Pásovník škraboškový
Sháníte pásovníka škraboškového?
Základní informace
Latinský název | Poephila personata |
---|---|
Čeleď | Estrildidae (Astrildovití) |
Velikost | 11 cm |
Délka života | 6 let |
Náročnost | vyšší |
Kontakt s člověkem | ne |
Mluvení | ne |
CITES | ne |
O druhu
Je jedním ze tří druhů australských astrildovitých pěvců, kteří mají typický černý pruh směřující na konci těla od kostřece směrem dolů, kde se zužuje do špičky.
Z těchto tří druhů je v klecích nejvzácnější, zřejmě proto, že je nejméně odchováván. Pochází se severní Austrálie, ze stejných lokalit jako amada Gouldové, která je považována za choulostivého ptáka.
Popis a charakteristika
Celkově světle hnědý drobný pták s dlouhým ocasem a žlutým zobákem. Na konci těla má typický černý pás, podle kterého jsou tito ptáci v češtině pojmenováni. Na přední části hlavy, čele i bradě nese černou barvu, úzkou masku. Samec i samice jsou stejně zbarvení, jako u všech druhů pásovníků.
Rozeznání pohlaví je však u tohoto druhu nejobtížnější, proto také jsou jeho odchovy nejméně početné. Přesto jej lze považovat v evropských klecích za domestikovaného, protože po celá desetiletí se z Austrálie nedováží. Zeměpisná forma pásovník škraboškový bělouchý je v Evropě vzácnou raritou.
Jak chovat
Nejlépe samostatně ve větší kleci. Lze jej chovat i ve společné voliéře, kde však jiné druhy nejspíše vytvoří dominantní pár, který ty méně dominantní odsune do vedlejší role, což se nepříznivě projeví na úspěšnosti hnízdění. Ve velké voliéře by zřejmě bylo úspěšné chovat je v hejnu, ale těžko jich seženete dost, aby to fungovalo.
Nároky na prostor
Měla by stačit klec 80 × 40 × 20 cm výšky nebo i něco větší.
Potrava a krmení
Základem je směs různých druhů prosa a lesknice pro astrildovité. Vaječná míchanice, zelené krmení jako ptačinec žabinec a listy pampelišky. Zvláštní lahůdkou jsou nedozrálé klasy prosa, zvláště senegalského. Klasy senegalu i zralého, doporučuje se podávat pravidelně.
Zdraví / nemoci
Důležitá je možnost koupele a také nutnost předkládat drobný říční písek jako grit a drcené vaječné skořápky.