Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2018 20:05
Cherie20

XXX.XXX.16.140

Zdravím,
chtěla bych se zeptat jestli někdo nemá nějaký šikovný typ, jak nejlépe přepravit Amazoňana. Máme amazonskou slečnu a bude muset cestovat přes vánoce s námi k naší rodině. Je nějaký typ jak ji, co nejpřijemněji přepravit? Jestli je vhodnější přepravka něco typu pro kočky (tam ji nejlépe dobrovolně dostanem) nebo taková ta chovatelská s bidlem. Je to mazel, ale nechci ji vystrestrovat tím, že jí chytnu a nacpu do malé přepravky ...
Děkuji za případné i jiné typy :)

28.11.2018 23:41
aymy

XXX.XXX.32.54

Dobrý den. Na jakoukoliv přepravku je lepší krotkého papouška nejdříve uvyknout. Tzn. nalákat na něco dobrého a nezavírat dveře, dokud se v ní neusadí. Spojit mu 1.cestu s něčím příjemným. Je to delší cesta, ale vyplatí se. Pták pak nebude ve stresu. Pak je druhá otázka v čem bude papoušek trávit čas u příbuzných. Pro svého amazoňana používám malou cestovní klec, která může posloužit i jako dočasné útočiště(odkaz). Za předpokladu, že bude mít možnost být denně pouštěn. Má prostorný vchod, bidlo a místa na krmení. Dno je šuplík a výsuvný rošt. Vše perfektně omyvatelné a rozložitelne. Jediné mínus, že není úplně lehounká. Bavlněné bidlo, pokud budete mít obav z kousání, můžete vyměnit za přírodní.

https://goo.gl/images/R2MG6M

29.11.2018 00:04
Cherie20

XXX.XXX.16.140

To vypadá dobře, jen teď před vánoci to asi finančně úplně nevyjde, ale je to skvělý typ do budoucna, děkuji. :) Vypadá to, že pofrčí i se svoji velkou klecí. Cestujete s ním hodně? Zajímá mě právě, když bychom s ní takto cestovali častěji a měla třeba takovouhle cestovní klícku, jestli by nebyla moc ve stresu. Ale cizí lidi jí vůbec nevadí a jak se kolem ní někdo motá, tak je spokojená (navíc doma z ní bude celebrita :D ) Můžou si v pohodě zvyknout na takové pendlování?

29.11.2018 07:31
saola

XXX.XXX.234.58

Ohledně amazoňana neporadím vůbec, nicméně přepravka, doporučená aymy, mi přijde moc pěkná a pro velkého papouška velmi vhodná.
Dovolím si poradit jen ohledně cesty - s našimi ptáky cestujeme pravidelně a víceméně každotýdenně, jeden z nich - pyrura - absolvoval svou první cestu autem ve věku dvou měsíců a řádu desítek až stovky km přímo od chovatelky. Vždy cestuje ve své spací kleci (viz obrázek pyrura v trubce v mém profilu), to samé korela, nepoužíváme tedy klasické přepravky, ale tyto běžné klece, protože v nich na chatě i bydlí, samozřejmě s proletem.
Proč to celé píšu - ptáci snášejí převoz velmi dobře, nijak je to nestresuje, naopak, těší se, že se něco děje a zajímá je to. Nijak klece během cesty nepřikrýváme, takže ptáci vidí ven, občas něco komentují , nevadí jim ani světla okolo, když jedeme v noci. Během cesty si i něco zobnou a nechají se přes klec podrbat - vozíme je na zadních sedačkách. To, z čeho mám ale hlavně při zimním cestování s ptáky největší hrůzu, je zima a případaná porucha na autě (zatím se to nestalo, ale znáte to, co kdyby?). Zůstat stát někde na dálnici nebo se připlést do nějaké nehody nebo jen ťukance v minus patnácti - no, nevím, no, nedělém si iluze, že by dlouhodobé vystavení takovým teplotám ptáci zvládli, jsou to byťáci.
To je jediné, co mě konkrétně na zimním cestování netěší, papoušky ale ježdění autem docela baví.

29.11.2018 10:31
krabatka

XXX.XXX.164.43

Dobrý den,

asi nejlepší přepravka je tato: Výrobce je v USA, já ji sehnala přes ebay z Německa, abych nemusela platit clo. Vyplatí se vzhledem k ceně pro někoho, kdo papouška převáží častěji. Je lehká, síť je z nerezu, má záclonky na zakrytí, dá se použít jako batoh, vzadu má popruhy na připoutání k pásu u auta a je řešená tak, že z ní nevypadne ani zrníčko. Naši papoušci jsou v ní opravdu spokojení, vidí ven, mají tam misky, vodu....

https://www.celltei.com/products/pak-o-bird-medium-size.html

29.11.2018 18:07
aymy

XXX.XXX.32.64

Krabatka po tom batohu už toužím hodně dlouho. Díky za komentář k té síti. To mě zajímalo. Takže předpokládám ani škrábanec na síti, či jinde...Závratná je pouze ta cena.
Jinak s papouškem cestuji od jeho mládí (a první cestu absolvoval již v 6 týdnech věku). Je na to zvyklý a těší se na to.
Něco jiného je cestovat s krotkým papouškem a něco jiného je vézt ptáky z voliér na burzu, ti naopak potřebují raději nejklidnější a nejtemnější místo v autě ve vhodné přepravce. Temnější přepravku lze použít i pro stresovějšího papouška, nebo pro takového, který by vás přílišným vzrušením z cesty spíše rušil. Vzpomínám jaký cvrkot byly 2 moje andulky, cestující na zadním okně auta směr chajda a to byly v dřevěné přenosce. A důležité je, aby to hlavně nevadilo řidiči. Ty moje pak musely pod nohy. A bylo ticho.
Jedno bych ale NIKDY! neudělala a to jet bez přepravky. To je dnes u mnoha majitelů krotkých papoušků takový hrozný trend - ježdění s ptákem za volantem na rameni - považuji to za krajně nezodpovědné jak vůči spolucestujícím, tak okolí.

29.11.2018 21:32
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Cherie20 napsal(a):
Zdravím,
chtěla bych se zeptat jestli někdo nemá nějaký šikovný typ, jak nejlépe přepravit Amazoňana. Máme amazonskou slečnu a bude muset cestovat přes vánoce s námi k naší rodině. Je nějaký typ jak ji, co nejpřijemněji přepravit? Jestli je vhodnější přepravka něco typu pro kočky (tam ji nejlépe dobrovolně dostanem) nebo taková ta chovatelská s bidlem. Je to mazel, ale nechci ji vystrestrovat tím, že jí chytnu a nacpu do malé přepravky ...
Děkuji za případné i jiné typy :)

Můžete dát na moji zkušenost. Amazoňany odchovávám. Nechovám mazlíky.
Převážím v chovatelských přepravkách. Pro vašeho amazoňana klidně použijte tu přepravku na kočky. Vyjde vás to takříkajíc za babku. Jednu mám, přenáším v ní žaka nerváka. Jel v ní i 200 km. Dejte tam bidlo, boky, kde jsou otvory zvenku zakryjte. Na podlahu nějakou drsnou podložku, aby mu nohy neklouzaly, stresovalo by ho to. Papoušek bude mít pocit bezpečí, předkem vidí, lehce tam vleze. Ty super přepravky vám doporučené jsou pro ty co se, pardon, válí v penězích. Do auta je naprosto nevhodná přeprava ve větší kleci.

30.11.2018 09:10
krabatka

XXX.XXX.164.43

aymy napsal(a):
Krabatka po tom batohu už toužím hodně dlouho. Díky za komentář k té síti. To mě zajímalo. Takže předpokládám ani škrábanec na síti, či jinde...Závratná je pouze ta cena.
Jinak s papouškem cestuji od jeho mládí (a první cestu absolvoval již v 6 týdnech věku). Je na to zvyklý a těší se na to.
Něco jiného je cestovat s krotkým papouškem a něco jiného je vézt ptáky z voliér na burzu, ti naopak potřebují raději nejklidnější a nejtemnější místo v autě ve vhodné přepravce. Temnější přepravku lze použít i pro stresovějšího papouška, nebo pro takového, který by vás přílišným vzrušením z cesty spíše rušil. Vzpomínám jaký cvrkot byly 2 moje andulky, cestující na zadním okně auta směr chajda a to byly v dřevěné přenosce. A důležité je, aby to hlavně nevadilo řidiči. Ty moje pak musely pod nohy. A bylo ticho.
Jedno bych ale NIKDY! neudělala a to jet bez přepravky. To je dnes u mnoha majitelů krotkých papoušků takový hrozný trend - ježdění s ptákem za volantem na rameni - považuji to za krajně nezodpovědné jak vůči spolucestujícím, tak okolí.

Na síti ani škrábanec, je to udělané fakt skvěle. Měla jsem předtím přepravu s látkovou sítí, která za chvíli vzala zasvé. Vevnitř je celá přepravka vyztužená, papoušky skvěle vidí ven a cirkuluje tam vzduch. Po stranách i zepředu jsou takové záclonky, které v případě, že jedete s papoušky v noci zatáhnete a oni můžou normálně spát. Musím říct, že je to promyšlené do detailů, včetně láhve na vodu, která neteče ani při chůzi, misek na krmení, které jsou připevněny dvěma úchyty i samotného bidla, které je připevněno na šrouby. Přepravka není vyrobena v Číně, ale opravdu v USA. Je komplet omyvatelná,
Rodina, která ty batohy vyrábí, je dlouhodobým chovatelem papoušků a má to opravdu promyšlené. Cena je opravdu vysoká, ale zas když má člověk papoušky, které se dožívají okolo 30-ti let a cestuje s nim často, tak to zas tak závratné není. Já mám dva papoušky ručně dokrmené, doma mají velkou klec a na jaře a v létě se mnou jezdí každý den do práce (cca 4 km), kde máme zahradu a můžou tak být celý den venku ve voliéře. Papoušci s námi jezdí i na dovolené po Čechách (máme skládací klec) a tahle přepravka je opravdu k nezaplacení, vzadu se přidělá k pásu auta. Naši papoušci se taky těší, mají rádi jakoukoliv změnu a ráno, když se oblékám, tak už si do přepravky lezou sami, abych je náhodou nenechala doma

30.11.2018 19:02
aymy

XXX.XXX.32.218

Díky za info! Mám přesně jak píšete batůžek s orvanou sítí bez výstuhy. 😁🙄 Na ebay je cena stejná néli vyšší za batoh M. Mohla byste ještě prosím napsat na kolik vás tedy vyšel ten z Německa? Můžete mi zanechat zprávu, bychom nepobuřovaly chudáky chovatele.

30.11.2018 19:29
saola

XXX.XXX.44.33

Pro Moudivláčka:
Proč je klec do auta nevhodná?
Naši papoušci cestují opravdu rádi a nijak je nestresuje výhled okolo ven, naopak, myslím, že je to těší.
Vůbec nerozporuji, že je rozdíl převážet takto mazlíky a naopak neosahané ptáky z voliér, ale to asi není případ zadavatelky.
Děkuji Vám za odpověď, ať se Vám daří.

30.11.2018 20:48
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

saola napsal(a):
Pro Moudivláčka:
Proč je klec do auta nevhodná?
Naši papoušci cestují opravdu rádi a nijak je nestresuje výhled okolo ven, naopak, myslím, že je to těší.
Vůbec nerozporuji, že je rozdíl převážet takto mazlíky a naopak neosahané ptáky z voliér, ale to asi není případ zadavatelky.
Děkuji Vám za odpověď, ať se Vám daří.

Vycházím ze zkušenosti, kdy laik přijede pro papouška s klecí na sedadle auta. Pták se v neohraničeném prostoru plaší, klec většinou jen volně na sedadle, při zabrzdění se překlopí. Tohle všichni znají.
Nejste nějaký laik, ornitologií a chovem zvířat se zabýváte. Vystihla jste rozdíl v přepravě mazlíka a " normálního" papouška. Co člověk, co papoušek, to jiný přístup. Zadavatelka má mazlíka a přitom má problém, aby vlezl do nějaké přepravky. Asi je ve vztahu dominantní ten mazlík, což není jeho problém.
Bezpečí papouška a řidiče je základ a jestli se papoušci dívají nebo nedívají ven oknem je úplně zanedbatelná záležitost. I dítě by raději skotačilo v autě nepřipoutané do sedačky. Nepolidšťujme vnímání nejen papoušků.
Celý život se zajímám o přírodu, prostudoval jsem spoustu odborných textů a stále víc poznávám, že toho vím strašně málo.

1.12.2018 10:52
saola

XXX.XXX.44.33

Děkuji za odpověď, rozumím, jak to myslíte. A ve většině s vámi souhlasím.
Jen ohledně toho přikrývání (a teď se nebavím o "neosahaných zvířatech, v tomto případě papoušcích z voliéry") - uvažuji tak, že pro zvíře, které 99 % vjemů z okolí vnímá zrakem, může být bránění ve výhledu či úplné zatemnění spolu s otřesy a cukáním či divnými zvuky při přesunu autem poměrně stresující, když neví, co se děje a nemůže si to okometricky vyhodnotit.
S těmi dětmi - no, já jako starší ročník jsem v sedačce nejezdila, myslím, že určitý čas ani pásy nebyly povinné, auta byla mnohem horší z hlediska bezpečnostních prvků, menší provoz asi byl, to ano, přesto povinnost mít dětskou sedačku nikdo se zdravým rozumem dnes nezpochybňuje, i když auta jsou bezpečnější a jízda komfortnější. Ale - dovedeno ad absurdum - možná by pro malé dítě taky mohl někdo vymyslet ještě dokonalejší (z hlediska bezpečnosti) uzavřenou vyčalouněnou bedýnku s vlastní ventilací, topením a tlumeným osvětlením, pevně připnutou do pásů, kde by hrála jemná hudba a ten mrňous by byl pevně zafixován a neviděl by ven - proč by přece měl, že, rozum z toho stejně nemá? Naštěstí to asi neprojde

1.12.2018 11:22
Cherie20

XXX.XXX.80.137

Já právě cestuji už 10 let s andulkami a ty se na vyloženě těší a jsou z toho hrozně nadšené. Cestují teda v kleci, ale klec je tak velká, že se zasekne vzadu mezi opěrkami a ani se nehne. Ale stejně jsem se radši ptala, protože mentalita velkého papoucha je úplně jinde než u andulek ... Hlavně s tím, že si dlouho pamatují stresy a chvíle, kdy si myslí, že jim bylo ublíženo.
A s tím převozem v zakryté přepravce je to podle mě u vystresovaných a neochočených zvířat jediná možnost :) je pravda, že nejvíc podmětů vnímáme zrakem, ale spousta zvířat není schopná ani vnímat rychle se mihající věci a blikající věci v šeru a dělá jim to hodně zle. Děda jako chovatel papoušků je vozí jedině ve tmě v přepravkách, ale zas si právě říkám jestli u mazlíka není lepší, aby na nás viděla a jestli by jí naopak nevyděsilo, že jí zavřem do tmy a odvezem pryč. Bychom si to u ní museli pak 2 měsíce žehlit :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík