Kakapo soví

Kakapo soví, foto: Shutterstock
Latinský název Strigops habroptilus
Alternativní název Papoušek soví
Čeleď Psittacidae (Papouškovití)
Velikost 64 cm
Délka života 95 let
Náročnost není možné držet v zájmovém chovu
Kontakt s člověkem ne
Mluvení ne
CITES CITES I, A - povinnost registrace

Kakapo soví je nejohroženější papoušek světa. Je endemitem Nového Zélandu. Zbytky jeho populace žijí pravděpodobně na Jižním ostrově a několika malých ostrovech přilehlých k pobřeží. Je to lesní pták, který nelétá, maximálně klouzavým letem ze svahu dolů. 

Je velký asi jako slepice. U nás byla k vidění jejich vycpanina ve sbírkách Národního muzea.

Popis a charakteristika

Pták velikosti slepice, šedozeleného zbarvení, hnědě kropenatý. Je to lesní pták, který se pohybuje pěšky. Hnízdí v zemních norách, které sám vyhrabává. Jeho vymírání způsobili predátoři zavlečení na tyto ostrovy již před staletími. Nyní se pracuje na záchraně druhu všemi možnými způsoby. 

Jak chovat

V současnosti není chován v zajetí nikde na světě, kromě zoo v Aucklandu, která se zúčastní záchranného programu. Program zahrnuje i umělé odchování mláďat po nezdařeném hnízdění v přírodě. Byl kdysi chován jedině v zoo Londýn, je tomu asi 140 let.

Nároky na prostor

Neznámé.

Potrava a krmení

Při chovu v zajetí neznámé. V přírodě se živí částmi rostlin, lesními plody a hmyzem.

Zdraví

Traduje se, že jeho zkázu zapříčinili pozemní predátoři zavlečení již před staletími přistěhovalými Maory ‒ kočky, psi a krysy.