Dobrý den ,
chtěl bych se pobavit na toto téma , vašich svěřenců.
Při čtení krásné staré literatury , konkrétně knihy z roku 1924 Děti vzduchu několik praktických pokynů,jak se sblížit s malými opeřenci našeho domova od Bohuslava Hrušky.
Jsou ptáci v jedné části knihy řazeni od nejsnáze chovaných po náročnější.Na začátku je samozřejmě čížek lesní,následuje stehlík ,po té čečetka , konopka dlask ,zvonek . Dále ptáci jako vrabec, strnad ,rehek, slavík,pěnice,králíček,síkory,skřivani,Brkoslav,lejsek,chocholouš,
Samozřejmě špaček,a všichni v té době havranoviťí.
V této knize hovoří o vrabci jako velmi inteligentním a třeba o zvonkovi a dlaskovi cituji Mláďata zkrotnou na vysoký stupeň a jsou velmi pěstiteli příchylná naučí se z okna vyletovati a vrácení se.
Ti kdo se o ptáky zajímají ,a rádi pátrájí po antikvariát po této krásně psané staré literatuře a nebo patří mezi starší ročníky , vědí o čem zde píši.
Třeba Konrád Lorenz ve své knize Hovořil se zvěří s ptáky a rybkami z roku 1949
Píše: Čížek jako jediný mezi malými ptáky, které znám,se dá ochočit,i když byl chycen,jako starší a nadto k tobě skutečně přilne.
Ten kdo zná knihy a práci tohoto člověka,který dále v této knize popisuje jeho život s kavkami a jinými ptáky , ví že od něho se dá těmto slovům o čížkovi věřit.
Dnešní zákony ohledně chovu výše zmíněných druhů ,jsou mi jasné ,já osobně ani nemám chovatelské ambice . Vlastní jednoho samečka kanára, který má pro mé uši lahodný zpět .
Byl pořízen od chovatele jako dvouletý ,je myslím trochou plašší povahy kterou asi ještě podpořila velká voliéra a málo častý kontakt s předchozím majitelem.
Ale po čtení takových slov bych byl samozřejmě raději, když by můj kanárek byl větší kamarád
Máte vy kteří chováte a odchováváte mláďata pěnkavovitých nějaké zkušenosti,postřehy na toto téma?
Otk
napsal(a):
Dobrý den ,
chtěl bych se pobavit na toto téma , vašich svěřenců.
Při čtení krásné staré literatury , konkrétně knihy z roku 1924 Děti vzduchu několik praktických pokynů,jak se sblížit s malými opeřenci našeho domova od Bohuslava Hrušky.
Jsou ptáci v jedné části knihy řazeni od nejsnáze chovaných po náročnější.Na začátku je samozřejmě čížek lesní,následuje stehlík ,po té čečetka , konopka dlask ,zvonek . Dále ptáci jako vrabec, strnad ,rehek, slavík,pěnice,králíček,síkory,skřivani,Brkoslav,lejsek,chocholouš,
Samozřejmě špaček,a všichni v té době havranoviťí.
V této knize hovoří o vrabci jako velmi inteligentním a třeba o zvonkovi a dlaskovi cituji Mláďata zkrotnou na vysoký stupeň a jsou velmi pěstiteli příchylná naučí se z okna vyletovati a vrácení se.
Ti kdo se o ptáky zajímají ,a rádi pátrájí po antikvariát po této krásně psané staré literatuře a nebo patří mezi starší ročníky , vědí o čem zde píši.
Třeba Konrád Lorenz ve své knize Hovořil se zvěří s ptáky a rybkami z roku 1949
Píše: Čížek jako jediný mezi malými ptáky, které znám,se dá ochočit,i když byl chycen,jako starší a nadto k tobě skutečně přilne.
Ten kdo zná knihy a práci tohoto člověka,který dále v této knize popisuje jeho život s kavkami a jinými ptáky , ví že od něho se dá těmto slovům o čížkovi věřit.
Dnešní zákony ohledně chovu výše zmíněných druhů ,jsou mi jasné ,já osobně ani nemám chovatelské ambice . Vlastní jednoho samečka kanára, který má pro mé uši lahodný zpět .
Byl pořízen od chovatele jako dvouletý ,je myslím trochou plašší povahy kterou asi ještě podpořila velká voliéra a málo častý kontakt s předchozím majitelem.
Ale po čtení takových slov bych byl samozřejmě raději, když by můj kanárek byl větší kamarád
Máte vy kteří chováte a odchováváte mláďata pěnkavovitých nějaké zkušenosti,postřehy na toto téma?
Přidám několik vzpomínek z mládí i doby nedávné.
Uvedenou knihu K. Lorenze jsem četl a ne jen jednou. Velmi vtipně psané etologické poznatky.
Podle mě není vrabec příliš vhodný do zajetí, ikdyž je inteligentní. Dnes se chovají i mutační.
Čížka jsem choval mnohokrát, opravdu krotký brzo po odchycení. To samé mohu potvrdit i o hýlovi, který se choval krátce po odchycení jako by vyrostl v kleci. Choval jsem páry několik roků. Ptáci zahnízdili v malé voliéře.
S krotkostí zvonka bych tak moc nesouhlasil. Konopka velmi plachá, stehlík též, čečetka krotká.
Hovořím o době, kdy jsme ptáky ochytávali v přírodě, bylo jich všude plno. Dnes je vše pod ochranou zákona a krmítko na zahradě zeje prázdnotou až na hejno vrabců, kteří se přiživují se slepicemi a holuby. Semtam nějaká sýkora, než ji uloví stále přítomný krahujec též přísně chráněný.
Kavka, pták mého dětství ideální na chov volně, podobně špaček. Špačka doporučuji, ale dělá kolem klece dost nepořádku. Kousky ovoce létají na všechny strany. Jinak je čilý a i v zimě doma zpívá. Mluvit jsem ho nenaučil, ikdyž se to uvádí.
Když si vypipláte kanára ještě než opustí hnízdo, bude "větší kamarád" jak si přejete, ale není to kontaktní pták, jako třeba andulka, pro pošimrání si nepříjde, pro pochoutku z ruky ano.
Jsem zvědav jestli vaše téma nalezne odezvu, protože naši pěnkavovití jsou finančně a vyřizováním povolení k držení v zajetí pro většinu milovníků našeho ptactva nezajímaví nebo bych řekl nedostupní.