Moji mutace nevím , moc se v tom nevyznám a přiznám se že jsem si je pořídil jenom proto že se mi líbili.
Tak mi ted třeba někdo poradí
někdo kdo by poradil co to je za samici ten oranžovy podle pana co ji prodaval je to oranžova straka skořice a samec je opalín to vím
Rodice opalin nevite nekdo jestli je to taky opalin zaráží mne červená lička a trochu prsa díky vsem
Karel1979
napsal(a):
Rodice opalin nevite nekdo jestli je to taky opalin zaráží mne červená lička a trochu prsa díky vsem
Dobrý den, je to samozřejmě samec opalínové mutace, když jsou oba rodičové opalínový. Ty červená líčka, hlava a nějaká pírka v prsou se mu pravděpodobně dobarví až po prvním celkovém přepeření do červena a bude z něj krasavec - rudoprsý opalín. Lukáč
parrotss
napsal(a):
Dobrý den, je to samozřejmě samec opalínové mutace, když jsou oba rodičové opalínový. Ty červená líčka, hlava a nějaká pírka v prsou se mu pravděpodobně dobarví až po prvním celkovém přepeření do červena a bude z něj krasavec - rudoprsý opalín. Lukáč
Potvrdil jste me domněnky rodiče jsou stepitelny ale neřekli mi přesně na co pořídil jsem si je proto že se mi líbí díky a chovu zdar
Ondřej Husák
napsal(a):
Co myslíte je to tyrkysový modrý opalin nebo jen modrý opalin?
Dobrý den, samec je rozhodně tmavější, než bývá fenotyp standartních modrých opalinů. Chybí zde od vás informace o rodičovském páru. Jestli jsou rodiče kombinační jedinci s genetickou disoizicí jak pro tyrkysový a i pro modrý gen, pak by ten samec mohl být i jak píšete tyrkysový modrý opalin (uranově modrý). Osobně, se to ale nedomnívám.
V minulosti jsem takové jedince odchoval, byli pěkní, ale tmavomodrých (tyrkysových modrých, nebo li uranově modrých) potomků ,jsem se od nich nikdy nedočkal. Domnívám se, že se jednalo jenom o "posun" v modrém zabarvení peří, který způsobil tyrkysový gen, který interaktivně působí v alelické sérii s genem modrým a takoví jedinci nemají genetickou dispozici pro další šlechtění. Váš samec je, ale vynikajícím protějškem pro samice v kombinacích s tyrkysovou a modrou, ideálně již fenotypovou uranově modrou samicí. Přeji hodně úspěchů v dalším chovu. Lukáč.
PS: Přikládám pár fotek ze svého archivu, Foto č.1 - uranově modrý samec, prvoodchov v ČR 2012, Foto č.2 - tentýž jedinec po odstavení, zde je vidět fenotypový rozdíl ve zbarvení ve srovnání s modrým samcem, Foto č.3,4 - jeho sourozenec (Raibow opalín - duhový, geneticky tyrkysový opalin), foto č.5,6 tyrkysová samice - modrobřichá a foto č.7 - uranově modrý, po úplném přepeření..
Zdravím a děkuji za odpověď.
Ptáka jsem vybral na burze z plné přenosky zpeváků, ale ani prodejce nevěděl od jakého je páru je.
Přidávám ještě foto jeho sourozence.
Ondřej Husák
napsal(a):
Zdravím a děkuji za odpověď.
Ptáka jsem vybral na burze z plné přenosky zpeváků, ale ani prodejce nevěděl od jakého je páru je.
Přidávám ještě foto jeho sourozence.
Jak je vidět z 1. fota, tak samec má lehce namodralé čelo (po přepeření bude spíše zelenavé s černějším vlnkováním). Oba samci jsou o poznání méně červení a je to dáno právě převažujícím výskytem melaninu v peří (jsou tmavější a proto se červené zbarvení nemůže rozšířit na křídla, prsa atd.), dobře je to vidět na 2. fotu. Ten samec, kterého jsem komentoval jako prvního, je zjevně tmavější a navíc modrý. Pokud jsou oba rodičové opalinový, pak navíc musí být oba heterozygoty (štěpitelní) modrého genu. Lukáč
Ondřej Husák
napsal(a):
Co myslíte je to tyrkysový modrý opalin nebo jen modrý opalin?
Myslím že se jedná o klasického opalina. I když se zdá tmavší je to jen působením tyrkysoveho genu i když pták není tyrkysovy.
Já mám odchovaneho 1f šedého dominantního po uranove modrém dominantním samci a nemá vůbec kostrec a je celý šedý na zádech. Uvidíme jak preperi. Zde je uranove modrý dominantní samec
hocko
napsal(a):
prosím o určení mutace a pohlaví děkuji
Je to pěkná rubinová samice. JP
Dobrý den. V kládám fotky mého kamaráda, který odchoval tyto papoušky zpěvavé. Potřeboval by popsat mutace. Na první fotce vpravo chovná pára a vlevo odchov čtyři kusy. Děkuji za odpovědi.
fras
napsal(a):
Dobrý den. V kládám fotky mého kamaráda, který odchoval tyto papoušky zpěvavé. Potřeboval by popsat mutace. Na první fotce vpravo chovná pára a vlevo odchov čtyři kusy. Děkuji za odpovědi.
3 x Samci červený opalin (štěpí na ino a oranž) a 1x samice rubino (štěpí na oranž)