Ara ararauna – červené nozdry

Ara ararauna
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2019 20:07

Dobry den, chcem sa spytat chovam parik ara ararauna, dneska som na samici spozoroval cervene nozdry. Po niekolkych minutach cervena farba zmyzla ale ostali stale nacervenane a zda sa mi ako keby v nich nieco mala. Moze to byt nejaka infekcia dychacich ciest? Alebo to je len chovanie, kedy sa dostava do toku? Je to 13r samica. Zariadenie mam ciste vsetko cistim avsak posledne cca 3-4 dni sami na dverach objavili plesne prsalo a miestnost je vykurovana na cca 18st. Vetram tam casto. MOze to byt nieco vazne, alebo to je len chvilkove?Ara sa chova bez ziadnych priznakov nejakej anemie alebo choroby, trus a vsetko je v poriadku. Zatial som im naordinoval extrakt z grepovych jadierok. Vie mi niekto poradit? Foto prikladam.
Dakujem za vsetky zmysluplne odpovede.

12.2.2019 23:23
ararauna.cz

XXX.XXX.206.212

Nepřijde mi to nějak extrémní. Pokud neprojevuje znaky onemocnění, asi bych to neřešil. K té plísni: to by časem mohl být problém, je třeba zajistit cirkulaci vzduchu.

13.2.2019 08:03

Dakujem Vam za príspevok, ara neprejavuje ziadne znaky ze by bola chora alebo anemicka, nic, len ma to u nej prekvapilo, tak som sa pre istotu pytal na diskusiu ze ci nahodou. Ale tiez si myslim, ze to nebude nic vazneho.
Dakujem za odpoved.

13.2.2019 21:26
kele

XXX.XXX.104.86

ararauna.cz napsal(a):
Nepřijde mi to nějak extrémní. Pokud neprojevuje znaky onemocnění, asi bych to neřešil. K té plísni: to by časem mohl být problém, je třeba zajistit cirkulaci vzduchu.

Ahoj Honzo, súhlasím. Pokiaľ pretrvá aspoň tento stav, bude to znesitelné.
Samica podľa mňa v minulosti prekonala ťažšiu infekciu prínosných dutín hlavne na pravej strane. Svedčí o tom tvar a profil pravej nozdry, asymetria horného zobáku /zahnutie vpravo/ a nálep na ľavej nozdre - najskôr serózneho charakteru /teda ľahšej formy zápalu sliznice nosa/. Bude potrebné pravidelne upravovať spodný zobák úpravou do kontraťahu - po pár rokoch je nádej na symetrický horný zobák.
Dá sa aj vynechať stresovanie samice - stačí zabrusovať spodný zobák horizontálne. K tomu kultivačné vyšetrenie výplachu alebo výteru nosa pre stanovenie mikroflóry a prípadnej citlivosti na lieky, ak to chce chovateľ riešiť.
Plesne sú vždy časovaná bomba. Hlavne pre stavy v akom fotená samica je.
Pokiaľ ju má chovateľ krátko, nie je to jeho maslo. Tento stav je minimálne 2-3 roky starý...
Pozdravujem Ťa.
Miloš.

14.2.2019 19:29

Dobry den, dakujem Vam za odpovede. Aru mam od aprila min roka, bola chovana v otrasnych podmienkach 13rokov v malej klietke. Teraz vyzera uz fantasticky prerasteny zobak nie je taky velky, v 6m dlhej voliere sa naucila aj lietat a dal som k nej samca, s ktorym sa po 2dnoch zacali krmit. Neskor som pozoroval aj parenie. Zacal som jej davat kvapky na piskot z grepovych jadier, viac vetram a vzduch cirkuluje. Zariadenie som vystriekal pripravkom F10 a zajtra idem k veterinarovi. Avsak nepoznate nejakeho dobreho veterinara na exoticke vtactvo na zapadnom Slovensku? Neviem sa v mojom okoli nikoho dopatrat, vsetci len psy a macky a exoticke vtactvo akosi prehliadaju.
Dakujem

15.2.2019 19:51
kele

XXX.XXX.160.230

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobry den, dakujem Vam za odpovede. Aru mam od aprila min roka, bola chovana v otrasnych podmienkach 13rokov v malej klietke. Teraz vyzera uz fantasticky prerasteny zobak nie je taky velky, v 6m dlhej voliere sa naucila aj lietat a dal som k nej samca, s ktorym sa po 2dnoch zacali krmit. Neskor som pozoroval aj parenie. Zacal som jej davat kvapky na piskot z grepovych jadier, viac vetram a vzduch cirkuluje. Zariadenie som vystriekal pripravkom F10 a zajtra idem k veterinarovi. Avsak nepoznate nejakeho dobreho veterinara na exoticke vtactvo na zapadnom Slovensku? Neviem sa v mojom okoli nikoho dopatrat, vsetci len psy a macky a exoticke vtactvo akosi prehliadaju.
Dakujem

Dobry vecer, oslovte MVDr. Juraja Šimúnka z Nových Zámkov / kontakt na www.kvlsr.sk v rubrike veterinárni lekári/ - nikto samici fundovanejšie nepomôže...
A pozdravujte ho odo mňa - všetko mám uvedené v profile.

15.2.2019 20:20

Dobry den, dakujem Vam pekne za radu, prave dneska mi u nas na veterine nevedeli poradit nic, viac menej ich zaujimaju iba psy a macky. Ani mi nevedeli poradit nikoho kto sa aspon trocha vyzna v lieceni exotickych vtakov, uplne zufalo nic. Oslovim ho dakujem.

16.2.2019 18:17
kele

XXX.XXX.243.99

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dakujem

dávam palec hore za snahu pomôcť a za dosiahnutý pokrok. Nie je ľahké naučiť lietať staršiu aru...

16.2.2019 18:26

Dakujem !!!!
No sprvu ara chodila len po zemi a splhala po pletive, ked som k nej dal samca ten si iietal ale aj splhal, myslim ze sa naucila aj od neho aj ze bola v priestrannej voliere a hlavne krmenie, vela ovocia, nakrlicene zrniny, rozne okusovadla (vlastne davam tam cele stromy a oni su uz vyberu) a postupne zacala. Nehovorim ze je to brutalny letec, ale hlavne ze uz lieta. Ja som taky blbec, ze kupim niektore vtaky co vidim ze naozaj trpia u chovatelov a potom sa s snazim s nimi trocha lepsie zaobchadzat. Popravde dari sa mi. Hlavne velke vonkajsie voliery, vela zelene, stromy, kriky, lana.. pestra strava, v lete sprchovanie na daždi... trocha vitaminov a ono ked sa tomu clovek venuje to ide aj samo:) pomaly ale ide:) A hlavne je na tych vtakoch vidiet ze im je lepsie:) a hlavne sa nevyhovaram ako ostatny v diskusiach ze vsetko je drahe, aj veterinar. No ked viem dat denne 3,50 za cigarety tak si myslim ze vysetrenie u vtakov uz zvladnem:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík