Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.7.2018 08:50
Loco01

XXX.XXX.242.1

Dobrý den,
je normální, že chovatelé rozdělují chovné páry ptáků? Chovatel mi nabídl anduláka s tím, že je z páru a jeho samice už není v kondici pro další odchov.
Mám ptáky jako mazlíčky a přijde mi smutné je rozdělit (u mě by měl nové ptačí přátele).
Třeba u křečků by mi to nepřišlo, ale ptáci se mi zdají inteligentnější. Je normální takhle rozdělovat páry? Jsem jen přecitlivělá? Snáší to andulky dobře?

Nemám si vzít radši oba? Mám starší samici, která by potřebovala společnost (ve vedlejší kleci). Je na ní vidět, že se cítí osaměle. Na druhou stranu nikdy nebyla k bývalému samečnovi právě přátelská, proto jsem je měla odděleně. Občas mazlení, občas rvačka, taková italská domácnost. Chtěla bych je všechny pouštět po bytě. Co když bude k novému páru agresivní kvůli konkurenční samici?

Vím, že je to moc spekulací, ale budu ráda za každý názor. :).

20.7.2018 12:34
Alkonost

XXX.XXX.254.248

pokud je chova ve spolecne voliere tak by to melo byt ok, andulky nejsou nijak zvlast monogamni, a pokud bude mit dostatek podmetu k cinosti nebude brat ztratu partena tezce...
co se bude dit u vas doma az si ho dovezete se neda rict nekdy primou noveho clena hned... jindy ho vyštipavaji z hejna...
50/50.

20.7.2018 13:24
araraun12

XXX.XXX.129.245

Podle mě záleží na velikosti papouška a způsob složení páru. Větší papoušci nesou odloučení partnera těžko, někdy se s tím ani nesmíří. U menších druhů to takový problém není.Je pravda, že se andulky spárují brzo znova po rozbití páru. Z mých zkušeností můžu říct, že záleží také na způsobu tvorby páru. Já upřednostňuji přírodní výběr, tedy koupím více ptáků pustím do voliéry a oni si sami vyberou. Tyto páry lépe harmonizují a nedochází k přepárování jako v případě puštění 2 papoušků do klece. Pokud budou mít dostatečný prostor k rvačce nedojde, pokud budou v malé kleci vždy tu ta možnost je.

20.7.2018 14:00
supik99

XXX.XXX.196.90

Pokud můžete, kupte od chovatele celý pár. Přestože by se Vám hodil jen jeden ptáček. Vaše samička tak bude mít hned dva kamarády a pokud ani předtím nejevila o partnera výrazný zájem, je možné že se to nezmění. Měla jsem samičku 10 let a nepřijala žádného samce. Já vím, to je asi trochu extrém, ale stát se může. Dále mám zkušenost takovou, že pokud z páru zemře jedna andulka, tak ta druhá se nikdy nespáruje s jinou a většinou mi do půl roku odejde také. Mám ptáčků pár, většinou 4 andulky a 4 papoušíčky. Po bytě pouštním druhy zvlášť, ale lze pustit vše dohromady. Jsou potom šarvátky, ale jde to s jejich hlídáním. Ještě můžete si koupit mládě, dát ho do sólo místnosti a ochočit a až poté seznámit se stávající andulkou.

Vše záleží na Vás, udělejte to tak, jak Vám to přijde nejlepší. Přeji dobrou volbu kamaráda pro andulku.

20.7.2018 23:21
fatty

XXX.XXX.90.122

Dobrý večer. Co se týče andulek, tak v tomto s nimi nikdy nebyl problém. Pokud se jedná o páry a měl jsem třeba o tři kluky víc-bylo to v pohodě, byli tři strýčkové na které zapískalo mládě a hned některý krmil, ale jedna samička navíc a bylo peklo.Chovu zdar.

Přidejte reakci

Přidat smajlík