michalzl
XXX.XXX.251.165
Vybudoval jsem na zahradě voliéru 4 x 2,5 x 1,2m (dxvxš) a vzhledem k tomu, že mám sousedy na všechny strany od voliery asi 20m a nechtěl bych je moc prudit, hlavně v létě brzy ráno křikem papoušků, tak se ptám, který z nich je méně hlučnější. Budu pořizovat chovný pár. Nějaké videa na youtube, jsem viděl (slyšel) a přijde mi, že rosela má hlas více příjemný, takový podobný kosovi, jestli se nepletu. Původně jsem chtěl papouška nádherného, ale ten jeho křik mě trochu odrazuje.
Rosely pestré a dnes neofemy jsem choval leta, jsou to jedny z tišších druhů papoušků. Ovšem Penant je nesnášenlivý a jsou chvíle, že se také dokáže ozvat. Kakariki mám teď a mohu potvrdit že jsou daleko méně hluční než třeba obyčejná andulka. Jen si tak tiše pobrukují. Když jsem je rozdělil a neviděli na sebe, tak se volají,.Nedá se tomu ale říkat hluk. Jejich projev bych měl za decentní.
Korela proječí půl dne, o mnichovi bych již vůbec nemluvil. Dokáže způsobit bolení hlavy. A to i doma ochočený, když si žádá pozornost.
Tyhle dva druhy jsou dobrá volba, každému je ale příjemější něco jiného. Těžko se zavděčíte všem. Vždy se najde někdo, kdo je proti všemu.
Kakariki je dnes v různých mutacích, není plachý, snadno se ochočí.
Proti roselám snadno chovatelný.
Pro mne vychází v porovnání jako vítěz.
Je to ale můj názor.
Ať se již rozhodnete pro co chcete, př eji mnoho úspěchů.
Dobrý den, z těchto třech papoušků je nejtišší kakarik, penant a nádherný jsou na tom stejně s hlučností. Penant je melodičtější, nádherný kráká jak vrána. Nicméně ani jeden z těchto 3 papoušků by sousedům neměl vadit. Ale určitě se tyto 3 druhy nedají chovat v párech ve společné voliéře.