Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.8.2018 08:33
lenka1988

XXX.XXX.124.6

Dobrý den,
měla bych na vás dotaz. Mám doma andulku, věk 10,5 let a nyní když se začala přepeřovat, tak jí vznikají po těle lysiny bez toho, aniž by tam byl náznak růstu nového peří. Myslíte, že to může být způsobeno věkem? Jinak v kleci a ní mám ještě další tři andulky, které jsou v pořádku.

Děkuji za odpověď.

30.8.2018 09:42
nosfi

XXX.XXX.242.1

Může a nemusí. Některé andulky začnou scházet věkem už v pěti letech, jiné jsou ještě v patnácti naprosto v pohodě. Přidejte jí vitamíny, minerály a mrkněte, jestli se neškube a všeobecně se chová normálně (žere, neškrábe se, spí klidně, je aktivní).
Vady peří bývají často způsobeny špatnou funkcí ledvin. Což je samozřejmě věc pro veterináře, ale jestli už má holá místa, nečekejte zázraky.

30.8.2018 09:49
lenka1988

XXX.XXX.124.6

Děkuji za radu, koupím nějaké vitamíny. Ostatním andulkám to nebude vadit, když si nějaký ten vitamín taky dají, že? Celkově se mi jinak zdá v pořádku, žere stejně a chová se normálně. Zatím má lysinku na jedné nožce a takovou malou na bříšku. Tak uvidím jestli se něco změní. Každopádně děkuji.

30.8.2018 09:59
nosfi

XXX.XXX.242.1

Veterinář mi skoro vždycky pro zesláblé ptáky dpopručil Roboran a Promotor, jak už jsem psala v jiné diskuzi. Párkrát jsem měla i Sangrim, ten je docela snadno dostupný. Pokud máte nějakého veterináře v okolí a nechcete kupovat celé balení třeba toho Promotoru, určitě vám rád prodá přiměřené množství.
Výhodou těchto přípravků je, že se dají namíchat přímo do jídla (na kousek ovoce například) a do vody, takže si nemusíte dělat starosti s odchytem a kapáním do zobáku.
Ostatním andulkám to určitě neublíží. Pokud máte přístup k čisté přírodě, nezapomeňte podávat mlíčáky. Jsou dobré na trávení.

30.8.2018 10:06
lenka1988

XXX.XXX.124.6

Perfektní, jste moc hodná. Hned dnes to koupím. Pokud se to dá namíchat do napáječky, tak to bude ideální Mlíčáky máte na mysli mladé listy pampelišky? Pokud ano, tak ty dostávají. Stejně tak salát a různé ovoce a zeleninu. Snažím se, aby měli často nějaké přilepšení k normálnímu zrní

30.8.2018 10:14
nosfi

XXX.XXX.242.1

Ano, myslela jsem listy pampelišky. Je dobře, že dostávají i čerstvé. Podle některých chovatelů to andulky zvládnou celoživotně i na suchém zrní, ale já si myslím, že s občasným přilepšením je jejich život mnohem šťastnější. Jen ať si anduličky dají pěkně do zobáčku. :).

30.8.2018 10:20
lenka1988

XXX.XXX.124.6

Přesně tak, i ta andulka potřebuje nějaké zpestření

Přidejte reakci

Přidat smajlík