Dnes ráno som počul samčeka ako upozorňoval na nebezpečenstvo. Počul ale nevidel. U susedky nachystané nedotknuté jabĺčka na balkóne značia že niečo s týmto druhom nieje v poriadku. Jarabina pred panelákom po iné roky už dávno zbavená plodov je teraz ešte stále obsypana. Je možné že by ochorenie diagnostikované u tohoto druhu naozaj tak zdecimovalo jeho stavy? Aká je situácia u vás, priatelia?
Uživatel s deaktivovaným účtem

u nás teda zcela zmizeli. respektive ty dva páry, co se dělily o naší zahradu, už nejsou a místo nich je pár drozdů, kteří letos i hnízdili. a ani během procházek ven kosy moc nepotkávám, zato jsem v průběhu roku našla tři mrtvé, což normálně mrtvého ptáka člověk nepotká.

ale to je pořád něco. před několika lety takhle zmizeli zvonci (trichomonóza?) další dva roky na krmítko přilétávali jednotliví ptáci občas a minulou zimu už bylo zase hejno.
Je to pravda, z naší zahrady také kosíci zmizeli. Vloni chodili na jablka, která jim krájíme a letos nic. Může to teda být i tím, že se u nás silně přemnožily straky.Napadaly nejenom kosy ale i hrdličky. V letě jsme jsme straky museli odhánět i od malých kuřátek pštrosů, nevím jestli by jim dokázaly ublížit ale nalítávaly na ně tak 10cm nad nima.
napsal(a):
u nás teda zcela zmizeli. respektive ty dva páry, co se dělily o naší zahradu, už nejsou a místo nich je pár drozdů, kteří letos i hnízdili. a ani během procházek ven kosy moc nepotkávám, zato jsem v průběhu roku našla tři mrtvé, což normálně mrtvého ptáka člověk nepotká.
Výše jste odkázala na text podle kterého musí být každému vše jasné. Sám jsem se nepídil a tak děkuji za informaci, jsem zase chytřejší.
Jen k tomu vašemu textu, že jsou u vás jen drozdi. Drozdi ne, jsou stěhovaví. Asi jste měla na mysli drozda kvíčalu.
Jsem zvyklý používat jména druhová, tedy kos, drozd, kvíčala, cvrčala......Když čtu drozd, představím si drozda zpěvného. Nakonec kos je též drozd Turdus merula. Většině lidí je to stejně šumafuk.
Tazatel použil rod i druh. Tedy v případě vašich drozdů jste asi použila název rodový drozd a nenapsala jste drozd kvíčala.
U nás je kosů též méně, protože je redukují krahujci. Jednoho kosa mám desátý rok venku ve voliéře a zatím mu žádný komár s virusem nebo bez virusu neublížil. Tak zjara uvidím.
Jak zbosace napsal, tak i u nás jsou jeřabiny na stromech. Bylo jablek,hrušek, švestek, aronií, ale letos ani hejna špačků v září nesklízela, že by byli na vinicích nebo virus ?
zbosace
napsal(a):
Dnes ráno som počul samčeka ako upozorňoval na nebezpečenstvo. Počul ale nevidel. U susedky nachystané nedotknuté jabĺčka na balkóne značia že niečo s týmto druhom nieje v poriadku. Jarabina pred panelákom po iné roky už dávno zbavená plodov je teraz ešte stále obsypana. Je možné že by ochorenie diagnostikované u tohoto druhu naozaj tak zdecimovalo jeho stavy? Aká je situácia u vás, priatelia?
U nás je kosů dost, ale pravda že jich bývalo víc. Každý rok je to jiné. Chodí na sousedovo psí víno. Jeřabiny a bobuloviny se stratí až při větších mrazech, zatím mají ještě dost živočišné potravy. Přerovsko.