm sítím přes chovnou sezónu.....
Krahujec se k volierám stahuje jen na zimu,protože přes léto má prostřený stůl v přírodě a protože ho není téměř vidět tak je zřejmě na "dovolené"-proto přes chovnou sezonu není potřeba sítí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Krahujec se k volierám stahuje jen na zimu,protože přes léto má prostřený stůl v přírodě a protože ho není téměř vidět tak je zřejmě na "dovolené"-proto přes chovnou sezonu není potřeba sítí.
Tak tedy u nás to neví, že přes léto mají být na dovolené. Stojíme před voliérou metr od sebe a on útočí mezi námi na Anduly, které jsou pít na zem do misky. Rána do pletiva jak kladivem a stejně jsem ho nechytil i když dostal facku. Kde stratil plachost? A tak křehký asi také nebude, když to v pohodě přežil. Seděl na protějším domě a pozoroval nás. Ve městě. Ti se chovají jinak.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
chovatelaustralie20
Dobrý den,máte pravdivou zkušenos,spousta lidí zde neví o čem je řeč,jako někdo s jeho pejsánkem,který vše ze dvora vyžene.Krahujec klidně sedne na voliéru a čokl se může zbláznit, on ví,že se k němu nedostane.
Krahujec je predátor,který se před ničím nezastaví,je jako štika,které vytrhnete třpytku z tlamy a ona jí chytne v zápětí zas,vyženete ho,obletí dům a útočí na voliéry opět.Mám jich tu několik párů,záleží jak již další píší na jeho hladu a dostatku stravy.
Moc řešení není,maskovací sítě,nebo i jiné jak doporučujete,stejně ptáky plaší a spousta se jich ve stresu zabije.
Spolehlivé řešení je pouze jedno,nebo čekat že najde snadnější získání stravy někde jinde.
alfonzo
napsal(a):
chovatelaustralie20
Dobrý den,máte pravdivou zkušenos,spousta lidí zde neví o čem je řeč,jako někdo s jeho pejsánkem,který vše ze dvora vyžene.Krahujec klidně sedne na voliéru a čokl se může zbláznit, on ví,že se k němu nedostane.
Krahujec je predátor,který se před ničím nezastaví,je jako štika,které vytrhnete třpytku z tlamy a ona jí chytne v zápětí zas,vyženete ho,obletí dům a útočí na voliéry opět.Mám jich tu několik párů,záleží jak již další píší na jeho hladu a dostatku stravy.
Moc řešení není,maskovací sítě,nebo i jiné jak doporučujete,stejně ptáky plaší a spousta se jich ve stresu zabije.
Spolehlivé řešení je pouze jedno,nebo čekat že najde snadnější získání stravy někde jinde.
Mate neco proti memu pejsankovi? Je to spolehlivy hlidac papousci se ho neboji a on je nenapada! Odezene spolehlive vse! Ja nenapadam Vas tak me nechte laskave i meho pejsanka napokoji! Zadavatel se ptal jak se spolehlive zbavit dravce napsal jsem mou skusenost tak mne laskave neosocujte! Muj pejsanek ma mnohem delsi rodokmen nez Vy vazeny pane! a nikdy nic nezamordoval!!!!
alfonzo

XXX.XXX.0.243
radek1312
proč se vztekáte,jste mimo téma,uvedl jste,že pořízení psa vyřeší problém s krahujcem,jen jsem uvedl,že pes krahujce nevyžene
radek1312
napsal(a):
Mate neco proti memu pejsankovi? Je to spolehlivy hlidac papousci se ho neboji a on je nenapada! Odezene spolehlive vse! Ja nenapadam Vas tak me nechte laskave i meho pejsanka napokoji! Zadavatel se ptal jak se spolehlive zbavit dravce napsal jsem mou skusenost tak mne laskave neosocujte! Muj pejsanek ma mnohem delsi rodokmen nez Vy vazeny pane! a nikdy nic nezamordoval!!!!
Koukám, že se tu vždy vyskytne nějaký narušený jedinec který dokáže diskuzi okamžitě otrávit. Jestli hájíte třeba nějakou čest svého pejsánka, tak podejte trestní oznámení, že byla uražena jeho čest jako hlídače. Bóže, do čeho jsi to duši dal?
vlasi11
napsal(a):
Dobrý den,
Jeden chovatel dal ze strany kde krahujec pravidelně útočil vyleštěnou tabuli skla a bylo po problému.....
Dobrý den.
Minulý rok jsem byl kupovat u jednoho chovatele.Měl hodně voliér.avašiml jsem si zajimavé kulaté zrcadlové věci u voliér.Bydlel u lesa a zrovna dravec kroužil vysoko nad jeho pozemkem.Ptal jsem se co to je.Řekl že to viděl u chovatele v zahraničí.Vlastně takové parabolické zrcadlo.Že prý funguje i takové to zrcadlo co mají u pokladen v obchodech.Nevím předávám co jsem viděl.Pták se přibližuje a parabola jeho obraz zvětšuje a on odletí.Nevím nenadávejte mě.Konec.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
danica1971
Dobrý den,zajímavý poznatek.Mám na výsledek trošku jiný názor než uvedl daný chovatel o zrcadle.Zrcadlo oklamává každého tvora,vezměte bludiště,narážíte,máte pocit ,že se můžete pohybovat dále do prostoru,který tam však není.Podobně se pohybuje predátor při útoku a zbytek je jasný,hadr s jarovou vodou na umytí zrcadla.
Vidím tento jev u sousedů,mají okna ,která mají odrazový systém proti ostrému slunci,ale jinak vypadají při nasvícení jako zrcadlovky brýle.Čas od času slyším jak narazil vrabčák do skla,také si myslel,že prostor pokračuje dále.
Na plašení lidé používají i nefunkční cédéčka pověšená na provázku,vítr s nimi otáčí a záblesky dravce odradí,není to však stopro,ale za pokus to stojí.
Dravců je u nás katastrofální nedostatek...Dravci mají své specifické poslání v přírodě a jejich užitečnost je neoddiskutovatelná!Gauneři,kteří drancují díky kolaborantům ornou půdu se dopouští pochybení v nerespektování rozlohy osetých ploch monokulturami za cenu jistých výkupů a ignorují faunu s jejími přirozenými potřebami...Díky změnám mikroklimatu v monokulturách dochází k exodu obrovského množství hmyzu,s tím je spojen exodus ptáků a dalších predátorů.Tento zločin nikdo v tomto státě řízeném kolaboranty neřeší...Z těchto důvodů se zatoulaný dravec objeví i tam,kde předtím nebyl vidět...Jestřábí koš instalovaný holubářem-primitivem ve Štípě u Zlína je důkazem nevzdělanosti a tuposti chamtivého "chovatele",který ignoruje situaci,že jeho dobrovolná volba pro chov holubů přináší zároveň riziko odchytu jeho ptáků dravcem-obloha patří silnějšímu!!!Odchyt jestřába s jeho nenahraditelným posláním dalece převyšuje i 200 holubů holubáře!Rada pro naříkající chovatele papoušků je snadná-umístěním dalšího pletiva 0,5m od voliéry!Krahujec,který vyhledává "snadnou "kořist,bývá vždy hendikepován-jeho přirozené chování je existence v neustálém pohybu...Zabití samice,která se nedočkala nakrmení na hnízdě od samce,znamená také úhyn všech mláďat,jelikož samec sám své mladé nakrmit nedokáže!Řimák
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Pro Birdsong-ani se mi nechtělo reagovat,tak jen pár vět:zdá se mi,že jste se vyplakal na špatném hrobě ode dneška vás budou milovat všichni zemědělci,holubáři i chovatelé papoušků.Tady se čeká na rady,ale od vás přišla jen samá zášt'!PS-divím se že žijete mezi gaunery a kolaboranty,chtělo by to přesun daleko na východ.
Birdsong
napsal(a):
Dravců je u nás katastrofální nedostatek...Dravci mají své specifické poslání v přírodě a jejich užitečnost je neoddiskutovatelná!Gauneři,kteří drancují díky kolaborantům ornou půdu se dopouští pochybení v nerespektování rozlohy osetých ploch monokulturami za cenu jistých výkupů a ignorují faunu s jejími přirozenými potřebami...Díky změnám mikroklimatu v monokulturách dochází k exodu obrovského množství hmyzu,s tím je spojen exodus ptáků a dalších predátorů.Tento zločin nikdo v tomto státě řízeném kolaboranty neřeší...Z těchto důvodů se zatoulaný dravec objeví i tam,kde předtím nebyl vidět...Jestřábí koš instalovaný holubářem-primitivem ve Štípě u Zlína je důkazem nevzdělanosti a tuposti chamtivého "chovatele",který ignoruje situaci,že jeho dobrovolná volba pro chov holubů přináší zároveň riziko odchytu jeho ptáků dravcem-obloha patří silnějšímu!!!Odchyt jestřába s jeho nenahraditelným posláním dalece převyšuje i 200 holubů holubáře!Rada pro naříkající chovatele papoušků je snadná-umístěním dalšího pletiva 0,5m od voliéry!Krahujec,který vyhledává "snadnou "kořist,bývá vždy hendikepován-jeho přirozené chování je existence v neustálém pohybu...Zabití samice,která se nedočkala nakrmení na hnízdě od samce,znamená také úhyn všech mláďat,jelikož samec sám své mladé nakrmit nedokáže!Řimák
Tak nevím kde žijete,že je u vás dravců nedostatek. Tady na Vysočině když jedu po okolí,napočítám 10-12 káňat na pět km. Přímo ve městě vím o dvou hnízdech krahujců. Na kostele pravidelně hnízdo poštolek a druhé na komíně od teplárny.
Poštolky jediné ničemu neškodí. Jasné že dravci do přírody patří,ale tito domestikovaní,kteří útočí mezi lidmi na vše co se hne,krahujci úplně zdecimovali veškeré zpěvné ptactvo v okolí. Káňata,která se podle některých žíví jenom myšmi berou na vsích slepice a když mu jí chcete vzít se brání.
Ono je to jako se vším, všeho z mírou. Chránit ano . Ale když chovatel chytí do koše krahujce a odveze ho někam k lesu,pochopitelně mimo hnízdní sezonu,tak přece neudělá nic špatného.
Kolik je zde kun si netroufnu ani odhadnout,běhají po ulici za bílého dne.

Birdsong
napsal(a):
Dravců je u nás katastrofální nedostatek...zato hlupáků tady máme až nadmíru 🙄
nedá mi to abych také nezareagoval. Bydlím v Brně a přemnožené sojky, množství kun a krahujec jsou v městě v bezpečí a je to katastrofa. Nadělají ještě víc škod než "ochranáři". Krahujčí návštěvy mám na voliérách v létě několikrát denně, klidně si sedne s vrabcem metr ode mne a jakoby se mi vysmíval. U sousedů hnízdívali před zateplením fasády rorýsi. Krahujec se přichytil u díry ve zdi a odchytával jednoho po druhém. Bohužel jsem zasáhnout nemohl, protože na mávání rukama a moje výkřiky vůbec nereagoval a pro vzduchovku jsem nemohl zajít, protože by na mne sousedi zavolali policajty.Poštolka se troufne klidně i na dospělého holuba. Pozoroval jsem asi hodinu poštolku jak držela holuba v okapu. Chvilku byla nahoře poštolka, chvilku holub, ale nepustila ho a asi po hodině už z něj škubala peří a začala hodovat. Pozoroval jsem i poštolku co mi pod oknem chytla chocholouše. Bohužel místo aby uletěl se přikrčil a dělal, že tam není. Sojky zničí většinu hnízd s mladými zpěvnými ptáky. O šedivkách, které se tu množí geometrickou řadou ani nemluvím a ty také něco spotřebují.
corvuscorax
napsal(a):
nedá mi to abych také nezareagoval. Bydlím v Brně a přemnožené sojky, množství kun a krahujec jsou v městě v bezpečí a je to katastrofa. Nadělají ještě víc škod než "ochranáři". Krahujčí návštěvy mám na voliérách v létě několikrát denně, klidně si sedne s vrabcem metr ode mne a jakoby se mi vysmíval. U sousedů hnízdívali před zateplením fasády rorýsi. Krahujec se přichytil u díry ve zdi a odchytával jednoho po druhém. Bohužel jsem zasáhnout nemohl, protože na mávání rukama a moje výkřiky vůbec nereagoval a pro vzduchovku jsem nemohl zajít, protože by na mne sousedi zavolali policajty.Poštolka se troufne klidně i na dospělého holuba. Pozoroval jsem asi hodinu poštolku jak držela holuba v okapu. Chvilku byla nahoře poštolka, chvilku holub, ale nepustila ho a asi po hodině už z něj škubala peří a začala hodovat. Pozoroval jsem i poštolku co mi pod oknem chytla chocholouše. Bohužel místo aby uletěl se přikrčil a dělal, že tam není. Sojky zničí většinu hnízd s mladými zpěvnými ptáky. O šedivkách, které se tu množí geometrickou řadou ani nemluvím a ty také něco spotřebují.
Vážený příteli. Mám stejnou zkušenost. Krahujec při lovu téměř nereaguje na to, že jste někde poblíž a budete se ho snažit zaplašit. Vůbec nereaguje na to, že jste tam a chcete ho odehnat od voliér. Přemnožené straky mi letos na zahradě zlikvidovali hnízdící ptáky. zavěšuji jim na ovocné stromy budky ale nepodařilo se vyvést žádné mladé. Straky sedí poblíž a vyčkávají. Všechna mláďata zlikvidovali.. Tak nevím, jestli jim jenom nepřipravuji krmení, tím, že zavěšuji budky.
pravidelně mi tu taky loví,občas zalétne do prázdné voliery ale vždy dostane zase volnost
Birdsong
napsal(a):
Tento příspěvek mi přijde dost.......
Můžete mi prosím vysvětlit, jak mi pomůže další pletivo 0,5m od voliéry????
Jak jsem psal, na ptáky ve voliéře se nedostane, ale nálety do pletiva je tak vyblázní, že se umlátí ve voliéře.