Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2018 23:26
machin

XXX.XXX.209.200

Jen mne zaráží kolik chovatelů inzeruje pestré ,,modré" s modrými lícemi.Jak by mohl mít ,přírodní líce bílé a modrý modré,jinak než zkřížením s penantem?Letos jsem zaregistroval jediný inzerát na pestré modré s bílými lícemi,na 90%,křížení, selekce a 15 letá práce!,ale klobouk dolů.
Jaký je Váš názor?Ď

5.10.2018 11:55
michalaeva11

XXX.XXX.35.158

Zdravím,tady mám modraky bez modrých liček, některé kusy už jsou pěkně vyčištěne, u některých jde ale vidět penant.

7.10.2018 22:02
stankous

XXX.XXX.224.136

Zdravím, pro ilustraci vkládám foto modrých samic.

27.1.2021 20:03
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Taky vložím své modré rosely. Sice je to staré cca dva roky, ale aspoň nebudu zakládat nové téma. Martin

28.1.2021 05:45
frodik

XXX.XXX.233.6

machin napsal(a):
Jen mne zaráží kolik chovatelů inzeruje pestré ,,modré" s modrými lícemi.Jak by mohl mít ,přírodní líce bílé a modrý modré,jinak než zkřížením s penantem?Letos jsem zaregistroval jediný inzerát na pestré modré s bílými lícemi,na 90%,křížení, selekce a 15 letá práce!,ale klobouk dolů.
Jaký je Váš názor?Ď

Dobrý den,
budu se opakovat, ale hybrid tedy mezidruhový kříženec vždycky zůstane hybridem a pestrou z něj nikdy neuděláte, není cesty zpátky. Můžete šlechtit jak dlouho chcete, ale i v X-té generaci pořád bude určité procento odchovů vykazující znaky penanta, at už postavou nebo barvou. Jestli chcete hybrida aby byl co nejvíc podobný pestré v našem případě ty bílá líčka musíte dělat těžkou selekci z odchovů, ale to se u nás neděje a lidi kvůli penězům prodávají i hybridy, kteří se víc podobají nebo jsou skoro nerozeznatelné od penanta, tím tady tutu tzv. šlechtitelskou práci degradují a značně ztěžují. Selekci samozřejmě myslím tyto ptáky nepoužívat dále do chovu ne likvidaci.

28.1.2021 07:33
JoPe

XXX.XXX.82.6

frodik napsal(a):
Dobrý den,
budu se opakovat, ale hybrid tedy mezidruhový kříženec vždycky zůstane hybridem a pestrou z něj nikdy neuděláte, není cesty zpátky. Můžete šlechtit jak dlouho chcete, ale i v X-té generaci pořád bude určité procento odchovů vykazující znaky penanta, at už postavou nebo barvou. Jestli chcete hybrida aby byl co nejvíc podobný pestré v našem případě ty bílá líčka musíte dělat těžkou selekci z odchovů, ale to se u nás neděje a lidi kvůli penězům prodávají i hybridy, kteří se víc podobají nebo jsou skoro nerozeznatelné od penanta, tím tady tutu tzv. šlechtitelskou práci degradují a značně ztěžují. Selekci samozřejmě myslím tyto ptáky nepoužívat dále do chovu ne likvidaci.

Zdravím p.Frodíka. Pane, nechovám modré rosely pestré,nelíbí se mi, ale to nic neznamená ,nezatracuji snahu a práci žádného snaživého chovatele a mám velkou ůctu k dobrým výsledkům, které nepřichází brzy a někdy vůbec. Podle toho co píšete a jakým způsobem se vždy vyjadřujete na toto konkrétní téma je vidět, že šlechtění vůbec nerozumíte a jste jako flašinet. Nemluvě o tom, že prudíte spoustu lidí, kteří to nedělají kůli zisku, ale jen proto, že to mají rádi a baví je to.
Chovatelství a práci čest.

28.1.2021 07:57
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Přátelé chovatelé ,touto diskusí jsme si už jednou prošli, prosím už nepokračujte a když tak dávejte jen fotky rosel většinou modrých .Děkuji chovatel Jirka.

28.1.2021 09:08
frodik

XXX.XXX.2.250

JoPe napsal(a):
Zdravím p.Frodíka. Pane, nechovám modré rosely pestré,nelíbí se mi, ale to nic neznamená ,nezatracuji snahu a práci žádného snaživého chovatele a mám velkou ůctu k dobrým výsledkům, které nepřichází brzy a někdy vůbec. Podle toho co píšete a jakým způsobem se vždy vyjadřujete na toto konkrétní téma je vidět, že šlechtění vůbec nerozumíte a jste jako flašinet. Nemluvě o tom, že prudíte spoustu lidí, kteří to nedělají kůli zisku, ale jen proto, že to mají rádi a baví je to.
Chovatelství a práci čest.

Samozřejmě že to melu pořád dokola pravda se musí pořád připomínat. A k té poznámce, že nerozumím šlechtění vy si pořád pletete šlechtění a prznění a to je váš problém. Osobně šlechtění považuji, že chci mít lepší ptáky v typu (nemám nic proti mutacím vzniklé spontálně z přírodních), aby se co nejvíc přibližovaly standartu přírodní formy. A prznění je zatahovat nežádoucí znaky od jiného druhu a zničit celý druh, neboť opravdu není cesty zpět na začátek přes křížence. A jestli toto podporujete a vychvalujete tak nejste chovatel a patříte do té druhé skupiny prznitelů.

28.1.2021 09:13
JoPe

XXX.XXX.82.6

frodik napsal(a):
Samozřejmě že to melu pořád dokola pravda se musí pořád připomínat. A k té poznámce, že nerozumím šlechtění vy si pořád pletete šlechtění a prznění a to je váš problém. Osobně šlechtění považuji, že chci mít lepší ptáky v typu (nemám nic proti mutacím vzniklé spontálně z přírodních), aby se co nejvíc přibližovaly standartu přírodní formy. A prznění je zatahovat nežádoucí znaky od jiného druhu a zničit celý druh, neboť opravdu není cesty zpět na začátek přes křížence. A jestli toto podporujete a vychvalujete tak nejste chovatel a patříte do té druhé skupiny prznitelů.

28.1.2021 09:51
parrotss

XXX.XXX.236.46

JoPe napsal(a):

Pro JoPe; nechte jej, to je marne. PL

28.1.2021 10:00
parrotss

XXX.XXX.236.46

parrotss napsal(a):
Pro JoPe; nechte jej, to je marne. PL

Taky je mám v chovu, mají zcela bílá líce, ale nebylo to jediné kritérium podle kterého jsem vybíral...Nový pár na sezónu 2021 1,0 černá 1F straka / opalin? x 0,1 modrá pastel opalina / černá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2021 15:13

Áno už sa tu o tom popísalo vela a je to stále do okola,ale frodík má pravdu.Od kedy má rozela pestrá modré líčka?Čo iné vám ostáva jako ich obhajovat ked ste ich kúpili za velké peniaze.Kopu zisku chtivých ludí sa napálilo.Kupili odpad,lebo si mysleli,že na tom zarobia.Ako píše frodík třeba robit prísnu selekciu.Kde asi skončili F1,F2....a odpad ked už neboli třeba?Nikto ich nezlikvidoval ale predal ich.Vždy sa niekto nájde čo sa tomu nerozumie a kúpi ich a množí ich dalej.Ale to je aj opačne.Kupite si modré penanty odchováte mladé a nestačíte sa divit aké malé vrabce ste odchovali.

Neregistrovaný uživatel

28.1.2021 16:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Nevím proč uvádíte zrovna modré penanty-ti jsou na velmi dobré úrovni a je velký výběr.Není potřeba odchovávat "vrabce".

28.1.2021 17:10

Lebo niaky Mičurin skrížil modrého penanta s rozelou pestrou.A myslíte,že tie mladé ktoré sa nehodia na dalšie nazvime to šlachtenie utratí?Predá ich jako penanty a samozrejme zabudne spomenút,že jeden rodič tam bol rozela pestrá.

28.1.2021 20:26
Karel1979

XXX.XXX.152.95

Všechno má své pro a proti, přikládám foto z netu jedná se o jedince z volné přírody a mají také modré líce jsou to kříženci kteří se dále množí a nikdo je nelikviduje . Doporučuji pro všechny které zajímá modrá mutace časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020.Chovu zdar Karel

28.1.2021 20:32
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Karel1979 napsal(a):
Všechno má své pro a proti, přikládám foto z netu jedná se o jedince z volné přírody a mají také modré líce jsou to kříženci kteří se dále množí a nikdo je nelikviduje . Doporučuji pro všechny které zajímá modrá mutace časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020.Chovu zdar Karel

Dobrý den a mohu se prosím vás zeptat kde se ten časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020 dá sehnat. Děkuji Martin

28.1.2021 20:53
Karel1979

XXX.XXX.152.95

Martin-rosely napsal(a):
Dobrý den a mohu se prosím vás zeptat kde se ten časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020 dá sehnat. Děkuji Martin

Zdravím v nabídce ho nemají ale zkusil bych zavolat panu Sojkovi.

https://www.novaexota.eu/kontakt/

Vyplatí se určitě koupit i starší ročníky je tam zajímavé čtení.

Když jsme u toho mezidruhového křížení tak u alexandrů velkých je to běžná praxe v Austrálii to dělají ve velkém stačí hledat na netu a je tam toho dost, je to ale hodně dlouhá cesta minimálně 10,15 možná více .U pestrých je to asi na trochu kratší dobu nejsem odborník ale myslím že do 10 let tady budou ještě krásnější modré pestré. Je to jenom v selekci chovu a to je otázka na jiné odborníky.

Chovu čest Karel

28.1.2021 20:56
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Karel1979 napsal(a):

Když jsme u toho mezidruhového křížení tak u alexandrů velkých je to běžná praxe v Austrálii to dělají ve velkém stačí hledat na netu a je tam toho dost, je to ale hodně dlouhá cesta minimálně 10,15 možná více .U pestrých je to asi na trochu kratší dobu nejsem odborník ale myslím že do 10 let tady budou ještě krásnější modré pestré. Je to jenom v selekci chovu a to je otázka na jiné odborníky.

Chovu čest Karel

Děkuji

28.1.2021 20:56
Rotvik

XXX.XXX.68.63

Martin-rosely napsal(a):

https://www.novaexota.eu/casopis/starsi-cisla/

28.1.2021 21:10
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Rotvik napsal(a):

Děkuji

28.1.2021 21:14
Karel1979

XXX.XXX.152.95

Rotvik napsal(a):

ročník 2020 ještě nemají v nabídce

28.1.2021 21:31

Stačí si tu na Ifaune vyhladat články o rozelách pestrých.Je tam jeden z názvom "Rozela pestrá - modrá mutace aneb trocha zamyšlení"

28.1.2021 21:32
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Karel1979 napsal(a):
ročník 2020 ještě nemají v nabídce

Nemají už sem se díval.

28.1.2021 22:14
tbpen

XXX.XXX.214.61

Karel1979 napsal(a):

Chovu čest Karel

http://www.alexandrineparrotsaustralia.com/home/hybrid_alexandrine_mutations

28.1.2021 22:16
tbpen

XXX.XXX.214.61

Křížení probíhá a probíhat bude a nezastavím ho ani já ani frodík,jinak probíhalo již dávno ,když šlechtily červené kanáry ,dával se tam čížek ohnivý, to je prostě vývoj

28.1.2021 22:39
Karel1979

XXX.XXX.152.95

tbpen napsal(a):
Křížení probíhá a probíhat bude a nezastavím ho ani já ani frodík,jinak probíhalo již dávno ,když šlechtily červené kanáry ,dával se tam čížek ohnivý, to je prostě vývoj

Přesně tak

29.1.2021 15:22

Karel1979 napsal(a):

Chovu čest Karel

Na čo potrebujeme šlachtit rozely pestré modré ked existuju vo volnéj prírode.Čomu to pomože ked tam pridáme penanta?

29.1.2021 17:01
Karel1979

XXX.XXX.152.95

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na čo potrebujeme šlachtit rozely pestré modré ked existuju vo volnéj prírode.Čomu to pomože ked tam pridáme penanta?

Ničemu to nepomůže. Já nic takového neslechtim

29.1.2021 17:36

Karel1979 napsal(a):
Ničemu to nepomůže. Já nic takového neslechtim

Nemyslel som priamo Vás,to bola len rečnícka otázka na príspevok "myslím že do 10 let tady budou ješte krásnejší modré pestré".V 2020 na jesen som bol so známim na burze v Kromneříži.Zo začiatku sme chodili každy sám.Ked sme sa stretli pýtal som sa ho či videl tu striebornu samicu?Videl,trochu menšia inak pekná,rozmýšlal nad nou.Tak sme išli za majitelom a dozvedeli sme sa že to je rozela modrá pastelová.
Nič sme nepovedali,len sme sa na seba pozreli.Až na menšiu postavu,penant.

29.1.2021 20:08
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Já bych chtěl šlechtit ty modré. Jak modrý pastel tak modré. A bez penantů. 😀

29.1.2021 20:34
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Martin-rosely napsal(a):

Přeji, ať se Vám to podaří.

29.1.2021 20:34

Martin-rosely napsal(a):

A čo sa vám na nich nepáči?Čo by ste chcel zlepšit?

29.1.2021 20:50
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

A čo sa vám na nich nepáči?Čo by ste chcel zlepšit?

Mě se líbí, ale není modrá jako modrá a pořád je co zlepšovat 😉

29.1.2021 20:51
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Horák lutino napsal(a):
Přeji, ať se Vám to podaří.

Děkuji.

29.1.2021 21:06
milbe

XXX.XXX.35.164

Jestli se nepletu, tak opalinová mutace pochází z rozely žlutolící.
Jen tak pro info všem

29.1.2021 21:32
JoPe

XXX.XXX.82.6

milbe napsal(a):
Jen tak pro info všem

Opalínová mutace rosely pestré žije i v menších hejnech v Austrálii a je velmi životaschopná / R.Pringle/. Opalínové mutace se vyskytují napříč různými druhy papoušků a jsou pro ně typické určité společné znaky. Dokonce i v přírodě ararauny a mnoho dalších.

29.1.2021 21:56
milbe

XXX.XXX.35.164

JoPe napsal(a):
Opalínová mutace rosely pestré žije i v menších hejnech v Austrálii a je velmi životaschopná / R.Pringle/. Opalínové mutace se vyskytují napříč různými druhy papoušků a jsou pro ně typické určité společné znaky. Dokonce i v přírodě ararauny a mnoho dalších.

Co já pamatuji před 35 - 40 lety tak první opalinové pestré byly celé žlutolící. Postavou, chováním

30.1.2021 08:08
atobajus

XXX.XXX.195.189

milbe napsal(a):
Jen tak pro info všem

Tak to se opravdu pletete. Opalinová mutace u rozely žlutolící se objevila mnohem později než u rozely pestré, takže opravdu nebylo možné ji ze žlutolící transmutačně přenést na pestrou.

30.1.2021 15:59
milbe

XXX.XXX.237.26

atobajus napsal(a):
Tak to se opravdu pletete. Opalinová mutace u rozely žlutolící se objevila mnohem později než u rozely pestré, takže opravdu nebylo možné ji ze žlutolící transmutačně přenést na pestrou.

Dobrý den.
Pokusím se to shrnout, tak jak si to pamatuji.
1) první rozely žlutolící jsem kupoval v roce 1977 a to již jsem registroval ptáky s červeným kostřecem
2) rozely pestré opalinové tehdy červené pamatuji tak o 5-7 let později a to byly tehdy kříženci pestrá x žlutolící
3) v roce 1980 jsem poprvé viděl žlutolící modré u p. Pokorného z Jihlavy Hybrálce, které byly následně vyměněny s p. Antonínem za 1,1 alex. malý lutino
4) žlutolící opalinové ani dnes spouta chovatelů nerozezná od přírodních ptáků
5) třeba se pletu, ale takhe nějak to bylo

30.1.2021 17:42
atobajus

XXX.XXX.195.189

milbe napsal(a):
Dobrý den.
Pokusím se to shrnout, tak jak si to pamatuji.
1) první rozely žlutolící jsem kupoval v roce 1977 a to již jsem registroval ptáky s červeným kostřecem
2) rozely pestré opalinové tehdy červené pamatuji tak o 5-7 let později a to byly tehdy kříženci pestrá x žlutolící
3) v roce 1980 jsem poprvé viděl žlutolící modré u p. Pokorného z Jihlavy Hybrálce, které byly následně vyměněny s p. Antonínem za 1,1 alex. malý lutino
4) žlutolící opalinové ani dnes spouta chovatelů nerozezná od přírodních ptáků
5) třeba se pletu, ale takhe nějak to bylo

Dobrý den.
Červená barva na kostřeci se vyskytuje u poddruhu xanthogenys rozely žlutolící. To ale nemá nic společného s opalinovou mutací, která se u tohoto druhu objevila cca v roce 2000. Kdežto u rozely pestré se mutace opalin objevila v druhé polovině 70. let.

Je možné, že jste v tu dobu viděl křížence rozely pestré a žlutolící, to nepopírám, ale rozhodně se nejednalo o mutaci opalin nebo spíše nemohla být takto získána když u žlutolících ani v tu dobu neexistovala.

30.1.2021 18:57
milbe

XXX.XXX.237.26

atobajus napsal(a):
Dobrý den.
Červená barva na kostřeci se vyskytuje u poddruhu xanthogenys rozely žlutolící. To ale nemá nic společného s opalinovou mutací, která se u tohoto druhu objevila cca v roce 2000. Kdežto u rozely pestré se mutace opalin objevila v druhé polovině 70. let.

Je možné, že jste v tu dobu viděl křížence rozely pestré a žlutolící, to nepopírám, ale rozhodně se nejednalo o mutaci opalin nebo spíše nemohla být takto získána když u žlutolících ani v tu dobu neexistovala.

Dobrý den.
Sáhnul jsem pro moudrou knihu a tam píšou
1) dva poddruhy jeden větší, druhý menší
2) vámi uvedený je větší a světlejší se zeleným až olivovým kostřecem u starších jedinců červeně lemovaný - ne červený
3) kontaktoval jsem kamaráda - velký chovatel žlutolících a netroufá si odhadnout,kdy se objevila tato mutace, ale byla intenzivněji chována, tak jak píšete, okolo roku 2000.On sám je chová 12 - 15 let.
4) nejsem si jistý zda ptáci o kterých mluvím měli opalinový pruh pod křídly - tehdy se na to nekoukalo
5) rozely žlutolící byly a jsou na okraji zájmu chovatelů, proto se přilkáním k tomu co jsem uvedl, ale je to můj názor, třeba chybný
6)opalinová mutace je celkově velice barevně variabilní viz papoušek zpěvavý od zelené až po celočerveného
7) pár fotek z kamarádova chovu

30.1.2021 20:27
vabl

XXX.XXX.0.251

"Opalinová mutace rosely pestré byla poprvé spatřena v r 1837....
V Evropě byla vyšlechtěna koncem 70. let minulého století....
Opalinová mutace rosely žlutolící se v Evropě objevila počátkem roku 2000."
Zdroj: R. Pringle

danielV

31.1.2021 12:06
danielV

XXX.XXX.95.19

milbe napsal(a):
Dobrý den.
Sáhnul jsem pro moudrou knihu a tam píšou
1) dva poddruhy jeden větší, druhý menší
2) vámi uvedený je větší a světlejší se zeleným až olivovým kostřecem u starších jedinců červeně lemovaný - ne červený
3) kontaktoval jsem kamaráda - velký chovatel žlutolících a netroufá si odhadnout,kdy se objevila tato mutace, ale byla intenzivněji chována, tak jak píšete, okolo roku 2000.On sám je chová 12 - 15 let.
4) nejsem si jistý zda ptáci o kterých mluvím měli opalinový pruh pod křídly - tehdy se na to nekoukalo
5) rozely žlutolící byly a jsou na okraji zájmu chovatelů, proto se přilkáním k tomu co jsem uvedl, ale je to můj názor, třeba chybný
6)opalinová mutace je celkově velice barevně variabilní viz papoušek zpěvavý od zelené až po celočerveného
7) pár fotek z kamarádova chovu

31.1.2021 16:14
atobajus

XXX.XXX.195.189

Tak jsem otevřel i knihy a uvádí se, že se k nám rozela pestrá mutace opalin dostala v roce 1978, ale nebyla rozmnožena a vymizela. Chovatelé se ji snažili získat pomocí křížení rozela pestrá x žlutolící, ale neúspěšně. Cože je naprosto jasné, když u žlutolící tato mutace ještě zdaleka neexistovala. Pokud si vzpomínám, tak někdy v 80. letech o tom byl i článek v PIZ. Bohužel tyto staré ročníky už nemám.
Později k nám byla pestrá opalin znovu dovezena.

U těch xanthogenys rozely žlutolící, je zbarvení kostřece variabilní, fotky jsou dohledatelné na netu, ale jedna je v letošním kalendáři Nové Exoty.
Ale to už vedeme úplně jiné téma (opalin a kříženi se žlutolící) ve vláknu o modré mutaci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík