Zákeřný (nevyzpytatelný) žako - rady, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2017 13:57

Dobrý den,
máme doma rok a půl žakouše. V dubnu mu budou 2 roky. Byl ručně dokrmován, na lidi velmi navyklý. Řekla bych, že poslední půl rok je nevyzpytatelný - klobavý, zákeřný.
Hodně se mu od pořízení /září 2015/ věnujeme (hračky, pobyty mimo klec, pamlsky, venkovní klec, mluvení, prozkoumávání věcí i místností, sedáme u jeho klece apod). Hodně mluví, píská, zpívá a jiné zvuky a má zájem o lidi, rád se nechává hladit a drbat na hlavě.

- Problém č.1 se objevil při vyndávání z klece - od doby, co jsme mu záměrně dovolili vylézt samotného z klece (dříve jsme ho vytahovali jenom my, odnášeli na gauč a bidlo), aby začal trávit čas také na bidle na kleci (kde nechtěl být, když jsme ho tam sami přenesli právě z gauče a ihned letěl pryč) - nechce vlézt na ruku. Leze po vnitřku klece, visí na horní straně a prostě k ruce ne a ne. Maximálně natáhne hlavu, nechá se podrbat a leze dál. Jakmile se vzdálíme od dvířek klece vyleze sám ven a je spokojený..
Z načtených zdrojů jsem pochopila, že jsem utvrdila jeho dominanci a teritorium.

- problém č.2 zandávání do klece - logicky navazující stav, že při pobytu mimo klec ho téměř nelze chytit na ruku. Klobe, ale až do krve procvakává prsty, zápěstí, prostě cokoli. Zdá se mi to chování zákeřné, jelikož se nechá a chce hladit na hlavě a za hlavou, v 90% u toho "kňučí", jakoby vyvrhuje potravu a nadzvedá křídla (což opět z načtených zdrojů chápu jako projev blaha, lásky, obliby), ale v nečekaný moment zablýská očima a cvakne. Takto to probíhá téměř denně, několikrát a zandávání do klece proběhne buďto - zaleze si sám, zaleze pro žrádlo sám, přelétne na místo kde si evidentně není jistý a dobrovolně si mně vyleze na ruku a je rád za "záchranu".

Je to frustrující. Opravdu mu věnujeme spoustu času, snažíme se mu dávat co nejvíce volnosti mimo klec, vymýšlíme mu zábavu - obměňujeme hračky. A začíná to přicházet do stavu, kdy se ho začínám bát pouštět z klece z obav, jak moc mě hryzne, jak dlouho ho budu přemlouvat k zavření atak.
Navíc, minulý rok jsem ho bez obštrukcí vyndala z domácí klece, přendala do klece venkovní a naopak. Pro letošek, vzhledem k tomuto stavu, nebudu schopná této manipulace.

dodatečné info: v bytě jsme s přítelem, částečně se psem (toho papoušek zdraví "nazdáár" a leze za ním na spodek klece), kocourek bohužel od červenec 2017 není (s tím se také kamarádili) a morčata jsou přestěhovaná v jiné místnosti. Ke mně i k přítelovi se chová stejně (i ty projevy vyvrhování žrádla, ...), ten s ním ale na proces zavírání nemá nervy, tak si ho nepouští anebo odchází z místnosti než ho zavřu. Papoušek občas provádí nálety na přítelovu hlavu (z té se nedá tady chytit).

Ubíjí mě ty obavy, jestli papouška pustit teď a zda je pak dostatek času na zavírání, kolik krvavých modřin nebo strupů budu mít a kdo koho bude peskovat víc. Papoušek si oblíbil věty "Nekousej! Hele, nech toho! Auuuu! Pojď, pojď a nekousej!"

p.s.: jsou dny, kdy je jak vyměněný a nechá se s ním manipulovat - příčinnost nezjištěna.

Děkuji všem za postřehy, rady a tipy.

27.3.2017 14:13
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Máte žakouše jen dva roky, ale podle chování asi nebude od mládí nebo ano? To vyvrhování potravy by napovídalo o tom, že je dospělý a chová se jako kdyby měl partnera. On vás nekouše s radostí ublížit vám, bere vás jako partnery a vy bohužel nemáte tak rychle reakce jako on a trpíte. Pouštět z klece je dobré, ale mimo klec nekrmit a jen v kleci, aby se tam vracel a vy ho mohli bez problémů zavřít. Možná by bylo dobré mu koupit partnera nebo partnerku podle toho co máte doma. Lepší to asi nebude a ani to není záruka, že se polepší. je možné, že nepřijme partnera svého druhu a bude si vás pořád přivlastňovat.

27.3.2017 15:38

Corvuscorax - děkuji za reakci.
Náš papoušek je opravdu mlaďoch - respektive ročník 2015. Brali jsme ho přímo od chovatele ještě s výslužkou prášku na kašičku smajlík. Od té doby je jenom u nás, v denním kontaktu se mnou a s přítelem, s ostatními zvířaty. V době zahraniční dovolené či víkendů mimo domov ho krmí a navštěvuje tchýně - nepouští ho sice z klece - ale (ťuk, ťuk) žádný problém nebo projevy strádání. Venku v kleci i při návštěvě cizích osob mluví a projevuje se.
Neřekla bych, že je to závislák jenom na mě či partnerovi.
A bohužel, kousání se mi jeví vyloženě záměrné! Zdá se mi, že co mu není zrovna po náladě, tak to řeší takto. Nejdříve jen tak výstražně se ohradí zobákem, pokud i nadále trvám na svém (cpu pod něho ruku/prsty/dlaň), tak kousanec je intenzivní až je jakoby v "rauši" a ohání se po všem, nenechá se ani pohladit. Po pár vteřinách je klid, nastavuje hlavu a začíná funět a kňučet, ale jak přendám ruku pod bříško, tak zase atak.
Nemám srdce ho úplně nechat vyhladovět, aby pro žrádlo i kotrmelec udělal, ale ani pamlsky (těmi šetřím maximálně) ho na tu ruku nedostanou..

On je rád za pozornost, za hlazení a prohrabávání peří, ale tím to tak končí. Což mě mrzí. Ráda bych si ho přenesla s sebou k počítači, k televizi do jiné místnosti apod - což předtím šlo, byl rád, že je v kontaktu. Teď si jede to svoje a cokoli navíc, co chce člověk ztrestá kousancem do krve.

Nějaký nápad motivace ke spolupráci?

(foto 1 - 4 dny u nás doma, foto 2 - rychlovka dnes).

jahelka

27.3.2017 16:14
jahelka

XXX.XXX.195.189

Lepší už to nebude, spíše horší. Doporučuji papouška dopárovat.

27.3.2017 16:51
KaVe

XXX.XXX.45.15

Dobrý den, to chování co slečna popisuje už tady bylo řešeno několikrát. To není jenom u žaků, ale většina uměle odchovaným ptáků se člověka nebojí a chová se k němu jako k ptačímu partnerovi. To znamená, že si pták buduje svoje postavení v hejnu a neexistuje univerzální rada- on prostě zkouší co mu dovolíte. Jedině se obrnit trpělivostí a neslevit ze svého - jedině tak si vybudujete dominantní postavení v jeho hejnu. U něho se jedná u první fázi puberty a pokud se mu nepostavíte tak Vás čeká poměrně dlouhé období než to přejde - myslím spíše roky než měsíce. Existuje literatura, která se "výchovou" papoušků zabývá.

27.3.2017 19:40
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,
máme doma rok a půl žakouše. V dubnu mu budou 2 roky. Byl ručně dokrmován, na lidi velmi navyklý. Řekla bych, že poslední půl rok je nevyzpytatelný - klobavý, zákeřný.
Hodně se mu od pořízení /září 2015/ věnujeme (hračky, pobyty mimo klec, pamlsky, venkovní klec, mluvení, prozkoumávání věcí i místností, sedáme u jeho klece apod). Hodně mluví, píská, zpívá a jiné zvuky a má zájem o lidi, rád se nechává hladit a drbat na hlavě.

- Problém č.1 se objevil při vyndávání z klece - od doby, co jsme mu záměrně dovolili vylézt samotného z klece (dříve jsme ho vytahovali jenom my, odnášeli na gauč a bidlo), aby začal trávit čas také na bidle na kleci (kde nechtěl být, když jsme ho tam sami přenesli právě z gauče a ihned letěl pryč) - nechce vlézt na ruku. Leze po vnitřku klece, visí na horní straně a prostě k ruce ne a ne. Maximálně natáhne hlavu, nechá se podrbat a leze dál. Jakmile se vzdálíme od dvířek klece vyleze sám ven a je spokojený..
Z načtených zdrojů jsem pochopila, že jsem utvrdila jeho dominanci a teritorium.

- problém č.2 zandávání do klece - logicky navazující stav, že při pobytu mimo klec ho téměř nelze chytit na ruku. Klobe, ale až do krve procvakává prsty, zápěstí, prostě cokoli. Zdá se mi to chování zákeřné, jelikož se nechá a chce hladit na hlavě a za hlavou, v 90% u toho "kňučí", jakoby vyvrhuje potravu a nadzvedá křídla (což opět z načtených zdrojů chápu jako projev blaha, lásky, obliby), ale v nečekaný moment zablýská očima a cvakne. Takto to probíhá téměř denně, několikrát a zandávání do klece proběhne buďto - zaleze si sám, zaleze pro žrádlo sám, přelétne na místo kde si evidentně není jistý a dobrovolně si mně vyleze na ruku a je rád za "záchranu".

Je to frustrující. Opravdu mu věnujeme spoustu času, snažíme se mu dávat co nejvíce volnosti mimo klec, vymýšlíme mu zábavu - obměňujeme hračky. A začíná to přicházet do stavu, kdy se ho začínám bát pouštět z klece z obav, jak moc mě hryzne, jak dlouho ho budu přemlouvat k zavření atak.
Navíc, minulý rok jsem ho bez obštrukcí vyndala z domácí klece, přendala do klece venkovní a naopak. Pro letošek, vzhledem k tomuto stavu, nebudu schopná této manipulace.

dodatečné info: v bytě jsme s přítelem, částečně se psem (toho papoušek zdraví "nazdáár" a leze za ním na spodek klece), kocourek bohužel od červenec 2017 není (s tím se také kamarádili) a morčata jsou přestěhovaná v jiné místnosti. Ke mně i k přítelovi se chová stejně (i ty projevy vyvrhování žrádla, ...), ten s ním ale na proces zavírání nemá nervy, tak si ho nepouští anebo odchází z místnosti než ho zavřu. Papoušek občas provádí nálety na přítelovu hlavu (z té se nedá tady chytit).

Ubíjí mě ty obavy, jestli papouška pustit teď a zda je pak dostatek času na zavírání, kolik krvavých modřin nebo strupů budu mít a kdo koho bude peskovat víc. Papoušek si oblíbil věty "Nekousej! Hele, nech toho! Auuuu! Pojď, pojď a nekousej!"

p.s.: jsou dny, kdy je jak vyměněný a nechá se s ním manipulovat - příčinnost nezjištěna.

Děkuji všem za postřehy, rady a tipy.

Když radím, měl bych mít zkušenost.
Ikdyž papoušky ale ne mazlíky chovám přes 40 let, tak pár žaků mám jen 8 roků. To pro objektivitu mého názoru, který tak berte.
Díval jsem se, že chováte vše možné i koně. Já měl ponyho přes 20 let. Vždyť to musíte znát. Jak si to zvíře uvědomí, že je domonantní, využije toho. Nepouštějte žaka ven, dovnitř jen na pamlsek, vytrvat a "silnější " zvítězí. Přece i pták sebeinteligentnější, ikdyž ho přirovnávají ke tříletému dítěti není člověk.
Na závěr: Zvířata potřebují určitý řád, stereotyp chování svého okolí. Ač se nám to nelíbí, pro ně je to životní jistota a pohoda. Náprava trvá dlouho.

27.3.2017 21:00

KaVe - děkuji za reakci. Jeho chování a záměr toho chování vidím dost podobně, chce si prosadit svou. Vytrvalá se snažím být, nervy na pochodu držím do posledních chvil, ale po procvaknutém prstu kdy i nehet křupe to jde stěží... pak se to mění v "kdo z koho". On přelétává z klece na gauč, z gauče na klec atak stále dokola až je hotový a buďto povolí, nebo radši sám zaleze do klece anebo skončí na koberci a tam právě hrozně spěchá na prst, abych ho "zachránila" a nechá se (zřejmě z toho šoku) donést kamkoli. Diskuze, knihy, weby mám celkem načtené, snažím se aplikovat metody z (re)výcviku koní, ale nic moc teda smajlík

Moudivláček - děkuji za reakci. Máte pravdu, koním se věnuji. Nicméně ty zkušenosti za 13 let jsou jinde.. A věřte, strach z kopyt a zubů není, oproti zobáku toho našeho šedivce. Mám pocit, že jemu jsou pamlsky tu tam, je to tlamička rozmlsaná. Vychytat mlsku, pro kterou by vlezl na ruku těžko vychytat. Dnes jsem zkoušela meloun, natahoval se a natahoval, ale nožkou ani ň. Nepovolila jsem a nepřisunula ruku blíž, on se asi nakrkl a víc o to neměl zájem, meloun jsem tedy snědla sama. Trávím u něho dost času, když je venku z klece, že u něho jenom sedím.. on je rád, poslouchá, chce hladit a leze blíž a blíž, ale zřejmě nemá potřebu být s někým "tělo na tělo".

Myslela jsem, že by se mohl ozvat někdo s vyzkoušenou metodou, co na takovou paličku platí. Budu pokračovat a uvidíme, snad se poddá. Každopádně kdyby to mělo takhle zůstat (snad ne :) ), tak je to ještě ta lepší verze, než co se člověk dočte, čeho jsou schopný vůči svým majitelům.

Děkuji.

27.3.2017 21:10
aymy

XXX.XXX.32.199

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Corvuscorax - děkuji za reakci.
Náš papoušek je opravdu mlaďoch - respektive ročník 2015. Brali jsme ho přímo od chovatele ještě s výslužkou prášku na kašičku smajlík. Od té doby je jenom u nás, v denním kontaktu se mnou a s přítelem, s ostatními zvířaty. V době zahraniční dovolené či víkendů mimo domov ho krmí a navštěvuje tchýně - nepouští ho sice z klece - ale (ťuk, ťuk) žádný problém nebo projevy strádání. Venku v kleci i při návštěvě cizích osob mluví a projevuje se.
Neřekla bych, že je to závislák jenom na mě či partnerovi.
A bohužel, kousání se mi jeví vyloženě záměrné! Zdá se mi, že co mu není zrovna po náladě, tak to řeší takto. Nejdříve jen tak výstražně se ohradí zobákem, pokud i nadále trvám na svém (cpu pod něho ruku/prsty/dlaň), tak kousanec je intenzivní až je jakoby v "rauši" a ohání se po všem, nenechá se ani pohladit. Po pár vteřinách je klid, nastavuje hlavu a začíná funět a kňučet, ale jak přendám ruku pod bříško, tak zase atak.
Nemám srdce ho úplně nechat vyhladovět, aby pro žrádlo i kotrmelec udělal, ale ani pamlsky (těmi šetřím maximálně) ho na tu ruku nedostanou..

On je rád za pozornost, za hlazení a prohrabávání peří, ale tím to tak končí. Což mě mrzí. Ráda bych si ho přenesla s sebou k počítači, k televizi do jiné místnosti apod - což předtím šlo, byl rád, že je v kontaktu. Teď si jede to svoje a cokoli navíc, co chce člověk ztrestá kousancem do krve.

Nějaký nápad motivace ke spolupráci?

(foto 1 - 4 dny u nás doma, foto 2 - rychlovka dnes).

Problém je v ruce. Vytvořil si na ní negativní zkušenost. Z frustrace pak dáte ptákovi nálepku, že je dominantní a neřešíte předchozí jeho jemné náznaky jako reakci negativního nátlaku z vaší strany.
Vy trváte na svém. Ale pták neumí česky. Neví co po něm chcete. Musíte ho navést.
Tím, že tlačíte rukou na břicho už je pro něj výrazný nátlak. Pak se nedivte, že vás kousne. To to není navádění. On musí k vaší ruce přijít dobrovolně.

Prvně je třeba vrátit velikou zpátečku. Spojit mu s rukou příjemné. Trpělivost a správná technika je důležitá. Tak jako kosatku nedostanete na druhý konec bazénu nátlakem, tak ani papouška k ruce. Jste chytrá, tuším, když píšete bakalářku...
Otázka tedy zní, jak dostanete papouška z jednoho konce bidla na druhý - tam kde je ruka (pro zatím kolmo k bidlu kde sedí přiložené bidýlko - klacek, prodloužený prst vaší ruky)? Je něco, co jej bude motivovat (pamlsek, hračka)? Práce s pamlsky je nejsnažší. To je celkem podmínka úspěchu.
Je možné, že budete muset řešit něco jako „food management“- do polosyta před vypuštěním. Vybrat nejlepší zrnka ze směsi a nechat si je pouze na odměny. Děláte se zvířaty, klikr asi nemáte..., ten by pomohl. Ale pro začátek stačí schovat semínko mezi prsty a nechat jej přijít a semínko si nechat vzít.
Takže ještě než to začnete obracet v jeho hlavě, musíte v nejdřív obrátit v té své.
Radit ve zkratce se nedá. Nastudujte si Františka Šustu knihu trénink je rozhovor. Třeba ten můj pel mel pak lépe pochopíte. Já věřím, že to půjde.

27.3.2017 21:40

Aymy - děkuji za příspěvek a za tip na knížku, vyhledám si ji. Jde o to, že on s rukou neměl problém. Sedával na rameni, na koleni, nechával se přenášet, přendávat z jedné klece do druhé. Když jsme ho chtěli naučit sedět na kleci nahoře na bidélku, tak jsme toho docílili jenom tím způsobem, že jsme ho nechávali volně vylézat z klece. Nevyletěl, ale po mřížích vylezl nahoru - od té doby ten "problém". Nechce z klece vylézt jinak než sám, z klece nechce sundat člověkem a buď ji oblézá celou dokola, klove u toho anebo přeletí jinam (na gauč) a z toho se nechá, řekla bych 50 na 50, chytit anebo přeletí opět na klec.

Zkusím mu omezit přísun jídla, aby byl rád za kousek banánu nebo melounu a začnu ho opět lákat (= učit) na prst.
Myslela jsem, podle chování od začátku, že toto máme vyřešené a ono ne.

p.s.: bakalářka obhájená v 2015, teď čeká obhajoba diplomové práce smajlík

27.3.2017 22:02
aymy

XXX.XXX.32.199

Měla jsem se svým amazoňanem zhruba ve stejnou dobu podobný problém. S vycházením z klece. Upravilo se to, díky správnému zkorigování nástupu na bidlo. Cvičíme na ručně vyráběném stojanu venku. Měl by být vysoký tak, že temeno papouška je na úrovni vaší brady. Zdánlivé detaily o kterých jsem nevěděla, dokud jsem nestrávila onu výjimečnou chvilku s dalším borcem, co to s umí s papoušky Michaelem Sazhinem.
Až se vám dostane na to bidlo opřené o bidlo stojanu, nechat mu volnou cestu - tzn. bidlo nepřenášet, dokud nezjistí že to je bezpečné - možnost sestoupení zpět na stojan. To si musí několikrát utvrdit, že mu nic nehrozí. Prostě po pomalých krůčcích. Pak se zkracuje pomalu délka bidla. Posouvající se rukou po bidle s nataženým ukazováčkem. No počítejte s tím, že to párkrát zabolí. V tu chvíli bude asi zachovat chladnou hlavu těžké. Ale budete pak blíž k vyhoření této negativní reakce - kousání ruky. To zkracování probíhá na stále kolmo položeném bidle při jeho pokusu o přiblížení se k pamlsku. Další věc, kterou se nesnažte s pamlskem dělat je oddalování. Vaše dva prsty s pamlskem musí být na jednom místě, dokud si nedojde sám. Při dalším pokusu ruka spamlskem je o kousek blíže k ruce. Při nezdaru se vratit o krok zpět. A tak stále dokola, dokud najednou...a pták si ani neuvědomí, že stojí na vašem prstě Hurá!

27.3.2017 22:22

Aymy - skvělé děkuji!

31.3.2017 11:11
janau.

XXX.XXX.162.61

aymy napsal(a):
Měla jsem se svým amazoňanem zhruba ve stejnou dobu podobný problém. S vycházením z klece. Upravilo se to, díky správnému zkorigování nástupu na bidlo. Cvičíme na ručně vyráběném stojanu venku. Měl by být vysoký tak, že temeno papouška je na úrovni vaší brady. Zdánlivé detaily o kterých jsem nevěděla, dokud jsem nestrávila onu výjimečnou chvilku s dalším borcem, co to s umí s papoušky Michaelem Sazhinem.
Až se vám dostane na to bidlo opřené o bidlo stojanu, nechat mu volnou cestu - tzn. bidlo nepřenášet, dokud nezjistí že to je bezpečné - možnost sestoupení zpět na stojan. To si musí několikrát utvrdit, že mu nic nehrozí. Prostě po pomalých krůčcích. Pak se zkracuje pomalu délka bidla. Posouvající se rukou po bidle s nataženým ukazováčkem. No počítejte s tím, že to párkrát zabolí. V tu chvíli bude asi zachovat chladnou hlavu těžké. Ale budete pak blíž k vyhoření této negativní reakce - kousání ruky. To zkracování probíhá na stále kolmo položeném bidle při jeho pokusu o přiblížení se k pamlsku. Další věc, kterou se nesnažte s pamlskem dělat je oddalování. Vaše dva prsty s pamlskem musí být na jednom místě, dokud si nedojde sám. Při dalším pokusu ruka spamlskem je o kousek blíže k ruce. Při nezdaru se vratit o krok zpět. A tak stále dokola, dokud najednou...a pták si ani neuvědomí, že stojí na vašem prstě Hurá!

Souhlasím s Aymy, chce to velkou trpělivost, hodně času, ale tuším, že zájem máte velký a dokážete to smajlík Ten popsaný systém "výchovy" má hodně do sebe, papouška máte ve věku, kdy si upevňuje postavení v "hejnu". Mám doma samičku, kterou jsem pořizovala ve věku necelých 2 let, také jsme ze začátku měli problém, ale z důvodu, že ona si "vybrala za partnera" manžela, takže jsem s ní musela mít velkou trpělivost, aby mě brala, netrvalo to zas tak dlouho, než jsme našly obě naprostou důvěru, ale chtělo to postupovat opravdu velmi pomalu a trpělivě, přes pamlsky, žádný stres, když jí něco vadilo, nechali jsme všeho a začli zase když byla v lepší náladě. Mě i manžela má ráda, pokud dojde k situaci, kdy se jí něco nelíbí, vezme opatrně mou ruku za prst a odstrkuje ji, max. jemně stiskne, moc dobře ví, kde je hranice, kdy to bolí. Dnes je jí přes 6 let a je pohodová, upovídaná, i když po domě ji pouštím zásadně jen, pokud nemáme návštěvu, bere ostatní lidi jako vetřelce a na ně bohužel i zaútočí. Máte určitě hodně nastudováno, přeji Vám, aby náprava trvala co nejkratší dobu a papoušek pro Vás byl úžasným společníkem, jakým beze sporu umí být!

Jimi29

23.4.2021 19:02
Jimi29

XXX.XXX.21.95

Já používám.klacek na který si vyleze a přenesu ho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík