palice
napsal(a):
Dobrý den jaka budou mláďata od samce lutino a samice albino a pokud budou lutina bude tam samec předem dík za slušné odpovědi.
Ze spojení: 1.0 lutino a 0.1 albino budou mláďata:
samečcci: lutino štěpící na bělohlavé
samičky: lutino štěpící na bělohlavé
Výsledek je za předpokladu že samec lutino neštěpí ještě na nějaké další barvy.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Marekk95
napsal(a):
Ahojte ja chovam jeden par koriel
1.0 Lutino
0.1 Perlova
a dal som to do genetickej kalkulačky a vzniklo z toho toto:
Samci prirodni, lutino a perlove
Samice lutino a perlove.
Nebylo by lepší, než špatně zadat údaje do genetické kalkulačky, naučit se genetiku sám a nespoléhat na vymoženosti nové doby a věřit špatným výsledkům.Dnes většina lidí neumí bez kalkulaček vůbec počítat základní počty, natož genetiku.
lumpicek
napsal(a):
Nebylo by lepší, než špatně zadat údaje do genetické kalkulačky, naučit se genetiku sám a nespoléhat na vymoženosti nové doby a věřit špatným výsledkům.Dnes většina lidí neumí bez kalkulaček vůbec počítat základní počty, natož genetiku.
Kalkulačka není špatná věc, pokud se s ní umí zacházet. Především pokud chce člověk zjistit procento zastoupených mláďat dané barvy. Já třeba kalkulačku používám pokud mám korely štěpící na x barev - třeba samec co štěpí na 4 barvy (např. na perlové, na skořice, na lutino a na straky), samička co štěpí na 2 barvy (třeba na bělohlavé a na straky), a chci se ujistit, že jsem to "z hlavy" zadala správně. V případech, že je tam více štěpitelností, vznikají často různá procenta, takřka mizivá (často mi vycházelo třeba 0,05% výsledek) a v takovém případě je jasné, že se takové mládě prostě nevylíhne, což se mi to potvrdilo v hnízdě. To je pro mě také důležitý ukazatel. Z hlavy bych toto asi počítala celkem dlouho a možná i chybně, jelikož každému prostě není z hůry dáno v oblasti matematiky. Souhlasím však s tím, že bez základních znalostí genetiky a hlavně bez znalostí mutací (které jsou vázané na pohlaví, které recesívní atd.) se chovatel prostě neobejde ani kdyby měl takové kalkulačky tři, protože musí znát co a kam má zadat, aby byl výsledek správný. Ale k těmhle moderním pomocníkům bych se zády úplně nestavěla.
Marekk95
napsal(a):
Ahojte ja chovam jeden par koriel
1.0 Lutino
0.1 Perlova
a dal som to do genetickej kalkulačky a vzniklo z toho toto:
Samci prirodni, lutino a perlove
Samice lutino a perlove.
Já se kalkulačky nebojím a je to výborný pomocník. Doba jde kupředu a nebraňme se jejími vymoženostmi.
Na ifauně je pěkný článek. Snad to někomu pomůže
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6625/korela-belohlava/.
bubanek
napsal(a):
Na ifauně je pěkný článek. Snad to někomu pomůže
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6625/korela-belohlava/.
Až na ta procenta
npm

XXX.XXX.2.197
stepka
napsal(a):
Až na ta procenta
Na procenta se nedá vůbec koukat, je to jen teorie, ve skutečnosti je to jednou tak a podruhé onak. Je to jen informace, jaká je možnost odchovu.