Znažím se už 5 let abych toho docílil ! Nejedná se mi o zbohatnutí ! Za první u tohoto je cena nejistá a za druhé to chci pro sebe ! Začínal jsem z 15ti páru a je to 5ta generace a teprve se vylihly 3 v hnízdě ! Beru to jako úspěch ! A je možné že jim to ztmavne, teprve vyletěli z hnízda !
Ale dekuji z Váš názor ;)
Fesoj39
napsal(a):
Znažím se už 5 let abych toho docílil ! Nejedná se mi o zbohatnutí ! Za první u tohoto je cena nejistá a za druhé to chci pro sebe ! Začínal jsem z 15ti páru a je to 5ta generace a teprve se vylihly 3 v hnízdě ! Beru to jako úspěch ! A je možné že jim to ztmavne, teprve vyletěli z hnízda !
Prosím vás hned se neurážejte. Já s tímhle názorem na vás neútočim!. Já jen konstatuji že problém transmutací je rozšířenější nezbytné se nám zdálo. Je to věc známá že přenos mutace třeba modrá Rosela pestrá = Žlutolící v lepším případě co se postavy týče Penant. A na západě vesele přenáší mutace s Alexandrů malých na velké atd. Apropo ve vedlejší vesnici bydlí dědula co na zdejší burze koupil červenočelou samici neboť mu uhynula samice žlutočelá když mu to vytýkám on mi odvětil no a co je to kakarik je tak co, ale světe div se mláďata jsou čilá a krásná. Samozřejmě s tím ale rozhodně nesouhlasím.
Fesoj39
napsal(a):
Já taky nechci napadat ale vemte kalkulačku a počítejte. 15 párú 2 hnízda po 4 kusech 5 let. Kde máte křížené odchovy. Nechtěl bych si je pak někde na burze pořídit. Veber
Fesoj39
napsal(a):
A mohu se zeptat? Těch patnáct párů jsou červeno,nebo žlutočelý.
Již jsem oranžovou viděl na burze ,ale byl to mix. Bojím se,že tohle není jinak.
pterodactyll
napsal(a):
A mohu se zeptat? Těch patnáct párů jsou červeno,nebo žlutočelý.
Již jsem oranžovou viděl na burze ,ale byl to mix. Bojím se,že tohle není jinak.
Zdravím Vás, záleží jaká byla cena ? Kolik po Vás dotyčný chtěl ?
Ano je to kříženec žlutý a červený !
Papoušek Horský ! Takzv. Oranžovočelý vymřel v 18stoleti !
A mám přečtenou hromadu knížek stejně tak návštěv hromadu chovatelů, které se tímto zaobírají a všechny důkazy tvrdí že odchov vznikl křížením přesně tímto způsobem stejně tak jak je to v přírodě !
Nemyslím si že je to něco špatného !
A taky zajímavé je, že jsem si nechal dovést první par cervenocelych z Belgie a vypadla mi žlutočelý.
Ono do toho nikdo nevidí :) Příroda je příroda ;)
Fesoj39
napsal(a):
Zdravím Vás, záleží jaká byla cena ? Kolik po Vás dotyčný chtěl ?
Ano je to kříženec žlutý a červený !
Papoušek Horský ! Takzv. Oranžovočelý vymřel v 18stoleti !
A mám přečtenou hromadu knížek stejně tak návštěv hromadu chovatelů, které se tímto zaobírají a všechny důkazy tvrdí že odchov vznikl křížením přesně tímto způsobem stejně tak jak je to v přírodě !
Nemyslím si že je to něco špatného !
A taky zajímavé je, že jsem si nechal dovést první par cervenocelych z Belgie a vypadla mi žlutočelý.
Ono do toho nikdo nevidí :) Příroda je příroda ;)
No byli normálně po třech stovkách,ale já to nechtěl,postavově menší a nevím jestli budou kříženci plodní. Navíc barev na experimenty se již najde mnoho.
pterodactyll
napsal(a):
No byli normálně po třech stovkách,ale já to nechtěl,postavově menší a nevím jestli budou kříženci plodní. Navíc barev na experimenty se již najde mnoho.
Zatím jsem vždy mláďata dostal nechávám je jen jednou max 2x ročně, jsou teď 3 co se povedli. Nevidím v tom žádný problem aby odchovavali je to stejný druh a kuse mi přijdou pěkný. Vše má svůj čas a ja si počkám !
Fesoj39
napsal(a):
Zatím jsem vždy mláďata dostal nechávám je jen jednou max 2x ročně, jsou teď 3 co se povedli. Nevidím v tom žádný problem aby odchovavali je to stejný druh a kuse mi přijdou pěkný. Vše má svůj čas a ja si počkám !
Nechci vám brát iluze,ale kakariki oranzovočelý neexistuje. A křížení mezi druhy není etické.
Za mě je to přímo blbost.
pterodactyll
napsal(a):
Myslíte asi kakariki horského. Těch snad několik stovek ve volné přírodě poletuje.Nebude to ale kříženec červeno a žlutočelého.
Zjistete si informace a potom neco piste
https://www.doc.govt.nz/nature/native-animals/birds/birds-a-z/nz-parakeet-kakariki/orange-fronted-parakeet/
pterodactyll
napsal(a):
Nechci vám brát iluze,ale kakariki oranzovočelý neexistuje. A křížení mezi druhy není etické.
Za mě je to přímo blbost.
Nebereme iluze a jaké křížení mezi druhy ? Je to jeden a ten samej druh. Víte o čem mluvíte ? Nechci se hádat a dělat chytreho to v žádném případě !
Jen chci např. Uvést křížení...
Podle Vás je teda kravina křížit různé ptáky ? Andulky v přírodě jsou zelené jak je možné ze je 100vky mutaci ?
Jak je možné že jsou Bílé Ary Ararauny ?
Jak je možné že mate žluté (gold) rosele a mohl bych pokračovat do nekonečna !!!
U zvířat bili tygři, lvi atd !!!
Co mě přijde křížení je jen mezi různými druhy napr: rosele Vs penant.
Ale kakariki a kakariki pořad je to jedna čeleď jeden druh ! Stejně tak andulky chocholata- vlnkovaná-žlutá- bila-falow-cremino a ja nevím co všechno !!! Nezlob te se, ale asi moc o křížení tolik zase nevíte ;)
pterodactyll
napsal(a):
Ano kakariki horský nebo také malhebri.
Posledni prispevek do teto diskuse.
foto 1 a 2 horsky
foto 3 a 4 oranzovocely
Ale kakariki a kakariki pořad je to jedna čeleď jeden druh !
pletete si pojmy s dojmy - když už tak
Řád papoušci (Psittaciformes)
Čeleď papouškovití (Psittacidae)
ROD KAKARIKI
a jsou to různé druhy
Kakariki rudočelý(Cyanoramphus novaezelandiae)(Sparrman 1787)
Osm poddruhů - novaezelandiae, cyanurus, cookii, chathamensis, hochstetteri, saisetti, subflavescens a erythrotis (poslední dva jmenované jsou již vyhynulé).
Kakariki žlutočelý(Cyanoramphus auriceps)(Kuhl 1820)
Dva poddruhy - auriceps a forbesi.
takže ve svatém chovatelském "zápalu" vyrábíte mezidruhové křížence
Dobrý večer
jen pro zajímavost si dovolím zmínit fakt že kakarici velice ochotně hybridizují i ve volné přírodě.
V rámci studia jsem měl možnost přečíst si článek o sledované populaci kakariků na Aucklandských ostrovech kde se vyskytovali 3 morfotypy těchto papoušků a to červenočelý, žlutočelý a oranžovočelý. Červenočelí ptáci byli v drtivé převaze.
Hlavním cílem toho výzkumu bylo otestovat jestli oranžovočelí kakariki (c. malherbi) vznikl hybridizací. A světe div se když se vědci podívali do buněk na DNA zjistilo se že na souostroví nežijí 3 ruhy a 4. Jednotliví ptáci byť měli jasně daný morfotyp tak jejich DNA poukazovala na jiné. Dominující červení byli vlastně žluto- a nebo oranžovočelí pokrevně ale čela měli jiné. Tohle je jen ve zkratce, doporučuji jako zdroj informací například Pubmed ten je tuším zadarmo a je tam velká databáze článků, případně kdo má možnost tak určitě se vyplatí hledání na Web of Science.
Možná by jsme se divili jaké předky mají naši kakarici kdyby jsme se jim mrkli do buněčných jader a do mitochonrií.
Chovu zdar L.P.
Edit:
podíváme li se do na mitochondriální DNA tak můžeme snadno určit pramatku dané linie proto se tolik červenočelých ptáků vzávěru ukázalo jako příslušníci jiného druhu. Fenotyp získali od všech předků postupně ale dcery dál předávají mtDNA dál svým dcerám. A co jsem tím chtěl říci? že i ten kdo si zakládá na přírodních ptácích může mít klece plné hybridů a stejně to nepozná
Fesoj39
napsal(a):
Nebereme iluze a jaké křížení mezi druhy ? Je to jeden a ten samej druh. Víte o čem mluvíte ? Nechci se hádat a dělat chytreho to v žádném případě !
Jen chci např. Uvést křížení...
Podle Vás je teda kravina křížit různé ptáky ? Andulky v přírodě jsou zelené jak je možné ze je 100vky mutaci ?
Jak je možné že jsou Bílé Ary Ararauny ?
Jak je možné že mate žluté (gold) rosele a mohl bych pokračovat do nekonečna !!!
U zvířat bili tygři, lvi atd !!!
Co mě přijde křížení je jen mezi různými druhy napr: rosele Vs penant.
Ale kakariki a kakariki pořad je to jedna čeleď jeden druh ! Stejně tak andulky chocholata- vlnkovaná-žlutá- bila-falow-cremino a ja nevím co všechno !!! Nezlob te se, ale asi moc o křížení tolik zase nevíte ;)
Tak ještě jednureakci si na noc neodpustím, vaše pojetí křížení je jako vzít učebnici evoluční biologie a zoologie prohnat ji mixérem a pak slepit náhodně.
Prvně je potřeba si uvědomit že kakarici jsou relativně mladá skupina a proto nemají vyvinuté reprodukční bariéry ( to je to proč jsou třeba někteří hybridi neplodní). Dále kakarici mají jasně definované druhy, jsou popsané, snad máme i nějaké sekvence DNA k určení, takže i když nám to ptáci sami komplikují jsme schopni v laboratoři zařadit jedince k druhu.
A teď přirovnání, správně píšete že jako křížení druhů chápete křížení např. penanta a pestré, ale křížení c. malherbi a c. auriceps (kakarici) je to samé, je to stejné jako slon africký a indický, medvěd lední a mědvěd grizli a mohl bych pokračovat dále. Nepletě si prosím křížení plemen (Vlčák a pudl) a druhů (Zebra a kůň).
To že jsou u andulek spousty mutací to není tím, že se v přírodě chytla modrá andulka, která by byla jiným druhem, barevné mutace které my jako chovatelé řešíme jsou v podstatě genetické poruchy, změny, MUTACE (jako v X-menech ) ale Wolverin je stále člověk . To že je pták žlutý, například papoušek, když je v přírodě zelený, je dáno geneticky podmíněnou změnou ultrastruktury pera, to že je modrý je zas porucha v syntetizaci papouščích pigmentů psitacinů(tělo je nevyrábí).
Tedy když se chce někdo zabývat chovem mutací je dobré si přečíst relevantní odbornou literaturu o genetice, případně evoluci a základy ornitologie, respektive morfologie ptáků taky nejsou k zahození. Mutace se totiž jen s ifaunou a genetickou kalkulačkou dělají blbě.
Opět chovu zdar a dobrou noc L.P.
sahulalukas
napsal(a):
Tak ještě jednureakci si na noc neodpustím, vaše pojetí křížení je jako vzít učebnici evoluční biologie a zoologie prohnat ji mixérem a pak slepit náhodně.
Prvně je potřeba si uvědomit že kakarici jsou relativně mladá skupina a proto nemají vyvinuté reprodukční bariéry ( to je to proč jsou třeba někteří hybridi neplodní). Dále kakarici mají jasně definované druhy, jsou popsané, snad máme i nějaké sekvence DNA k určení, takže i když nám to ptáci sami komplikují jsme schopni v laboratoři zařadit jedince k druhu.
A teď přirovnání, správně píšete že jako křížení druhů chápete křížení např. penanta a pestré, ale křížení c. malherbi a c. auriceps (kakarici) je to samé, je to stejné jako slon africký a indický, medvěd lední a mědvěd grizli a mohl bych pokračovat dále. Nepletě si prosím křížení plemen (Vlčák a pudl) a druhů (Zebra a kůň).
To že jsou u andulek spousty mutací to není tím, že se v přírodě chytla modrá andulka, která by byla jiným druhem, barevné mutace které my jako chovatelé řešíme jsou v podstatě genetické poruchy, změny, MUTACE (jako v X-menech ) ale Wolverin je stále člověk . To že je pták žlutý, například papoušek, když je v přírodě zelený, je dáno geneticky podmíněnou změnou ultrastruktury pera, to že je modrý je zas porucha v syntetizaci papouščích pigmentů psitacinů(tělo je nevyrábí).
Tedy když se chce někdo zabývat chovem mutací je dobré si přečíst relevantní odbornou literaturu o genetice, případně evoluci a základy ornitologie, respektive morfologie ptáků taky nejsou k zahození. Mutace se totiž jen s ifaunou a genetickou kalkulačkou dělají blbě.
Opět chovu zdar a dobrou noc L.P.
Odporúčam prečítať. ... Niekedy snaha a jej dôsledky vyjdú na povrch až po dlhšej dobe.
Zde je krásně popsáno a kdo to dočte dokonce,dozví se,za co je ten slavný oranžovočelý považován.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/5177/kakariki-rudocely-cyanoramphus-novaezelandiae-sparrman-1787/
pterodactyll
napsal(a):
Zde je krásně popsáno a kdo to dočte dokonce,dozví se,za co je ten slavný oranžovočelý považován.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/5177/kakariki-rudocely-cyanoramphus-novaezelandiae-sparrman-1787/
Článek je to jistě poučný, i když s některými aspekty chovu nesouhlásím, pro začátečníka ideál. Každopádně je pravda, že křížením kakariků žluto a červenočelých c. malherbi nevyšlechtí nikdo. C. malherbi totiž NEVZNIKÁ hybridizací. Nemícháme barvičky ve školce.
Ale i přesto tento trend bude pokračovat ať už cíleně nebo neznalostí a tak se dočkáme toho samého jako je to třeba u hroznýšů, kde jsou nejdostupnější mixy poddruhů a tak nikdy nevíte co si donesete domů a až na to experti a neználci příjdou budou dávat tisíce za čistokrevné ptáky (jako je to třeba s andulkma, přírodní několikátá generace vyjde i na pár tisíc pár).
Pro zadavatele, jistě vás to stálo čas a úsilí a ptáček je to vskutku hezký, ale zkrátka pro další chov bezcený. Neberte to jako kritiku je to jen konstatování faktu.
Chovu zdar L.P.
Edit:
A mimo jiné tihle papoušci se ani na c. malherbi nepodobají, tady je čelo celé oranžové a malherbi má oranžovou korunku a žluté čelo