Holoubek kapský

Základní informace

Latinský název Oena capensis
Čeleď Columbidae (Holubovití)
Velikost 23-26 cm
Délka života 8-12 let
Náročnost nízká
Kontakt s člověkem ne
Mluvení ne
CITES ne

O druhu

Holoubek kapský pochází ze střední a východní Afriky a Madagaskaru. Obývá otevřené krajiny s křovinami a občasnými skupinami stromů. V některých oblastech se jeho výskyt rozšířil i do městských parků a zahrad a zařadil se tak mezi synantropní druhy.

Popis a charakteristika

Tento holoubek není pestře zbarvený, střídají se u něj různé odstíny hnědé, šedé až po černou, ale přesto je to atraktivní chovanec.

Je u něj pohlavní dimorfismus. Samec má oproti samici černě zbarvené čelo, líce a hrdlo. Mláďata svým zbarvením připomínají samici. Samci mají své typické zbarvení kolem 6 - 7 měsíce.

Celková délka je okolo 25 cm, z čehož ocas zabírá až 15 cm. Jejich váha se pohybuje okolo 40 g. Jde tak o menší druh holoubků.

Jsou to klidní ptáci, kteří si brzy zvykají na svého chovatele a ztrácí ostych. Nejsou to vyloženě ptáci na bližší kontakt, ale nechají sebou bez problémů manipulovat.

Jak chovat

Do klece či voliéry je vhodné umístit několik hnízdních podložek či košíčků a nabídnout holoubkům materiál na stavění hnízda (seno, sláma, slabé větvičky, suchá tráva). Někteří holoubci si s úpravami nedají moc námahy a tak se vyplatí nabídnout jim již vystlané košíčky.

Holoubci kapští dospívají okolo 14 - 18 měsíce věku. Námluvní tanečky samce jsou zajímavou podívanou. Sameček samičku všude doprovází, uklání se jí a ozývá se krátkým houkáním (kukáním).

Samička snáší do hnízda dvě vejce a oba na nich sedí okolo dvou týdnů. Mláďata krmí holubím mlékem, které se vytváří ve voleti rodičů, a již přibližně za dva týdny po vylíhnutí opouští hnízdo. Sameček se pak ještě o vylétlá mláďata stará až 20 dní. Je běžné, že samička krátce po vylétnutí mláďat zasedá na další snůšku. Když se mláďata osamostatní, měla by se od rodičů oddělit.

Aby se předešlo opuštění hnízda s vejci či mláďat, je potřeba dodržovat při období hnízdění v okolí chovného zařízení klid.

Nároky na prostor

Ideální na chov je pokojová voliéra, ptačí pokoj, ale je možné je chovat i v kleci. Holoubci nemají rádi chladné a vlhké počasí a tak je chov ve venkovní voliéře vhodný pouze v období od května do září. Na zimní období je třeba stěhovat holoubky do zimoviště, nebo vnitřní prostory voliéry vytápět alespoň na 15°C.

Velmi rádi se popelí a tak je třeba při zařizování ubikace myslet i na to a umístit do zařízení větší misku s jemným pískem.

Jsou to klidní a mírumilovní ptáci a tak je možné chovat je ve společnosti např. drobných pěvců a dalších menších ptáků. Ale pouze po párech, chov s dalšími druhy holoubků či hrdliček by nemusel dělat dobrotu. Sameček by mohl být vůči dalším samečkům menších druhů holoubků agresivní.

Potrava a krmení

V přírodě se živí především travními semeny, obilím a zelenými částmi rostlin. Krmení v lidské péči by mělo být složené ze semen (proso, lesknice, mák, loupaný oves, řepka), jemně nasekaného zeleného krmení (např. na drobno nasekaná pampeliška či kopřivy) a vaječné míchanice. 

Vaječná míchanice je velmi důležitá v období hnízdění a je třeba ji denně předkládat čerstvou. Buď si ji může chovatel připravit sám, nebo jde již hotovou zakoupit ve specializovaných obchodech. V ubikaci by měla být miska s gritem a pískem a samozřejmostí je čerstvá voda.

Zdraví / nemoci

Aby byli holoubci zdraví a v dobré kondici, je třeba jim pravidelně podávat vitamínové a minerální přípravky. Mohou trpět na kokcidiozu a tak je třeba je pravidelně přeléčit pomocí vhodných kokcidiostatik a udržovat čistou a suchou ubikaci.

Články - Holoubek kapský

Holoubek kapský

Holoubek kapský

Holoubek kapský

Tento pěkný a jemný holoubek je v přírodě domovem na Madagaskaru a v Africe. Tam je rozšířen od Senegalu až po Kapsko. Mezi holubovitými ptáky......

Holoubek kapský (Oena capensis)

Holoubek kapský (Oena capensis)

Holoubek kapský (Oena capensis)

Tento pěkný drobný holoubek (také často označovaný jako hrdlička kapská) se vyskytuje v Africe. Má dva poddruhy, a to Oena capensis capensis (L) a Oen...

Holoubek kapský (Oena capensis)

Holoubek kapský (Oena capensis)

Holoubek kapský (Oena capensis)

Tento nádherný pták patří do řádu měkkozobých (galliformes). Tento řád čítá více než tři sta druhů. Většina druhů jmenovaného řádu má typický jednotný...