Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2018 19:37
Moontyy

XXX.XXX.39.35

Potřeboval bych poradit. Mám v líhni různě staré vejce. A když budu zvedat vlhkost před vylíhnutím, jestli se ty vejce, které se nemají ještě líhnout nepoškodí.

18.4.2018 12:02
lesk

XXX.XXX.50.142

Úspěšnost líhnutí závisí na mnoha faktorech, z nichž správná teplota a vlhkost jsou nejdůležitější. Nepíšete co konkrétně líhnete, záleží i na konkrétním druhu a množství. Vodní drůbež potřebuje vlhkost vyšší než například hrabaví atd. Proto se také nedoporučuje jejich společné líhnutí. Z praxe však vím, že to jde. Počítejte ale s menší úspěšností. Hlavně to zvyšování vlhkosti ke konci líhnutí nepřežeňte. Líhnete-li postupně, prvně vylíhlá ptáčata sama automaticky zvýší vlhkost (při osychání) a ty pozdější se pak mohou ve skořápce i "utopit". Je dobré prosvícením sledovat velikost vzduchové komůrky ve vajíčku. Ke konci inkubace by měla být až 1/3. Také záleží na typu líhně, má-li nucený oběh vzduchu či ne. Je to zkrátka alchymie, ale není důvod proč to nezkusit.

19.4.2018 23:04
J.G.

XXX.XXX.38.176

Protože je téma v sekci okrasné ptactvo, tak předpokládám, že dotaz je směřovaný na papoušky. Tam je ta otázka hooooodně obsáhlá, záleží na tom, co v líhni máte. Je rozdíl tam mít například něco z Austrálie (rosely, atd...) a nebo třeba z jižní Ameriky, kde je rozdíl nejen ve vlhkosti, ale i v teplotě.

20.4.2018 18:25
Moontyy

XXX.XXX.39.35

V líhni mám 4 vejce amazonanu modročelých, různé stáří. A právě nevím jestli se to dá nějak udělat, a nebo jestli mám koupit ještě jednu líheň jako dolíheň.

20.4.2018 20:05
George158

XXX.XXX.224.196

Dobrý den, doporučuji líheň a dolíheň. Mám grumbachy a jsem maximálně spokojen. Běžně mám v líhni různě stará vejce. Vajíčko přemístím do dolíhně jakmile je naklubané. V dolíhni mám vlhkost kolem 75 -80% a teplotu o půl stupně nižší než v líhni. Dělám to tak už roky a myslím, že je to optimální. Navíc mladší vajíčka ještě zřejmě budou potřeba otáčet, ale naklubané už samozřejmě ne. Je otázka, jestli jste schopen to ve Vaší líhni takhle zařídit. Ale u některých chovatelů jsem zažil, že líhli různě stará vajíčka v jedné líhni. Prostě nezvyšovali ke konci inkubace vlhkost, jen přestali otáčet. A taky to celkem fungovalo. U jednoho jsem dokonce viděl, že vajíčko, které se mělo líhnout, položil na vlhký ubrousek a přikryl jej průhledným kelímkem (např. z pomazánky). Ale stejně tím trochu ovlivnil vlhkost v celé líhni. Ale taky to šlo. Nicméně pokud chcete líhnout do budoucna pravidelně, se dvěma mašinama budete mít určitě lepší výsledky.

20.4.2018 22:26
J.G.

XXX.XXX.21.170

U 4 vajec by to neměl být problém, dát 2 dny před líhnutím prvního vlhkost na 70% a pokud máte líheň s posuvným dnem, tak stačí dát vždy to nejstarší vejce 2dny před líhnutím na tvrdší papír zapřený mezi příčkytak, aby se vejce neotáčelo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.6.2018 19:15

prosim vas, pouzivate v domacnej liahni ventilator ? alebo ako riesite cirkulaciu vzduchu, kedzd nechem aby ziarovka svietila priamo na vajicka, budem to riesit tak aby ventilator viril vzdcuh a aby bol v celej liahni rovnaky... dakujem co si o to myslite? popripade musi byt ventilator zapnutsy cely den ? alebo na noc mozem vypnut.

18.6.2018 20:20
lupus4

XXX.XXX.21.87

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
prosim vas, pouzivate v domacnej liahni ventilator ? alebo ako riesite cirkulaciu vzduchu, kedzd nechem aby ziarovka svietila priamo na vajicka, budem to riesit tak aby ventilator viril vzdcuh a aby bol v celej liahni rovnaky... dakujem co si o to myslite? popripade musi byt ventilator zapnutsy cely den ? alebo na noc mozem vypnut.

z PC, zapnutý stále

18.6.2018 20:46

lupus4 napsal(a):
z PC, zapnutý stále

Niečo takéto sǒ vymyslel. Môže byt ?

18.6.2018 22:17
lupus4

XXX.XXX.94.186

vyzkoušejte a uvidíte, hlavně je třeba dobře proměřit teploty v rozích, prostředku atd... a seštelovat dle potřeby.

18.6.2018 22:18

lupus4 napsal(a):
vyzkoušejte a uvidíte, hlavně je třeba dobře proměřit teploty v rozích, prostředku atd... a seštelovat dle potřeby.

Ďakujem, urcite sa potom ozvem ako to funguje všetko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík