loňské korelky

Prodám Korelu albino - Prodám loňské korelky, 1x lutino a 3x bílé, je to 1...
Ak nie je úplne krotká, potom určite nie. Ak by bola na to trpezlivo cvičená od začiatku samostatnosti, potom by sa mohol dosiahnuť aspoň čiastočný úspech. Počula som, že i andulku tak niekto dokázal naučiť. Mali sme pyruru, ktorý to (aspoň čiastočne) dodržiaval vďaka tomu, že sme na to cvičili žaka (tiež nie so 100% úspechom) a on to odpozoroval.
Ale stručne - v prípade Vašej korely by som odhadla, že to nebude možné. Presun papagája na príslušné miesto v približne správny čas je základným predpokladom. Ak korela nejde na prst/ ruku, tak ju nemáte ani ako takým návykom učiť.
pokud vám vadí to, že pták si kadí všude možně tak ho nepouštějte z klece. Nezlobte se, ale takový dotaz je obrazem toho, kdo si pořídil ptáka. Vy také chodíte na záchod pouze doma a nikde jinde? Stromová zvířata a ptáci si uleví kdekoliv. Jestli chcete aby chodilo zvířátko na jedno místo tak si pořiďte králíčka nebo prasátko. Ti chodí pořád na jedno místo.
Dovolím si ne tak úplně souhlasit - každý klidný, dobře a trpělivě (a láskyplně) vedený výcvik je formou věnování se ochočovanému zvířeti (pes, papouch, havranovitý pták...). A taková dovednost, jakou je "odletět si" na bidlo, je u ptáků, jež MAJÍ ŠTĚSTÍ VOLNÉHO PROLETU alespoň po bytě, a ne celodenní klec, obrovskou výhodou.
Má to smysl učit i proto, že se zvířeti věnujeme a rozvíjíme jeho intelekt a dovednosti ... a při úspěchu mu umožňujeme zpravidla větší volnost. A to důležité je. Žaky, amazoňany, pyrury... na "trus-ení" na jedno místo (v každé místnosti, kde se zdržuje) má určitě smysl učit. Nicméně nesmí to být pro papoucha stresující, když to nedodrží. I slovnímu pokárání dobře rozumí. Náš žako se dokáže sám pochválit, když si odletí (asi 60 - 70% úspěšnost) (pak mazlivě řekne: tááák, šikulka), anebo si vynadá, když to pustí na zem (nehněvaným tónem řekne:"kde se dělá eu!?")
Stůl, nebo člověka nepokadí, zem, židli, dveře žel někdy ano (povětšinou je to důsledek toho, že to chtěl pustit na zem). Ale má celodenní volnost.
Samozřejmě u zmíněné korely je úspěch nepravděpodobný, nicméně výcvik a zvykání si na ruku bude jistě pro ni prospěšné, zejména, jestli je sama.
před lety jsem měl žakynu a ta se naučila sama od sebe nepodělat si klec. Ráno jsem ji vzal na prst a přidržel nad mísou a pustila velký bobek jako když se sedí v budce na vejcích. Než jsem přišel z práce tak to zase držela a odpoledne jsme to opakovali. Když byla volně puštěná tak to pustila kdekoliv a kdykoliv. Nevím jestli je to důvod k výchově. Odnaučit třeba kousat kytky má podle mne smysl, ale zarazit vyprazdňování, mi připadá trochu kách.
nerozumíme si - v žádném případě jsem neměla na mysli zaražení vyprazdňování, to si nedovedu ani představit. Náš žako jistě nic nezadržuje, ani v noci ne. Buď sedí na bidle a nikam nemusí, nebo si v daný okamžik na bidlo sám odletí, nebo "si řekne" a přesunu ho (to zejména když mi sedí na ramenu a cvičí on mne :), nebo ho někdy přesunu sama, když mám pocit, že již déle nebyl a již by to mohlo nastat... nebo ani jedno z toho a pak je nutno uklidit. Nicméně kromě voliéry a chodby má v každé místnosti, kde se zdržuje, stojan s bidlem.