Čížek lesní

Čížek lesní, foto: Shutterstock
Čížek lesní, samec, foto: Petr Podpěra
Čížek lesní, samice, foto: Petr Podpěra

Základní informace

Latinský název Carduelis spinus
Alternativní název Čížek obecný
Čeleď Fringillidae (Pěnkavovití)
Velikost 11-12 cm
Délka života 6 let
Náročnost nízká
Kontakt s člověkem lze částečně ochočit
Mluvení ne
CITES ne, je však třeba povolení k chovu ohroženého druhu

O druhu

Malý zpěvný pták, kterého známe i z naší přírody. Vídáme jej hlavně v zimě, kdy se hejnka čížků živí semenem na břízách a olších. Býval oblíbeným klecním ptákem hlavně u domácích řemeslníků, kde nechyběla klec se stehlíkem a čížkem. 

Řídce hnízdí i u nás, především na horách. Odhaduje se však, že až 90 % čížků hnízdí na evropském severu. Směrem k východu hnízdí v Rusku až po Sibiř. Druhé území leží až zcela na východě Asie. Většina čížků u nás jen zimuje. Je to pták severských jehličnatých lesů. Je zrnožravý, ale sem tam sezobne nějakou tu housenku či moučného červa. Jeho zpěv není moc libozvučný, pták upoutá spíše pohybem. V kleci se neplaší, ale stále je v pohybu.

Popis a charakteristika

Žlutozelený ptáček s typickou černou čepičkou. Menší než vrabec i stehlík, štíhlé postavy. V tmavém křídle dvě žluté pásky. Samice není tak pestře zbarvená jako samec, je šedozelená, bez černé čepičky a po těle čárkovaná. V klecích se dříve drželi pouze samci. 

Často se kdysi chytali takzvaným podlepováním. Nebáli se lidí, a tak se chytač mohl dostat blízko k nim. Do dlouhého bezinkového prutu se lehce zapíchl krátký březový proutek namazaný lepem. Při dotyku s peřím byl pták chycen. Tento druh nevytváří zeměpisné formy, je monotypický. Ještě před sto padesáti lety se chytali i k jídlu. Ochočený čížek si vezme červa i z ruky.

Jak chovat

Dnes potřebujete k jeho chovu povolení k chovu ohrožených druhů. Dříve se čížci nechovali, pouze chytali. Zahnízdí sice i v malé kleci, lepší je však zarostlá voliéra, kde se ptáci cítí ve větším bezpečí. Jsou k jiným ptáků snášenliví. Pokud je naším cílem odchov, musí být každý pár samostatně. Rádi se koupou. Zajímavost - k založení hnízda lze použít i kanáří košíček umístěný do výprodejového věnečku po Dušičkách.

Nároky na prostor

Nízké, avšak vždy platí, že větší prostor je také vhodnější. Jeden čížek se spokojil s klecí 30 × 20 × 20 cm.

Potrava a krmení

Čížci se krmili převážně drcenou slunečnicí a semencem a směsí pro kanáry. To je řepka, lněné semínko, loupaný oves, trocha máku. V současnosti se prodává směs pro divoké ptáky, která bývá bohatší. V přírodě se živí v zimě hlavně na břízách a olších. Vybírají semínka jehličnanů, na jaře pak semena pampelišek. Grit a říční písek.

Zdraví / nemoci

Čížek je pták odolný, ale může trpět třeba vápenkou.

Články - Čížek lesní

Čížci

Čížci

Čížci

Do okna mi sice svítí slunce jarní silou, že by jeden málem vypochodoval na zahradu jen tak v trenýrkách, teploměr však varuje, bacha, ty blázne, dyť...