Igor11

XXX.XXX.132.88
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je tu nějaký chovatel našich druhů vrabců (klidně i polňáků) a byl by ochoten podělit se o krmení, chov. Zároveň zda je někdo z vás pravidelně odchovává a byla by možnost je získat - přírodně zbarvených i mutačních.
Děkuji moc za odpovědi
Igor.
Kdysi jsem se o chov vrabců pokoušel již jako kluk, Chov není problém, problém je odchov. Mláďata krmí hlavně hmyzem. Jestli chcete odchovávat vrabce, musíte mít i odchov hmyzu. Jestliže nemáte zkušenosti s hmyzožravými ptáky, není to jednoduché. Sehnat vrabce již zase jednoduché je.
Jestli se do toho pustíte, docela by mne zajímalo s jakým úspěchem.
S pozdravem Pterodactyll.
Igor11

XXX.XXX.132.88
pterodactyll
napsal(a):
Kdysi jsem se o chov vrabců pokoušel již jako kluk, Chov není problém, problém je odchov. Mláďata krmí hlavně hmyzem. Jestli chcete odchovávat vrabce, musíte mít i odchov hmyzu. Jestliže nemáte zkušenosti s hmyzožravými ptáky, není to jednoduché. Sehnat vrabce již zase jednoduché je.
Jestli se do toho pustíte, docela by mne zajímalo s jakým úspěchem.
S pozdravem Pterodactyll.
Jasné, rozumím. Mě by právě zajímalo čím kupříkladu krmit, vím o jejich plachosti. Viděl jsem to i v Botanické zahradě na Slupi na výstavě, kde byli vrabci v pěkné expozici, ale byli pořád zalezlí, jen se blízko někdo pohnul, na druhou stranu jsem viděl fotografie od nějakého chovatele ze Slovenska z voliery a to i mutačních, tak si říkám, že by to nějak jít mělo. Vím, že v Receptáři byl kdysi také uveden příspěvek o nějakém chovateli, již letitém pánovi z Troje, který je úspěšně choval i množil. Takže si říkám, že zase takový problém by to být neměl. Ten hmyz je otázka který tedy podávat? Dnes jsou dostupné různé druhy cvrčků (sám s nimi krmím terarijní zvířata), mouční červi, různá vývojová stadia kobylek a sarančat, stačí to zakoupit, není třeba si je chovat. Stejně tak by nebyl problém jim smýkat v daném období hmyz na posečené louce.
Vrabec Vám vezme vše co andulka nebo kanár. Obilí je jasné, pšenice, oves, slunečnice, řepku. Stejně tak strouhanku, knedlíky a zbytky z kuchyně.
Ten si opravdu nevybírá. Pochopitelně v létě nepohrdne hmyzem, vezme i žížaly. Mohu Vám říci, že jsem měl vrabce, který se nebál a bral z ruky. Byl ale vybraný z hnízda v kravíně. Zvyklý od malička jako většina ptáků plachost ztratil. Pokud máte možnosti s hmyzem nebál bych se ani toho odchovu. Viděl jsem vrabce barevné i v hejnu. Měl hodně bílé.
Igor11

XXX.XXX.132.88
pterodactyll
napsal(a):
Vrabec Vám vezme vše co andulka nebo kanár. Obilí je jasné, pšenice, oves, slunečnice, řepku. Stejně tak strouhanku, knedlíky a zbytky z kuchyně.
Ten si opravdu nevybírá. Pochopitelně v létě nepohrdne hmyzem, vezme i žížaly. Mohu Vám říci, že jsem měl vrabce, který se nebál a bral z ruky. Byl ale vybraný z hnízda v kravíně. Zvyklý od malička jako většina ptáků plachost ztratil. Pokud máte možnosti s hmyzem nebál bych se ani toho odchovu. Viděl jsem vrabce barevné i v hejnu. Měl hodně bílé.
Moc děkuji za odpovědi, super. Ti barevní by se mi líbili, dost jsem četl o různých mutačních kusech, co se takhle vyskytují u nás venku, zda je někdo odchovává a jak dědí už nikoliv. Kdysi dávno jsem zaznamenal i inzerát na výkup takových kusů, ale naopak na odchovy žádné (vyjma cizokrajných druhů vrabců).
pásser

XXX.XXX.160.52
Vrabec domácí-ano je to pěkný pták a v přírodě je nepostradatelný a velmi užitečný. jeho stavy ve volné přírodě jsou kolísavé, ale na vymření druhu to určitě není.
A ted něco z chovatelského hlediska, Vrabce domácího, Je to skupinovně hnízdící pták, má rád společnost a v chovu je zapotřebí více párů pospolu.
Mimo hnízdní sezonu, přes zimu není nijak náročny na potravu je víceméně zrnožravý a nepohrdne ani zbytky sarého pečiva.
Zato v hnízdní sezoně, od jara až do léta, kdy vyvádí mladé jse více živý hmyzem, kterým krmí mladé.Rád jse ale pase na nezralých semenech trav a obilí.Náročnost chovu vyžaduje opravdu trochu zkušenosti s hmyzožravými ptáky, ale není to nic světoborného a odchovat jse vrabci v zajetí dají.Vrabci jse vyskytují již v mutacích asi již v 10barvách, Základní přírodní zbarvení, achátové, isabelové, saténové, ino, feo, hnědé, a taky bílé a různé straky, V zahraničí je chovatelé vystavují a na burzách jse dají docela bez problému za přijatelnou cenu zakoupit.Ovšem nepočítejte že za mutaci vrabce dáte 500Kč a je váš, tak to teda určitě né.troch jsi v Eur přidáte a potom je určitě Váš.Ale jak již jsem psal, na zdárný odchov je zapotřebí více Párů vrabčáků.
Já sám odchovávám vrabce domácí asi již více jak 5 let a mají mladé každý rok.Moji chovanci jsou v mutaci Hnědé a Feo+štěpitelní a kroužkovaní.Tu v Cz není silná chovatelská základna, tak jse tu ani vrabci nenabízejí k prodeji, či výměně.
Přidávám foto vrabce samec Feo, z výstavy od našich jižních sousedů.Špatně jse tito jedinci v kleci fotí, poněvadž jsou neustále v pohybu.
Igor11

XXX.XXX.132.88
kubanec
napsal(a):
To je brambořík ne ?
Mno jo, víc je tam vidět ten brambořík
pásser

XXX.XXX.160.52
Ano pane Kubanec
je to opravdu Brambořík, na foto, ocenuji vaše znalosti z botaniky, Vedle ale vlevo kytky, je bodovací klec s mutačním vrabcem, sameček zbarvení Feo.
Jestli umíte vyfotit vrabce v bodovací kleci, napřímo objekt, obyčejného digitálního fotoaparátu dejte jsem lepší fotku.Budete určitě kouzelník a né jen obyčejný botanik.
Nic ve zlém a přeji pěkný den.
Takéto hniezdili pod našou strechou. Bohužiaľ mladé som nestihol zachrániť a pri vysokých teplotách uhynuli. Šlo pravdepodobne o albumov nakoľko mali červené oči. Rodičov mali prírodných. S pozdravom Lukas Bryndza.
Igor11

XXX.XXX.161.10
lukas bryndza
napsal(a):
Takéto hniezdili pod našou strechou. Bohužiaľ mladé som nestihol zachrániť a pri vysokých teplotách uhynuli. Šlo pravdepodobne o albumov nakoľko mali červené oči. Rodičov mali prírodných. S pozdravom Lukas Bryndza.
Věčná škoda, vypadají dost dobře
kopůretinkaaaa

XXX.XXX.11.21
Ahoj pássere, ráda bych s Tebou probrala chov a odchov vrabců, protože jsem jednoho našla vypadlého z hnízda... Můžeš mě, prosím, kontaktovat na mailu stikovaaa@email.cz? Děkuji moc.
Knox

XXX.XXX.182.206
Zdravím máte letošní mláďata? Nejlépe ručně dokrmená?
Knox

XXX.XXX.182.206
Ty by si věděl kde ho sehnat? Marně pátrám delší dobu.
vrabčák

XXX.XXX.55.66
Dobrý den, mám doma jeden den vrabce, vypadl z hnízda. Koupila jsem mu červy vodu mu dávám z injekční stříkačky. Poradíte jak často krmit a dávat vodu? Díky.
vrabčák

XXX.XXX.55.66
Mohu se zeptat jak často se mláďata krmí ? A jak často se dává voda a v jakém množství ? Díky Jana.
Se v ptákách nevyznám no, takže prosím o trpělivost.(každý nějak začínal-nebo ne?), jde mi jen o to, že ztratili ostražitost a nebojí se, takže vypuštění do volné přírody nepadá v úvahu a všude píší, že mají rádi společnost, tak se prostě jen ptám...případně rada, jestli by mohly být s jiným druhem ve voliéře.Jde mi pouze o to, že když už se teda chytly, tak ať mají alespoň spokojený bezpečný život.Takže vtip to není-jen ty zkušenosti nejsou-koně vám obstarám v pohodě...ale s peřím se setkávám prvně.
ameed
napsal(a):
Se v ptákách nevyznám no, takže prosím o trpělivost.(každý nějak začínal-nebo ne?), jde mi jen o to, že ztratili ostražitost a nebojí se, takže vypuštění do volné přírody nepadá v úvahu a všude píší, že mají rádi společnost, tak se prostě jen ptám...případně rada, jestli by mohly být s jiným druhem ve voliéře.Jde mi pouze o to, že když už se teda chytly, tak ať mají alespoň spokojený bezpečný život.Takže vtip to není-jen ty zkušenosti nejsou-koně vám obstarám v pohodě...ale s peřím se setkávám prvně.
Jem dodám.
Znáte krahujce? Je dnes velice rozšířený. Spotřebuje za den 2 - 3 ptáky velikosti vrabce. Dříve málo početný dravec při množství hlavně těch vrabců nedělal žádnou škodu, Jako "zahnutý zobák" neměl mezi myslivci ochranu, ikdyž myslivosti prakticky neškodil, protože potravou je drobné ptactvo do velikosti kosa. Když jich polovina zahyne, jen to drobným pěvcům pomůže. Zachráníte pár vrabců a uhyne pár mláďat krahujců, ale to nikdo neuvidí. S tou ochranou přírody je to dnes jaksi naruby. Ta totiž nejde řešit v teple u počítače. Musí se u ní zamazat ruce a věnovat volný čas, zdravý selský rozum i vlastní peníze. To je skutečná pomoc přírodě než krmit jednoho vrabce.
Vztahy mezi živočichy narušil člověk a všechny ochranářské programy jsou k ničemu před lidskou nenažranoxtí.
Ujmout se opuštěného živočicha, dát ho do záchrnného centra je jen uspokojení vlastního pocitu soucitu s trpícím, ale vůbec nic to neřeší.
Pokud má člověk peníze na barevné ptáky, dává do toho majlant a všeobecně na kraviny, pak nevím, proč tady řešíme krahujce apod...myslím, že je moje věc, jestli se ujmu ptáčete nebo ne, o to v mé otázce nešlo, takže pokud nemáte nějáké konstruktivní odpovědi-berte moje příspěvky za bezpředné a pro vás nedůležité, čili není třeba reagovat..Ono o tom, jak je člověk hnusné plemeno a zmetek přírody by se tady dalo debatovat asi tak tisíc let...tam by se možná v ochraně přírody mělo začít.
Dobrý den,téměř po roce.Zasilam foto vrabce, zachráněného pod hnízdem. Musím říci, ze většího mazla v ptačím světě jsem neviděla. Velký (malý) člen. Pro ty hnidopichy,kteří záchranu mláďat odsuzují-ta radost stojí za to.Takže klidně zachraňujte:)
ameed
napsal(a):
Dobrý den,téměř po roce.Zasilam foto vrabce, zachráněného pod hnízdem. Musím říci, ze většího mazla v ptačím světě jsem neviděla. Velký (malý) člen. Pro ty hnidopichy,kteří záchranu mláďat odsuzují-ta radost stojí za to.Takže klidně zachraňujte:)
Tak něco od hnidopicha k zachránkyni. Chovem eurofauny bez povolení se dopouštíte protiprávního jednání.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ameed
napsal(a):
Pokud někdy bude příležitost něčemu živému pomoci,udělám to znovu a věřte nebo ne,v klidu to dám na NET znovu,ne pro vás, ale pro ty,co smysli podobně jako já a velice ráda jim poskytnu rady a poznatky k tomu,jak to dělat. Takže tak.
No, a stojí vám to za to riziko pokuty a zabavení zvířete?
Ono opravdu evropské ptactvo držeti v zajetí je zakázáno, pokud k nim nemáte hromadu dokumentů, a zvíře sebrané z přírody je nemá a mít nebude. pokud nejste záchranná stanice, úředníkům je úplně jedno, z jakých pohnutek se dopouštíte protiprávního jednání.
Přízemní lidi miluju:)
Vrabcici jsem tedy urychleně vzala a vypustila do přírody. Lepší? Měla jsem šílenej strach,že přijede kontrola a zabaví mi ji....byla jsem z toho tak pos. aná,že už nikdy nic živého neseberu:)))...
A ještě před tím jsem informovala příslušné orgány a sama jsem se naprasila ,že jsem porušila zákony:)))...
Znovu opakuji,že pro lidi,kteří řeší zákony...tak pro ty jsem sem svůj příspěvek opravdu nedávala, není tedy třeba reagovat,ona je to vcelku čistě moje věc.

Jo, je to vaše věc. Šachy s holubem hrát nebudu, ale abyste se nedivila.
Kinsi

XXX.XXX.163.254
ameed, môžeš sa mi, prosím, ozvať? Riešim to,čo ty pred rokom. Moc dakujem - sebiniatko@gmail.com
-

XXX.XXX.40.236
Dobrý den, dnes jsme našli mládě vrabce už skoro opeřené , bylo na zemi v trávě na naší zahradě takže už se asi učilo lítat, bohužel ho náš pes našel dřív než my a chytil ho za ocasní pera, ty se mu všechny vytrhla (pes ho jen chytil ani se se nepohnul a když jsme se na vrabce dívali neměl tam žádnou krev). Teď jsme ho prozatím dali do krabice se senem a dali jsme mu napít a nasypali jsme tam trochu drceného zrní od slepic.Ptám se co teď? Máme ho tam vrátit(samozřejmě tak aby k němu pes nemohl) nebo ho nechat doma? Případně jak se o něj máme starat? Předem děkuji za odpovědi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Nezlobte se,ale všechno co jste udělali je špatně-krabice se senem??drcené zrní od slepic??-PROČ-stačilo poslat ho o zahradu dále.Rodiče by se postarali a bylo po starostech.Takové věci se nechávají na přírodě a netýká se to jen vrabců.
Vitek13

XXX.XXX.123.206
Zdravím, na zahradě v keři u krmítka jsem našel hnízdo s největší pravděpodobností vrabce domácího. Jsem takový amatérský ornitolog a rád pomáhám ptáčkům. Nevíte jak bych jím mohl pomoc? Děkuji.
Vitek13
napsal(a):
Zdravím, na zahradě v keři u krmítka jsem našel hnízdo s největší pravděpodobností vrabce domácího. Jsem takový amatérský ornitolog a rád pomáhám ptáčkům. Nevíte jak bych jím mohl pomoc? Děkuji.
Zdravím, vypadá to na loňské hnízdo kosa. Nejvíc ptákům pomůžete tak když si jejich hnízd a hnízdění raději nebudete všímat, případně jen pozorovat zpovzdálí.
Vitek13
napsal(a):
Ano jste hodně amatersky ornitolog,jinak by ste vedel ze to hnizdo je lonske a pomahat vubec nemusite,ani neni komu ale stejne si myslim ze si z nas delate srandu
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Nic proti,ale zpívat krásně vrabce jsem ještě neslyšel-škoda!
Pajky

XXX.XXX.144.46
Tak každý má jinačí zpěv ptáčků rád to je snad na každém

lupus4
napsal(a):
nenároční a skvělí parťáci
jako , že je budete krmit rohlíkama ? (vtip)
odchov vrabců je už ale opravdu "vyšší dívčí" a troufám si odhadnout, že bez zkušeností alespoň s odchovem s nejčastěji chovanými z čeledi pěnkavovitých se vám to jen tak s čeledí vrabcovití nepovede
Ale bez povolení to stejně nejde, ne? Jak jste psal v jiném vlákně.

lupus4
napsal(a):
chce je od chovatele, čili s doklady
Takže si koupím vrabce od chovatele. A když budu odchovy prodávat dál, je to legální? Nebo na ty odchovy budu potřebovat povolení?
Jenom se ptám.
napsal(a):
Takže si koupím vrabce od chovatele. A když budu odchovy prodávat dál, je to legální? Nebo na ty odchovy budu potřebovat povolení?
Jenom se ptám.
Takže si koupím vrabce od chovatele
s doklady o legálním původu
A když budu odchovy prodávat dál, je to legální
¨
s doklady to legální je
Jsou-li od takto nabytých jedinců odchována mláďata, musí chovatel do 30 dnů od jejich narození požádat příslušný úřad o vzetí do evidence. V žádosti však musí uvést, kde jsou rodiče evidováni (razítko příslušného úřadu na osvědčení vydaném podle § 54 odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb.).
co si takhle přečíst platnou legislativu
třeba
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7268/chov-evropskeho-ptactva-a-zakon/

Moudivláček
napsal(a):
Nedělejte si starosti s prodejem odchovu. Neodchováte nic. Ale i zázraky se někdy dějí.
Ale já to přece nemám v úmyslu! Mám doma 2 kocoury. A ptáky pozoruji v přírodě, kam patří.
Jenom jsem se chtěla zorientovat v problematice.

lupus4
napsal(a):
Takže si koupím vrabce od chovatele
s doklady o legálním původu
A když budu odchovy prodávat dál, je to legální
¨
s doklady to legální je
Jsou-li od takto nabytých jedinců odchována mláďata, musí chovatel do 30 dnů od jejich narození požádat příslušný úřad o vzetí do evidence. V žádosti však musí uvést, kde jsou rodiče evidováni (razítko příslušného úřadu na osvědčení vydaném podle § 54 odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb.).
co si takhle přečíst platnou legislativu
třeba
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7268/chov-evropskeho-ptactva-a-zakon/
Takže je to něco na způsob PP u koček. Koupím papírovou kočku - legálně a její případný odchov je taky PP. Který můžu opět legálně prodat.
Akorát tady je navíc ta evidence. Což je zase analogie u koní.