Dobrý den, mám hned dvě otázky ke svému chovu. Týkají se dvou párů andulek.
1. pár
Jde mi o samičku. Je to čtiřletá duhová holka, nedávno (v lednu léčeny vzdušné vaky). Samička dříve hnízdila spolehlivě s duhovým samečkem, který letos umřel. Z každého hnízda, jedno mládě umřelo. Vajíček snášela kolem 9 a mláďat měla kolem 5. První rok hnízdění vždy jedno z mláďat po opeření umřelo. To byl rok 2016. Následující rok hnízdili opět dvakrát 7 a 9 vajec. V prvním hnízdě umřela všechna mláďata. Druhé hnízdění odchovali dvě mláďata ze čtyř. Vinu jsem přikládala vaječné míchanici, která byla loňská a s molama. Toť rok 2017. Letos jsem k samičce umístila nového samečka, ten je synem od druhého páru. Se samečkem nakonec zahnízdila a snesla 6 vajec. Teď jsme ve fázi líhnutí. První mládě se vylíhlo, ale mělo k so bě přischlou skořápku, takže hned umřelo. Pak se nic nelíhlo, asi tři vejce nebyla oplodněna. Včera samička skoro na vejcích neseděla. Dnes se začla chovat silně brubě. Ráno jsem ji viděla, jak z budky nese vejce a hází ho na zem. Prostě krkavčí matka. Tři vejce jsem přemístila k druhému páru co hnízdí, s tím, že pouze jedno je oplozené. Ona ty vejce měla zahrabané v budce. Co s takovou holkou? Můžou za to změny v uplynulém roce? Po genetické stránce asi nebude v pořádku, když v každném hnízdění mládě umřelo.
Koupila bych si jinou samičku, ale bojím se toho, že by se mohlo onemocnění vrátit a nakazit novou andulku. Původně jsem si řekla, že dokuud nebudou zdravé obě samičky, žádné nové ptáky nekoupím.
2. pár
U druhé samičky z druhého páru se jí začla objevovat boulička nad ozobím. Ta časem praskla, zakrvácela andulku a zmizla. Teď když krmí mláďata, boulička se děla podruhé zas. Později dopíšu otázku ke genetice.
Genetika u druhého páru andulek. Sameček je zelený a samička lutino. Oba od různých chovatelů, neznám rodiče andulek. Sameček z chovu, kde se chovatel snažil o přírodní andulky. Mláďata loni 6 všechna zelená s trošku tmavší zelenou než samec. Jedno z mláďat má žlutou skvrnu na hlavě, respektive za hlavou. Je to samec a hnízdí se samičkou z prvního páru. Další dvě mláďata měla kolem kloaky pár modrých per. Letošní hnízdění zatím čtyři mladé, zatím bez peří. Druhé mládě vypadá, že má červené oko. Tak mě zajímá co vše mohou mít rodičové v genech.
Vypadá to na samečka zeleného štěpícího na lutino. A patrně oba rodičové budou štěpit do modré mutace, když se pár modrých per objevilo na mladých. Jen mi vrtá hlavou, proč se lutino gen neobjevil už v minulém hnízdění.
Jaký máte nazor vy?
supik99
napsal(a):
Dobrý den, mám hned dvě otázky ke svému chovu. Týkají se dvou párů andulek.
1. pár
Jde mi o samičku. Je to čtiřletá duhová holka, nedávno (v lednu léčeny vzdušné vaky). Samička dříve hnízdila spolehlivě s duhovým samečkem, který letos umřel. Z každého hnízda, jedno mládě umřelo. Vajíček snášela kolem 9 a mláďat měla kolem 5. První rok hnízdění vždy jedno z mláďat po opeření umřelo. To byl rok 2016. Následující rok hnízdili opět dvakrát 7 a 9 vajec. V prvním hnízdě umřela všechna mláďata. Druhé hnízdění odchovali dvě mláďata ze čtyř. Vinu jsem přikládala vaječné míchanici, která byla loňská a s molama. Toť rok 2017. Letos jsem k samičce umístila nového samečka, ten je synem od druhého páru. Se samečkem nakonec zahnízdila a snesla 6 vajec. Teď jsme ve fázi líhnutí. První mládě se vylíhlo, ale mělo k so bě přischlou skořápku, takže hned umřelo. Pak se nic nelíhlo, asi tři vejce nebyla oplodněna. Včera samička skoro na vejcích neseděla. Dnes se začla chovat silně brubě. Ráno jsem ji viděla, jak z budky nese vejce a hází ho na zem. Prostě krkavčí matka. Tři vejce jsem přemístila k druhému páru co hnízdí, s tím, že pouze jedno je oplozené. Ona ty vejce měla zahrabané v budce. Co s takovou holkou? Můžou za to změny v uplynulém roce? Po genetické stránce asi nebude v pořádku, když v každném hnízdění mládě umřelo.
Koupila bych si jinou samičku, ale bojím se toho, že by se mohlo onemocnění vrátit a nakazit novou andulku. Původně jsem si řekla, že dokuud nebudou zdravé obě samičky, žádné nové ptáky nekoupím.
2. pár
U druhé samičky z druhého páru se jí začla objevovat boulička nad ozobím. Ta časem praskla, zakrvácela andulku a zmizla. Teď když krmí mláďata, boulička se děla podruhé zas. Později dopíšu otázku ke genetice.
Zdravím, s největší pravděpodobností máte v chovu BFD, francouzské pelichání. Je to skoro ukázkový případ. První hnízdění, mláďata přežijí (nebo uhyne jedno) a jsou jen nosiči viru, další snůška,50% úmrtnost, další téměř 100% úmrtnost. Takže krkavčí matka to není, jen je vnímavá a ví, že tu něco neklape.
Jen mi vrtá hlavou, proč se lutino gen neobjevil už v minulém hnízdění.
čirá náhoda vypočtená % se přibližně srovnají až při velkém počtu potomků
můžete mít x hnízd jen zelených a pak najednou klidně i půlku lutin
dejte fota rodičů, mě zajímá, kde se tam vzal v odchovu 1,0 ADS
PS. BFD bych nestrašil
Dobrý den, lepší foto se mi včera nezdařilo udělat. Dávám foto i letošních mladých. Řekla bych, že i třetí mládě bude mít červené oko. Tak uvidíme až se víc zapeří. Později snad vložím další foto.
PS: o francouzském pelichání jsem toho zde načetla poměrně mnoho. Nemyslím si, že by to byl můj případ. Žádná brka mláďatům nevypadávala a už vůbec žádné známky po krvy v peří vypadlém. Ani nadměrné pelichání.
supik99
napsal(a):
Dobrý den, lepší foto se mi včera nezdařilo udělat. Dávám foto i letošních mladých. Řekla bych, že i třetí mládě bude mít červené oko. Tak uvidíme až se víc zapeří. Později snad vložím další foto.
PS: o francouzském pelichání jsem toho zde načetla poměrně mnoho. Nemyslím si, že by to byl můj případ. Žádná brka mláďatům nevypadávala a už vůbec žádné známky po krvy v peří vypadlém. Ani nadměrné pelichání.
Tak jak koukám, vypadají zdravě, tedy zřejmě planý poplach ode mně s tím fp. To je dobře, já mám z téhle nemoci fakt hrůzu po osobních zkušenostech.
Eli nedivím se Vám, bohužel i já mám s touto nemocí neblahé zkušenosti. Fotky mláďat jsou od druhého páru. Tam mě zajímala jen ta genetika. Pár č.1 kde jsem sebrala vajíčka a dala je k druhému páru zatím nezačal hnízdit znovu. Samička občas do budky vleze, ale žádná sláva. Možná na to má vliv letošní vedro. Přendávala jsem 3 vajíčka a 2 nebyla oplozena. Ty už jsem vyhodila. A třetí vajíčko se zatím nevylíhlo a moc ani nepočítám, že by z něj něco bylo. Zatím jsem ho v budce nechala.