Zdravím všechny co chtějí slušně reagovat na můj dotaz, je to mutace a jaká.Matka zelená straka štěpá do modrých a otec modrá skořice štěp na cremino.Ze 7 mladých 3 modré skořice 2 zelení a jeden snad falou? A případně jak dál, co k němu.Všem předem děkuji.
Večeřa
napsal(a):
Zdravím všechny co chtějí slušně reagovat na můj dotaz, je to mutace a jaká.Matka zelená straka štěpá do modrých a otec modrá skořice štěp na cremino.Ze 7 mladých 3 modré skořice 2 zelení a jeden snad falou? A případně jak dál, co k němu.Všem předem děkuji.
Zdravím, tak především, Cremeino samozřejmě neexistuje. To, co se na našem trhu za Cremeino nabízí je kombinace Parblue x rec. x dom straka nebo také x žutá, když uvážíme, že žlutá je kombinací rec. a dom. straky. Váš samec, pokud není straka, může být štěpitelný jen na rec. straku a z odchovu je zřejmé, že je ještě štěpitelný na skořicovou. To znamená, že odchovaná samice je skořicová, štěpitelná na Parblue, dom. straka a možná (bez záruky) je štěpitelná na rec. straku. Na plavé bych zapomněl.
saroun
napsal(a):
Zdravím, tak především, Cremeino samozřejmě neexistuje. To, co se na našem trhu za Cremeino nabízí je kombinace Parblue x rec. x dom straka nebo také x žutá, když uvážíme, že žlutá je kombinací rec. a dom. straky. Váš samec, pokud není straka, může být štěpitelný jen na rec. straku a z odchovu je zřejmé, že je ještě štěpitelný na skořicovou. To znamená, že odchovaná samice je skořicová, štěpitelná na Parblue, dom. straka a možná (bez záruky) je štěpitelná na rec. straku. Na plavé bych zapomněl.
Zdravím, nějak tomu nerozumím, vy tady tvrdíte že Kremeino neexistuje, ale zatím jste napsal jen co je to za kombinaci, ale nějak jste nepojmenoval co je to za mutaci, přitom sám několik měsícu topujete svuj inzeráz s kakarikama a klidně by jste je vymněnil za Kremeina tak jak tomu mám rozumět
modrohlavej
napsal(a):
Zdravím, nějak tomu nerozumím, vy tady tvrdíte že Kremeino neexistuje, ale zatím jste napsal jen co je to za kombinaci, ale nějak jste nepojmenoval co je to za mutaci, přitom sám několik měsícu topujete svuj inzeráz s kakarikama a klidně by jste je vymněnil za Kremeina tak jak tomu mám rozumět
Dobrý den,
pan Šaroun jasně napsal co je to za mutaci skořicová dominantní straka a že má v inzerátu výměnu za kremino je proto, že název kremino i když nesprávně zlidověl a každý okamžitě ví co je to za mutaci. Pan Šaroun má obdivuhodné znalosti genetiky, neboť je to jeho dlouholetá záliba. Mě osobně když jsem ho kontaktoval a poprosil o pomoc s mutací okamžitě a správně pomohl a poradil.
frodik
napsal(a):
Dobrý den,
pan Šaroun jasně napsal co je to za mutaci skořicová dominantní straka a že má v inzerátu výměnu za kremino je proto, že název kremino i když nesprávně zlidověl a každý okamžitě ví co je to za mutaci. Pan Šaroun má obdivuhodné znalosti genetiky, neboť je to jeho dlouholetá záliba. Mě osobně když jsem ho kontaktoval a poprosil o pomoc s mutací okamžitě a správně pomohl a poradil.
Vy jste někde v přízpěvku p. Šarouna vyčetl že je to skořicová dominantní straka ? já ne, to že vám vždy poradil, ono když tomu nerozumíte tak vám nezbíva než každé radě věřit
modrohlavej
napsal(a):
Vy jste někde v přízpěvku p. Šarouna vyčetl že je to skořicová dominantní straka ? já ne, to že vám vždy poradil, ono když tomu nerozumíte tak vám nezbíva než každé radě věřit
Vyčetl zcela jasně. Možná je to tím, že na rozdíl od Vás umím číst a ne rejpat a vzít si jen to co se mi hodí. Genetice rozumím, ale tak do detajlu jako p.Šaroun určitě né a ty rady co mi dal jsem si ověřil u odchovů, takže nemelu z hladu jako Vy pane modrohlavej.
frodik
napsal(a):
Vyčetl zcela jasně. Možná je to tím, že na rozdíl od Vás umím číst a ne rejpat a vzít si jen to co se mi hodí. Genetice rozumím, ale tak do detajlu jako p.Šaroun určitě né a ty rady co mi dal jsem si ověřil u odchovů, takže nemelu z hladu jako Vy pane modrohlavej.
To bud rád že umíš číst, že si tam vyčetl že je to skořicová dominantní straka tak jsi jasnovědec o genetice víš kulovy tak co tady kecáš o nějakém rejpáni a mluvení z hladu ty chytroline a přestan se do mně navážet
modrohlavej
napsal(a):
Ahoj Stando.
Nejak mi nedochazi smysl tveho jednani?
Neznalost to asi neni!!
Večeřa
napsal(a):
Také zdravím dle mého držíte samičku skořicovou straku která bude nositel modré barvy. Já patřím mezi chovatelé co nemám rád když se něco špatně pojmenovává. Někdo zkomolil název ono se to ujalo. Kremino je kombinace barev modré a lutino! a musí mít červené oči!. Až zde budou lutina budou stát mnohonásobně víc než se alespoň nasytí trh. Těší to co se u nás zatím chová jsou kombinace modré a žluté potažmo straky neboť žlutá je selektivní straka, může se vyskytnout mírně červené oko ale jen do opuštění hnízda neboť se může jednat o skořicí nověji hnědá. Poradil bych pokud chcete odchovat i krémové samce koupit již krémovou samici nebo co nejvíce žlutou straku ale aby zaručeně štěpila do modrých trošku složitější ale jde to. Ale já bych volil cestu přímější tedy krémovou už tak moc nestojí. S chovatelským pozdravem Janča.L
Uživatel s deaktivovaným účtem

modrohlavej
napsal(a):
To bud rád že umíš číst, že si tam vyčetl že je to skořicová dominantní straka tak jsi jasnovědec o genetice víš kulovy tak co tady kecáš o nějakém rejpáni a mluvení z hladu ty chytroline a přestan se do mně navážet
Nechci se do toho moc plést ale zdrejne číst neumíš a nebo nechápeš čtený text... Tahle citace z původního příspěvků Sarouna asi mluví za vše :To znamená, že odchovaná samice je skořicová, štěpitelná na Parblue, dom. straka... Ikdyz mělo asi být uvedeno samice je skořicova dom. straka stepitelna na parblue ale kdo chce pochopí i první citaci kdo ne hada se jak blbec
napsal(a):
Nechci se do toho moc plést ale zdrejne číst neumíš a nebo nechápeš čtený text... Tahle citace z původního příspěvků Sarouna asi mluví za vše :To znamená, že odchovaná samice je skořicová, štěpitelná na Parblue, dom. straka... Ikdyz mělo asi být uvedeno samice je skořicova dom. straka stepitelna na parblue ale kdo chce pochopí i první citaci kdo ne hada se jak blbec
Jestli ty umíš číst tak by jsi se v mém dotazu dočetl že já jsem se neptal na odchov, ale na to že když neexistuje kremino tak co je to za mutaci která se nabízí jako kremino jestli to pochopíš ty když to nepochopil frodík a milbe

modrohlavej
napsal(a):
Jestli ty umíš číst tak by jsi se v mém dotazu dočetl že já jsem se neptal na odchov, ale na to že když neexistuje kremino tak co je to za mutaci která se nabízí jako kremino jestli to pochopíš ty když to nepochopil frodík a milbe
Ale jistě to sem postřehl ale dotaz zněl jasně a Saroun na to jasně odpovedel😉no a to že frodik a mible nepochopili tvůj dotaz to je zase věc jiná 😉

milbe
napsal(a):
Odpověď je jednoduchá DEC_tmavooká bílá
Mě to psát nemusíš napiš to modrohlavemu 😉
milbe
napsal(a):
Odpověď je jednoduchá DEC_tmavooká bílá
No nezlobte se na mně ale do bílé má daleko. Je to kombinace modré a žluté a po zředění těchto dvou barev nezískáte určitě bílé. Dle mého je příhodnější pojmenování krémová samozřejmě bez přívlastku ino, krémina budeme mít až budou lutina, to myslím uzná každý normální chovatel co se vyzná alespoň trošku v genetických zákonitostech. Já třeba chovám drobotinku a několik výstavních andulek ale genetika mně hodně zajímá a u zebřiček a chůviček jsem si ověřil hodně nejasností v genetice po dobu mého chovu.
Uda
napsal(a):
No nezlobte se na mně ale do bílé má daleko. Je to kombinace modré a žluté a po zředění těchto dvou barev nezískáte určitě bílé. Dle mého je příhodnější pojmenování krémová samozřejmě bez přívlastku ino, krémina budeme mít až budou lutina, to myslím uzná každý normální chovatel co se vyzná alespoň trošku v genetických zákonitostech. Já třeba chovám drobotinku a několik výstavních andulek ale genetika mně hodně zajímá a u zebřiček a chůviček jsem si ověřil hodně nejasností v genetice po dobu mého chovu.
Dobry vecer.
Napisu svuj nazor.
1) lutina mozna jiz existuji, ale nikdo je nepozna budou neco mezi DEC- tmavookou zlutou a DEC - tmavookou plavou
2) je potreba rozlisovat nekolit variant DEC - tmavookych a to:
a) DEC - tmavooke zlute
b) DEC - tmavooke bile
c) DEC- tmavooke skoricove
d) DEC - tmavooke plave
e) DEC - tmavooke lemovane
f) DEC - tmavooke bile lemovane
Toto jsou dle meho ptaci, kteri se dnes prodavaji pod nazvem kremino.
Jeste pribude sedozeleny faktor, ktery se zde jiz zacina rozsirovat, take pod zavadejicim pojmenovani oliva a seda oliva.
Opet, ale plati, ze 90% chovatelu nevi co chova a nabizi! Jako jsem se o tom jiz mnohokrat presvedcil.
S pozdravem. Berka
milbe
napsal(a):
Dobry vecer.
Napisu svuj nazor.
1) lutina mozna jiz existuji, ale nikdo je nepozna budou neco mezi DEC- tmavookou zlutou a DEC - tmavookou plavou
2) je potreba rozlisovat nekolit variant DEC - tmavookych a to:
a) DEC - tmavooke zlute
b) DEC - tmavooke bile
c) DEC- tmavooke skoricove
d) DEC - tmavooke plave
e) DEC - tmavooke lemovane
f) DEC - tmavooke bile lemovane
Toto jsou dle meho ptaci, kteri se dnes prodavaji pod nazvem kremino.
Jeste pribude sedozeleny faktor, ktery se zde jiz zacina rozsirovat, take pod zavadejicim pojmenovani oliva a seda oliva.
Opet, ale plati, ze 90% chovatelu nevi co chova a nabizi! Jako jsem se o tom jiz mnohokrat presvedcil.
S pozdravem. Berka
Ano souhlasím s váma že chovatelé né že neví oni tak již koupí chtějí odchovat a vydělat to je jedna stránka věci. Ano máte to popsáno pěkně ale lutina dle mého nejsou u nás nevím nechci se hádat ale lutininkám musí červené oči vyloženě svítit. Jestli se u nás nachází načervenalé oči tak jsou to jen kombinace skořic a plavých se žlutou víceméně strakou. Buďme sebekrytičtí žlutá jako taková neexistuje tedy zatím jsou to jen selektivní straky. Vždy když budete párovat dvě žluté v uvozovkách bez sebemenší známky strakatosti odchováte několik jedinců se zeleným peřím různého rozsahu. Jen tak pro zajímavost co prosím znamená to DEC ? říkám zajímám se o to ale nevyznám se až tak v některých pojmech. Děkuji Janča.L.
Uda
napsal(a):
Ano souhlasím s váma že chovatelé né že neví oni tak již koupí chtějí odchovat a vydělat to je jedna stránka věci. Ano máte to popsáno pěkně ale lutina dle mého nejsou u nás nevím nechci se hádat ale lutininkám musí červené oči vyloženě svítit. Jestli se u nás nachází načervenalé oči tak jsou to jen kombinace skořic a plavých se žlutou víceméně strakou. Buďme sebekrytičtí žlutá jako taková neexistuje tedy zatím jsou to jen selektivní straky. Vždy když budete párovat dvě žluté v uvozovkách bez sebemenší známky strakatosti odchováte několik jedinců se zeleným peřím různého rozsahu. Jen tak pro zajímavost co prosím znamená to DEC ? říkám zajímám se o to ale nevyznám se až tak v některých pojmech. Děkuji Janča.L.
Je to anglicky z DARK EYED CLEAR
Dobrý večer,
Pročítám toto vlákno a nedá mi to nezareagovat:
Mutace DEC u různých druhů papoušků je způsobena redukcí základního zbarvení (změnou eumelaninu) o cca 95%. Přitom drápky zůstávají beze změny jako u přírodní formy zbarvení. Stejně tak oko je tmavé (dark eyed). Dědičnost recesivní.
Pokud by se jednalo o lutino (zelené Ino), tam dochází k totální (100% ) redukci a jedinec je žlutý s červeným okem.
Výskyt této mutace (DEC) u kakariki č.č. ještě nikde neexistuje, stejně jako není prokázaná mutace ino. (Ornitho-Genetics VZW)
Žluté kakariki č.č. jsou výsledkem šlechtění, jak již na začátku tohoto vlákna uvedl p. Šaroun (selektivní výběr kombinací dominantních a recesivních strak). Samozřejmě tito žlutí jedinci mají „světlé“ drápky, jak je u strakatých běžné.
Kombinací s další mutací tyrkysově modrou (nesprávně označovanou jako modrá) parblue – neboli částečně modré (bl tq ) se docílí „bělavě nažloutlého“ zbarvení nazývané „krémové“ nebo také „cremeino“ což je geneticky nesmysl . Různá sytost zbarvení je ovlivněna dalšími faktory. Mohou být současně skořicoví nebo plaví. Je to pouze obdoba žlutých. Proto je důležité znát všechny primární mutace i ty recesivní, které na ptácích nejsou sice viditelné, ale dokážou ovlivnit výsledné zabarvení.
„sedozeleny faktor, ktery se zde jiz zacina rozsirovat, take pod zavadejicim pojmenovani oliva a seda oliva“ je další nesmysl.
Pokud není šedá, nemůže být ani šedozelená. A rovněž dokud nebude u kakariků tmavý (Dark) faktor, nebude ani oliva což by měl být jedinec se dvěma tmavými faktory (DD) v zelené řadě.
Jen pro úplnost – navštívil jsem osobně řadu chovatelů nabízejících tzv. „olivy a šedé olivy“ a vždy se jednalo o skořicovou slátaninu všeho možného.
Jedince s tmavým faktorem jsem nesehnal.
vabl
napsal(a):
Dobrý večer,
Mutace DEC u různých druhů papoušků je způsobena redukcí základního zbarvení (změnou eumelaninu) o cca 95%. Přitom drápky zůstávají beze změny jako u přírodní formy zbarvení. Stejně tak oko je tmavé (dark eyed). Dědičnost recesivní.
Pokud by se jednalo o lutino (zelené Ino), tam dochází k totální (100% ) redukci a jedinec je žlutý s červeným okem.
Výskyt této mutace (DEC) u kakariki č.č. ještě nikde neexistuje, stejně jako není prokázaná mutace ino. (Ornitho-Genetics VZW)
Žluté kakariki č.č. jsou výsledkem šlechtění, jak již na začátku tohoto vlákna uvedl p. Šaroun (selektivní výběr kombinací dominantních a recesivních strak). Samozřejmě tito žlutí jedinci mají „světlé“ drápky, jak je u strakatých běžné.
Kombinací s další mutací tyrkysově modrou (nesprávně označovanou jako modrá) parblue – neboli částečně modré (bl tq ) se docílí „bělavě nažloutlého“ zbarvení nazývané „krémové“ nebo také „cremeino“ což je geneticky nesmysl . Různá sytost zbarvení je ovlivněna dalšími faktory. Mohou být současně skořicoví nebo plaví. Je to pouze obdoba žlutých. Proto je důležité znát všechny primární mutace i ty recesivní, které na ptácích nejsou sice viditelné, ale dokážou ovlivnit výsledné zabarvení.
„sedozeleny faktor, ktery se zde jiz zacina rozsirovat, take pod zavadejicim pojmenovani oliva a seda oliva“ je další nesmysl.
Pokud není šedá, nemůže být ani šedozelená. A rovněž dokud nebude u kakariků tmavý (Dark) faktor, nebude ani oliva což by měl být jedinec se dvěma tmavými faktory (DD) v zelené řadě.
Jen pro úplnost – navštívil jsem osobně řadu chovatelů nabízejících tzv. „olivy a šedé olivy“ a vždy se jednalo o skořicovou slátaninu všeho možného.
Naprosto s Vámi souhlasím líp to ani nešlo napsat, akorát jsou teď v inzerci dva inzeráty na kakariky zelené a parblue řady označené jako SF a DF a fotky vypadají celkem prokazatelně tedy jestli tomu dobře rozumí, že SF je jeden faktor tmavnutí a DF jsou dva faktory tmavnutí tedy oliva nebo šedý(mauve).
vabl
napsal(a):
Dobrý večer,
Souhlasím s váma že lutina nejsou logicky nemohou být ani ještě kremina. Ale nezlobte se na mně ale někteří dosti známí chovatelé mají dodnes inzerci na kremina potom nějaký Pepa s nějaké Lhoty bude tvrdit jak sem koupil taky prodávám. Kdo mně zná ví že proti tomuhle názvu bojuji co ty ptáky vidím u někoho v prenosce a zeptám se co je to za mutaci a dotyčný mi odpoví kremina už mně mory berou!. Ale zaráží mně že i název krémová se vám nelíbí a já bych řekl že je příhodnější než bílá tmavooká což zase propaguje známější chovatel, tak by mně zajímalo jak ji tedy nazývat!?. A s těma strakama je to dle mně jasné já říkám že je jedna straka né dvě recesivní a dominantní, straka je plevel a tudíž se chová dominantně a tzv žlutá je produkt selekce ale bohužel je to stále genotypově straka. A s těma modrýma ano také je nesprávně je nazývat modré ale jsme Češi tudíž jiný název český než parblue není? Osobně sy myslím že to bude jako u zpěváků budou tmavší modré a parblue budeme nazývat modrý pastel . Jsem rád za tuhle pro mně hodnotnou diskuzi ikdyž jsme trošku zabočili. S chov.pozdravem Janča.L.
vabl
napsal(a):
Dobrý večer,
Dobrý večer.
Já vycházím z literatury kterou vlastním a zde je jasně uvedeno " v kombinaci dominantní x recesivní straky získávají zlatožluté zbarvení peří a mají zcela černé oči. Proto užívaná zkratka DEC"
Já považuji DEC za kombinaci dvou mutací!
Berka
milbe
napsal(a):
Dobrý večer.
Já vycházím z literatury kterou vlastním a zde je jasně uvedeno " v kombinaci dominantní x recesivní straky získávají zlatožluté zbarvení peří a mají zcela černé oči. Proto užívaná zkratka DEC"
Berka
Ještě jsem zapomněl na ty šedozelené.
Viděl jsem zelené kakariki s černými letkami a černým ocáskem a šedomodré s černými letkami a ocáskem.
Kdyby se jednalo o tmavý faktor( dark green) tak musí být v tmavém odstínu modré.
frodik
napsal(a):
Naprosto s Vámi souhlasím líp to ani nešlo napsat, akorát jsou teď v inzerci dva inzeráty na kakariky zelené a parblue řady označené jako SF a DF a fotky vypadají celkem prokazatelně tedy jestli tomu dobře rozumí, že SF je jeden faktor tmavnutí a DF jsou dva faktory tmavnutí tedy oliva nebo šedý(mauve).
Malé doplnění
Použití symbolu SF nebo DF (je totéž co 1f nebo 2f) a značí se u neúplné dominace, kdy jednofaktorový ve fenotypu je zcela odlišný od dvoufaktorového jedince.
Názorný příklad uvedu u perlové kresby andulek:
jednofaktorová perlová andulka má svoji specifickou kresbu, ale dvoufaktorová je již celá žlutá (v zelené řadě) nebo bílá (v modré řadě) s tmavým okem a kresba na křídlech není.
Tmavý faktor (dark) označovaný písmenem „D“ – D zelený - je zelený s jedním tmavým faktorem a jeví se jako tmavozelený, DD zelený (dva tmavé faktory) – české značení olivově zelený a u zeleného bez faktoru tmavnutí se uvádí pouze „zelený“. Někdy je vhodnější použít mezinárodní nomenklaturu a názvy nepřekládat.
Žlutá u kakariků se vžila a stejně se asi bude používat „krémová“ i když se jedná o kombinaci viz předchozí příspěvek.
Bohužel mnozí chovatelé symboly používají zmatečně a mají v tom „hokej“.
milbe
napsal(a):
Dobrý večer.
Berka
Pane Berka, můžete mi sdělit z jaké literatury čerpáte? Asi to bude něco zastaralého...
Zcela hypoteticky pokud spojím homozygoty DEC s přírodně zbarveným homozygotem získám pouze zelené/DEC. Až v další generaci se dá docílit část odchovu DEC, nikdy tam však nebude figurovat straka...
Spojením žlutého (kombinace dominantní a recesívní straky) se zeleným získáte i strakatý odchov. Fenotypově vypadají podobně, ale genetický potenciál je jiný, proto nelze používat dosud neexistující DEC.
Klidně se můžeme dál pobavit na soukromých zprávách nebo v e-mailech. Případně pokud navštěvujete burzy ve Vyškově - mívám tam s chovateli diskuze o genetice a bezplatně...
vabl
napsal(a):
Pane Berka, můžete mi sdělit z jaké literatury čerpáte? Asi to bude něco zastaralého...
Zcela hypoteticky pokud spojím homozygoty DEC s přírodně zbarveným homozygotem získám pouze zelené/DEC. Až v další generaci se dá docílit část odchovu DEC, nikdy tam však nebude figurovat straka...
Spojením žlutého (kombinace dominantní a recesívní straky) se zeleným získáte i strakatý odchov. Fenotypově vypadají podobně, ale genetický potenciál je jiný, proto nelze používat dosud neexistující DEC.
Klidně se můžeme dál pobavit na soukromých zprávách nebo v e-mailech. Případně pokud navštěvujete burzy ve Vyškově - mívám tam s chovateli diskuze o genetice a bezplatně...
Dobrý den.
Nedalo mi to a vytáhl jsem i další knihu...
V knize Agapornisové (Dirk VAn den Abeele) souhlasí s Vaším názorem, že se jedné o samostatnou mutaci viz. strana 188 a Dále na straně 265 popisuje kombinaci dvoufaktorové dominantní a recesivní straky bez udaní nazvu kombinace těchto mutací. Pouze v textu konstatuje "dřive se jim říkalo žluté straky nebo stejně jako je tomu u andulek , žluté mtavooké"
V knize Papoušek zpěvavý a jeho mutace( Peter Lukáč) je uvedená předešlá citace ze které jsem vycházel.
Kdo má pravdu???
Nic to však nemění na bodu 2 mého příspěvku pouze místo DEC bude pouze "tmavooká" a místo bílá má být jak jste podotkl tyrtysová bílá.
modrohlavej
napsal(a):
Ahoj Stando, přečti si to ještě jednou, ostatní to tam vidí. Tak trochu nechápu tvoji reakci.
Dobrý večer. Jak by jste teda popsali tohoto kakarika, když lutino neexistuje? Oko jasně červené, barva zlatožlutá. Byl to můj odchov v roce 2015, před měsícem bohužel padnul.
vendel
napsal(a):
Dobrý večer. Jak by jste teda popsali tohoto kakarika, když lutino neexistuje? Oko jasně červené, barva zlatožlutá. Byl to můj odchov v roce 2015, před měsícem bohužel padnul.
Žlutá v kombinaci s plavou takových ptáků když projdete burzu je poměrně dost. Odchoval jsem i žlutou skořici.
vabl
napsal(a):
Zdravím, klikl jsem na váš příspěvek, abych se zapojil k tématu. V podstatě s vašimi názory lze jen souhlasit. Snad jen nepatrný nesouhlas v předpokladu, že DEC bude fenotypově obdobný se žlutými, řekněme RDS ( recesivní, dominantní straka). Zkušenosti u jiných druhů (rozely, andulky, zpěváci, růžohrdlí) ukazují, že fenotyp je výrazně odlišný, proto se přikláním k názoru, že u kakariků to bude obdobné a barevně odlišné, na první pohled viditelné.
Miloš (Milbe) uvedl názory z publikací. Autoři nemusí mít vždy pravdu. Pan Lukáč ji v tomto případě nemá. Tím nechci snižovat úroveň jeho publikace. Naopak. Myslím, že je rozhodně přínosem pro náš koníček. Skoro bych řekl, že neznám knížku, které by se nedaly vytknout chyby. Mám s tím zkušenosti. Také jsem ve své knížce (Papoušci 1, Magagaskar, 2001) použil informace o mutacích, se kterými jsem v té době neměl praktické zkušenonosti, protože to byly novinky, a tak jsem použil informace od věhlasných chovatelů té doby. Takže jsem například o oranžových penantech napsal hovadinu, za kterou se dodnes stydím.
K mému inzerátu, píše o něm Modrohlavej, přesně a správně vystihl uživatel Frodík. Použil jsem název cremeino, i když vím, že je to blbost. Ale někdy bývá rozumnější se domluvit, než dělat "chyrtýho".
Kdy inzerát, tak k fialovým kakarikům. S Milošem máme nevelký chov. Na našem trhu uspějeme sporadicky. Spíš máme odezvu z B a Nl. Ale jeďte 3000 km kvůli pár euro. Takže tu a tam. Napadá mě analogie. Asi před třiceti lety jsem choval modrohlavé fialovomodré a fialové v kombinacích. Nebyl jsem první, kdo je odchoval, ale získal jsem je víceméně náhodou. Na našem trhu také o ně nebyl ten "správný" zájem. Takže jsem uvítal zájem "obchodníků" a přemístil asi 50 - 60 ks do D, B, Nl. Dodnes vděčně vzpomínám na jeden případ, kdy jsem jedním obchodem utržil asi dvouletý plat, za který jsem chodil do zaměstnání. Po čase je naši chovatelé vozili zpět za několikanásobně vyšší cenu. Netvrdím, že všichni byli potomci těch mých.
Zdravím.
Souhlasím s tím, že DEC není totéž co dominantní recesivní straka (alespoň u zpěváků, ale předpokládám, že u jiných druhů to bude také tak).
Výpočet pro spojení s DEC byl odlišný než co se mi objevilo v odchovu. Při zadání dominantní recesivní straky místo DEC už to "sedělo".
Ale:
"Až v další generaci se dá docílit část odchovu DEC, nikdy tam však nebude figurovat straka..." - vabl 8.2. ve 23:39
Pokud tedy DEC nijak nesouvisí se strakami, proč má pan Rašek, autor genetické kalkulačky, zahrnutu mutaci DEC mezi strakami (u zpěváků i u rozel pestrých)? Je tedy chyba i tam?
A ještě se chci zeptat:
"Snad jen nepatrný nesouhlas v předpokladu, že DEC bude fenotypově obdobný se žlutými, řekněme RDS ( recesivní, dominantní straka). Zkušenosti u jiných druhů (rozely, andulky, zpěváci, růžohrdlí) ukazují, že fenotyp je výrazně odlišný, proto se přikláním k názoru, že u kakariků to bude obdobné a barevně odlišné, na první pohled viditelné." - Šaroun dnes ve 21:28
Jak tedy vypadá fenotyp mutace DEC u zpěváků? Máte, prosím, k dispozici foto?
Děkuji
G. Sóky
Zdravím potřeboval bych poradit co je to za mutaci pan Vabl mi napsal že skořice viz foto
Kakarikimutace
napsal(a):
Zdravím potřeboval bych poradit co je to za mutaci pan Vabl mi napsal že skořice viz foto
Dobrý den.
Myslel jsem, že se ozve někdo povolanější, ale nestalo se tak.
V inzerátu nabízíte mutaci "Misty".
Předpokládán, že předkládáte foto této mutace.
Vůbec nevím, zda se tato mutace vyskytla a chová u kakariků...
Znám ji pouze u latamů, údajně se vyskytuje i u alex. malých a agapornisů.
Jedná se o mutaci částečně dominantní a vše ostatní naleznou zájemci na straně 275 v knize" Agapornisové"
Chtělo by to lepší fotky jak 1f tak 2f.
Berka
Kakarikimutace
napsal(a):
Zdravím ano nabízel jsem mutace místy
Ale bylo mi vysvětleno od pana Vabla že mutace Misty neexistuje tak chci vědět název této mutace abych teda inzeroval správný název zatím nevím nic chci si nechat poradit od skusenejsich chovatelů
Nedavno se mi pod ruce dostala nejasna fotka kakariki v sede barve.
Ohrbi kridel sede az cerne, ocasni pera to same. Dle meho naznacovalo sedozelenou mutaci.
Fotka vsak byla nekvalini.
Mutace Misty by mela byt v 1f svetlejsi nez prirodni zbarveni (videl jsem latamy) a 2f tmavsi do olivove hnede
Podrobny popis v jiz zminovane knize Agapornisove.
Pokud mate cas a chut neco nafotte
Berka
SGY
napsal(a):
Zdravím.
Souhlasím s tím, že DEC není totéž co dominantní recesivní straka (alespoň u zpěváků, ale předpokládám, že u jiných druhů to bude také tak).
Výpočet pro spojení s DEC byl odlišný než co se mi objevilo v odchovu. Při zadání dominantní recesivní straky místo DEC už to "sedělo".
Ale:
"Až v další generaci se dá docílit část odchovu DEC, nikdy tam však nebude figurovat straka..." - vabl 8.2. ve 23:39
Pokud tedy DEC nijak nesouvisí se strakami, proč má pan Rašek, autor genetické kalkulačky, zahrnutu mutaci DEC mezi strakami (u zpěváků i u rozel pestrých)? Je tedy chyba i tam?
A ještě se chci zeptat:
"Snad jen nepatrný nesouhlas v předpokladu, že DEC bude fenotypově obdobný se žlutými, řekněme RDS ( recesivní, dominantní straka). Zkušenosti u jiných druhů (rozely, andulky, zpěváci, růžohrdlí) ukazují, že fenotyp je výrazně odlišný, proto se přikláním k názoru, že u kakariků to bude obdobné a barevně odlišné, na první pohled viditelné." - Šaroun dnes ve 21:28
Jak tedy vypadá fenotyp mutace DEC u zpěváků? Máte, prosím, k dispozici foto?
Děkuji
G. Sóky
Zdravím, neuvedl jsem zpěváky jako dobrý příklad. Mám pocit, že jsem je v minulosti někde viděl, ale nejsem schopen jejich existenci doložit.
Kakarikimutace
napsal(a):
Zdravím, pan Vabl má pravdu v tom, že skořicová mutace je v kombinaci zastoupená. Podle mě se jedná o skořicovou, šedozelenou straku. Lze tady jen podpořit názor Miloše Berky. Misty není vyloučená, chtělo by to doložit výsledky odchovu, barvou rodičů. Jestli ale je odchov publikován ve vašem inzerátu, tak ta šedozelená, skořicová straka je asi tou nejpravděpodobnější možností. Jestli máte více fotografií, uveďte je nebo mi něco pošlete na můj email (v profilu).
Reakce na dotaz SGY:
"Pokud tedy DEC nijak nesouvisí se strakami, proč má pan Rašek, autor genetické kalkulačky, zahrnutu mutaci DEC mezi strakami (u zpěváků i u rozel pestrých)? Je tedy chyba i tam?"
Chyba tam není.
Všimněte si čeho se vlastně příslušná mutace týká - u rosel i zpěváků je symbol "cr" kdežto např u agapornisů s bílým okružím je zmutován přírodní lokus "a+" na označení "a s horním indexem dec"
( pozn. nebere mi to indexy).
U rosel pestrých a u zpěváků se jedná o straky "černooké", (viz např. Russel Pringle - Pied-Black-eyed-Clear) ale používáním překladů do angličtiny bylo do označení vneseno označení pro tmavé oko - tmavooké - dark-eyed-Clear).
Je to moje domněnka, zcela fundovanou odpověď však musíte získat od autora.
Schválně jsem se podíval na francouzskou verzi označení ve zmiňované kalkulačce - jaune_yeux_noir. (noir = černá).
Ještě malá poznámka k použité zkratce výše ve vláknu " RDS ( recesivní, dominantní straka )". Toto označení považuji za nevhodné. Recesívní nemůže být současně dominantní - musí být lomítko za dominantní mutací, aby bylo zřejmé, že na recesívní pouze štěpí - takže správněji Ds/rs neboli Pi/s.
vabl
napsal(a):
Reakce na dotaz SGY:
"Pokud tedy DEC nijak nesouvisí se strakami, proč má pan Rašek, autor genetické kalkulačky, zahrnutu mutaci DEC mezi strakami (u zpěváků i u rozel pestrých)? Je tedy chyba i tam?"
Chyba tam není.
Všimněte si čeho se vlastně příslušná mutace týká - u rosel i zpěváků je symbol "cr" kdežto např u agapornisů s bílým okružím je zmutován přírodní lokus "a+" na označení "a s horním indexem dec"
( pozn. nebere mi to indexy).
U rosel pestrých a u zpěváků se jedná o straky "černooké", (viz např. Russel Pringle - Pied-Black-eyed-Clear) ale používáním překladů do angličtiny bylo do označení vneseno označení pro tmavé oko - tmavooké - dark-eyed-Clear).
Je to moje domněnka, zcela fundovanou odpověď však musíte získat od autora.
Schválně jsem se podíval na francouzskou verzi označení ve zmiňované kalkulačce - jaune_yeux_noir. (noir = černá).
Ještě malá poznámka k použité zkratce výše ve vláknu " RDS ( recesivní, dominantní straka )". Toto označení považuji za nevhodné. Recesívní nemůže být současně dominantní - musí být lomítko za dominantní mutací, aby bylo zřejmé, že na recesívní pouze štěpí - takže správněji Ds/rs neboli Pi/s.
Zdravím, přiznám se, že gen. calc. pana Raška jsem nikdy zvlášť nepotřeboval, někdy jsem ji využil pro informaci, jakou má vlastně mutace dědičnost u té mutace a druhu, kde jsem neměl osobní zkušenosti. Jinak si myslím, že ji mám v podstatě v hlavě. Takže jsem nějaké chyby neřešil. Pana Raška znám, nemyslím, že by tam byly nějaké zásadní chyby.
K RDS. Momentální nápad, jak si usnadnit psaní textu. Ale nemyslím, že by to bylo nereálné označení kombinace. I v němčině by to vyhovovalo. Nemáte pravdu ve vašem tvrzení. Žlutí kakarikové to dokazují. V kombinaci je možné, aby jedinec byl recesivní a zároveň dominantní, jednofaktorovou nebo dvoufaktorovou strakou.Takže lomítko je bezpředmětné.
vabl
napsal(a):
Ano, souhlasím, že za určitých okolností lomítko být nemusí. Poslední větu jsem nenapsal zrovna úplně správně...
Kalkulačku také nepoužívám, výjimečně jsem si v ní ověřoval údaje k roselám pro SGY.
Dobrý večer.
Pokoušel jsem se někde najít, proč u DEC straky je symbol "cr" - bohužel neúspěšně. Ostatní symboly jsou pro mě celkem pochopitelné (tedy ještě kromě recesivní straky, kde je symbol "ds"), ale tady opravdu nevím - prosím o vysvětlení.
Jak v genetické kalkulačce, tak v Průvodci chovem papoušků od Tonyho Silvy jsou sice symboly vypsány, ale bez vysvětlení. V Roselách a jejich mutacích od Russella Pringela jsem sice našel straku Black-eyed Clear, ale ne vysvětlení symbolu.
Pouze na webu Mendelovy univerzity jsem našel systematiku tvorby symbolů za pomoci písmen a čísel, ale bohužel ne žádný úplný přehled.
Pokud jde o dominantní a recesivní straky a jejich kombinace - zkušenost mám pouze u zpěváků (kakariky nechovám): Ds/rs je fenotypově zcela odlišná od Ds rs (žluté černooké). Tudíž lomítko podle mě za určitých okolností ne že být nemusí, ale být nemůže.
Předem děkuji za vysvětlení mutačních symbolů "cr" a "ds".
G. Sóky
P.S. Uvědomuji si, že je to vlákno o mutačních kakaricích, ale snad to nevadí.
Kakarikimutace
napsal(a):
Zdravím ano nabízel jsem mutace místy
Ale bylo mi vysvětleno od pana Vabla že mutace Misty neexistuje tak chci vědět název této mutace abych teda inzeroval správný název zatím nevím nic chci si nechat poradit od skusenejsich chovatelů
Dobrý den.
Myslel jsem, že přidáte nějaká další foto, ale nic nepřišlo.
Hledal jsem, až jsem něco našel viz foto.
Máte toto?
Mutace Místy – genetický vzorec (bl+_D+ / bl+_D+ ; Mt+/Mt+) pro 2f a (bl+_D+ / bl+_D+ ; Mt/Mt+) pro jednofaktorového jedince.
Dědičnost – neúplná dominantní. Jednofaktorový (SF Mt ) zelený je pouze nepatrně zesvětlen, u dvoufaktorového (DF Mt) je zesvětlení již výraznější. U kakariků tato mutace podle mých informací dosud nebyla nikde zjištěna.
Nedávno jsem zaregistroval řadu nabídek různých mutací kakariků. Nedalo mi to a proto jsem několik chovatelů osobně navštívil. Se souhlasem majitelů jsem nafotil několik mutantů (kombinací mutací). Bohužel nikde jsem neměl možnost porovnání se zeleným homozygotem – všichni byli nějak prokombinovaní zejména s parblue mutací.
Přikládám fota jednoho a téhož jedince foceného majitelem a později mnou na poslední fotce se svým sourozencem. Rozdíl je markantní, což svědčí o „hádání“ mutací při určování z fotek.
Kakarikimutace
napsal(a):
Zdravím přikládám pár fotek hnízda rozdíl je markatni
Dobry den.
Dle informaci ktere jsem ziskal od jednoho chovatele z Rakouska, tak se jedna doopravdy o mutaci Misty.
Dokonce mi i nabidl nekolik kusu na prodej, jak jednofaktorovych tak i dvoufaktorovych.
Pokud by mel nekdo zajem tak dam kontakt.
Upozornuji vsak pripadne zajemce, ze se bavime o cenach ve stovkach euro za kus.
vabl
napsal(a):
Mutace Místy – genetický vzorec (bl+_D+ / bl+_D+ ; Mt+/Mt+) pro 2f a (bl+_D+ / bl+_D+ ; Mt/Mt+) pro jednofaktorového jedince.
Dědičnost – neúplná dominantní. Jednofaktorový (SF Mt ) zelený je pouze nepatrně zesvětlen, u dvoufaktorového (DF Mt) je zesvětlení již výraznější. U kakariků tato mutace podle mých informací dosud nebyla nikde zjištěna.
Nedávno jsem zaregistroval řadu nabídek různých mutací kakariků. Nedalo mi to a proto jsem několik chovatelů osobně navštívil. Se souhlasem majitelů jsem nafotil několik mutantů (kombinací mutací). Bohužel nikde jsem neměl možnost porovnání se zeleným homozygotem – všichni byli nějak prokombinovaní zejména s parblue mutací.
Přikládám fota jednoho a téhož jedince foceného majitelem a později mnou na poslední fotce se svým sourozencem. Rozdíl je markantní, což svědčí o „hádání“ mutací při určování z fotek.
pane Vábl, vy sice máte genetický vzorec místy, ale nevíte jak tato mutace vypadá, tato mutace místy byla minimálně u 3 chovatelu které jste navštívil a vy jste ji nepoznal
modrohlavej
napsal(a):
pane Vábl, vy sice máte genetický vzorec místy, ale nevíte jak tato mutace vypadá, tato mutace místy byla minimálně u 3 chovatelu které jste navštívil a vy jste ji nepoznal
Musím souhlasit s modrohlavym že vzorce a realita je hodně odlišná kakariki v mutací misti vlastním a odchovy také mám tak nevím že to pořád musí někdo vyvracet
Kakarikimutace
napsal(a):
Musím souhlasit s modrohlavym že vzorce a realita je hodně odlišná kakariki v mutací misti vlastním a odchovy také mám tak nevím že to pořád musí někdo vyvracet
Oni se tady snažili to vyvrátit jen dvá, ale milbe už přiznal že jde o mutaci místy, ale bohužel ten druhý p. Vábl svou neznalost zatím nepřiznal a proto fotí jen mutanty
modrohlavej
napsal(a):
Oni se tady snažili to vyvrátit jen dvá, ale milbe už přiznal že jde o mutaci místy, ale bohužel ten druhý p. Vábl svou neznalost zatím nepřiznal a proto fotí jen mutanty
Nic jsem se nepokousel vyvracet, pouze jsem se pokousel dle fota identifikovat mutaci, coz je velice zavadejici.
Nikde nepadl nazev mutace misty, ale oliva nebo seda, coz jsem zacal vyvracet a predpokladal jsem, ze se jedna o sedozelenou.
Na zaklade rozhovoru s panem " mutace kakarik" a nasledneho s jednim chovatelem z Rakouska jsem dospel k nazoru, ze jde o misty.
Berka
modrohlavej
napsal(a):
Modrohlavej výše píše:
"pane Vábl, vy sice máte genetický vzorec místy, ale nevíte jak tato mutace vypadá, tato mutace místy byla minimálně u 3 chovatelu které jste navštívil a vy jste ji nepoznal"
Vážení chovatelé nemám ve zvyku psát praxí neověřené bludy.
Jelikož chov kakariků je mojí okrajovou chovatelskou disciplínou, požádal jsem prostřednictvím pana Dirka Van den Abeele výzkumnou a poradenskou skupinu MUTAVI o vyjádření „zda mi může potvrdit nebo vyvrátit existenci mutace Místy a tmavého (D) faktoru u Kakariki (Cyanoramphus novaezealandiae).
Jelikož jeho specializace není přímo zaměřena na kakariki, vyjádření mi poslal jeho belgický kolega pan Peter Wouter (z MUTAVI), který rovněž na internetu zjistil nabídku Olivové mutace a zde je volný překlad části naší korespondence:
„ ……někteří chovatelé si uvědomili, že modré prvořadé letky se nestaly tmavějšími, jako by měly být v dark "D" faktoru. Namísto toho byly prvořadé letky světlejší. Tak někteří chovatelé nazývali mylně tuto "mutaci" Misty. Takže nyní máme dvě jména pro stejnou variaci v chovech.“
Dále volně přeloženo uvádí:
„Vydoloval jsem některé staré e-maily a našel zprávu z roku 2012 od chovatele v Holandsku. V roce 2010 koupil v Polsku barevnou variaci, pro kterou měl podezření, že je Místy. Po několika kontrolních odchovech změnil tento název v Greygreen (Šedozelená). Podle jeho zjištění byl (gen/tato variace) recesivní. Mláďata se narodila s černýma očima, měli černé letky“.
Dále jsem obdržel několik fotografií, a ptáci vypadají úplně jinak nežli ty, které jsem viděl, jak výše uvádí modrohlavej.
Nemám souhlas s jejich zveřejněním, ale zájemci je mohou shlédnout u mne doma.
Takže pane modrohlavej (nebo moudro…?) , kdo je tady neználek ….? Přečetl jsem si Vaše příspěvky a ty hovoří za vše…
Více se již k této problematice na tomto vláknu nebudu vyjadřovat.
Mě by zajímalo když všichni prodávají cremino a přitom tu tvrdíte, že cremino to být nemůže tak jaký je spravný oznaceni ? A proč tomu tady všichni tak říkají ?
PS: dekuji za popsané genetice, přeci jen knihy mluví jinak, ale od chovatelů je to přeci jen lepší když si tím sami prošli !
vabl
napsal(a):
Modrohlavej výše píše:
"pane Vábl, vy sice máte genetický vzorec místy, ale nevíte jak tato mutace vypadá, tato mutace místy byla minimálně u 3 chovatelu které jste navštívil a vy jste ji nepoznal"
Vážení chovatelé nemám ve zvyku psát praxí neověřené bludy.
Jelikož chov kakariků je mojí okrajovou chovatelskou disciplínou, požádal jsem prostřednictvím pana Dirka Van den Abeele výzkumnou a poradenskou skupinu MUTAVI o vyjádření „zda mi může potvrdit nebo vyvrátit existenci mutace Místy a tmavého (D) faktoru u Kakariki (Cyanoramphus novaezealandiae).
Jelikož jeho specializace není přímo zaměřena na kakariki, vyjádření mi poslal jeho belgický kolega pan Peter Wouter (z MUTAVI), který rovněž na internetu zjistil nabídku Olivové mutace a zde je volný překlad části naší korespondence:
„ ……někteří chovatelé si uvědomili, že modré prvořadé letky se nestaly tmavějšími, jako by měly být v dark "D" faktoru. Namísto toho byly prvořadé letky světlejší. Tak někteří chovatelé nazývali mylně tuto "mutaci" Misty. Takže nyní máme dvě jména pro stejnou variaci v chovech.“
Dále volně přeloženo uvádí:
„Vydoloval jsem některé staré e-maily a našel zprávu z roku 2012 od chovatele v Holandsku. V roce 2010 koupil v Polsku barevnou variaci, pro kterou měl podezření, že je Místy. Po několika kontrolních odchovech změnil tento název v Greygreen (Šedozelená). Podle jeho zjištění byl (gen/tato variace) recesivní. Mláďata se narodila s černýma očima, měli černé letky“.
Dále jsem obdržel několik fotografií, a ptáci vypadají úplně jinak nežli ty, které jsem viděl, jak výše uvádí modrohlavej.
Nemám souhlas s jejich zveřejněním, ale zájemci je mohou shlédnout u mne doma.
Takže pane modrohlavej (nebo moudro…?) , kdo je tady neználek ….? Přečetl jsem si Vaše příspěvky a ty hovoří za vše…
Více se již k této problematice na tomto vláknu nebudu vyjadřovat.
Fesoj39
napsal(a):
Mě by zajímalo když všichni prodávají cremino a přitom tu tvrdíte, že cremino to být nemůže tak jaký je spravný oznaceni ? A proč tomu tady všichni tak říkají ?
PS: dekuji za popsané genetice, přeci jen knihy mluví jinak, ale od chovatelů je to přeci jen lepší když si tím sami prošli !
Ano já to tady psal již na začátku tohoto vlákna a odpovědi sem se zatím nedočkal!!!. Jsem alergický na název kremino kudy chodím když řeknu názor že je to krémová bez přívlastku "ino",to se taky někomu nelíbí, a to jsou samí lepší chovatelé teda podle nich. Tady asi platí pravidlo- 100x vyslovená lež se stává pravdou!!!. S chovatelským pozdravem Janča L.
Uda
napsal(a):
Ano já to tady psal již na začátku tohoto vlákna a odpovědi sem se zatím nedočkal!!!. Jsem alergický na název kremino kudy chodím když řeknu názor že je to krémová bez přívlastku "ino",to se taky někomu nelíbí, a to jsou samí lepší chovatelé teda podle nich. Tady asi platí pravidlo- 100x vyslovená lež se stává pravdou!!!. S chovatelským pozdravem Janča L.
Zdravím, mimo Česka používají chovatelé pro tuto kombinaci název Creme, tedy krémová. Myslím, že by i u nás mohla být pro chovatele přijatelná. Snad i bílá, ale nemáme vyloženě bílé, protože u nás modří jsou ve skutečnosti částečně modří nebo přesněji Parblue. Viděl jsem na fotkách kombinaci Místy s Parblue a ti mají čistě bílá čela, takže lze předpokládat, že čistě bílí ptáci jsou v dohledu. Ino v názvu je samozřejmě nepřijatelné do doby, kdy ino nebude primární mutací v chovech.
saroun
napsal(a):
Zdravím, mimo Česka používají chovatelé pro tuto kombinaci název Creme, tedy krémová. Myslím, že by i u nás mohla být pro chovatele přijatelná. Snad i bílá, ale nemáme vyloženě bílé, protože u nás modří jsou ve skutečnosti částečně modří nebo přesněji Parblue. Viděl jsem na fotkách kombinaci Místy s Parblue a ti mají čistě bílá čela, takže lze předpokládat, že čistě bílí ptáci jsou v dohledu. Ino v názvu je samozřejmě nepřijatelné do doby, kdy ino nebude primární mutací v chovech.
Dekuji za odpověď.
A když chovatele užívají název cremino tak správně by měl pták mít červené oči a bílé čelo ? Nebo jak vypadá správný cremino ?
Dobrý den.
Chtěl bych se podělit se širší chovatelskou veřejnosti o fota zajímavého zbarvení našich kakariki.
Nemáte někdo něco podobného na výměnu?
milbe
napsal(a):
Dobrý den.
Chtěl bych se podělit se širší chovatelskou veřejnosti o fota zajímavého zbarvení našich kakariki.
Nemáte někdo něco podobného na výměnu?
Přidám ještě fota mladých z budky.
milbe
napsal(a):
Dobrý den.
S tím si dovolím nesouhlasit.
Obyčejná straka nemá černé peří po těle.
Tato mláďata mají již prachové peří černé.
Pokud někdo máte kakariki s černým peřím, rád bych si je prohlédl a případně koupil.
Momentálně foceno z mladých 👍