Ara horský

Základní informace

Latinský název Primolius couloni
Alternativní název Ara šedolící
Čeleď Psittacidae (Papouškovití)
Velikost 40 - 41 cm, 200 - 300 g
Délka života nejvyšší zaznamenaný údaj je 13 let
Náročnost střední
Kontakt s člověkem ano
Mluvení ano
CITES CITES I, A

O druhu

Ara horský patří k méně nápadným, přesto však oblíbeným zástupcům arů. Také jeho domovinou je Jižní Amerika, setkat se můžete i s označením ara šedolící. 

Popis a charakteristika

Ara horský je poměrně nenápadně zbarvený ara. Celkově je zelený, jen hlava a okraje křídel jsou modré, ocas hnědo-modrý. Jako jediný má šedé líce, což mu přisoudilo i druhý český název - ara šedolící. Dalším typickým znakem je šedý zobák, na špičce světlejší, a duhovka, která má žlutou barvu s červeným kroužkem okolo.

Obývá jak nížiny, tak oblasti až do 1500 m n. m.. Jejich areál výskytu se rozprostírá na území Brazílie, Bolívie a Peru, ale spíše v menších roztroušených populacích. Mnoho informací o jejich životě není k dispozici. Ve volné přírodě se pospolu vídají jen 2 - 3 jedinci při letu a společně s dalšími ary navštěvují jílové lizy.

Jak chovat

Pokud se podaří sestavit pár, nebývá v chovu problém s agresí jako u jiných papoušků. Dokonce u nich lze chovat i více párů v dostatečně velké voliéře. Při hnízdění se využívají budky ve tvaru L, nebo kmenové budky. Samice snáší 3 - 4 vejce, které inkubuje přibližně 26 dní.

Nároky na prostor

Základem pro chov jednoho páru by měla být vnitřní ubikace o minimální délce 3 - 4 m, v literatuře se udávají rozměry 4 x 3 x 2,1 m. Pokud má chovatel možnost vybudovat i výletovou voliéru, může být vnitřní ubikace menší a to 2 x 2 x 2,1 m a velikost venkovní proletové voliéry stačí 4 x 2 x 2,5 m. 

Vše musí být sestavené z odolných materiálů a silnějšího pletiva, které odolá jejich silnému zobáku. Jako vybavení dobře poslouží silnější bidla a kmeny, umístěné tak, aby šly snadno vyměnit, což chovateli usnadní práci.

Potrava a krmení

V přírodě se ara horský živí semeny, ořechy, ovocem, zelenými částmi rostlin a při odchovu mláďat si zpestří jídelníček i hmyzem.

V lidské péči je potřeba dávat pozor na obsah tuku v krmné dávce. Krmná dávka by se měla skládat z ovoce a zeleniny, dále pak ze směsi různých semen (lze zakoupit směs pro velké papoušky), z ořechů, zeleného krmení a okusu. 

V hnízdním období a při odchovu mláďat se nabízí vařené vejce, vaječná míchanice nebo krmný hmyz. Nezbytný je grit a čerstvá voda.

Zdraví / nemoci

Pokud se dodržují všechna karanténní pravidla při koupi nového jedince do chovu a hygienické a výživové zásady chovu, nebývá s nemoci problém. 

V chovech se ale mohou objevit některé nákazy jako např. chlamydióza, bakteriální infekce, mladí jedinci mohou být napadení ptačími neštovicemi, PDD - syndrom dilatace žláznatého žaludku, PBFD, nebo se chovatel může setkat u samice se zadrženým vejcem.

Články - Ara horský

Papoušci rodu ARA
Rudolf Vít

Papoušci rodu ARA

Papoušci rodu ARA

Rod Ara zahrnuje vedle několika druhů menší velikosti, největší papoušky vůbec. Jediný kakadu arový ze severní Austrálie je předstihuje. Arové jsou......

Ara horský (Primolius couloni)
Yveta Svobodová

Ara horský (Primolius couloni)

Ara horský (Primolius couloni)

Ara horský je endemickým druhem Jižní Ameriky. Obývá západní Amazonii na území Peru, západní Brazílii a severní Bolívii (Silva, 2018). Ara horský žije...

Na vědomost se dává.…
Rudolf Vít

Na vědomost se dává.…

Na vědomost se dává.…

Chovatelé, kteří se zajímají o vzácnější druhy větších papoušků vědí, že Ara horský /ara couloni/ se u našeho jednoho chovatele objevil v roce 1992 a...