Korela a genetika mladych pomoc

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2017 13:16
palice

XXX.XXX.32.69

Dobrý den potřeboval bych poradit jakého pohlaví budou mladé korely ze složení samec bělohlavá šedá mohl by štěpit do albin ale není to jisté a samice je lutino mají pět mladých a dvě jsou do bíla bohužel jestli lutino nebo albino se určit neda jsou ještě malé jde mi o ty dvě do běla jaké budou pohlaví děkuji.

21.6.2017 13:27
hersyko

XXX.XXX.144.116

palice napsal(a):
Dobrý den potřeboval bych poradit jakého pohlaví budou mladé korely ze složení samec bělohlavá šedá mohl by štěpit do albin ale není to jisté a samice je lutino mají pět mladých a dvě jsou do bíla bohužel jestli lutino nebo albino se určit neda jsou ještě malé jde mi o ty dvě do běla jaké budou pohlaví děkuji.

Předem se omlouvám zadavateli dotazu. Ale toto je obrázek dnešního chovatelství.Raději bez kdejakého vlastního úsilí zjistit co mě zajímá, za pár minut, raději hodiny čekat, až to za mě udělá někdo jiný. SMUTNÉ.

ne

21.6.2017 14:39
ne

XXX.XXX.195.189

21.6.2017 16:29
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

palice napsal(a):

Dobrý den,
pokud samec opravdu štěpí do "ino" (tedy do lutino, protože bělohlavý do albino štěpit nemůže, to by měl bělohlavou složku zastoupenou v genu dvakrát a to není možné- albino je mutace složená z bělohlavé a lutino), tak v kombinaci s lutino samičkou by cca 50% mladých měly být lutino a zbytek šedá nebo pokud rodičě štěpí ještě na něco (třeba na straku, samec pokud štěpí na perly nebo skořici), tak straky atd. Nepíšete ale, jestli ta lutino samice neštěpí do bělohlavých. Pokud by štěpila, budou některé mladé v hnízdě i albino nebo bělohlavé.

Mláďata lutino a albino velmi snadno rozeznáte už na hnízdě: albino mladé budou mít vždy bílé chmýří a červené oči (u zavřených očí v průsvitu pod víčkem bude oko narůžovělé) u lutino budou oči také červené (u zavřených očí přes budou vidět přes víčko jako růžovělé) ale chmýří je vždy žluté. Pokud máte v hnízdě tmavooká mláďata (u zavřených očí mají namodralou barvu přes to víčko) a mají chmýří bílé, budou bělohlavá, u tmavookých a žlutého chmýří pak mohou být šedá přírodní, ale i straky nebo perlové, podle toho, na co všechno sameček (popř. samička) štěpí). Píšete, že máte v hnízdě mladé s bílým chmýřím, to by signalizovalo, že samička lutino štěpí do bělohlavých (bělohlavá je mutace recesívní a oba rodiče musí mít gen, jinak nevznikne), takže pokud samec štěpí do lutin, tak by se mělo vyskytnout i albino. Mrkněte ještě jednou do hnízda na ty oči mladých. Jinak co se pohlaví těch mláďat s bílým chmýřím týče, tak v téhle kombinaci to bude spíš 50:50, takže se obávám, že podle genetiky ohlaví zjistit nepůjde. To by musel být samec lutino štěpák do bělohlavých a samice bělohlavá, aby šlo zjistit pohlaví podle zbarvení rodičů. V takové kombinaci by byly albino (a lutino) pouze dcery. A u recesívních mutací, jako je bělohlavá (nebo straka), tam pohlaví podle genetiky nezjistíte. Nevím, zda jsem to napsala srozumitelně a všechno, mě se to těžko vysvětluje, ta genetika není až tak jednoduchá na to vysvětlení, kdyžtak se ještě zeptejte, když Vám něco nebude jasné. Zkusím to napsat lépe. Tady je ještě obrázek z genetické kalkulačky.
1) obrázek je pokud by samec štěpil na lutino
2) pokud by samec štěpil na lutino a zároveň i samička na bělohlavé
3 pokud by samec neštěpil na lutino a samička neštěpila na bělohlavé
4) pokud by samec neštěpil na lutino ale samička štěpila na bělohlavé

Podle Vašeho popisu mláďat si ale myslím, že to bude ale jedna z těch prvních dvou možností. Mrkněte na ty mladé, na jejich oči. Na fotce dole je albino mládě (den po vylíhnutí) a druhé je bělohlavé (den po vylíhnutí) omlouvám se za špatnou kvalitu, ale ty oči by měly být vidět, že jsou jiné.

S pozdravem
Dargajová M.

21.6.2017 16:37
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

hersyko napsal(a):
Předem se omlouvám zadavateli dotazu. Ale toto je obrázek dnešního chovatelství.Raději bez kdejakého vlastního úsilí zjistit co mě zajímá, za pár minut, raději hodiny čekat, až to za mě udělá někdo jiný. SMUTNÉ.

Já bych to hned neviděla takhle, spousta chovatelů zde jsou třeba začátečníci a každý se hned nevyzná v genetické kalkulačce nebo v literatuře ohledně genetiky. Také jsem začínala a učila jsem se to dlouhou dobu a stále se učím. Ale nechápu, proč jsou někteří dnešní chovatelé tak neochotní něco někomu vysvětlit. Učený přeci z nebe nespadl, nebo ano?

21.6.2017 16:49
hersyko

XXX.XXX.144.116

anurra.rhonean23 napsal(a):
Já bych to hned neviděla takhle, spousta chovatelů zde jsou třeba začátečníci a každý se hned nevyzná v genetické kalkulačce nebo v literatuře ohledně genetiky. Také jsem začínala a učila jsem se to dlouhou dobu a stále se učím. Ale nechápu, proč jsou někteří dnešní chovatelé tak neochotní něco někomu vysvětlit. Učený přeci z nebe nespadl, nebo ano?

Táké se stále učím, jako každý. Ale právě začátečníci by měli mít snahu vzdělávat se ve svém koníčku, což podle mě neznamená zeptat se na výsledek, pokud si ho neumím odvodit nic mě to stejně nedá. Ptáte se proč jsou dnešní chovatelé neochotni poradit? jednoduše proto, že nic nevědí! když potřebují tak zaukolují někoho kdo jim to bez práce řekne stejně jako v tomto případě Vy, víc je nezajímá.Když doporučíte knihu, časopis,... škoda mluvit a to nemluvím o osobních návštěvách.

21.6.2017 18:37
eli22

XXX.XXX.181.33

hersyko napsal(a):
Táké se stále učím, jako každý. Ale právě začátečníci by měli mít snahu vzdělávat se ve svém koníčku, což podle mě neznamená zeptat se na výsledek, pokud si ho neumím odvodit nic mě to stejně nedá. Ptáte se proč jsou dnešní chovatelé neochotni poradit? jednoduše proto, že nic nevědí! když potřebují tak zaukolují někoho kdo jim to bez práce řekne stejně jako v tomto případě Vy, víc je nezajímá.Když doporučíte knihu, časopis,... škoda mluvit a to nemluvím o osobních návštěvách.

No myslím, že to vnímáte moc radikálně. Já třeba strávila spoustu času na genetické kalkulačce a vyhledávání, ale pak bylo všechno jinak. Mám bourky -samička růžová, samec růžový a teď 5 mladých - 3 rubína a 2 růžová skořice. To mi ta kalkulačka nenabídla. Je fakt, že papoušky chovám bezmála 40 let, ale s bourkama v podstatě začínám - 3 roky. Proto jsem ráda, když mi tady zkušení chovatelé tohoto druhu poradí -jednoho oblíbeného zde mám - takže si myslím, že to tak úplně o lenosti není. Alespoň ne u všech.

21.6.2017 19:54
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

hersyko napsal(a):

Já to asi prostě vidím jinak. Neříkám, že všichni jsou stejní, někdo třeba pohodlný být může, ale neházela bych všechny do stejného pytle. Vím, že začátečník by si měl i něco nastudovat sám, ale právě i ta konzultace (a třeba i jen písemná, on každý taky nemá čas cestovat půl republiky kvůli konzultaci a když je tu ta možnost přes internet...) může leckdy pomoct. Mám svoje webové stránky konkrétně o korelách, je tam hodně informací (samozřejmě jsem hobby chovatel, takže taky ne úplně vše na 100 %, nejsem chodící encyklopedie, abych znala všechno o korelách) a píšou mi tam začátečníci i pokročilejší chovatelé, na FB jsem členkou skupiny Korela chocholatá a tam si také takhle běžně radíme všichni (pro někoho je to stupidní, také jsem se s tím kdysi setkala, že to někdo kritizoval, že jsou to hloupý mazlíčkáři a že řeší hovadiny a kdesi cosi, ale ti lidé mi mnohdy připadají lepší a takoví empatičtější, než lecjaký dlouholetý chovatel zde). A nikdo tam v té skupině s tím nemá problém.

Jen tady mám často takový pocit, že všechno je tabu a nikdo nic neví nebo neřekne a druhého pošle někam, nebo si i sprostě nadávají. Ale nechápu proč? Ano lidé jsou různí a někteří pohodlní, ale ne všichni a takovou diskuzi si přečte třeba dalších 100 lidí a z těch 100 lidí může být třeba právě nějaký začátečník, co hledá informace. ¨

Bohužel literatury konkrétně o korelách (té české) je poměrně málo (já jsem se musela dívat i na zahraniční weby, abych našla něco o barevných mutacích, co bylo hezky vysvětlené) a jedná se o starší vydání, nebo o knihy vyloženě s úplnými základy chovu a u těch straších knih některé informace jsou již neaktuální (např. jsem kdysi v jedné knize o korelách četla, že mutace skořicová je recesívní, což ale v současné době již není pravda, protože se již ví, že je vázaná na pohlaví).

Takže ona každá informace i z té diskuze je dobrá. Vždy se snažím ochotně pomoct nebo poradit, pokud tu danou problematiku znám a nehledám v tom to, že je někdo líný něco si najít. Když jsem se učila já, tak jsem se také musela občas zeptat těch zkušenějších a třeba na úplnou blbost. Ono se to lehce říká, když máte za sebou 10 a více let praxe...

Ale samozřejmě Vám rozumím, najdou se i lidé, co toho zneužívají a pak to možná spoustu chovatelů demotivuje. Já to ale beru tak, že mě neubyde, když někomu poskytnu pár svých rad, poznatků, zkušeností a to i za cenu, že mi z toho nic nekápne. Jen pro svůj dobrý pocit, že jsem pomohla, mě to třeba stačí. Pokud to berete jako že jsem někomu bez práce něco usnadnila, tak to tak možná je, ale já to prostě beru jinak. Ale samozřejmě je to Váš názor a neříkám, že je špatný, pouze mi připadá trošku přehnaný.

21.6.2017 21:27
zbosace

XXX.XXX.43.169

Klobúk dole a dúfam že vám to vydrží čo najdlhšie. Vždy som vravel že korela je fenomén a ešte stále je u nich čo objavovať.

boban111144

25.6.2017 12:20
boban111144

XXX.XXX.32.189

Mám samici perlovou a samce belohlaveho. Včera mi z budky vyleteli 1 perla a 2 Albína mláďata... da se zde určit pohlaví mladých podle rodičů? ?

25.6.2017 14:40
warezos

XXX.XXX.244.54

Ano dá se, samec štěpí do INO+Perlové a samice do bělohlavých, takže perlové může být cokoli a albini jsou samičky.

25.6.2017 20:30
vesmil

XXX.XXX.201.97

Hezký večer,
mám v budce 5 malých korelek, čtyři mají chmýří žluté a jedna bílé, samec je přírodní a samička perlová. Tak nevím co se z toho vyklube. Kodo mi poradí?

26.6.2017 16:09
anurra.rhonean23

XXX.XXX.8.242

vesmil napsal(a):
Hezký večer,
mám v budce 5 malých korelek, čtyři mají chmýří žluté a jedna bílé, samec je přírodní a samička perlová. Tak nevím co se z toho vyklube. Kodo mi poradí?

Dobrý den, to mládě s bílým peřím bude určitě bělohlavé (oba rodiče štěpí, tedy mají gen pro toto zbarvení). Ostatní mladé budou pravděpodobně také šedá přírodní, (možná nějaké perlové, nebo straka), záleží na jaké další barvy štěpí otec mladých případně i matka mladých. některé barvy se přenášejí vizuálně jen z otce, jiné z obou rodičů. Je to trošku na delší povídání. Určitě ale to mládě s bílým chmýřím budě bělohlavé (nejspíš šedé bělohlavé, poř. šedé perlové bělohlavé či šedé strakaté bělohlavé), přesnější barvu uvidíte, až mladým začne růst peří.

27.6.2017 18:03
vesmil

XXX.XXX.201.97

Díky za odpověd, no tak jedna korelka bude perlová se žlutým nádechem, tři jsou po tatkovi přírodní a to bělohlavé asi šedé, uvidím, ještě nejsou úplně opeřené.

14.7.2017 13:26
vesmil

XXX.XXX.201.97

Tak korelky vylítli, jedna perlová, tři asi přírodní a jedna bělohlavá. pújde určit přibližně pohlaví, dcera si chce vzít samečka domů. Nejlépe tu bělohlavou.
Díky za odpověd.

15.7.2017 09:40
warezos

XXX.XXX.248.230

Dcerka ať si vybere tu, která se jí nejvíce líbí. Ani u jedné nejde geneticky určit pohlaví, jelikož samec štěpí i na perlovou a bělohlavou a může se tedy jednat o jedince, kteří mohou být jak 1,0 tak 0,1. Dá se tedy určit až po vybarvení či podle zpěvu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík