Prosím o určení mutace těchto krasavcu a jaka jse pohybuje jejich cena. Fota jsem si stáhnul od jiných chovatelů. Předem děkuji za solidní odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prvá fotka len typ - strieborný oranž,druhá fotka oranž zlatý pastel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
90kuko
napsal(a):
Strieborny oranz pastel a Oranz zlaty pastel. AJ zlaty pastel ma cervene oko.
Zlatý pastel má Černé oko-Červené oko má Ino.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
90kuko
napsal(a):
Strieborny oranz pastel a Oranz zlaty pastel. AJ zlaty pastel ma cervene oko.
Má reakce byla na poslední větu ne na fotky, tak ještě jednou-zlatý pastel nemá červené oko a pokud má, tak je to LUTINO.
Co by jste řekli že to je za mutaci?
Rodiče bohužel neznám a je to tříletý pták.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja si myslím strieborný oranž.
zdenek
napsal(a):
dobrý den, prosím o určení mutace, je to samice?.
děkuji
Zdravím proč si hned myslíte, že je to mutace? Dejte foto, anebo alespoň popis rodičů. V inzerci je pták nabízen bez označení pohlaví (snad je to samice) s určením roku narození 2021. Pokud je to tak možná již hnízdil(a). Znáte výsledek chovu tj. případnou barvu potomků? To vše by mohlo pomoci s odpovědí na otázku, zda je to mutace anebo jenom změna barvy bez přenášení dědičných vloh. A nedá se vyloučit ani hybridizace...např. s penantem.
zdravím, děkuji za reakce, já toho papouška koupil a hledám k němu vhodný protějšek žádné podrobnosti neznám, jenom mi bylo sděleno, že je to samice s DNA, ale papíry dostanu později...napároval bych k němu samce penant oranž straka... viz foto, je tobrá volba? nebo jenom penant oranž?
zdenek
napsal(a):
zdravím, děkuji za reakce, já toho papouška koupil a hledám k němu vhodný protějšek žádné podrobnosti neznám, jenom mi bylo sděleno, že je to samice s DNA, ale papíry dostanu později...napároval bych k němu samce penant oranž straka... viz foto, je tobrá volba? nebo jenom penant oranž?
Bude to myslím samec,bez papíru s pohlavím nekupovat. DNA později bude jen fígl, udělejte si ho sám, pokud nepoznáte co to je a pak kupujte protějšek, penantů je dost. Pářil bych se zlatým pastelem.
zdenek
napsal(a):
Chci se zeptat, zda jste to kupoval jako adelaidu anebo penanta? Pokud je to adelaida, jak je ostatně uvedeno v inzerátu, pak mi nedává smysl to párování s penantem...
Zde je odkaz na inzerát; https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4036515/prodam-rozely-adelaidska/
hernajs
napsal(a):
Chci se zeptat, zda jste to kupoval jako adelaidu anebo penanta? Pokud je to adelaida, jak je ostatně uvedeno v inzerátu, pak mi nedává smysl to párování s penantem...
Zde je odkaz na inzerát; https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4036515/prodam-rozely-adelaidska/
Je to špatné když už nepoznáte vy i ten pán, jak se ptá co vlastně má. Je to mutační penant, adelaida vypadá ůplně jinak.S tím DNA se nechal napálit.
joska
napsal(a):
No podle mého je to penant 2 faktor oranž skořice.
Já se k tomu kloním taky, ale pak by ten inzerát byl mírně řečeno zavádějící ne-li nepravdivý. K tomu směroval i můj dotaz. Byl pták pořízen do chovu jako adelaida (možná mohli být prodávajícím deklarováni oba rodičové prokazatelně adelaidy) anebo ne...?
hernajs
napsal(a):
Já se k tomu kloním taky, ale pak by ten inzerát byl mírně řečeno zavádějící ne-li nepravdivý. K tomu směroval i můj dotaz. Byl pták pořízen do chovu jako adelaida (možná mohli být prodávajícím deklarováni oba rodičové prokazatelně adelaidy) anebo ne...?
Myslím též že byl nepravdivý.Jen mě zarazilo že pán nepoznal penanta od adelaidy které vypadají přece ůplně jinak, /měl jsem před lety 3 páry / a koupí to a ptá se co k tomu dokoupit. Rodiče oba čisté adelaidy nemůžou mít takové mládě, tomu bych nevěřil.Dál k tomuto tématu nemá cenu se vyjadřovat, je to zbytečné.
Typoval bych penant oranžpastel rok 2022, je to jednoznačně mladý pták, nepřepeřený, ty světlé záda letos na podzim zmizí, bude celý výrazně tmavší, pokud budou záda oranžově lemovaná je to čistokrevný penant, pokud budou do šediva lemovaná je to tažené přes rozelu slámovou. Podobné jsem viděl na burze ve Zwolle už někdy před 20ti lety. Určitě by se na netu dohledaly nějaké fotky. Za 1800 Kč je to ok.
lavice
napsal(a):
Myslím též že byl nepravdivý.Jen mě zarazilo že pán nepoznal penanta od adelaidy které vypadají přece ůplně jinak, /měl jsem před lety 3 páry / a koupí to a ptá se co k tomu dokoupit. Rodiče oba čisté adelaidy nemůžou mít takové mládě, tomu bych nevěřil.Dál k tomuto tématu nemá cenu se vyjadřovat, je to zbytečné.
Adelaida je poddruh penanta stejně jako slámožlutá díky prostředí v kterém žijí je mezi nimi rozdíl v barvě. Adelaidy mají největší variabilitu zbarvení, viděl jsem skoro žluté i tmavě oranžové, takže když nejste opravdu znalec rozel, tak nevypadají zas tak jinak než mutační penanti v oranžových mutacích. Vy to samozřejmě máte vykoukané, ale spousta začínajících chovatelů má problém tyto rozely rozeznat.
tahle diskuse je úplně o ničem, což mne mrzí, já jsem nepsal, že jsem koupil adelaidu... taky jsem je choval adelaidy žluté. oranž, - za těch 50 let, co se tomu věnuji jsem odchoval stovky a stovky růžných druhů papoušků... Já si pořizuji ptáky, které se mi líbí... chtěl jsem jenom poradit, co k ní dát za samce, nejsem ten, co by choval ptáky na kšeft! Výsledkem by měl být pěkný potomek - papoušek a ne nějaký hybrid.
Chovu zdar.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
kubanec
napsal(a):
Tak asi by to chtělo víc fotek daných jedinců ne? Pak můžete řešit jestli pendant nebo adalaida ne ?
PENANT-ADELAIDSKÁ-ne ??
pavel55
napsal(a):
Typoval bych penant oranžpastel rok 2022, je to jednoznačně mladý pták, nepřepeřený, ty světlé záda letos na podzim zmizí, bude celý výrazně tmavší, pokud budou záda oranžově lemovaná je to čistokrevný penant, pokud budou do šediva lemovaná je to tažené přes rozelu slámovou. Podobné jsem viděl na burze ve Zwolle už někdy před 20ti lety. Určitě by se na netu dohledaly nějaké fotky. Za 1800 Kč je to ok.
Perfektní odpověd´ od p Antonína. Hned se pozná dobrý chovatel.
zdenek
napsal(a):
tahle diskuse je úplně o ničem, což mne mrzí, já jsem nepsal, že jsem koupil adelaidu... taky jsem je choval adelaidy žluté. oranž, - za těch 50 let, co se tomu věnuji jsem odchoval stovky a stovky růžných druhů papoušků... Já si pořizuji ptáky, které se mi líbí... chtěl jsem jenom poradit, co k ní dát za samce, nejsem ten, co by choval ptáky na kšeft! Výsledkem by měl být pěkný potomek - papoušek a ne nějaký hybrid.
Chovu zdar.
Tak co jste koupil, to za 50 let chovu nepoznáte,? když ten pán to v inzerátu nabízel za adelaidu?To jste oba nepoznali že to není? Bude to stejně samec, DNA je pouze záminka, už ho dodal?Letitý chovatel se nechá takto vypéct? A za těch 50 let si myslím že už by nějaká zkušenost s určením pohlaví penantů mohla být. To není ara nebo amazonan či jiné druhy kde jsou samec a samice stejně zbarveni
lavice
napsal(a):
Tak co jste koupil, to za 50 let chovu nepoznáte,? když ten pán to v inzerátu nabízel za adelaidu?To jste oba nepoznali že to není? Bude to stejně samec, DNA je pouze záminka, už ho dodal?Letitý chovatel se nechá takto vypéct? A za těch 50 let si myslím že už by nějaká zkušenost s určením pohlaví penantů mohla být. To není ara nebo amazonan či jiné druhy kde jsou samec a samice stejně zbarveni
A nechte si pro klidnou hlavu udělat DNA, to je nejlepší rada, když to u dvouletého ptáka nepoznáte i dle chování. Jinak jak uvádíte a psal jsem i já výše .........diskuze o ničem.
pavel55
napsal(a):
Opravdu...? I když je v inzerátu uvedeno; "Prodam rozela adelaidska 2021 pevný kroužek". Tak jak by mohl být za 2 roky nepřepeřen?