Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2019 13:28
Martin-rosely

XXX.XXX.50.81

Dobrý den,
mohu se prosím vás zeptat jestli náhodou někdo z vás nemá foto rosely rubíno straka. Zajímalo by mě, jak takový pták vypadá. Děkuji Martin

2.4.2019 14:35
Venca Škvor

XXX.XXX.166.119

Martin-rosely napsal(a):
Dobrý den,
mohu se prosím vás zeptat jestli náhodou někdo z vás nemá foto rosely rubíno straka. Zajímalo by mě, jak takový pták vypadá. Děkuji Martin

Možná by bylo dobré napsat, jaký druh rosely máte konkrétně na mysli... Venca...

Neregistrovaný uživatel

2.4.2019 16:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Myslím, že se mohou vynechat všechny kromě rozely pestré.

2.4.2019 17:46
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Venca Škvor napsal(a):
Možná by bylo dobré napsat, jaký druh rosely máte konkrétně na mysli... Venca...

Však píšu že se jedná o roselu rubino straka.

2.4.2019 20:10
Miroslav Bláha

XXX.XXX.168.116

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslím, že se mohou vynechat všechny kromě rozely pestré.

Ještě by to mohla být žlutolící. Lutino, opalín, straka, všechny mutace už jsou.

2.4.2019 21:24
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Miroslav Bláha napsal(a):
Ještě by to mohla být žlutolící. Lutino, opalín, straka, všechny mutace už jsou.

A náhodou fotku rubino straku nemáte? Děkuji Martin

2.4.2019 21:37
Venca Škvor

XXX.XXX.213.46

Martin-rosely napsal(a):
Však píšu že se jedná o roselu rubino straka.

Tak číst umím... Ale "rosela rubino" není žádný konkrétní druh pane... Rosela Pestrá rubino straka?, Žlutolící rubino straka?, Žlutohlavá rubino straka? atd... ROSELA RUBINO není žádným konkrétním druhem i když ho tak mnozí, včetně Vás nazývají... Začtěte se a používejte odborné názvy na úrovni... Nic ve zlém, ale na tomto serveru se vyjadřujete jako největší odborník přes Rosely (i když jste to jak je zde na ifauně vidno zvládl téměř zázračně rychle), ale občas to vypadá že máte mezery již v základech... S pozdravem Venca...

3.4.2019 06:26
Zemjanek

XXX.XXX.179.106

Tak i kdyby to měla být rosela pestrá rubino, tak by to musela být celkem složitá cesta v kombinaci mutací nebo naprostá náhoda... Jinak kam chlape chodíte na takové nápady? Někde jste se dočetl o existenci takové kombinaci?

3.4.2019 06:39
petr111

XXX.XXX.240.66

Mozna ji ma nekdo doma a ani to nevi, ja se venuji zpevakum rubino strakam, tak proc ne u rosel.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2019 07:18

Normálne existuju rozely pestré straky.Správa pre Matrina.Ak pojdete k tomu pánovi čo som vám poslal kontakt tam ich uvidíte.

3.4.2019 07:53
Martin-rosely

XXX.XXX.39.214

Venca Škvor napsal(a):
Tak číst umím... Ale "rosela rubino" není žádný konkrétní druh pane... Rosela Pestrá rubino straka?, Žlutolící rubino straka?, Žlutohlavá rubino straka? atd... ROSELA RUBINO není žádným konkrétním druhem i když ho tak mnozí, včetně Vás nazývají... Začtěte se a používejte odborné názvy na úrovni... Nic ve zlém, ale na tomto serveru se vyjadřujete jako největší odborník přes Rosely (i když jste to jak je zde na ifauně vidno zvládl téměř zázračně rychle), ale občas to vypadá že máte mezery již v základech... S pozdravem Venca...

Tak pane Venco, já se rozhodně nepovažuji za žádného odborníka přes rosely, nevím kde jste na tom byl. Sám se pořád ještě učím. A jak píšete že mám v něčem mezery, tak to určitě mám, protože jak píšu,pořád se ještě učím. A omlouvám se, jestli sem napsal jiný název rosely, než je odborný. Mě pouze zajímalo jestli taková straka existuje nebo ne. Ale díky za odpověď. Martin

3.4.2019 09:13
Martin-rosely

XXX.XXX.39.214

Kdysi sem našel na diskuzi staré téma na určení mutace rosely. A tohle je foto té rosely. V hnízdě bylo tohle mládě viz foto a zbytek byli rubino. Tak proto se ptám na tu straku rosely pestré rubino,jestli taková straka existuje. Děkuji Martin

3.4.2019 11:55
Martin-rosely

XXX.XXX.39.214

Dobrý den,
tak už sem našel co sem hledal viz. foto. Děkuji všem za odpovědi. Martin

3.4.2019 12:33
petr111

XXX.XXX.240.66

Martin-rosely napsal(a):
Dobrý den,

Dle fotek je to stejne u zpevaku, zluta je vyraznejsi a cervena potlacena, ted nastava cesta kombinaci k vraceni cerveneho rozsahu v zadech a nabrichu.

3.4.2019 12:46
Zemjanek

XXX.XXX.22.113

Martin-rosely napsal(a):
Dobrý den,

Tak tohle je bělokřídlá straka. u takhle strakatého jedince by se rubino/lutino muselo určit dle rodičů...

3.4.2019 13:00

Vydel som rozely pestré rubino straky.Rozdiel je len že straky maju v hlave žlté pierka.

3.4.2019 21:16
Venca Škvor

XXX.XXX.213.46

Martin-rosely napsal(a):
Tak pane Venco, já se rozhodně nepovažuji za žádného odborníka přes rosely, nevím kde jste na tom byl. Sám se pořád ještě učím. A jak píšete že mám v něčem mezery, tak to určitě mám, protože jak píšu,pořád se ještě učím. A omlouvám se, jestli sem napsal jiný název rosely, než je odborný. Mě pouze zajímalo jestli taková straka existuje nebo ne. Ale díky za odpověď. Martin

Jen pro upřesnění, neberte to jako urážku, rýpání, ani nic jiného, čím bych Vas chtěl svým příspěvkem zostudit... Ba naopak... Jako odborníka jsem Vás považoval z toho důvodu, že co se týče rosel, jste mezi prvními co reaguje, pokud jste to pochopil jako urážku, nebylo to tak myšleno...

Reakce z mé strany byla více méně na nepřesné pojmenování druhu v dotazu... Nešlo mi o odborné, ale spíše o normální resp. správné pojmenování druhu, což je v dnešní době hodně velký kámen úrazu v široké sféře chovatelské společnosti, kdy dochází k "prznění" názvů a mnohdy už se to nedá číst... Problém pak nastává, že lidé učící se tomuto koníčku se těchto chybných názvů chytají a posléze se v nesprávných názvech topí... Prosím, opět si to neberte osobně Martine...

Co se týče Rosel pestrých rubino strak, na které byl zřejmě dotaz položený, možné to vzhledem k existenci všech mutací je... Pokud vlastníte všechny mutace do této kombinace což je Ino-opalin (rubino) a straky, můžete k výsledku dojít poměrně snadno. Je zde ovšem otázka, zda nebude červená barva, což dělá rubinovou kombinaci právě krásně rubinovou, díky vlivu strakatého genu ustupovat vůči světlé barvě a ztrácet tak na efektivitě úchvatného zbarvení v kombinaci žluté s čím více, tim lépe zářivé červené barvy? Samozřejmě pro chovatelskou veřejnost zabývající se prošlechťováním mutací cenu mít bude, ale bohužel díky ubývající červené barvě v důsledku strakatosti ztratí hodnotu pro lidi, kteří si pořizují ptáky pro jejich barevnost... Zabývám se mutačními zpěváky a jako by to bylo včera, pamatuji si nástup oranžové opalinové mutace, která byla pro chovatele díky své barevné paletě obrovsky žádoucí a každý ji chtěl a dával za ní velké peníze. Ovšem když přišli šedo-zelení modří opalini, bylo o poznání méně zájmu, jelikož šlo vizuálně "POUZE" o černo-bilého ptáka, na pohled neatraktivní zbarvení...

Tím chci říci, že u pestrých rosel kombinace rubino straka prakticky lze, ovšem pokud strakatý gen zasáhne zásadně do fenotypu jedince, čili pokud mu ubere množství červené barvy v celkovém zbarvení ptáka, začne pták jako takový ztrácet na atraktivnosti a smysl genů Ino a opalin ve vzájemné kombinaci na efektivitě... Nikomu svůj názor netvrdím... Je to pouze můj názor a nemusí se shodovat s názory ostatních...

Ať se daří, s pozdravem Venca...

3.4.2019 21:26
Venca Škvor

XXX.XXX.213.46

Venca Škvor napsal(a):
Jen pro upřesnění, neberte to jako urážku, rýpání, ani nic jiného, čím bych Vas chtěl svým příspěvkem zostudit... Ba naopak... Jako odborníka jsem Vás považoval z toho důvodu, že co se týče rosel, jste mezi prvními co reaguje, pokud jste to pochopil jako urážku, nebylo to tak myšleno...

Reakce z mé strany byla více méně na nepřesné pojmenování druhu v dotazu... Nešlo mi o odborné, ale spíše o normální resp. správné pojmenování druhu, což je v dnešní době hodně velký kámen úrazu v široké sféře chovatelské společnosti, kdy dochází k "prznění" názvů a mnohdy už se to nedá číst... Problém pak nastává, že lidé učící se tomuto koníčku se těchto chybných názvů chytají a posléze se v nesprávných názvech topí... Prosím, opět si to neberte osobně Martine...

Co se týče Rosel pestrých rubino strak, na které byl zřejmě dotaz položený, možné to vzhledem k existenci všech mutací je... Pokud vlastníte všechny mutace do této kombinace což je Ino-opalin (rubino) a straky, můžete k výsledku dojít poměrně snadno. Je zde ovšem otázka, zda nebude červená barva, což dělá rubinovou kombinaci právě krásně rubinovou, díky vlivu strakatého genu ustupovat vůči světlé barvě a ztrácet tak na efektivitě úchvatného zbarvení v kombinaci žluté s čím více, tim lépe zářivé červené barvy? Samozřejmě pro chovatelskou veřejnost zabývající se prošlechťováním mutací cenu mít bude, ale bohužel díky ubývající červené barvě v důsledku strakatosti ztratí hodnotu pro lidi, kteří si pořizují ptáky pro jejich barevnost... Zabývám se mutačními zpěváky a jako by to bylo včera, pamatuji si nástup oranžové opalinové mutace, která byla pro chovatele díky své barevné paletě obrovsky žádoucí a každý ji chtěl a dával za ní velké peníze. Ovšem když přišli šedo-zelení modří opalini, bylo o poznání méně zájmu, jelikož šlo vizuálně "POUZE" o černo-bilého ptáka, na pohled neatraktivní zbarvení...

Tím chci říci, že u pestrých rosel kombinace rubino straka prakticky lze, ovšem pokud strakatý gen zasáhne zásadně do fenotypu jedince, čili pokud mu ubere množství červené barvy v celkovém zbarvení ptáka, začne pták jako takový ztrácet na atraktivnosti a smysl genů Ino a opalin ve vzájemné kombinaci na efektivitě... Nikomu svůj názor netvrdím... Je to pouze můj názor a nemusí se shodovat s názory ostatních...

Ještě doplním, že pokud by do rubínové kresby strakatý gen přidal tmavší žlutá pírka v hlavě, jako píše pan "johan7", nebo i v ostatních partiích těla, fenotyp jedince by to mohlo výrazně zkrášlit... To je otázkou spíše na někoho, kdo se touto kombinací zabývá a má ji v chovu, zda by se pochlubil zkušeností nebo fotografií...

3.4.2019 22:18
petr111

XXX.XXX.248.221

Venca Škvor napsal(a):

Bohuzel mete pravdu, prave u zpevaku se to potvrdilo. Foto rubino straka a oranz rubino straka.

3.4.2019 22:24
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Venca Škvor napsal(a):

Dobrý den pane Venco,
určitě sem se neurazil a sem rád že jste mi napsal váš názor a vaše zkušenosti. Vážně díky. To že sem napsal špatně název rosely, tak jak říkám, stále se učím. Ještě jednou díky, za vaši reakci. Martin

1.3.2020 17:42
Tom 1

XXX.XXX.220.113

Čauko Martine,niečo na inšpiráciu rubíno straka 0.1 2017 chovná...

1.3.2020 17:50
Martin-rosely

XXX.XXX.39.214

Tom 1 napsal(a):
Čauko Martine,niečo na inšpiráciu rubíno straka 0.1 2017 chovná...

Nazdárek Tome, tak to je pěkná samice. To je tvoje chovná?

1.3.2020 18:51
Tom 1

XXX.XXX.220.113

Áno je to moja samica

1.3.2020 22:18
Martin-rosely

XXX.XXX.144.38

Je fakt moc pěkná. A co na ní máš za samce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík