Může penant sežrat vlastní vejce ?

Rosela penant
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2018 09:26
Snůpy

XXX.XXX.44.73

Dobrý den, mám chovný pár rosely penant přírodní. Voliéra 3 x 2 x 1 m., z po bocích polykarbonát, zadní část dřevo, přední část dvojité pletivo (nemožnost průniku lasičky apod.) Ve voliéře jsou sami. Budka 30 x 30 cm, výška 70 cm. Stáří samec 4 roky, samice 3 roky. Krmení směs deli nat. pro stř. papoušky, jabko, mrkev, "zelené + vrba", sepiová kost, písek, drcené vaj. skořápky. Letos první snůška 6 vajec, nasednutí samice a řádné sezení, průběžná kontrola - vše relativně v pořádku. K předpokládánemu konci inkubační doby, tedy v době kdy se měli klubat, opětovná kontrola budy a : v budce kromě samice VůBEC NIC ! Prohrabal jsem důkladně dno budky, hoblovačky, nikde ani sebemenší náznak torza skořápky, ani mrtvolky, prostě opravdu NIC. Aby toho nebylo málo, dal jsem nové hoblovačky, pára se spolu krmili a pojímali, samice snesla 4 vajíčka a s naprosto stejným průběhem. Včera navečer kontrola a vše úplně stejně. V budce kromě samice a hoblovaček zhola NIC. Asi su teď pro mnohé za blbce, ale je to hold tak. Podotýkám že vylučuji možnost aby dovnitř vniklo nějaké chlupaté zvíře, vedle mám voliéru kde normálně "fungují" korely, andulky apod.Stalo se Vám to někomu ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2018 10:26

skusil by osm zaviest malu kameru do budky... velmi rád by som si to pozrel.

25.6.2018 10:31
Snůpy

XXX.XXX.44.73

Máte pravdu, moc by mě to taky zajímalo. Bohužel zatím tímto zařízením (kamery) nedisponuji, su technický atyp, ale vygůglim

25.6.2018 11:37

existuje velmi vela jednoduchych typov, ktore urcite dokazete spojazdnit.

25.6.2018 11:45
Snůpy

XXX.XXX.44.73

Jasné, ale hlava mě nebere, že bezestopy zmizí nejdříve 6 vajíček, potom stejným záhadným způsobem 4. Přiznám se že jsem zvažoval jestli se o tom tady vůbec zmínit, protože spousta chovatelů si teď bude myslet že si vymýšlím, lžu nebo "na něčem jedu" Jen mě zkrátka zajímá zda se s tímto někdo ze zkušených chovatelů setkal.

25.6.2018 11:46

alebo možno mate nejakého suseda neprajníka :D :D.

25.6.2018 15:52

zdravím.toto sa stáva a vo večšine prípadov ich likviduje samec.

25.6.2018 16:25
Snůpy

XXX.XXX.44.73

Soused je v pohodě , ten je mimo podezření, ale za informaci o samci děkuju, je pravdou že na "návštěvy" do budky chodil... Chci jim dát ještě třetí pokus, takže počkám do příštího roku, možná změním voliéru. Ale dávat pryč zrovna samce bude asi oříšek Je to totiž "náš Lojzík" a žena si ho naučila na oříšek a jahodu z ruky...

25.6.2018 18:47
Kokr

XXX.XXX.85.112

Snůpy napsal(a):
Dobrý den, mám chovný pár rosely penant přírodní. Voliéra 3 x 2 x 1 m., z po bocích polykarbonát, zadní část dřevo, přední část dvojité pletivo (nemožnost průniku lasičky apod.) Ve voliéře jsou sami. Budka 30 x 30 cm, výška 70 cm. Stáří samec 4 roky, samice 3 roky. Krmení směs deli nat. pro stř. papoušky, jabko, mrkev, "zelené + vrba", sepiová kost, písek, drcené vaj. skořápky. Letos první snůška 6 vajec, nasednutí samice a řádné sezení, průběžná kontrola - vše relativně v pořádku. K předpokládánemu konci inkubační doby, tedy v době kdy se měli klubat, opětovná kontrola budy a : v budce kromě samice VůBEC NIC ! Prohrabal jsem důkladně dno budky, hoblovačky, nikde ani sebemenší náznak torza skořápky, ani mrtvolky, prostě opravdu NIC. Aby toho nebylo málo, dal jsem nové hoblovačky, pára se spolu krmili a pojímali, samice snesla 4 vajíčka a s naprosto stejným průběhem. Včera navečer kontrola a vše úplně stejně. V budce kromě samice a hoblovaček zhola NIC. Asi su teď pro mnohé za blbce, ale je to hold tak. Podotýkám že vylučuji možnost aby dovnitř vniklo nějaké chlupaté zvíře, vedle mám voliéru kde normálně "fungují" korely, andulky apod.Stalo se Vám to někomu ?

Mně se to stalo dvakrát. Přesně to samé, normální snůška a těsně před líhnutím vejce pryč. Pár jsem rozdělil a prodal. Tuto zkutečnost jsem oznámil kupujícím a podle posledních zpráv je všechno v pořádku. Normálně odchovali, tak zkuste jinou voliéru a nebo přepárovat.

25.6.2018 21:19
papousek 189

XXX.XXX.10.15

Rozela žlutolící 8 letý pár, vždy bez problémů, letos 7 vajec zmizeli po 14 dnech, samice znovu nanesla a nyní krmí čtyři své mladé.

25.6.2018 23:22
alex66

XXX.XXX.76.9

U mě začal likvidovat vajíčka jeden pár mnichů před třemi lety. Další rok mě napadlo jim dát do hnízda podkladky jakmile začnou snášet. První vejce rozbité pod hnízdem tak jsem je tam hned vložil. Další snesená už byla v pořádku, ale po vylíhnutí nekrmili. Loni se to opakovalo a až letos to vypadá na úspěch. Taky první vejce rozbité na zemi, ale po vložení podkladků snesena další čtyři, ze všech se vylíhli mladí a teď je jim už skoro 14 dní. Tak snad jsem to nezakřikl.

26.6.2018 21:38
damon

XXX.XXX.16.59

Snůpy napsal(a):

To stejné mi dělá jeden samec- penant zlatý pastel, ještě vyskouším přepárovat.

27.6.2018 23:31
barp58

XXX.XXX.90.150

Snůpy napsal(a):
Soused je v pohodě , ten je mimo podezření, ale za informaci o samci děkuju, je pravdou že na "návštěvy" do budky chodil... Chci jim dát ještě třetí pokus, takže počkám do příštího roku, možná změním voliéru. Ale dávat pryč zrovna samce bude asi oříšek Je to totiž "náš Lojzík" a žena si ho naučila na oříšek a jahodu z ruky...

Nového samce, nečekat. Mě to samec penanta dělal též, ten přímo na snesené vejce čekal a hned byl v budce. Změna voliery nic nevyřeší, je to ztráta času a roku. Lojzíka dát mimo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík