Čierny humor? Našťastie tento zákaz je vycapený iba v tej časti jazera na Sídlisku NAD JAZEROM v Košiciach, kde sa chodia pravidelne “ľadoví“ otužovať. Buď fit!
Navrhuji vytisknout na A4 doporučené varianty krmení pro kachny a vodní ptáky (s podobnou grafikou, ať to na první pohled nebije do očí) a za soumraku vyměnit papíry
https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/cim-krmit/
Viz odstavec v odkazu o vodním ptactvu
JInak interpretovat by se to dalo jistě i jinak, když ustřihnete ten text.
Viz obrázek - solení vrabců zakázáno
rastislavmpavelka
napsal(a):
Čierny humor? Našťastie tento zákaz je vycapený iba v tej časti jazera na Sídlisku NAD JAZEROM v Košiciach, kde sa chodia pravidelne “ľadoví“ otužovať. Buď fit!
Asi vzbudím negativní reakce, že s podobným zákazem NEKRMIT nejen kachny, ale i holuby SOUHLASÍM.
A to jsem chovatel nejen exotů, ale drůbeže i holubů.
Za 50 let jsem vyvěsil spoustu budek, kdysi jsme zvýšili tímto způsobem počet poštolek, kterých tehdy u nás bylo málo. Ještě dnes si je mnozí pletou s kahujcem, který hubí drobné ptactvo, ale i ta poštolka si z hladu zpěváčka vezme. Podobně budky pro sovy. Zimní přikrmování, spolupráce s CHKO, mapování ptáků, spolupráce s kroužkovateli ptáků. Vadí mně, jak navzdory všem proklamacím ničíme životní prostředí a tím i vše živé. Krmení kachen to nespraví.
Proč nekrmit kachny?
V zimě v době hladu v rozumné míře proti tomu nejsem, ale:
Před 50 lety v okolí našeho města byly březňačky několik párů na rybnících mimo město a jako lovná zvěř byly velice plaché. Jako kluci jsme se plížili ke břehu, abychom je mohli pozorovat. Uvnitř města máme 5 větších rybníků, při přítocích hladina nezamrzá. Kolem r. 1980 jsem napočítal zaokrouhleno 400 kusů přezimujících kachen. V létě byly rybníky až na pár desítek kusů bez kachen. Dnes jsou ty 4 stovky ve městě celoročně, lidé je stále krmí. To už nejsou ani divocí ptáci, ale domácí brojleři, už si mnohdy plovoucích rohlíků ani nevšimnou. Výsledek? V potocích kolem ani rybička. Rybníky se ještě před 15 lety hemžily skokany zelenými, dnes žábu uvidím jen vzácně.Chuchvalce žabích vajíček a pulce v rybníku už naši vnukové znají jen z obrazovky televize nebo PC. O čolcích ani nemluvím.
Kachnám to živé maso k tomu pečivu chutná. Tak je lidi dál celé léto krmte, lepší na rybníku kachny než žáby. Žabí koncerty za večera by mohly někoho rušit.
12 roků zpět bylo ve městě zhruba 80 ks holubů tzv. věžáků. Padařilo se nám počet zredukovat na polovinu. Dnes už začíná hejno dosahovat skoro stejného počtu. Poškozování památek trusem, zanášení korytin domů v památkové zóně. Tak proč je nekrmit, když bydlíme mimo náměstí a nám neškodí.
Ona ta ochrana přírody je poněkud složitější než hodit rohlík kachně a rozčilovat se, že to někdo zakázal.