Lze korelu naučit alespoň částečně kalet na jednom místě

Korela albino
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2019 19:34
Lorina

XXX.XXX.59.160

Ahoj mám prosbu, nemá někdo nějaký trik jak naučit korelu aby kakala na jednom místě. ? ještě jsem se chtěla zeptat čím to může být , že korelka stále nechce na prst ?

25.7.2019 06:09
geldek

XXX.XXX.237.193

Ak nie je úplne krotká, potom určite nie. Ak by bola na to trpezlivo cvičená od začiatku samostatnosti, potom by sa mohol dosiahnuť aspoň čiastočný úspech. Počula som, že i andulku tak niekto dokázal naučiť. Mali sme pyruru, ktorý to (aspoň čiastočne) dodržiaval vďaka tomu, že sme na to cvičili žaka (tiež nie so 100% úspechom) a on to odpozoroval.
Ale stručne - v prípade Vašej korely by som odhadla, že to nebude možné. Presun papagája na príslušné miesto v približne správny čas je základným predpokladom. Ak korela nejde na prst/ ruku, tak ju nemáte ani ako takým návykom učiť.

26.7.2019 08:21
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

pokud vám vadí to, že pták si kadí všude možně tak ho nepouštějte z klece. Nezlobte se, ale takový dotaz je obrazem toho, kdo si pořídil ptáka. Vy také chodíte na záchod pouze doma a nikde jinde? Stromová zvířata a ptáci si uleví kdekoliv. Jestli chcete aby chodilo zvířátko na jedno místo tak si pořiďte králíčka nebo prasátko. Ti chodí pořád na jedno místo.

26.7.2019 09:04
geldek

XXX.XXX.237.193

Dovolím si ne tak úplně souhlasit - každý klidný, dobře a trpělivě (a láskyplně) vedený výcvik je formou věnování se ochočovanému zvířeti (pes, papouch, havranovitý pták...). A taková dovednost, jakou je "odletět si" na bidlo, je u ptáků, jež MAJÍ ŠTĚSTÍ VOLNÉHO PROLETU alespoň po bytě, a ne celodenní klec, obrovskou výhodou.
Má to smysl učit i proto, že se zvířeti věnujeme a rozvíjíme jeho intelekt a dovednosti ... a při úspěchu mu umožňujeme zpravidla větší volnost. A to důležité je. Žaky, amazoňany, pyrury... na "trus-ení" na jedno místo (v každé místnosti, kde se zdržuje) má určitě smysl učit. Nicméně nesmí to být pro papoucha stresující, když to nedodrží. I slovnímu pokárání dobře rozumí. Náš žako se dokáže sám pochválit, když si odletí (asi 60 - 70% úspěšnost) (pak mazlivě řekne: tááák, šikulka), anebo si vynadá, když to pustí na zem (nehněvaným tónem řekne:"kde se dělá eu!?")
Stůl, nebo člověka nepokadí, zem, židli, dveře žel někdy ano (povětšinou je to důsledek toho, že to chtěl pustit na zem). Ale má celodenní volnost.

Samozřejmě u zmíněné korely je úspěch nepravděpodobný, nicméně výcvik a zvykání si na ruku bude jistě pro ni prospěšné, zejména, jestli je sama.

26.7.2019 12:24
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

před lety jsem měl žakynu a ta se naučila sama od sebe nepodělat si klec. Ráno jsem ji vzal na prst a přidržel nad mísou a pustila velký bobek jako když se sedí v budce na vejcích. Než jsem přišel z práce tak to zase držela a odpoledne jsme to opakovali. Když byla volně puštěná tak to pustila kdekoliv a kdykoliv. Nevím jestli je to důvod k výchově. Odnaučit třeba kousat kytky má podle mne smysl, ale zarazit vyprazdňování, mi připadá trochu kách.

26.7.2019 15:12
geldek

XXX.XXX.237.193

nerozumíme si - v žádném případě jsem neměla na mysli zaražení vyprazdňování, to si nedovedu ani představit. Náš žako jistě nic nezadržuje, ani v noci ne. Buď sedí na bidle a nikam nemusí, nebo si v daný okamžik na bidlo sám odletí, nebo "si řekne" a přesunu ho (to zejména když mi sedí na ramenu a cvičí on mne :), nebo ho někdy přesunu sama, když mám pocit, že již déle nebyl a již by to mohlo nastat... nebo ani jedno z toho a pak je nutno uklidit. Nicméně kromě voliéry a chodby má v každé místnosti, kde se zdržuje, stojan s bidlem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík