Andy 987

XXX.XXX.168.196
Dobrý den,
Obracím se na vás s prosbou o pomoc.
Doma mám pravděpodobně 2 samce korel. Nejstaršímu jsou 4 mesice. Je ručně dokrmeny a ochočený. Už od začátku se projevuje velkou aktivitou. Často pozpevuje (umí zapískat i některé známé songy , nekdy zakřičí a neustále vyžaduje být se mnou v kontaktu. Protoze se však začalo jeho chování stupňovat rozhodl jsem se pořídit k němu partnera korely. Je to prý samec, ale pozpevovat ho neslysim. Taky ručně dokrmeny. Bylo mi řečeno dat novou korelu do společné klece hned na začátku aby si na sebe co nejrychleji zvyklý. Ze začátku bylo vše v pořádku. Seznámení proběhlo na jedničku. Korelaci spolu neustále létali, hráli si, a klidně spali. Později jsem však zaregistroval že první samec napadá občas novou korelu. Zobákem jakoby začal klovat novou korelu do krku, nebo na ní vyleze na záda a jen tak stoji. Nová korela i když se umí bránit mi připadá že strašně zeslabla. Když se k ní korelak přiblíží tak začne naříkat, ale pokud odejde tak se zase za ním hrne. Napadá me tedy že první korelak je moc dominantni. Premyslim, že zkusím korelaka přemístit do jine klece a po čase vratit. Nebo mám zkusit něco jiného ? Bojím se hlavně, když nejsem doma aby nove korele neublížil, protože tam zasáhnout nemuzu.
Díky moc všem za rady.
Andy 987
napsal(a):
Dobrý den,
Obracím se na vás s prosbou o pomoc.
Doma mám pravděpodobně 2 samce korel. Nejstaršímu jsou 4 mesice. Je ručně dokrmeny a ochočený. Už od začátku se projevuje velkou aktivitou. Často pozpevuje (umí zapískat i některé známé songy , nekdy zakřičí a neustále vyžaduje být se mnou v kontaktu. Protoze se však začalo jeho chování stupňovat rozhodl jsem se pořídit k němu partnera korely. Je to prý samec, ale pozpevovat ho neslysim. Taky ručně dokrmeny. Bylo mi řečeno dat novou korelu do společné klece hned na začátku aby si na sebe co nejrychleji zvyklý. Ze začátku bylo vše v pořádku. Seznámení proběhlo na jedničku. Korelaci spolu neustále létali, hráli si, a klidně spali. Později jsem však zaregistroval že první samec napadá občas novou korelu. Zobákem jakoby začal klovat novou korelu do krku, nebo na ní vyleze na záda a jen tak stoji. Nová korela i když se umí bránit mi připadá že strašně zeslabla. Když se k ní korelak přiblíží tak začne naříkat, ale pokud odejde tak se zase za ním hrne. Napadá me tedy že první korelak je moc dominantni. Premyslim, že zkusím korelaka přemístit do jine klece a po čase vratit. Nebo mám zkusit něco jiného ? Bojím se hlavně, když nejsem doma aby nove korele neublížil, protože tam zasáhnout nemuzu.
Díky moc všem za rady.
Dobrý den,
U ručně odchovaných korel obzvlášť samečků je někdy problém s tím, že mohou být skutečně velmi dominantní ať už vůči druhé korele, nebo i k člověku (např. rodina chovatele, na kterého je koreláček velmi vázaný). To se pak projevuje častou žárlivostí až agresivitou. Ručně odchovaní jedinci mají mohou mít bohužel problém se socializací u svých korelích vrstevníků, je to dané tím, že mohli vyrůstat pouze s člověkem a ptačí kamarády neznají a nebo byli příliš rozmazlováni ať už chovatelem, který je dokrmil, nebo novým majitelem. Také genetika hraje velkou roli, ne každá korela se hodí na ruční odchov. Některé korely mohou mít problematickou povahu již získanou po rodičích popř. prarodičích (mluvím z vlastní zkušenosti) a to se pak těžko napravuje. Každopádně zkuste je seznamovat postupně a to tak, že dáte každého zvlášť do klece, ale tak, aby na sebe viděli a mohli se poznávat. Nejlépe by bylo ochočit i tu novou korelu a až bude krotká, můžete je zkusit pod dohledem vypustit z klecí do volného prostoru (korely budou mít tak více prostoru a eliminuje se případné napadení a druhá korela bude mít čas ulétnout. Až teprve pokud se snesou ve volném prostoru, bych je učila bydlet společně. A dala bych tu "domácí korelu" do klece té nové, nikoliv naopak. Ikdyby to mělo být třeba jen dočasně a teprve pak, až se korely snesou, bych je dala do klece, ve které je chcete mít společně už nastálo (s tím že bych mírně přeházela uspořádání v kleci, aby se "domácí" korela necítila tak přehnaně sebejistě. Oběma se věnujte, aby jeden nebo druhý neměl pocit, že je odstrčen, ale zároveň by měl ten dominantnější koreláček respektovat, že se všechno netočí jen kolem něj. Snad to bude dobré. Chce to čas, je také možné, že ten dominantní koreláček jde do puberty a v období dospívání je takové chování poměrně časté, ale u normálních jedinců zmizí. Pokud moje doporučení selže a situace se bude spíše zhoršovat, pak bude nejspíš ten první korelák trpět nějakou poruchou chování a bohužel asi nebude možné je chovat ve společné kleci.