Majky01
napsal(a):
Dobrý den,
Poraďte prosím
které ptáky lze chovat celoročně ve venkovní voliéře bez záletu ?.Vím pouze o andulkách a korelách :) Děkuji vám všem za každou radu.
Takto lze chovat skoro celou Austrálii. Ale pozor jsou tam i druhy, které takto chovat nelze. Z amerických druhů to je Mníšek šedý a papoušek patagonsky. Na africké druhy zapomeňte snad jen něco z Asie. Asijske druhy neznám musí poradit někdo druhy.
Já osobně bych také bez záleží nechoval nic. Zálet je zálet. Ale někdo to řeší potažením voliéry polykarbonátem nebo fólií. Viděl jsem i zálety otevřené jako by do písmene L. Také záleží odkud jste. Jestli z nížin nebo z hor.
were
napsal(a):
Takto lze chovat skoro celou Austrálii. Ale pozor jsou tam i druhy, které takto chovat nelze. Z amerických druhů to je Mníšek šedý a papoušek patagonsky. Na africké druhy zapomeňte snad jen něco z Asie. Asijske druhy neznám musí poradit někdo druhy.
Já osobně bych také bez záleží nechoval nic. Zálet je zálet. Ale někdo to řeší potažením voliéry polykarbonátem nebo fólií. Viděl jsem i zálety otevřené jako by do písmene L. Také záleží odkud jste. Jestli z nížin nebo z hor.
Domnívám se, že jste na otázku docela dobře odpověděl. Můj napostý souhlas.
Ale i u těch druhů odolných více či méně záleží na dalších podmínkách.
Teorie a moje zkušenost:
Mráz nevadí.
Nesmí být průvan
Nesmí nocovat na pletivu
Co největší obvod nejvyššího bidla, kde nocují nebo i deska.
Tučnější krmení, spotřeba dvojnásobek letní dávky, pokud nekrmíte i myši.
Při zimním pobytu já osobně jsem prodlužoval den asi na 10 hod.
Je - li pták bez potravy od 16. hod. do 8. hod. i déle, což je v zimním období délka dne u nás na 50 ° sš běžný zimní den, je to něco jiného než zde zmiňovaná tzv. Austrálie.
Jih Austrálie má asi 35 ° jižní zeměpisné šířky a to znamená, že zimní den je delší než u nás,
ale vzhledem k otevřenému prostoru k jižnímu pólu je naopak v zimě chladnější.
Tyto mé úvahy asi většinu obyčejných chovatelů netrápí, ale jsou to důležité faktory ovlivňující chov mnoha druhů papoušků, kteří nepatří k téměř domestikovaným jako třeba andulka.
Já osobně považuji délku dne za stejně důležitý spouštěci faktor hnízdění jako teplotu a složení potravy.
Takže s tou tak zvanou Austráílií to není tak jednoznačné.
Jsou lidé, kteří chovají slepice a diví se, že jim v zimě nenesou. Jednak jim do rána zamrzne voda, což by tolik nevadilo, ale že slepice mají 8 hodin den a 16 hod dlouhou noc těm lidem jako příčina jaksi nedochází.
Ať s Vám celoroční chov venku daří.