Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2018 17:28
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Dobrý den, dnes jsme přestěhovali naše 4 andulky do letní voliéry a jedna z nich začala pospávat a je taková apatická a načepýřená... Ostatní jsou v pohodě, štěbetají, žerou, jen ona se drží zpátky a spí.
Bojím se, že jsem jí nějak ublížila při přendavání z klece, ale když jsme je měli ještě v kleci, chovala se tato samička naprosto normálně, a byla nejčilejší andulkou z hejna.
Mohlo by to být nějaké zranění či nemoc? Nabídla jsem jí proso, žrala, ale po chvíli zase usnula, i přesto, že se ostatní andulky ládovaly prosem. Tato andulka je také poněkud ztichlá.
Prosím o odpověď, nechci, aby mi umřela, když je tak dobře ochočená

11.3.2018 17:31
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Irbis191 napsal(a):
Dobrý den, dnes jsme přestěhovali naše 4 andulky do letní voliéry a jedna z nich začala pospávat a je taková apatická a načepýřená... Ostatní jsou v pohodě, štěbetají, žerou, jen ona se drží zpátky a spí.
Bojím se, že jsem jí nějak ublížila při přendavání z klece, ale když jsme je měli ještě v kleci, chovala se tato samička naprosto normálně, a byla nejčilejší andulkou z hejna.
Mohlo by to být nějaké zranění či nemoc? Nabídla jsem jí proso, žrala, ale po chvíli zase usnula, i přesto, že se ostatní andulky ládovaly prosem. Tato andulka je také poněkud ztichlá.
Prosím o odpověď, nechci, aby mi umřela, když je tak dobře ochočená

Dejte ji zpět a nenapsala jste rozdíl teploty v nové a staré ubikaci.Třeba nebyla už doma akorát a změna teploty, záleží o kolik to ukázala. Vy táké můžete být infekční, doma to nevadí, trochu prochladnete a pak se také divte,.

11.3.2018 17:43
Irbis191

XXX.XXX.22.74

No, vevnitř je okolo 20-22 stupňů celsia, venku tak okolo 15-20. Andulky jsem ale před vložením do voliéry otužovala, dávala jsem je ven i s klecí.
Říkáte, že ji mám vrátit zpět domů, myslíte že to není nic vážného, jen nachlazení?

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2018 17:54

Irbis191 napsal(a):
No, vevnitř je okolo 20-22 stupňů celsia, venku tak okolo 15-20. Andulky jsem ale před vložením do voliéry otužovala, dávala jsem je ven i s klecí.
Říkáte, že ji mám vrátit zpět domů, myslíte že to není nic vážného, jen nachlazení?

může to být cokoliv. ovšem základ zacházení s ptákem, který vykazuje známky nemoci, je umístit ho do tepla a izolace.

11.3.2018 17:56
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Dobře, tak já ji tedy zítra odchytím, jen se bojím, aby se nesplašila a něco si třeba neudělala.

11.3.2018 17:57
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Nebude jí také vadit, že není s ostatními? Myslím, že mezi sebou mají silné pouto, ale asi se pletu.

11.3.2018 18:10
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Tak jsem ji odchytila, vypadá to, že se jí snad nic moc nestalo. Na pár dní si ji nechám doma v teple, a pokud se její stav zlepší, mohu ji vrátit zpět? Teď je trochu vyjukaná, ale nespí.

11.3.2018 18:30
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Myslím, že se její stav zlepšuje, žere a nespí.

11.3.2018 18:53
machlena

XXX.XXX.96.44

A nepřepeřuje vám? Některé andulky pelichání hůř snáší. U některé se to na chování neprojeví a jiná sedí pár dnů načepýřená a netečná. Možná je to váš případ.

11.3.2018 19:02
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Ne, nepřepeřuje. Pera má všechna, v dobrém stavu, Ale myslím, že byla jen nachlazená. Dala jsem jí do tepla a místo, kde seděla jsem nasvítila lampou, jak jsem se to dočetla na internetu. Myslím, že se zlepšuje, létala a vzala si ode mne trochu prosa. Myslím, že až se znovu oteplí, bude moct jít zase ven?

11.3.2018 19:20
mikoc

XXX.XXX.59.222

Irbis191 napsal(a):
Ne, nepřepeřuje. Pera má všechna, v dobrém stavu, Ale myslím, že byla jen nachlazená. Dala jsem jí do tepla a místo, kde seděla jsem nasvítila lampou, jak jsem se to dočetla na internetu. Myslím, že se zlepšuje, létala a vzala si ode mne trochu prosa. Myslím, že až se znovu oteplí, bude moct jít zase ven?

Stabilní teplejší počasí je v nedohlednu a pokud jsou zvyklé na vytápěný byt, je to pro ně teplotní šok a bude ještě hůř (mám na mysli počasí).Myslím, že jste to přemístění ven uspěchala. Vyčkejte, až se alespoň denní teploty budou vyrovnávat s těmi, ve kterých je chováte v zimě.

11.3.2018 20:24
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Děkuji, asi jsem to vážně uspěchala , ale andulky bych nerada zase přesouvala zpět, myslím, že i ten první přesun pro ně byl dost velkým šokem? Nezhoršilo by se to? Jo a k té nachlazené andulce: už nesedí načepýřená, je trochu aktivnější, ale má bílý průjem. Souvisí to s tím nachlazením a má se to nějak léčit?
Nevím, jestli by byli na veterině když jsou prázdniny... Jinak žere a já jí podávám jen suché krmení a větve na okus
Nevadilo by andulkám ve voliéře, kdybych je nedala zpět? Voliéra je zateplená, ale... nechci zase aby mi nastydly všechny. Jsou už trochu otužilé, dávala jsem je i do mírného letního deštíku.

11.3.2018 20:53
mikoc

XXX.XXX.59.222

Irbis191 napsal(a):
Děkuji, asi jsem to vážně uspěchala , ale andulky bych nerada zase přesouvala zpět, myslím, že i ten první přesun pro ně byl dost velkým šokem? Nezhoršilo by se to? Jo a k té nachlazené andulce: už nesedí načepýřená, je trochu aktivnější, ale má bílý průjem. Souvisí to s tím nachlazením a má se to nějak léčit?
Nevím, jestli by byli na veterině když jsou prázdniny... Jinak žere a já jí podávám jen suché krmení a větve na okus
Nevadilo by andulkám ve voliéře, kdybych je nedala zpět? Voliéra je zateplená, ale... nechci zase aby mi nastydly všechny. Jsou už trochu otužilé, dávala jsem je i do mírného letního deštíku.

Těžko říct, jestli bílý průjem souvisí, nebo ne, s prochlazením.Každopádně podávejte jen suché krmivo a sledujte další vývoj. A nějak jsem nepochopil, proč by měly utrpět andulky nějakou újmu při odchytu...? Vy nemáte chytací síťku, do které je bez problémů "ulovíte" a snadno přemístíte? Lepší by bylo dát je zpět, než čekat, která další podlehne. Předpovídají další celodenní mrazy.

12.3.2018 09:55
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Dobře, anduly jsou přelovené zpátky do klece a podávám jen suché krmivo s heřmánkovým čajem.

12.3.2018 11:20
mikoc

XXX.XXX.59.222

Irbis191 napsal(a):
Dobře, anduly jsou přelovené zpátky do klece a podávám jen suché krmivo s heřmánkovým čajem.

To jste udělala dobře, o příštím víkendu má být venku jen kolem 0 stupňů C, a pokud jsou zvyklé na víc jak 20 st., asi by měly problémy.

12.3.2018 11:29
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Mám ještě jeden dotaz: další moje andulka vypadá naprosto zdravě, ale má takový divný zvyk. Většinu času tráví na straně klece zavěšená nejen pařátky, ale i zobáčkem. Je to jen zvyk, který ji baví nebo je to nějaký nedostatek? Jinak je čilá, právě okusuje větvičky.

12.3.2018 11:38
Irbis191

XXX.XXX.22.74

Také ta nachlazená samička už nemá bílý průjem, ale spíše takové hnědé lépe formované šištičky.
Jinak andulky žerou, jsou kontaktní k sobě i ke mně, čistí si peří

12.3.2018 11:55
stepka

XXX.XXX.225.10

Tak vy dáte anduly z +20 ven, kde v noci je kol 0 a přes den 10 °C a divíte se, že nejsou OK?
Vezměte si lehké pyžámko a běžte si to zkusit sama a uvidíte...

12.3.2018 12:48
Irbis191

XXX.XXX.22.74

No jo, to bych asi nedala
Ale pokud dám andulky do voliéry když už bude teplo, zvyknou si na studenější počasí že ano? Já je totiž nechci přendavat neustále z voliéry do klece a zpět.

12.3.2018 14:07
lupus4

XXX.XXX.8.231

ven je dejte až po skutečně proběhlých "ledových mužích" (květen)
kdy noční teploty nebudou klesat (dlouhodobě) pod 10°C a přes den budou větší...
pak si zvyknou a můžou být venku stále

12.3.2018 14:59

Andulku jsem vždy nosila ven s klecí, něco jsem tam dělala a pak vzala domů. Zimu ráda neměla, spíš až když se dalo vydržet venku jenom v tričku. Rovněž nesnášela přímé slunce a velké horko. Takže je dobré nemít andulku v místě, kde to hodně praží. A když byla v létě ta obrovská vedra, vůbec jsem ji ven nedávala, taky se jí to nelíbilo. A pozor na potkany a dravé ptáky.

12.3.2018 17:17
Irbis191

XXX.XXX.22.74

No, voliéra je v zákrytu, takže když svítí slunce, nikdy nesvítí do celé voliéry a aspoň ve třetině je stín. Potkani u nás moc nejsou, spíš myši, ale na to máme kočku
Jinak děkuji moc za příspěvek, já naše andulky dávala ven s klecí taky když bylo teplo, třeba i do letní ho svěžího deštíku, ale vždy jen na chviličku, aby se trošku smočily a pak domů.
Teď, až se oteplí, budou venku neustále.

26.12.2018 15:31
Niki81

XXX.XXX.99.250

Dobrý den, mám 5 měsíční andulku a občas sedí načepýřená a pospava můžu se zeptat jestli není nemocná.

26.12.2018 15:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

Niki81 napsal(a):
Dobrý den, mám 5 měsíční andulku a občas sedí načepýřená a pospava můžu se zeptat jestli není nemocná.

A přejete si to určit z karet, kávové sedliny či křišťálové koule ?

Co takhle popsat podmínky chovu, stravu, dát foto ptáka i klece...
Jestli ji máte někde u televize co běží od rána do noci, tak klidně může být i jen nevyspalá

26.12.2018 21:04
V.N.

XXX.XXX.2.242

lupus4 napsal(a):
A přejete si to určit z karet, kávové sedliny či křišťálové koule ?

Co takhle popsat podmínky chovu, stravu, dát foto ptáka i klece...
Jestli ji máte někde u televize co běží od rána do noci, tak klidně může být i jen nevyspalá

Dobrý večer odeberte trus a zaneste na Státní veterinární ustav nechte udělat parazitologický a bakterologicky rozbor a dle vysledku Vám lékař napíše léky. Chovu zdar V.N.

Přidejte reakci

Přidat smajlík