Pomůžete mi určit mutaci neofemy modrohlavé a její orientační cenu, je to samec léto 2017. Díky Luboš.
Zdravím, já myslím, že je to modrý pastelový. Některým jedincům to přebarvování trvá déle. Zelený pastelový má břicho citronově žluté a náprsenku pomerančovou. Modrý pastelový má břicho niklově žluté a náprsenku merunkovou. Když to tak řeknu zjednodušeně a nebo když se nejedná o ptáky tzv. červenobřiché, kteří mohou být u této mutace oranžoví i na břiše. S pozdravem Karel.
Děkuji za reakce, paní ho prodávala jako pastel, ovšem dle dříve dotčených informací je pastel velmi vzácná mutace, tudíž už při koupi jsem věděl že to pastel není ale chtěl jsem zjistit co by to za mutací mohlo být jelikož v nich zbehly nejsem, dával jsem za něho 350kc, dal jsem k němu přírodní samičku, tak hádám že potomci budou všichni přírodní a samci stepi do tyrkysových.
daktari
napsal(a):
Žádný pastel v Evropě není. Toto je tyrkys.
Nepsal jsem pastel ale pastelově modrý či zelený. Já myslím, že je to každému jasné. Aqua nebo tyrkys jak se někdo někde dohodli, není ještě směrodatné a závazné pro všechny. Podívejte se na inz. na západ od našich hranic a uvidíte, že i tam tomu říkají jak chtějí, jak jim to vyhovuje. Až se sem pastel z Austrálie dostane tak se bude třeba zrovna pro rozlišení říkat australský pastel. Kdo ví. Navíc nevím co je zrovna na pastelově modrém tak tyrkysového kromě hlavy, že ho tak pojmenovali. S pozdravem Karel.
Ve snaze sjednotit pojmenování mutací, CDE rozhodla v roce 2004, aby jména těchto mutací neofém modrohlavých byla „Aqua“ a „Tyrkysová“ „Parblue“ a mají být použity k rozlišení různých fází - Aqua (pro Seagreen), Turkysová (pro pastelová modrá ). Dříve používaný název „pastel“ je neplatný pro modrou sérii, protože je geneticky definován jako snížení 50% melaninu, zatímco Parblue u modrohlavých je pouze výsledkem změny psittacinu. Kromě toho je nyní platná pastelová mutace u modrohlavých v Austrálii, která bude v kombinaci s Blue, a nazývá se Pastel Blue.
daktari
napsal(a):
Ve snaze sjednotit pojmenování mutací, CDE rozhodla v roce 2004, aby jména těchto mutací neofém modrohlavých byla „Aqua“ a „Tyrkysová“ „Parblue“ a mají být použity k rozlišení různých fází - Aqua (pro Seagreen), Turkysová (pro pastelová modrá ). Dříve používaný název „pastel“ je neplatný pro modrou sérii, protože je geneticky definován jako snížení 50% melaninu, zatímco Parblue u modrohlavých je pouze výsledkem změny psittacinu. Kromě toho je nyní platná pastelová mutace u modrohlavých v Austrálii, která bude v kombinaci s Blue, a nazývá se Pastel Blue.
A to, že název pro částečně modrého ptáka jak uvádíte je Blue, to nikomu nevadí? Není to také matoucí označovat částečně modrého jako čistě modrého? Neměl by mít takový pastel spíš název Pastel Parblue.
Nevím o tom, že by již existovali čistí modří u modrohlavých. Jenže do částečně modrých se dají zařadit všechny tři mutace jak bělobřiší, tak tyrkys, tak i aqua. Takže když už vymysleli název pro ty dvě mutace, tak jak je pak správný a nematoucí název pro bělobřiché? Určitě ne Blue nebo jen Parblue. Jedině pak tedy Parblue bělobřichý. ?
Souhlasím, že modrý patří do allelické řady částečně modrých. Proč by tedy měl vadit název Blue? Matoucí naopak je jej označovat jako pastel, což je něco úplně jiného.
Jinak je mi úplně jedno jak to kdo nazývá. To je každého věc. Ovšem právě z nepřesného názvu potom vznikají zmatky v genetickém přenosu mutací a především kombinací.
Je to nepřesné, ale říkáme tomu tak a většina chovatelů tomu tak rozumí, neboť tento český popis barvy ptáka daleko lépe vystihuje jeho vzhled než nějaký tyrkys nebo aqua. Stejný názor bude mít asi i autor genetické kalkulačky s kterou většina chovatelů občas pracuje. Podstatné je to, že všechny tři mutace patří do částečně modrých s různým stupněm dominance či recesivitou vůči sobě navzájem.