Papoušek zpěvavý

Papoušek zpěvavý, foto: Shutterstock
Papoušek zpěvavý, foto: Shutterstock
Latinský název Psephotus heamatonotus
Čeleď Psittaculidae
Velikost 65 g, 28 cm
Délka života 15 let
Náročnost nízká
Kontakt s člověkem v malé míře ano
Mluvení ne
CITES CITES II, B - bez povinnosti vést písemné záznamy o obchodu a o chovu

Papoušek zpěvavý patří mezi malé papoušky pocházející z Austrálie. Obývá jihovýchodní oblast, jeho biotopem je spíše sušší krajina - savana, travnaté oblasti s roztroušenými stromy a keři, ale i zemědělská krajina, parky a zahrady. V období hnízdění se pohybují v párech, mimo hnízdění vytváří i velká hejna, zvláště u zdrojů vody.

Popis a charakteristika

Samec se výrazně liší od samice. Jeho barvy jsou výrazné především v odstínech zelené, zeleno modré a žluté, kostřec má červený. Samičky mají nenápadnější olivově zbarvené peří. V chovu lze narazit na řadu barevných mutací (lutino, pastelová, straka a další).

Jedná se o nenáročného chovance, který se hodí i pro začínající chovatele. Je možné jej v určité míře ochočit. Pro jejich psychickou pohodu je důležité nedržet jej po jednotlivcích ale po párech. Jsou to dobří rodiče a proto se využívají i jako “chůvičky” pro vzácnější druhy.

Jak chovat

Tento druh papouška není vhodný do smíšených voliér kvůli své agresivitě. V období hnízdění je schopný napadat vše, co se ve voliéře nachází a tak je nejlepší řešení chov po jednotlivých párech.

Dokáží vyhnízdit již v prvním roce. Nejsou příliš nároční a vyhnízdí i v prkenné budce, kmenovou nicméně upřednostní. Vhodný rozměr budky je 25 x 25 x 40 cm. Vnitřek se vystýlá vrstvou pilin nebo trouchu.

Samice sedí na 3 - 7 vejcích okolo 20 dní. Do desátého dne krmí pouze samice, pak se k ní přidává i samec. Po vylétnutí mláďat z budky, což je přibližně v rozmezí 30 - 35 dní od vylíhnutí, krmí rodiče mláďata ještě dva týdny, než je odstaví. Po odstavení je třeba mláďata přemístit do odstavné voliéry či klece, aby je rodiče nezačali napadat. V jedné hnízdní sezóně mívají papoušci zpěvaví dvě snůšky.

Nároky na prostor

Je to odolný papoušek, který zvládne bez problému celoroční pobyt ve venkovní voliéře, pokud bude mít ubikace kryté závětří, kam se bude moci schovat před deštěm a větrem. V zimním období je vhodné vyměnit bidla za silnější, aby si pták mohl nohy překrýt peřím a nedošlo k omrzání prstů (udává se průměr okolo 10 a více centimetrů).

Jedná se o velmi dobrého letce a tak se doporučuje prostor 3 x 1 x 2 m, ale lze jej chovat i v menších ubikacích 2 x 1 x 2 m. Poměrně velkou část dne se pohybuje po dně voliéry, kde vyhledává potravu a tak je lepší mít na dně přírodní povrch. Velmi rádi se koupou a tak je třeba myslet i na nádobu s vodou na koupání, která jim to umožní.

Potrava a krmení

V přírodě se papoušci zpěvaví živí především semeny trav, proto je nejvhodnější směs pro malé a střední papoušky skládající se ze slunečnice, prosa, loupaného ovsa, kardi, lesknice atd.

Mají velmi rádi obilí a kukuřici v mléčné zralosti. Jako doplněk pestré stravy je vhodné nabízet ovoce, zeleninu a zelené krmení (ptačinec, pampelišky), okus v podobě větviček např. ovocných stromů. Ve voliéře by měl být k dispozici grit, sépiová kost a vždy čerstvá voda.

Zdraví

Jako u dalších papoušků, kteří se živí především travními semeny a tráví velkou část dne na zemi, je třeba udržovat ubikaci čistou, aby nedocházelo k přenášení parazitů z trusu volně žijícího ptactva na chované jedince.

Lze se u nich setkat s PBFD, chlamydiózou ptáků a dalšími běžnými chorobami papoušků.