Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2018 11:56
učeň

XXX.XXX.209.119

Dobrý den,
z opakovaných diskuzí i genetické kalkulačky jsem pochopil že u borka mutace opalin = růžový.
Ale narazil jsem na starší článek v ifauně, kde jsou opalin a růžový popsáni jako úplně jiné mutace?
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/5931/neofema-bourkova-neophema-neopsephotus-bourkii-gould-1841/

A ještě jeden dotaz začátečníka: fallow je bledě-plavý nebo bronz-plavý?

děkuji.

10.9.2018 17:10
Miroslav Bláha

XXX.XXX.168.116

učeň napsal(a):
Dobrý den,
z opakovaných diskuzí i genetické kalkulačky jsem pochopil že u borka mutace opalin = růžový.
Ale narazil jsem na starší článek v ifauně, kde jsou opalin a růžový popsáni jako úplně jiné mutace?
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/5931/neofema-bourkova-neophema-neopsephotus-bourkii-gould-1841/

děkuji.

Fallow = plavý.

11.9.2018 14:31
5826

XXX.XXX.209.119

to zadavatel myslím ví, ale ptá se který.

11.9.2018 14:47
eli22

XXX.XXX.58.34

učeň napsal(a):
Dobrý den,

děkuji.

Může být opaline fallow, pale (bledě) fallow i bronze fallow.

13.9.2018 09:02
eli22

XXX.XXX.58.34

učeň napsal(a):
Dobrý den,

děkuji.

Zdravím, na fotkách je bledě plavá úplně vpravo. Ještě není úplně bledá smajlík, je čerstvě z budky, ale časem to bude úplně jemňoučká barvička, lahoda pro oči, že se na ní musíte dívat stále.

13.9.2018 11:15
učeň

XXX.XXX.209.119

děkuji za pomoc.
A můžu ještě poprosit o potvrzení mé doměnky že bourek opalín se rovná růžový? I přes tvrzení ve výše uvedeném článku.

13.9.2018 15:06
eli22

XXX.XXX.58.34

učeň napsal(a):
děkuji za pomoc.
A můžu ještě poprosit o potvrzení mé doměnky že bourek opalín se rovná růžový? I přes tvrzení ve výše uvedeném článku.

No podle mě to tak je. Opalín je růžový (černé oči, drápky) jak tam píší rozdíl mezi růžovým a opalínem, že chybí melanin (černá barva), tak to nevím,... Možná doplní pan Šaroun. Ale já je nazývám opalínem. Je to tak uvedeno i na zahraničních webech.

13.9.2018 18:06
frodik

XXX.XXX.233.6

eli22 napsal(a):
Zdravím, na fotkách je bledě plavá úplně vpravo. Ještě není úplně bledá smajlík, je čerstvě z budky, ale časem to bude úplně jemňoučká barvička, lahoda pro oči, že se na ní musíte dívat stále.

Dobrý den,
trochu Vás poupravím, bourek na fotce je lososový to je kombinace plavé a růžové nebo taky opalín. Od jednoho českého chovatele sem zjistil, že bourek má opravdu dvě samostatné mutace plavého bourka a to bledě plavá a bronzově plavá. Bledě plavá je běžněší mutace a jsem toho názoru, že v kombinaci s růžovou je to ten losos. A bronzově plavá je o dost světlejší vypadá spíš jako skořice a příliš často se nevyskytuje, tyto dvě mutace jsou na pohled ihned rozlišitelné a dost rozdílné. Možná jsem to obrátil budu rád, když mě někdo opraví.

13.9.2018 18:24
eli22

XXX.XXX.58.34

frodik napsal(a):
Dobrý den,
trochu Vás poupravím, bourek na fotce je lososový to je kombinace plavé a růžové nebo taky opalín. Od jednoho českého chovatele sem zjistil, že bourek má opravdu dvě samostatné mutace plavého bourka a to bledě plavá a bronzově plavá. Bledě plavá je běžněší mutace a jsem toho názoru, že v kombinaci s růžovou je to ten losos. A bronzově plavá je o dost světlejší vypadá spíš jako skořice a příliš často se nevyskytuje, tyto dvě mutace jsou na pohled ihned rozlišitelné a dost rozdílné. Možná jsem to obrátil budu rád, když mě někdo opraví.

Zdravím, no to je to, co mě stále mate. Měla jsem za to, že losos má stále ještě černé oči a drápky, že je papoušek celkově hodně růžový a tak nějak barevně celistvější, nevím, jak to popsat. Ale oči zůstávají tmavé. Taky budu ráda, když mě někdo opraví.

13.9.2018 18:48
eli22

XXX.XXX.58.34

Ještě k doplnění. A právě jsem myslela, že jak zmínil zadavatel, že dříve se mohlo používat: bourek růžový (klasika) a bourek opalínový (tedy losos). Ale možná je to úplně jinak

13.9.2018 19:03
frodik

XXX.XXX.233.6

eli22 napsal(a):
Ještě k doplnění. A právě jsem myslela, že jak zmínil zadavatel, že dříve se mohlo používat: bourek růžový (klasika) a bourek opalínový (tedy losos). Ale možná je to úplně jinak

Bourek růžový je opalín má klasické oko a bourek losos je plavý v kombinaci s růžovou nebo taky opalinem a měl by mít oko červené a černá barva zesvětlaná.

13.9.2018 20:30
eli22

XXX.XXX.58.34

frodik napsal(a):
Bourek růžový je opalín má klasické oko a bourek losos je plavý v kombinaci s růžovou nebo taky opalinem a měl by mít oko červené a černá barva zesvětlaná.

V tom případě bych ocenila fotku čistě plavého ptáka a bledě plavého, tedy fallow a pale fallow, kdyby tedy někdo vložil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík