Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jam99

15.12.2019 18:37
jam99

XXX.XXX.100.170

Dobry vecer. Samica Zaka zahrieva oplodnene vajcia. Pocas prvych 25 dni bola teplota 20-22C a vlhkost vzduchu 45%. Zvysujete vlhkost 2-3 dni pred liahnutim na 60 a viac percent alebo to nechavate na samicu (zvysovanie vlhkosti kupanim)? Mozem nieco pokazit ked zvysim vlhkost na tych par dni mokrymi uterakmi + rozprasovacom a po vyliahnuti necham klesnut spat na 45%? Vopred dakujem za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2019 07:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobry den, mne taktiez sedi momentalne samia zaka na vajickach a nechavam to tak. Mám vo vnutronych priestoroch sice vlhkost cca 50-55% ale bolo aj 45% a nic sa nestalo, vobec do toho nezasahujem, kedze zakovci su dost konzervativny, maximalne ich mozete s rozprasovacom poprasit. Ale u mna sa liahnmu bez problemov, 3 vajicka = 3 mlade. Teraz ma vajec 5 tak som zvedavy.

jam99

16.12.2019 08:15
jam99

XXX.XXX.29.224

Dakujem za odpoved. Vcera som im tam dal na susak par mokrych uterakov a kybel s vodou na podlahove kurenie a vlhost vyskocila na 60-65% a v tomto intervale sa udrzala do rana. Po precitani Vasej odpovede ju necham klesnut k intervalu 50-55% (aby som eliminoval riziko plisni) a zvysok necham na prirodu.

Mne vychadza 28. den na stredu (v pripade, ze samica zasadla po 2, vajci), inak az na sobotu (ak zasadla po 3. vajci). Zial bol som mimo republiku a neviem kedy zasadla (krmil syn). Pri vcerajsom presvieteni by som tipoval stredu, lebo vzduchova bublina je dost velka a uz zosikmena.

5 vajicok je parada! Drzim palce a este raz dakujem za odpoved.

16.12.2019 10:03
park

XXX.XXX.222.82

jam99 napsal(a):
Dobry vecer. Samica Zaka zahrieva oplodnene vajcia. Pocas prvych 25 dni bola teplota 20-22C a vlhkost vzduchu 45%. Zvysujete vlhkost 2-3 dni pred liahnutim na 60 a viac percent alebo to nechavate na samicu (zvysovanie vlhkosti kupanim)? Mozem nieco pokazit ked zvysim vlhkost na tych par dni mokrymi uterakmi + rozprasovacom a po vyliahnuti necham klesnut spat na 45%? Vopred dakujem za radu.

moc lidí se nevyjádřilo :), názory budou různé, moje zkušenost (chovám afriku) je taková že je dobré poslední dny před líhnutím vlhkost zvyšovat, v literatuře se uvádí až na 80%, je potřeba přistupovat uváženě, vzhledem k povaze chovných ptáků a také to nepřehnat, aby jste zárodky "neutopili". Způsobů jak vlhkost zvyšovat je spousty, některé samice vlhkost zvýší sami, chodí mokré na hnízdo. Je to na každém jak k tomu přistoupí, ale zrovna moc nesouhlasím s názorem "nechám to na přírodě" to je trochu mimo mísu, prosinec u nás je přeci jenom dost odlišný než prosinec v Africe, takže je potřeba se těm přírodním podmínkám aspoň trochu přiblížit.

PT

jam99

16.12.2019 10:44
jam99

XXX.XXX.29.224

park napsal(a):
moc lidí se nevyjádřilo :), názory budou různé, moje zkušenost (chovám afriku) je taková že je dobré poslední dny před líhnutím vlhkost zvyšovat, v literatuře se uvádí až na 80%, je potřeba přistupovat uváženě, vzhledem k povaze chovných ptáků a také to nepřehnat, aby jste zárodky "neutopili". Způsobů jak vlhkost zvyšovat je spousty, některé samice vlhkost zvýší sami, chodí mokré na hnízdo. Je to na každém jak k tomu přistoupí, ale zrovna moc nesouhlasím s názorem "nechám to na přírodě" to je trochu mimo mísu, prosinec u nás je přeci jenom dost odlišný než prosinec v Africe, takže je potřeba se těm přírodním podmínkám aspoň trochu přiblížit.

PT

Mate pravdu. "Nechat to na prirodu" nebolo najvhodnejsie slovne spojenie. Skor som tym myslel, ze necham klesnut vlhost na tych 50-55% a viac nebudem do podmienok zasahovat. Prosim pokial si myslite, ze by som ju mal ponechat na tych 60-65%, kricte. Nemusim sa vzdy ucit na vlastnych chybach ;-)

Ano, tych 80% percent, pripadne >=65% uvadzaju rozne zdroje, ale vzdy v suvislosti s umelou inkubaci. Par dni pred lihnutim uz doslo k dostatocnemu ubytku hmotnosti a zvysena vlhkost ma ulahcit liahnutie. Ale jaka je optimalna vlhost pri liahnuti pod rodicma som sa nikde nedocital. Internetove zdroje (ci uz clanky alebo diskusie) uvadzaju rozne intervaly, aj preto som zalozil toto vlakno dufajuc, ze sa niekto podeli o cenne skusenosti, co sa aj stalo, za co som vam obom povdacny.

jam99

17.12.2019 18:34
jam99

XXX.XXX.100.170

Dnes rano som nasiel prve vyliahnute mlada (skontroval som poznamky a 28. den vychadzal na dnes) pricom hydrometer v strede miestnosti ukazoval 59% a hydrometer pri budke 57%.

18.12.2019 09:11
park

XXX.XXX.222.82

jam99 napsal(a):
Dnes rano som nasiel prve vyliahnute mlada (skontroval som poznamky a 28. den vychadzal na dnes) pricom hydrometer v strede miestnosti ukazoval 59% a hydrometer pri budke 57%.

blahopřeji k mláděti, přeji úspěšný odchov pod rodiči.

PT

jam99

18.12.2019 09:26
jam99

XXX.XXX.29.224

park napsal(a):
blahopřeji k mláděti, přeji úspěšný odchov pod rodiči.

PT

Dakujem. Ano, plan je ponechat rodice vyviest mlade az na bidlo. Vela veci sa moze este pokazit, ale som optimista.

Přidejte reakci

Přidat smajlík