Názor,rada - papoušek konžský, odchov

Papoušek konžský
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2019 17:15
horejj

XXX.XXX.28.105

Dobrý den prosil bych názor popřípadě radu.Mám čtyřletý párpapoušků Konžských fantiensis letos poprvé zasedly na dvouch vajíčkách.Samička poctivě seděla na oplozených vajíčkách.Když přišla doba líhnutí nic se nevilíhlo nechal jsem pod ní vajíčka padesát dní.Když jsem ji vajíčka vzal o rozloupl byly uvnitř už krásná ptáčata ale mrtvá.Skořápka se my zdála dost tvrdá že se asi nemohly dostat ven.Teď mi nanáší znovu tak se ptám na názor a skušenostiDěkuji za všechny názory a rady.

8.4.2019 21:00
michal1962

XXX.XXX.20.57

Pravdepodobne nizka vlhkost treba rosit budku alebo zvysit vlhkost

8.4.2019 22:08
glizda

XXX.XXX.157.254

Souhals mám převážně afriku vlhkost je dúležitá někdy se samice před líhnutím koupe,ale není to pravidlem tak den nebo dva před líhnutím kropím budku.

9.4.2019 07:43
park

XXX.XXX.222.82

měl jsem teď stejný problém u konžských g.f. samice také prvnička kr 16, mládě se nezvládlo vyklubat, těch příčin proč se to stane je více, ale nízká vlhkost může být jedna z nich, mám vlhkost kolem těch 40% poslední dny jsem rosil okolí budky, samice na hnízdo mokrá nechodila tak těžko říct...........také mi sedli znovu, tentokrát budu poslední dny držet aspoň těch 60% tak snad se zadaří, přeji hodně štěstí.

PT

9.4.2019 17:37
horejj

XXX.XXX.168.79

Můžete mi napsat jak kropíte budku nebo rosíte.Zevnitř nebo zvenku.Děkuji za odpověd a rady.

9.4.2019 18:50
park

XXX.XXX.245.239

horejj napsal(a):
Můžete mi napsat jak kropíte budku nebo rosíte.Zevnitř nebo zvenku.Děkuji za odpověd a rady.

Během sezení stačí udržovat vlhkost kolem 40% to je většinou standardní vlhkost, zvyšovat vlhkost je třeba až v době lihnuti nebo těsně před tím, to můžete i vně budky, nerosit přímo vejce, nesmíte to přehnat, mohl by jste zárodky "utopit" některé samice se o to postarají sami, záleží samozřejmě jak snáší kontroly budky, je třeba přistupovat uváženě.

PT

9.4.2019 20:48
ok312157

XXX.XXX.212.193

Dobrý večer.
Příčin proč se mládě nevylíhlo je spousta. Určitě jedna z možností je vlhkost, ta se dá zkontrolovat a případně korigovat, pozor však na rušení při sezení samice v budce. Záleží jak snáší kontroly atd. Dále je možnost silné skořápky při první snůšce a nemožnost mláděte tuto skořápku rozbít a následuje úhyn mláděte. Potom je i možnost úhynu embrya při vývoji, či nějaká genetická vada při vývoji mláděte. A je zde i možnost nějaké infekce, která zabíjí embrio pří vývoji. To lze určit pokud se vám další snůška nevylíhne, zaslat vejce na veterinu, kde vám jsou případně schopni určit zda-li jde o infekci a poradí s případným přeléčením. Jak jsem psal možností spousta, tak uvidíte. Mějte se Ondřej K.

10.4.2019 09:10
Petr_Kac.

XXX.XXX.42.253

Dobrý den.
Příčin jak je psáno může být několik, tak vám napíši jak jsem to dělal já ohledně vlhkosti. Myslím, že hodně záleží na místě chovu (půda, sklep, venkovní chov), materiálu budky(v každé se jinak udržuje vlhkost) a samozřejmě druhu papouška. Choval jsem papoušky na půdě, kde byla velmi malá vlhkost, a pouze rozprašovač nestačil. Proto jsem již dopředu počítal, že budu muset zvyšovat vlhkost efektivnějším způsobem. Snažil jsem se používat pouze přírodní, nebo prkené budky. Lépe dýchají než z překližek a tím pádem se dají rosit z venčí. Na dno budky jsem dával větší vrstvu troudu spolu s hoblinami. Zhruba tři dny před plánovaným líhnutím jsem vajíčka opatrně vyjmul a celou budku prolil vlažnou vodou. Na povrch jsem poté nasypal suché hobliny a zpět umístil vajíčka přesně jak byly, tzn. dával jsem si pozor abych je již neotočil. V případě, že bylo velmi teplé počasí jsem na druhý den začal kropit budku z venčí rozprašovačem a to do doby vylíhnutí všech mláďat. Takto jsem dosáhl 100% úspěšnost líhnutí. Doufám, že vám to pomůže. Přeji ať se daří Petr.

10.4.2019 21:33
bobin

XXX.XXX.220.103

Vlhkosť by som v tom nehľadal nezabúdajte, že poicephalus nieje tak citlivý na vlhkosť ako napr. pionus či pionites. A pokiaľ máte chovné vtáky odchované pod rodičmi a sú plaché tak jedna z príčin nevyliahnutia mláďat môže biť aj časté rušenie samice na znáške nad tým sa tu nikto nepozastavil. Ja mám 2 páry a pokiaľ nepočujem mláďatá z búdok tak ani hniezdenie nekontrólujem ak by som im tam viezol je to isté že znásku opustia nehľadieť na to, že sú tak agresívni, že bi ma asi pri kontróle zožrali. Jedna z možností je tá infekcia a pozor aj na salmonelu ak ju vtáky prekonali a sú voči nej rezistentné na embrio sa prenáša naďalej potom už len to vyšetrenie odumretého zárodku. Ale nie vždy sa zadarí Minulý rok od 2 párov 5 vajec vyliahli sa 3 mláďatá tento rok 3 vajcia a nič chce to vydržať nie sú to andulky. Nech sa darí

Přidejte reakci

Přidat smajlík