Nabízím na prodej loňské rosely pestré a pennty

Prodám Roselu pestrou - Rosely jsou v mutacích rubino a červený opalín, pen...
Jen mne zaráží kolik chovatelů inzeruje pestré ,,modré" s modrými lícemi.Jak by mohl mít ,přírodní líce bílé a modrý modré,jinak než zkřížením s penantem?Letos jsem zaregistroval jediný inzerát na pestré modré s bílými lícemi,na 90%,křížení, selekce a 15 letá práce!,ale klobouk dolů.
Jaký je Váš názor?Ď
Zdravím,tady mám modraky bez modrých liček, některé kusy už jsou pěkně vyčištěne, u některých jde ale vidět penant.
Taky vložím své modré rosely. Sice je to staré cca dva roky, ale aspoň nebudu zakládat nové téma. Martin
machin
napsal(a):
Jen mne zaráží kolik chovatelů inzeruje pestré ,,modré" s modrými lícemi.Jak by mohl mít ,přírodní líce bílé a modrý modré,jinak než zkřížením s penantem?Letos jsem zaregistroval jediný inzerát na pestré modré s bílými lícemi,na 90%,křížení, selekce a 15 letá práce!,ale klobouk dolů.
Jaký je Váš názor?Ď
Dobrý den,
budu se opakovat, ale hybrid tedy mezidruhový kříženec vždycky zůstane hybridem a pestrou z něj nikdy neuděláte, není cesty zpátky. Můžete šlechtit jak dlouho chcete, ale i v X-té generaci pořád bude určité procento odchovů vykazující znaky penanta, at už postavou nebo barvou. Jestli chcete hybrida aby byl co nejvíc podobný pestré v našem případě ty bílá líčka musíte dělat těžkou selekci z odchovů, ale to se u nás neděje a lidi kvůli penězům prodávají i hybridy, kteří se víc podobají nebo jsou skoro nerozeznatelné od penanta, tím tady tutu tzv. šlechtitelskou práci degradují a značně ztěžují. Selekci samozřejmě myslím tyto ptáky nepoužívat dále do chovu ne likvidaci.
frodik
napsal(a):
Dobrý den,
budu se opakovat, ale hybrid tedy mezidruhový kříženec vždycky zůstane hybridem a pestrou z něj nikdy neuděláte, není cesty zpátky. Můžete šlechtit jak dlouho chcete, ale i v X-té generaci pořád bude určité procento odchovů vykazující znaky penanta, at už postavou nebo barvou. Jestli chcete hybrida aby byl co nejvíc podobný pestré v našem případě ty bílá líčka musíte dělat těžkou selekci z odchovů, ale to se u nás neděje a lidi kvůli penězům prodávají i hybridy, kteří se víc podobají nebo jsou skoro nerozeznatelné od penanta, tím tady tutu tzv. šlechtitelskou práci degradují a značně ztěžují. Selekci samozřejmě myslím tyto ptáky nepoužívat dále do chovu ne likvidaci.
Zdravím p.Frodíka. Pane, nechovám modré rosely pestré,nelíbí se mi, ale to nic neznamená ,nezatracuji snahu a práci žádného snaživého chovatele a mám velkou ůctu k dobrým výsledkům, které nepřichází brzy a někdy vůbec. Podle toho co píšete a jakým způsobem se vždy vyjadřujete na toto konkrétní téma je vidět, že šlechtění vůbec nerozumíte a jste jako flašinet. Nemluvě o tom, že prudíte spoustu lidí, kteří to nedělají kůli zisku, ale jen proto, že to mají rádi a baví je to.
Chovatelství a práci čest.
JoPe
napsal(a):
Zdravím p.Frodíka. Pane, nechovám modré rosely pestré,nelíbí se mi, ale to nic neznamená ,nezatracuji snahu a práci žádného snaživého chovatele a mám velkou ůctu k dobrým výsledkům, které nepřichází brzy a někdy vůbec. Podle toho co píšete a jakým způsobem se vždy vyjadřujete na toto konkrétní téma je vidět, že šlechtění vůbec nerozumíte a jste jako flašinet. Nemluvě o tom, že prudíte spoustu lidí, kteří to nedělají kůli zisku, ale jen proto, že to mají rádi a baví je to.
Chovatelství a práci čest.
Samozřejmě že to melu pořád dokola pravda se musí pořád připomínat. A k té poznámce, že nerozumím šlechtění vy si pořád pletete šlechtění a prznění a to je váš problém. Osobně šlechtění považuji, že chci mít lepší ptáky v typu (nemám nic proti mutacím vzniklé spontálně z přírodních), aby se co nejvíc přibližovaly standartu přírodní formy. A prznění je zatahovat nežádoucí znaky od jiného druhu a zničit celý druh, neboť opravdu není cesty zpět na začátek přes křížence. A jestli toto podporujete a vychvalujete tak nejste chovatel a patříte do té druhé skupiny prznitelů.
frodik
napsal(a):
Samozřejmě že to melu pořád dokola pravda se musí pořád připomínat. A k té poznámce, že nerozumím šlechtění vy si pořád pletete šlechtění a prznění a to je váš problém. Osobně šlechtění považuji, že chci mít lepší ptáky v typu (nemám nic proti mutacím vzniklé spontálně z přírodních), aby se co nejvíc přibližovaly standartu přírodní formy. A prznění je zatahovat nežádoucí znaky od jiného druhu a zničit celý druh, neboť opravdu není cesty zpět na začátek přes křížence. A jestli toto podporujete a vychvalujete tak nejste chovatel a patříte do té druhé skupiny prznitelů.
parrotss
napsal(a):
Pro JoPe; nechte jej, to je marne. PL
Taky je mám v chovu, mají zcela bílá líce, ale nebylo to jediné kritérium podle kterého jsem vybíral...Nový pár na sezónu 2021 1,0 černá 1F straka / opalin? x 0,1 modrá pastel opalina / černá.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Áno už sa tu o tom popísalo vela a je to stále do okola,ale frodík má pravdu.Od kedy má rozela pestrá modré líčka?Čo iné vám ostáva jako ich obhajovat ked ste ich kúpili za velké peniaze.Kopu zisku chtivých ludí sa napálilo.Kupili odpad,lebo si mysleli,že na tom zarobia.Ako píše frodík třeba robit prísnu selekciu.Kde asi skončili F1,F2....a odpad ked už neboli třeba?Nikto ich nezlikvidoval ale predal ich.Vždy sa niekto nájde čo sa tomu nerozumie a kúpi ich a množí ich dalej.Ale to je aj opačne.Kupite si modré penanty odchováte mladé a nestačíte sa divit aké malé vrabce ste odchovali.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.87.118
Nevím proč uvádíte zrovna modré penanty-ti jsou na velmi dobré úrovni a je velký výběr.Není potřeba odchovávat "vrabce".
Lebo niaky Mičurin skrížil modrého penanta s rozelou pestrou.A myslíte,že tie mladé ktoré sa nehodia na dalšie nazvime to šlachtenie utratí?Predá ich jako penanty a samozrejme zabudne spomenút,že jeden rodič tam bol rozela pestrá.
Všechno má své pro a proti, přikládám foto z netu jedná se o jedince z volné přírody a mají také modré líce jsou to kříženci kteří se dále množí a nikdo je nelikviduje . Doporučuji pro všechny které zajímá modrá mutace časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020.Chovu zdar Karel
Karel1979
napsal(a):
Všechno má své pro a proti, přikládám foto z netu jedná se o jedince z volné přírody a mají také modré líce jsou to kříženci kteří se dále množí a nikdo je nelikviduje . Doporučuji pro všechny které zajímá modrá mutace časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020.Chovu zdar Karel
Dobrý den a mohu se prosím vás zeptat kde se ten časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020 dá sehnat. Děkuji Martin
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den a mohu se prosím vás zeptat kde se ten časopis Nová Exota únorové číslo ročník 2020 dá sehnat. Děkuji Martin
Zdravím v nabídce ho nemají ale zkusil bych zavolat panu Sojkovi.
https://www.novaexota.eu/kontakt/
Vyplatí se určitě koupit i starší ročníky je tam zajímavé čtení.
Když jsme u toho mezidruhového křížení tak u alexandrů velkých je to běžná praxe v Austrálii to dělají ve velkém stačí hledat na netu a je tam toho dost, je to ale hodně dlouhá cesta minimálně 10,15 možná více .U pestrých je to asi na trochu kratší dobu nejsem odborník ale myslím že do 10 let tady budou ještě krásnější modré pestré. Je to jenom v selekci chovu a to je otázka na jiné odborníky.
Chovu čest Karel
Karel1979
napsal(a):
Když jsme u toho mezidruhového křížení tak u alexandrů velkých je to běžná praxe v Austrálii to dělají ve velkém stačí hledat na netu a je tam toho dost, je to ale hodně dlouhá cesta minimálně 10,15 možná více .U pestrých je to asi na trochu kratší dobu nejsem odborník ale myslím že do 10 let tady budou ještě krásnější modré pestré. Je to jenom v selekci chovu a to je otázka na jiné odborníky.
Chovu čest Karel
Děkuji
Martin-rosely
napsal(a):
Stačí si tu na Ifaune vyhladat články o rozelách pestrých.Je tam jeden z názvom "Rozela pestrá - modrá mutace aneb trocha zamyšlení"
Karel1979
napsal(a):
Chovu čest Karel
http://www.alexandrineparrotsaustralia.com/home/hybrid_alexandrine_mutations
Karel1979
napsal(a):
Chovu čest Karel
Na čo potrebujeme šlachtit rozely pestré modré ked existuju vo volnéj prírode.Čomu to pomože ked tam pridáme penanta?
Karel1979
napsal(a):
Ničemu to nepomůže. Já nic takového neslechtim
Nemyslel som priamo Vás,to bola len rečnícka otázka na príspevok "myslím že do 10 let tady budou ješte krásnejší modré pestré".V 2020 na jesen som bol so známim na burze v Kromneříži.Zo začiatku sme chodili každy sám.Ked sme sa stretli pýtal som sa ho či videl tu striebornu samicu?Videl,trochu menšia inak pekná,rozmýšlal nad nou.Tak sme išli za majitelom a dozvedeli sme sa že to je rozela modrá pastelová.
Nič sme nepovedali,len sme sa na seba pozreli.Až na menšiu postavu,penant.
Martin-rosely
napsal(a):
Já bych chtěl šlechtit ty modré. Jak modrý pastel tak modré. A bez penantů. 😀
A čo sa vám na nich nepáči?Čo by ste chcel zlepšit?
milbe
napsal(a):
Jestli se nepletu, tak opalinová mutace pochází z rozely žlutolící.
Jen tak pro info všem
Opalínová mutace rosely pestré žije i v menších hejnech v Austrálii a je velmi životaschopná / R.Pringle/. Opalínové mutace se vyskytují napříč různými druhy papoušků a jsou pro ně typické určité společné znaky. Dokonce i v přírodě ararauny a mnoho dalších.
JoPe
napsal(a):
Opalínová mutace rosely pestré žije i v menších hejnech v Austrálii a je velmi životaschopná / R.Pringle/. Opalínové mutace se vyskytují napříč různými druhy papoušků a jsou pro ně typické určité společné znaky. Dokonce i v přírodě ararauny a mnoho dalších.
Co já pamatuji před 35 - 40 lety tak první opalinové pestré byly celé žlutolící. Postavou, chováním
milbe
napsal(a):
Jestli se nepletu, tak opalinová mutace pochází z rozely žlutolící.
Jen tak pro info všem
Tak to se opravdu pletete. Opalinová mutace u rozely žlutolící se objevila mnohem později než u rozely pestré, takže opravdu nebylo možné ji ze žlutolící transmutačně přenést na pestrou.
atobajus
napsal(a):
Tak to se opravdu pletete. Opalinová mutace u rozely žlutolící se objevila mnohem později než u rozely pestré, takže opravdu nebylo možné ji ze žlutolící transmutačně přenést na pestrou.
Dobrý den.
Pokusím se to shrnout, tak jak si to pamatuji.
1) první rozely žlutolící jsem kupoval v roce 1977 a to již jsem registroval ptáky s červeným kostřecem
2) rozely pestré opalinové tehdy červené pamatuji tak o 5-7 let později a to byly tehdy kříženci pestrá x žlutolící
3) v roce 1980 jsem poprvé viděl žlutolící modré u p. Pokorného z Jihlavy Hybrálce, které byly následně vyměněny s p. Antonínem za 1,1 alex. malý lutino
4) žlutolící opalinové ani dnes spouta chovatelů nerozezná od přírodních ptáků
5) třeba se pletu, ale takhe nějak to bylo
milbe
napsal(a):
Dobrý den.
Pokusím se to shrnout, tak jak si to pamatuji.
1) první rozely žlutolící jsem kupoval v roce 1977 a to již jsem registroval ptáky s červeným kostřecem
2) rozely pestré opalinové tehdy červené pamatuji tak o 5-7 let později a to byly tehdy kříženci pestrá x žlutolící
3) v roce 1980 jsem poprvé viděl žlutolící modré u p. Pokorného z Jihlavy Hybrálce, které byly následně vyměněny s p. Antonínem za 1,1 alex. malý lutino
4) žlutolící opalinové ani dnes spouta chovatelů nerozezná od přírodních ptáků
5) třeba se pletu, ale takhe nějak to bylo
Dobrý den.
Červená barva na kostřeci se vyskytuje u poddruhu xanthogenys rozely žlutolící. To ale nemá nic společného s opalinovou mutací, která se u tohoto druhu objevila cca v roce 2000. Kdežto u rozely pestré se mutace opalin objevila v druhé polovině 70. let.
Je možné, že jste v tu dobu viděl křížence rozely pestré a žlutolící, to nepopírám, ale rozhodně se nejednalo o mutaci opalin nebo spíše nemohla být takto získána když u žlutolících ani v tu dobu neexistovala.
atobajus
napsal(a):
Dobrý den.
Červená barva na kostřeci se vyskytuje u poddruhu xanthogenys rozely žlutolící. To ale nemá nic společného s opalinovou mutací, která se u tohoto druhu objevila cca v roce 2000. Kdežto u rozely pestré se mutace opalin objevila v druhé polovině 70. let.
Je možné, že jste v tu dobu viděl křížence rozely pestré a žlutolící, to nepopírám, ale rozhodně se nejednalo o mutaci opalin nebo spíše nemohla být takto získána když u žlutolících ani v tu dobu neexistovala.
Dobrý den.
Sáhnul jsem pro moudrou knihu a tam píšou
1) dva poddruhy jeden větší, druhý menší
2) vámi uvedený je větší a světlejší se zeleným až olivovým kostřecem u starších jedinců červeně lemovaný - ne červený
3) kontaktoval jsem kamaráda - velký chovatel žlutolících a netroufá si odhadnout,kdy se objevila tato mutace, ale byla intenzivněji chována, tak jak píšete, okolo roku 2000.On sám je chová 12 - 15 let.
4) nejsem si jistý zda ptáci o kterých mluvím měli opalinový pruh pod křídly - tehdy se na to nekoukalo
5) rozely žlutolící byly a jsou na okraji zájmu chovatelů, proto se přilkáním k tomu co jsem uvedl, ale je to můj názor, třeba chybný
6)opalinová mutace je celkově velice barevně variabilní viz papoušek zpěvavý od zelené až po celočerveného
7) pár fotek z kamarádova chovu
danielV
XXX.XXX.95.19
milbe
napsal(a):
Dobrý den.
Sáhnul jsem pro moudrou knihu a tam píšou
1) dva poddruhy jeden větší, druhý menší
2) vámi uvedený je větší a světlejší se zeleným až olivovým kostřecem u starších jedinců červeně lemovaný - ne červený
3) kontaktoval jsem kamaráda - velký chovatel žlutolících a netroufá si odhadnout,kdy se objevila tato mutace, ale byla intenzivněji chována, tak jak píšete, okolo roku 2000.On sám je chová 12 - 15 let.
4) nejsem si jistý zda ptáci o kterých mluvím měli opalinový pruh pod křídly - tehdy se na to nekoukalo
5) rozely žlutolící byly a jsou na okraji zájmu chovatelů, proto se přilkáním k tomu co jsem uvedl, ale je to můj názor, třeba chybný
6)opalinová mutace je celkově velice barevně variabilní viz papoušek zpěvavý od zelené až po celočerveného
7) pár fotek z kamarádova chovu
Tak jsem otevřel i knihy a uvádí se, že se k nám rozela pestrá mutace opalin dostala v roce 1978, ale nebyla rozmnožena a vymizela. Chovatelé se ji snažili získat pomocí křížení rozela pestrá x žlutolící, ale neúspěšně. Cože je naprosto jasné, když u žlutolící tato mutace ještě zdaleka neexistovala. Pokud si vzpomínám, tak někdy v 80. letech o tom byl i článek v PIZ. Bohužel tyto staré ročníky už nemám.
Později k nám byla pestrá opalin znovu dovezena.
U těch xanthogenys rozely žlutolící, je zbarvení kostřece variabilní, fotky jsou dohledatelné na netu, ale jedna je v letošním kalendáři Nové Exoty.
Ale to už vedeme úplně jiné téma (opalin a kříženi se žlutolící) ve vláknu o modré mutaci.