Kakadu Goffinův

Základní informace

Latinský název Cacatua goffini
Čeleď Cacatuidae (Kakaduovití)
Velikost 32 cm
Délka života 30 let
Náročnost nízká
Kontakt s člověkem ano
Mluvení ne
CITES CITES I, A

O druhu

Je to postavou menší z bílých papoušků kakadu. Je celý bílý, na uzdičce růžový. Chocholku má jen malou. 

Ptáci pochází z indonéského ostrova Tanimbar, který je součástí Moluckého souostroví a leží jihozápadně od západní části Nové Guineje. Tanimbar je svou rozlohou velký jako Pardubický kraj, počet obyvatel má pětkrát méně. 

Tito kakadu byli do Evropy dováženi jen málo, přesto byli ohroženi lovem a kácením lesů. Proto jejich vývoz není povolen. 

Popis a charakteristika

Je to celý bílý pták s malou chocholkou, kterou zvedá jen částečně. Na uzdičce a v okolí kořene zobáku je narůžovělý. Samec i samice jsou stejně zbarvení, ale samice se dá rozeznat podle barvy oka. Samec má duhovku tmavě šedou, samice červenohnědou. 

V posledních dvaceti létech nebyl do Evropy legálně dovážen. Jeho odchovy v zajetí byly řídké. V posledních letech je většinou odchováván jen pomocí umělého krmení mladých. 

Jak chovat

Nejlépe třeba i v menší voliéře a po párech. Jsou zprávy o tom, že v době toku dochází k usmrcení lichých kusů. V zimních měsících vyžadují nejméně temperované místnosti. 

Pro hnízdění vyžadují spíše nehluboké budky. Do hlubokých budek nechodí ani na noclehy. Voliéry kovové konstrukce. Dřevěné konstrukce záhy ničí.

Nároky na prostor

Nemají velké nároky na prostor. Jednotlivé ptáky je možné držet i v kleci. 

Potrava a krmení

Základem je směs zrní pro velké papoušky. Ořechy, ovoce, kořenová zelenina krájená, bobule. Je možné podávat i různé granule. Větve na okus. 

Články - Kakadu Goffinův

Výzva adresovaná všem chovatelům kakaduů!!
Petr Zeman

Výzva adresovaná všem chovatelům kakaduů!!

Výzva adresovaná všem chovatelům kakaduů!!

Před několika lety zveřejnil dipl. biolog H.-J. Künne z Osnabrücku v časopisu Papageien výzvu k vyplnění dotazníku, který vypracoval společně s několi...