Problém s pečeňou u andulky - strava, či prešlachtenie?

Andulka vlnkovaná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 08:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.253

Dobrý deň. Chcel by som sa ešte aj touto formou opýtať, pokiaľ má niekto skúseností. Moja milovaná andulka Blue mi zomrela, zrejme, na nejakú pečeňovú encefalopatiu. Mala dlhodobo problémy - chudnutie, polyúria, jedna nožička - menší problém s ovládaním, atĎ. Podľa pitevného vyšetrenia DR. Grymovej je to hlavný problém s pečeňou - játrami. PAni doktorka si myslím, že hlavný problém je prešlachtenie. Chcem sa opýtať, či s tým máte skúseností, alebo sa dá prinútením andulky jesť menej zŕn tento stav zvrátiť? Iste, že nedávam svojím andulkám len zrná, ale aj tejto mojej Blue som dával dosť senegalských klasov. Môže to samo o sebe v spojitosti s tým, že ona nebola nejaká čiperná andulka s množstvom pohybu, spôsobiť vážny problém s pečeňou? Vďaka vopred za odpovede.

20.5.2018 10:40
vmakovicky

XXX.XXX.60.198

Encefalopatia je termín, ktorý znamená ochorenie mozgu. Hlavným symptómom encefalopatie je zmenený duševný stav. Príčiny encefalopatie sú početné a rozmanité. Pečeňová encefalopatia je označenie pre narušenie mozgových funkcií, ktoré je spôsobené dôsledkom zlyhávania pečene. V organizme sa začnú hromadiť škodliviny, z ktorých najvýznamnejšie sú dusíkaté splodiny vznikajúce zo zjedených bielkovín. Pre prešľachtenie by ste musel vedieť celý rodokmeň jedinca a to aj dôvody ich úhynu a to aj prarodičov.

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 11:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.253

Dakujem za odpoved. Mne DR. Grymova vravela, ze pecenova encefalopatya ako dovod umrtia mojej andulky. Pochopil som, ze je to v konecnom dosledku otrava kvoli nefunkcnej peceni. Vo viedni mi na ultrazvuku diagnostikovali tumor na oblicke, asi ked som povedal, ze jedna nozicka je problematicka. Ale nebol najdeny opticky tumor, ktory by tlacil na nervy, hoci cela miecha mojej andulky vysetrovana nebola... Doktorka si je ista, ze ide o problem preslachtenia. KEdze na pecen mi cely cas nenavrhla ziadnu liecbu, zaujima ma, ci som ja urobil chybu tym, ze som daval mojej andulke k dispozicii dost vela senegalskych klasov. Lietat som ju nutit viac v izbe nemohol. Neviem, ci s tym ma niekto skusenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.5.2018 13:51
Uživatel s deaktivovaným účtem

papoušci krmení jednostranně zrním, zvláště v kombinaci s nedostatkem pohybu, rádi trpí ztučněním jater s jejich následným selháním.

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 20:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.253

A viem si to aj niekde overit? PRetoze mne veterinarna lekarka tvrdila, ze ide o problem preslachtenia. A pokial je v tom problem, stravou a nanutenim inej stravy, vraj problem nevyriesim. OKrem toho, andulky v prirode, kde maju vela pohybu, nejedia zeleninu, ale primarne semena a travne semena, takze ako som mal dosiahnut, aby moja andulka jedla inu stravu?
Potreboval by som som aj nejake studie k vasmu vyroku, pokial su.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 07:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.253

Rad trpiet stucnenim pecene, to je pekna blbost. Clovek by si mal davat pozor na to, co vypoti, pani.

21.5.2018 07:39
barabán

XXX.XXX.144.116

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Rad trpiet stucnenim pecene, to je pekna blbost. Clovek by si mal davat pozor na to, co vypoti, pani.

Onemocnění jater je celá řada od metabolických ( včetně ztučnění ) až po infekční, jako je Pachecova choroba u papoušků. Lze použít preparáty z ostropeřce, podávat vitamíny skupiny B, přidávat esenciální mastné kyseliny ( pupalka ), omezit tučná semena.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 11:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.121

Dakujem za reakciu. Ono je to komplikovane, chodim k Dr. Grymovej do Brna, a ta pečeň bola jasne uz vtedy takmer... LEn urcit u andulky prehmatom, ci je stukovatena, ci je tam iny problem, to je tazke... Nebola mi navrhnuta ziadna liecba.
Co sa tyka stravy..., od januara som zacal objednat z Nemecka kvalitne semena, senegalske klasy davam stale, sladke zemiaky, daval som aj bio mrkvy casto, niekedy nazbieral nieco zelene, vajecne zmesy ( vajcia + mrkvy + jablka ). Ked som posypal semena praskom z drvenych plodov z pestreca mariánskeho, asi mi to andulky nejedli.
Keby som vzal do uvahy, ze mojej andulke, ktora nie je taka aktivna, som mal davat inu stravu, tak jednak : neviem, ako by som ju prinutil, a neviem, konkretne aku stravu? Daval som aj naklicovat semena casto, asi rok necely to robim. Granule neuznavam.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 11:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.121

A semena, ako slnecnica, kardi, lusteniny, to som nedaval nikdy. Jedine par krat naklicenu zmes, kde bolo aj naklicene kardi, tusim. Skoda, ze som dlhodobo kupoval versele laga v domneni, ze je to kvalitne.

21.5.2018 17:53
barabán

XXX.XXX.144.116

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A semena, ako slnecnica, kardi, lusteniny, to som nedaval nikdy. Jedine par krat naklicenu zmes, kde bolo aj naklicene kardi, tusim. Skoda, ze som dlhodobo kupoval versele laga v domneni, ze je to kvalitne.

Nemecka kvalitne semena, ? versele laga? Jde o jednu věc a to jestliže němci něco umí tak preciznost, přestnost,..ale v rostliné výrobě rozhodně nejsou na špici. Versele laga kvalita, ale proces dopravy ? Deli NATURE ? berou 70%zrna ze slovenska, takže je pouze na vás co si zjistíte a čím vlastně krmíte a za kolik.
,.

21.5.2018 17:59
barabán

XXX.XXX.144.116

Dále je tu Cholin, který zabraňuje tukové degeneraci jater.Dnes vám nikdo nic neřekne, ale rad a poznátků jste dostala dost, jen si vybrat.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2018 08:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.253

JA som tvrdil, ze predtym som krmil versele laga ci deli nature, od januara z Hungenbergu z Nemecka som kupoval semena, vraj ludia po celom svete odtial kupuju. Travove semena mi andulky nejedia, napriklad.
Versele laga vraj ma vela bielkovin a rozne pridavky vnutri.
NA stranke tailfeathers si niekto mysli, ze preslachtene andulky nemozu mat kvoli preslachteniu problem s pecenou... Asi to neskumal blizsie.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 21:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.253

Dostal som výsledky z histológie mojej milovanej andulky Blue. Keby som mal citovať moju veterinárnu lekárku, tak rozhodujúcim problémom bol u mojej andulky : "...cholangiokarcinom, tedy zhoubný nádor jater. Všechny ostatní změny na dalších orgánech jsou sekundární a vyplývají z poruch metabolismu v důsledku rakoviny jater.

Toto nijak nesouvisí se stavem štítné žlázy.

Dlouhodobé dýchací problémy se nepodařilo dokonale objasnit, zcela určitě nesouvisely se stavem jater a nebyly zjištěny arteriosklerotické změny, které by mohly mít nutriční původ. Stále tedy není vyloučen ryze kardiovaskulární původ v důsledku funkční, nikoli morfologické vady.

Jednoznačný závěr je, že zhoubný proces na játrech nebylo možné nijak chovatelsky ovlivnit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík