Amazónek černotemenný

Amazónek černotemenný, foto: archiv redakce
Amazónek černotemenný - modrá mutace, foto:  Lubomír Tomiška
Latinský název Pionites melanocephala
Alternativní název Papoušek černotemenný
Čeleď Psittacidae (Papouškovití)

Tento elegantní papoušek obývá savany a listnaté lesy Jižní Ameriky (Venezuela, Kolumbie, Surinam...). Potkat ho můžeme až do nadmořské výšky 1100 m. n. m. Pohlaví je podle vzhledu obtížně rozlišitelné. Existují dva poddruhy - východní a západní.